ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
18.03.2020

Κορονοϊός: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κλείνουν τα σύνορα της ΕΕ για 30 ημέρες.

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

Κορονοϊός: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κλείνουν τα σύνορα της ΕΕ για 30 ημέρες

Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν ομόφωνα σήμερα να απαγορεύσουν για διάστημα 30 ημερών την είσοδο στο ευρωπαϊκό έδαφος σε πολίτες τρίτων χωρών, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την εξάπλωση του κορονοϊού.

Τα εξωτερικά σύνορα θα κλείσουν, ωστόσο θα δημιουργηθούν στα εσωτερικά σύνορα διάδρομοι ταχείας κυκλοφορίας για τη γρήγορη διακίνηση των αγαθών.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης, είπε ότι επαφίεται στην κάθε χώρα μέλος να εφαρμόσει το κλείσιμο των συνόρων για τους πολίτες τρίτων χωρών.

"Ο εχθρός είναι ο ιός και τώρα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας και τις οικονομίες μας. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι απαιτείται. Δεν θα διστάσουμε να λάβουμε επιπρόσθετα μέτρα", τόνισε.

"Ο κορονοϊός είναι ένα εξωτερικό σοκ που πλήττει ολόκληρο τον κόσμο. Δεν αντιμετωπίσαμε ποτέ στο παρελθόν κάτι τέτοιο", πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα ωστόσο, η φον ντερ Λάιεν έστειλε ένα αισιόδοξο μήνυμα, καθώς ανέφερε ότι μια ευρωπαϊκή εταιρεία προβλέπει πως ενδεχομένως θα έχει έτοιμο ένα εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού "μέχρι το φθινόπωρο".

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, είπε από την πλευρά της, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο, ότι η χώρα της θα θέσει αμέσως σε εφαρμογή την απόφαση που ελήφθη.

Θα υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις στην απαγόρευση εισόδου, οι οποίες θα αφορούν τους πολίτες τρίτων χωρών οι οποίοι όμως έχουν άδεια παραμονής σε χώρες της ΕΕ, ή εκείνους που πρέπει να περάσουν λόγω κάποιας επείγουσας ανάγκης – για παράδειγμα, για να εμφανιστούν σε δικαστήριο ή για να παραστούν σε κάποια κηδεία, εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας.

Η ΕΕ θα "συντονίσει" επίσης την επιστροφή των Ευρωπαίων που έχουν μπλοκαριτεί στο εξωτερικό λόγω των πολλών περιορισμών και απαγορεύσεων στις μετακινήσεις που έχουν τεθεί από διάφορες χώρες.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είπε ότι η επόμενη σύνοδος κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, που ήταν προγραμματισμένη για τις 26 και 27 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, θα αντικατασταθεί με μια τηλεδιάσκεψη, χωρίς όμως να διευκρινίσει το πότε θα γίνει αυτή.

Κλείνουν τα σύνορα για όλους εκτός από τους πολίτες της Ε.Ε.- Το ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς

Από αύριο στις 6 το πρωί δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα μας πολίτες χωρών εκτός ΕΕ, παρά μόνο για απολύτως αναγκαία συνθήκη που σχετίζεται αποκλειστικά με επείγουσα εργασία ή οικογένεια, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Σημείωσε επίσης πως όσοι βρίσκονται στη χώρα μας από το εξωτερικό για διακοπές, συνέστησε να περιορίσουν στις απολύτως αναγκαίες τις όποιες μετακινήσεις τους στο εσωτερικό, επισημαίνοντας πως όσοι βρίσκονται σε οικειοθελή καραντίνα μπορούν να φύγουν από τη χώρα και πριν από την παρέλευση του χρόνου αυτού.

Σε ό,τι αφορά τους Έλληνες και τους κοινοτικούς αλλοδαπούς, ανέφερε πως μπορούν να εισέρχονται στη χώρα, απευθύνοντάς τους ισχυρή σύσταση να παραμείνουν σε οικειοθελή καραντίνα για 14 ημέρες.

Στο πλαίσιο αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού σε πληθυσμό που διαμένει στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης Νήσων, τα οποία λειτουργούν σε κατάσταση υπερπληρότητας, ενημέρωσε ότι θα ισχύσει περιορισμός κυκλοφορίας των διαμενόντων στα ΚΥΤ, με την ελεγχόμενη μετάβαση τους στα οικεία αστικά κέντρα για την κάλυψη των αναγκών τους.

Συγκεκριμένα, είπε θα δίνεται η δυνατότητα μετάβασης, ανά μία ώρα, σε περιορισμένες ομάδες ατόμων στα γειτονικά αστικά κέντρα, μεταξύ 7 το πρωί και 7 το βράδυ.

ΕΕ: Συμβουλευτική επιτροπή για τη νόσο του κορονοϊού

Συμβουλευτική επιτροπή για τη νόσο του κορονοϊού, αποτελούμενη από επιδημιολόγους και ιολόγους από διάφορα κράτη-μέλη, "η οποία θα καταρτίσει κατευθυντήριες γραμμές για βασιζόμενα στην επιστήμη και συντονισμένα μέτρα διαχείρισης κινδύνου", συνέστησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως κάνει γνωστό με ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρόεδρος της συμβουλευτικής επιτροπής που συστάθηκε βάσει εντολής των κρατών-μελών, θα είναι η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και συμπρόεδρος η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι "ο κοροναϊός αλλάζει γρήγορα τις ζωές και τις κοινωνίες μας" και τόνισε πως "όλες οι κυβερνήσεις πρέπει να λαμβάνουν κάθε μέρα καλά τεκμηριωμένες και ενδεδειγμένες αποφάσεις για τους Ευρωπαίους".

Γι’ αυτό η επιστημονική γνώση και οι καλές συμβουλές είναι πιο πολύτιμες από ποτέ, συμπλήρωσε και δήλωσε πως είναι ιδιαίτερα ευγνώμων προς όλους τους ειδικούς υψηλού επιπέδου που συμμετέχουν στην επιτροπή θέτοντας τις γνώσεις τους στην υπηρεσία της κοινωνίας".

Η Κύπρια επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου ανέφερε ότι "οι επαγγελματίες δημόσιας υγείας, οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι επιδημιολόγοι και οι ιολόγοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της εξάπλωσης της νόσου COVID-19".

Υπογράμμισε πως "ο χρόνος και η επιστήμη είναι κρίσιμοι παράγοντες για να κερδίσουμε αυτή τη μάχη" και σημείωσε ότι η συμβουλευτική επιτροπή θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για την ιατρική απόκριση της ΕΕ στην πανδημία. "Το έργο της συμβουλευτικής επιτροπής θα συμπληρώνει και θα αξιοποιεί το έργο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων" τόνισε περαιτέρω.

Πηγή: https://www.thetoc.gr/  

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671