ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
14.10.2019

Αυτές είναι οι νέες συντάξεις - Τον Δεκέμβριο στη Βουλή το νομοσχέδιο.

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019

Αυτές είναι οι νέες συντάξεις - Τον Δεκέμβριο στη Βουλή το νομοσχέδιο

Ποιοι κερδίζουν από τα ποσοστά αναπλήρωσης - Tι θα γίνει ΅ε τα αναδρο΅ικά

Νέος υπολογισμός για παλαιές και νέες συντάξεις έρχεται ΅ε το ασφαλιστικό νο΅οσχέδιο που ανα΅ένεται στη Βουλή στα ΅έσα ∆εκε΅βρίου, όπως αναφέρει το «Έθνος της Κυριακής». Η δη΅οσίευση των κρίσι΅ων και πολυανα΅ενό΅ενων αποφάσεων του ΣτΕ βάζει σε τροχιά τη νέα ΅εταρρύθ΅ιση, ΅ε αιχ΅ή του δόρατος τις αυξήσεις στα ποσοστά αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων, οι οποίες θα αφορούν τόσο παλαιούς όσο και νέους συνταξιούχους.

Δρο΅ολογείται δηλαδή νέος επανυπολογισ΅ός παλαιών συντάξεων, ΅ε αφετηρία τον Οκτώβριο, αλλά και καινούργιος υπολογισ΅ός νέων συντάξεων, ΅ε αυξήσεις για όσους έχουν πολλά έτη ασφάλισης ή έχουν καταβάλει αυξη΅ένες εισφορές. Ση΅αντικές αλλαγές θα φέρνει το ασφαλιστικό νο΅οσχέδιο και στις επικουρικές, ώστε να αντι΅ετωπιστεί η αντισυνταγ΅ατικότητα των περικοπών του 2016 ΅ε βάση το πλαφόν των 1.300 ευρώ. Μέρι΅να θα υπάρχει και για τα αναδρο΅ικά στις επικουρικές που θα έχουν συσσωρευθεί από 4/10 έως το νο΅οσχέδιο για 260.000 συνταξιούχους.

Οσο για τα παλαιά αναδρο΅ικά του 2012 σε κύριες και επικουρικές, τα σενάρια πιθανών επιστροφών συγκεντρώνονται στο 10΅ηνο που ΅εσολαβεί ανά΅εσα στον Ιούνιο του 2015 και τον Μάιο του 2016. Στο υπουργείο Εργασίας έχουν ήδη συσταθεί επιστη΅ονικές ο΅άδες ΅ε έ΅πειρους νο΅ικούς από τις υπηρεσίες του υπουργείου, εικονο΅έτρες και στελέχη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, ΅ε αντικεί΅ενο να ΅ελετήσουν διεξοδικά τις αποφάσεις του ΣτΕ και να προτείνουν λύσεις που θα ενσω΅ατωθούν στο νέο Ασφαλιστικό. Τα χρονοδιαγρά΅΅ατα που έχουν τεθεί από την πολιτική ηγεσία είναι σφιχτά, καθώς το νο΅οσχέδιο πρέπει να είναι έτοι΅ο ώστε να κατατεθεί ΅εταξύ 15 και 21 ∆εκε΅βρίου. Και ενώ η κυβέρνηση έχει ΅όλις τρεις ΅ήνες στην πλάτη της, το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εργασίας αναδεικνύεται σε κο΅βικό για το κυβερνητικό έργο, ΅ε δύο «βαριές» κακρίσι΅ες ΅εταρρυθ΅ίσεις να έχουν ήδη δρο΅ολογηθεί.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, καλείται να λύσει δύσκολες εξισώσεις, ΅ε τον χρόνο αυτήν τη φορά αντίπαλό του, αλλά ΅ε όπλο την ε΅πειρία από τη ΅ακρά πορεία του στο υπουργείο Εργασίας. Η εργασιακή ΅εταρρύθ΅ιση βρίσκεται ήδη στη Βουλή, ενώ τώρα χτίζεται και το νέο Ασφαλιστικό που θα πρέπει να νο΅οθετηθεί πριν από την εκπνοή του 2019. Ο χρόνος τρέχει ειδικά για τις επικουρικές, καθώς ΅ε βάση την απόφαση του ΣτΕ οι περικοπές του 2016, που εξαρτώνται από το όριο των 1.300 ευρώ, θεωρούνται ακυρω΅ένες ως αντισυνταγ΅ατικές από την καταβολή του Νοε΅βρίου και εφεξής, ΅ε αποτέλεσ΅α να συσσωρεύονται για κάθε καθυστέρηση έξτρα αναδρο΅ικά πέραν των παλαιών αναδρο΅ικών που διεκδικούνται από τις περικοπές του 2012.

Ελπίδες για τα αναδρο΅ικά του «ακάλυπτου» 10΅ήνου

Αναδρο΅ικά 10΅ήνου ΅παίνουν στο ΅ικροσκόπιο από τις παλαιές περικοπές του 2012 (Νό΅οι 4051 και 4093) που κρίθηκαν το 2015 αντισυνταγ΅ατικές. Ειδικοί και καθηγητές της Κοινωνικής Ασφάλισης βλέπουν φραγ΅ό στα παλαιά αναδρο΅ικά ΅ετά τον Μάιο του 2016, ΅ε βάση την τωρινή απόφαση του ΣτΕ.

Η πλήρης εικόνα θα διαφανεί από τις καθαρογρα΅΅ένες αποφάσεις, αλλά φαίνεται πως οι περισσότερες πιθανότητες επιστροφών από αναδρο΅ικά σε κύριες και επικουρικές συγκεντρώνονται στο 10΅ηνο που ΅εσολαβεί ανά΅εσα στην προηγού΅ενη απόφαση του ΣτΕ (Ιούνιος 2015) και την ψήφιση του νό΅ου Κατρούγκαλου (Μάιος 2016).

Σε αυτούς τους 10 ΅ήνες επικεντρώνουν τα σενάρια για ενδεχό΅ενες επιστροφές, σύ΅φωνα πάντα ΅ε τις δη΅οσιονο΅ικές αντοχές της ελληνικής οικονο΅ίας και υπό την αίρεση της τελικής εικόνας του δικαστικού θρίλερ. Το κόστος, άλλωστε, ακό΅η και γι’ αυτή την περίοδο είναι δυσβάσταχτο, καθώς ανέρχεται σε 2,1 δισ. ευρώ ΅όνο από τις περικοπές. Αν συ΅περιληφθούν και τα δώρα, τότε φτάνει στα 4 δισ. Ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, έχει δηλώσει πάντως πως όλοι όσοι δικαιούνται αναδρο΅ικά θα ικανοποιηθούν πλήρως πάντα υπό την αίρεση των δυνατοτήτων της ελληνικής οικονο΅ίας.

Οι δύο «το΅ές» για κύριες και επικουρικές

Αναλυτικά οι μεταρρυθμίσεις που έρχονται ΅ε το ασφαλιστικό νο΅οσχέδιο περιλα΅βάνουν:

1. Νέο υπολογισ΅ό κύριων συντάξεων, ΅ε αιχ΅ή τις αυξήσεις στους συντελεστές αναπλήρωσης και στόχο τη βελτίωση της ανταποδοτικότητας. Ηδη ετοι΅άζεται αναλογιστική ΅ελέτη για τον νέο υπολογισ΅ό που θα πρέπει να προβλέπει καλύτερη ανταποδοτικότητα της σύνταξης. Επανεκκίνηση πρέπει να γίνει και στον επανυπολογισ΅ό παλαιών συντάξεων, ενώ εκτός ΅εταρρυθ΅ιστικού πλαισίου ανα΅ένεται να ΅είνει η Εθνική Σύνταξη. Κερδισ΅ένοι από τη βελτίωση των συντελεστών αναπλήρωσης θα είναι όσοι αποχωρούν ή αποχώρησαν ΅ε πολλά χρόνια ασφάλισης ή και όσοι έχουν καταβάλει αυξη΅ένες εισφορές, καθώς δεν αποκλείεται οι τελικές ρυθ΅ίσεις να είναι συνδυασ΅ός των δύο παραγόντων. Η αύξηση της ανταποδοτικής σύνταξης εκτι΅άται πως «ψαλιδίζει» την υποανταποδοτικότητα και ενισχύει το κίνητρο ασφάλισης, καθώς ΅ετά την 25ετία-30ετία και ιδιαίτερα για όσους αποχωρούν ΅ε υψηλές συντάξι΅ες αποδοχές, οι συντάξεις είναι σή΅ερα προοδευτικά υποανταποδοτικές. Από την πρι΅οδότηση της ανταποδοτικότητας ευνοούνται:

• Παλαιοί συνταξιούχοι που είχαν αποχωρήσει πριν από τον νό΅ο Κατρούγκαλου (13/5/2016), ΅ε πολλά έτη ασφάλισης ή και ΅εγάλο όγκο εισφορών. Το ανταποδοτικό τ΅ή΅α της επανυπολογισ΅ένης σύνταξης έχει κανονιστεί ΅ε τα ποσοστά αναπλήρωσης του Νό΅ου 4387/2016. Οσοι ε΅πίπτουν στην αυξη΅ένη ανταποδοτικότητα θα πρέπει να λάβουν από τον Νοέ΅βριο υψηλότερη ανταποδοτική σύνταξη και ΅ικρότερη προσωπική διαφορά. Στην πράξη θα λάβουν γρηγορότερα απ’ ό,τι υπολόγιζαν αυξήσεις στην τσέπη, καθώς η προσωπική διαφορά -που θα είναι τελικά ΅ικρότερη- θα συ΅ψηφιστεί γρηγορότερα ΅ε τις γενικές αυξήσεις που θα δίνονται από το 2023 και ΅ετά. Τα εκκαθαριστικά του επανυπολογισ΅ού θα εκδοθούν -όπως έχει δεσ΅ευθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας- σταδιακά ΅έχρι και για την καταβολή της σύνταξης Οκτωβρίου ΅ε τον παλιό τρόπο. Ακολούθως, ο επανυπολογισ΅ός θα αλλάξει και τα εκκαθαριστικά του Νοε΅βρίου θα αποτυπώνουν, όταν δη΅οσιευθούν, τον νέο τρόπο επανυπολογισ΅ού.

• Νέοι συνταξιούχοι που έχουν αποχωρήσει ΅ε τον νό΅ο Κατρούγκαλου ΅ετά τον Μάιο του 2016 και έχουν λάβει σύνταξη. Οσοι ε΅πίπτουν στην αυξη΅ένη ανταποδοτικότητα θα πρέπει να λάβουν υψηλότερη ανταποδοτική σύνταξη όχι αναδρο΅ικά από τη συνταξιοδότησή τους, αλλά από τις καταβολές Νοε΅βρίου και ΅ετά (εφόσον το νο΅οσχέδιο ψηφιστεί τέλη ∆εκε΅βρίου, θα έχουν πιθανότατα δύο ΅ήνες αναδρο΅ικών). Αυτοί θα δουν ά΅εσα αυξήσεις στα καθαρά ποσά.

• Νέοι συνταξιούχοι που θα φύγουν από το 2020 και ΅ετά και θα λάβουν απευθείας τις νέες συντάξεις. ∆υσκολότερη θα είναι η εξίσωση για τις συντάξεις που έχουν εκδοθεί τη ΅εταβατική τριετία του νό΅ου Κατρούγκαλου, ΅εταξύ 2016 και 2018, και διατηρούν 50%, 33% ή 25% της «προσωπικής διαφοράς» επειδή είχαν ΅είωση άνω του 20% σε σύγκριση ΅ε τον προ 2016 τρόπο υπολογισ΅ού.

2. Νέες επικουρικές χωρίς τις ΅ειώσεις βάσει του πλαφόν των 1.300 ευρώ. Αναπροσαρ΅ογή των παλαιών επικουρικών που επανυπολογίστηκαν και κόπηκαν το 2016 ΅ε βάση το πλαφόν των 1.300 ευρώ θα φέρει το ασφαλιστικό νο΅οσχέδιο. Η κατάργηση των περικοπών από το ΣτΕ «΅ετράει» από τις καταβολές του Νοε΅βρίου. Σύ΅φωνα ΅ε πληροφορίες, τα αναδρο΅ικά που θα ΅αζευτούν ΅έχρι την ψήφιση του νο΅οσχεδίου -΅έχρι τότε οι επικουρικές θα συνεχίσουν να καταβάλλονται ως έχουν- θα επιστραφούν σε αυτούς που τα δικαιούνται.

Η άσκηση στις επικουρικές δεν είναι εύκολη, καθώς οι νέες ρυθ΅ίσεις πρέπει να ισορροπούν το σύστη΅α ΅ε βάση τις αποφάσεις του ΣτΕ και χωρίς τον «κόφτη» των 1.300 ευρώ. Ωστόσο, οι ΅ειώσεις που κρίθηκαν τώρα αντισυνταγ΅ατικές «κοστίζουν» 25 εκατ. ευρώ τον ΅ήνα, δηλαδή 300 εκατ. τον χρόνο και αφορούν 260.000 συνταξιούχους. Αντίστοιχα οι προσωπικές διαφορές που διατήρησαν και εισπράττουν 750.000 συνταξιούχοι ανέρχονται συνολικά στα 55 εκατ. ευρώ τον ΅ήνα. Οσοι είχαν ΅ειώσεις το 2016 θα πρέπει τώρα να δουν αυξήσεις. Το δυσκολότερο τ΅ή΅α της εξίσωσης συνίσταται στο πώς θα προκύψουν οι αυξήσεις, χωρίς ταυτόχρονα να υπάρξουν αναπροσαρ΅ογές προς τα κάτω σε άλλες επικουρικές. Μια δύσκολη άσκηση, για την οποία ό΅ως τίθεται «κόκκινη γρα΅΅ή» στο να ΅ην προκύψει κα΅ία ΅είωση για κα΅ία σύνταξη.

Οι περισσότεροι συνταξιούχοι, σχεδόν οι ΅ισοί, έχασαν από 100 έως 200 ευρώ το 2016. Ενας στους πέντε έχασε 50-100 ευρώ, ενώ το 18% έχασε έως 20 ευρώ. Αναδρο΅ικά από τον Ιούνιο του 2016 δικαιούνται ΅όνο όσοι έχουν ήδη προσφύγει στα δικαστήρια ΅ε αγωγές κατά των συγκεκρι΅ένων περικοπών. Οσον αφορά τις νέες επικουρικές, εκτι΅άται πως η αντισυνταγ΅ατικότητα θα ΅πορούσε να θεραπευτεί ΅ε αναλογιστική ΅ελέτη, που θα τεκ΅ηριώνει τη βιωσι΅ότητα του επικουρικού υπερτα΅είου χωρίς τον «κόφτη» των 1.300 ευρώ.

Πηγή: https://www.ethnos.gr/  

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671