ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
03.10.2019

Πώς διαβάζονται τα νέα ενημερωτικά για τις συντάξεις.

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019

Πώς διαβάζονται τα νέα ενημερωτικά για τις συντάξεις

Αναλυτικές οδηγίες για το πώς προκύπτει η προσωπική διαφορά και τι σημαίνει. Πότε θα αναρτηθούν στο σύνολό τους όλα τα εκκαθαριστικά. Τι δείχνουν οι δύο σελίδες που αναρτώνται σταδιακά από χθες, στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ.

Mε σοκ και δέος αντιμετώπισαν οι πρώτες χιλιάδες συνταξιούχων τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΦΚΑ, για τις συντάξεις τους, καθώς είδαν ότι η προσωπική τους διαφορά, το ποσό δηλαδή που... περισσεύει από τη σύνταξή τους, εάν αυτή υπολογιζόταν εξαρχής με βάση το νόμο Κατρούγκαλου, σε πολλές περιπτώσεις αγγίζει και τα 350 ευρώ.

Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι καμία σύνταξη δεν πρόκειται να κοπεί, όμως η διαπίστωση του μεγέθους των περικοπών στους νέους συνταξιούχους προκαλεί ανησυχία. Όπως ανησυχία προκαλεί και το γεγονός ότι με τη διαδικασία του επανυπολογισμού, για όλες τις παλαιές συντάξεις που δίδονταν πριν από τις 13 Μαΐου του 2016, ενσωματώνονται οι παλαιές μνημονιακές περικοπές που έχουν κριθεί αντισυνταγματικές, στα νέα, επανυπολογισμένα ποσά.

Αναλυτικά, και μετά από μεγάλη καθυστέρηση, χθες, στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr), ξεκίνησε η ανάρτηση των ενημερωτικών σημειωμάτων του μηνός Ιανουαρίου 2019 για 1.709.707 οριστικές κύριες συντάξεις. Η διαδικασία για το σύνολο των “παλαιών” κύριων, οριστικών και προσωρινών συντάξεων εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί έως την ερχόμενη Τετάρτη 9 Οκτωβρίου. Μάλιστα, από τις 15 Οκτωβρίου και μετά, οι ενδιαφερόμενοι συνταξιούχοι που για οποιονδήποτε λόγο αμφισβητούν τη διαδικασία ή το αποτέλεσμα, θα μπορούν να υποβάλλουν τις ενστάσεις τους ηλεκτρονικά, σε ειδική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί στον ΕΦΚΑ.

Τα ενημερωτικά σημειώματα απεικονίζουν τα πληρωτέα ποσά των συντάξεων όπως προέκυψαν από 1/1/2019 με την εφαρμογή του Νόμου 4387/2016 και σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, η ανάρτηση τους ικανοποιεί εκτός των άλλων και την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη.

Να σημειωθεί ότι, χθες το απόγευμα αναρτήθηκαν τα ενημερωτικά σημειώματα συνταξιούχων του Δημοσίου, και των πρώην ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΝΑΤ, ενώ για σήμερα, στις 5:00 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί η ανάρτηση των ενημερωτικών σημειωμάτων του πρώην ΙΚΑ και των ενταχθέντων σε αυτό Ταμείων.

Η πρόσβαση των συνταξιούχων στα ενημερωτικά σημειώματα γίνεται μέσω του δικτυακού τόπου του ΕΦΚΑ (Υπηρεσίες προς Συνταξιούχους, επιλογή πληρωμές, εκτύπωση μηνιαίου ενημερωτικού σημειώματος, ενημερωτικά σημειώματα συντάξεων από 1/1/2019, Είσοδος στην Υπηρεσία) με χρήση των προσωπικών κωδικών ΤΑΧΙS.

Αναλυτικές οδηγίες για την διαδικασία εισόδου στην ηλεκτρονική υπηρεσία δίνει ο ΕΦΚΑ σε εγχειρίδιο που ανέβασε στην ιστοσελίδα του.

Να σημειωθεί άλλωστε, ότι για τα ενημερωτικά αυτά σημειώματα δημιουργήθηκε νέα ειδική ηλεκτρονική υπηρεσία στον ΕΦΚΑ, που απευθύνεται στους συνταξιούχους των πρώην Φορέων και του Δημοσίου (παλαιοί συνταξιούχοι) και των νέων συνταξιούχων (έναρξη σύνταξης από 13/5/2016 και μετά).

Σε πρώτη φάση θα αναρτηθούν τα ενημερωτικά σημειώματα των συντάξεων μηνός 1/2019 και για τους συνταξιούχους πριν από 13/5/2016 (παλαιοί συνταξιούχοι) και σταδιακά θα αναρτηθούν για τους υπόλοιπους συνταξιούχους, ως και οι υπόλοιποι μήνες του 2019.

Αναλυτικά η ανάρτηση των ενημερωτικών σημειωμάτων θα πραγματοποιηθεί ως εξής:

* Χθες αναρτήθηκαν τα ενημερωτικά σημειώματα συντάξεων των παλαιών συνταξιούχων, που δεν υπόκεινται σε σώρευση συντάξεων για τους πρώην Φορείς, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ ΜΜΕ και Δημόσιο.

* Σήμερα, 2/10/2019 θα αναρτηθούν τα ενημερωτικά σημειώματα συντάξεων των παλαιών συνταξιούχων που δεν υπόκεινται σε σώρευση συντάξεων, για τον πρώην Φορέα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και τα ενταχθέντα σε αυτόν Ταμεία.

* Στις επόμενες ημέρες και έως 10/10/2019, σταδιακά θα αναρτώνται τα ενημερωτικά σημειώματα συντάξεων, για τις ακόλουθες κατηγορίες:

o Νέοι συνταξιούχοι ΕΦΚΑ (έναρξη σύνταξης από 13/5/2016 και μετά)

o Παλαιοί και Νέοι συνταξιούχοι που εμπίπτουν στη σώρευση των συντάξεων.

o Παραπληγικά επιδόματα

o Προσωρινές συντάξεις.

* Για τους συνταξιούχους του τ. ΟΓΑ (παλαιοί συνταξιούχοι), τα ενημερωτικά σημειώματα από 01/01/2019 έχουν ήδη χορηγηθεί με την προϋφιστάμενη διαδικασία, δεδομένου ότι οι συντάξεις αυτές δεν υπάγονται στη διαδικασία επανυπολογισμού.

* Προσοχή. Για όλες τις λοιπές κατηγορίες που δεν κατέστη εφικτό να ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός, θα εμφανίζεται μήνυμα ότι το ενημερωτικό σημείωμα θα είναι διαθέσιμο προσεχώς.

Πώς διαβάζονται τα παλαιά και νέα ποσά

Τα νέα εκκαθαριστικά έχουν δύο σελίδες. Στην πρώτη, υπάρχει ένας πίνακας με το παλαιό ποσό σύνταξης, καθώς και με το επανυπολογισμένο ποσό σύνταξης με βάση το νόμο 4387/2016. Στην πρώτη στήλη, αναφέρεται το μεικτό “παλαιό” ποσό, οι κρατήσεις (μεταξύ των οποίων και αυτές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές) καθώς και το τελικό παλαιό ποσό σύνταξης προ φόρου. Στην δεύτερη στήλη, αναφέρεται το νέο ποσό σύνταξης, βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, που αποτελείται από την Εθνική Σύνταξη, την Ανταποδοτική Σύνταξη, τα πιθανά επιδόματα αναπηρίας, οι “νόμιμες” κρατήσεις (Υγείας και ΑΚΑΓΕ) καθώς και το νέο ποσό σύνταξης προ φόρου. Σε ειδικό κουτάκι κάτω από τον πίνακα αυτό, αναφέρεται η ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ήτοι το παλαιό ποσό - το νέο ποσό.

Οι μεικτές αποδοχές του συνταξιούχου αφορούν το άθροισμα Εθνική Σύνταξη + Ανταποδοτική + Προσωπική διαφορά. Από αυτό, αφαιρούνται οι κρατήσεις και καταλήγουμε στο “Τελικό πληρωτέο ποσό”.

Στη δεύτερη σελίδα, εξετάζεται η πιθανότητα πολλαπλών συντάξεων, καθώς και τα ασφαλιστικά δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν στον επανυπολογισμό, ήτοι ο πραγματικός χρόνος ασφάλισης και πιθανό ποσοστό ποσού σύνταξης αναπηρίας ή θανάτου.

Στις επεξηγήσεις αναφέρονται μεταξύ άλλων, τα εξής:

1. Από 1/1/2019, το ποσό της σύνταξης αναπροσαρμόστηκε (επανυπολογίστηκε) βάσει των διατάξεων των άρθρων 14 και 33 του Ν. 4387/2016. Για τον καθορισμό του νέου επανυπολογισμένου ποσού σύνταξης, ελήφθησαν υπόψη τα ασφαλιστικά δεδομένα που είναι καταχωρημένα στο οικείο μηχανογραφικό σύστημα του πρώην Φορέα Ασφάλισης του δικαιούχου.

2. Για τον καθορισμό της προσωπικής διαφοράς συγκρίνεται το καθαρό προ φόρου ποσό σύνταξης με βάση το προγενέστερο νομοθετικό πλαίσιο, με το καθαρό προ φόρου ποσό με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο.

3. Σε περίπτωση που το ποσό της παλαιάς καταβαλλόμενης σύνταξης είναι μεγαλύτερο του ποσού της νέας επανυπολογισμένης σύνταξης (δηλαδή η διαφορά είναι θετική), το επιπλέον ποσό καταβάλλεται ως προσωπική διαφορά, συμψηφιζόμενο κατ’ έτος και μέχρι την πλήρη εξάλειψή του, με την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων της παρ. 3α του άρθρου 14 του Ν. 4387/2016.

4. Σε περίπτωση που το ποσό της παλαιάς καταβαλλόμενης σύνταξης είναι μικρότερο του ποσού της νέας επανυπολογισμένης σύνταξης, (δηλαδή η διαφορά είναι αρνητική), τότε το ποσό της παλαιάς καταβαλλόμενης σύνταξης προσαυξάνεται κατά το 1/5 της διαφοράς, σταδιακά και ισόποσα εντός πέντε ετών από 1/1/2019.

5. Σε περίπτωση που ο συνταξιούχους λαμβάνει περισσότερες από μία συντάξεις της ίδιας.

Πηγή: https://www.euro2day.gr /

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671