ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
05.09.2019

Δυνατότητα τοπικών κλαδικών συμβάσεων προωθεί το υπ. Εργασίας.

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2019

Δυνατότητα τοπικών κλαδικών συμβάσεων προωθεί το υπ. Εργασίας

ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Τη δυνατότητα υπογραφής τοπικών κλαδικών συμβάσεων, με όρους που θα παρεκκλίνουν από την εθνική κλαδική σύμβαση εργασίας, θα δίνει σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» διάταξη που θα συμπεριληφθεί στο μίνι εργασιακό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, ως σκέλος του αναπτυξιακού σχεδίου νόμου της κυβέρνησης.

Στην πράξη, στο πλαίσιο των εξαιρέσεων από την υποχρεωτική εφαρμογή μιας κλαδικής σύμβασης, που εξετάζονται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, για ειδικές περιπτώσεις επιχειρήσεων, εκτός από το κλαδικό κριτήριο θα προβλέπεται και το τοπικό. Ετσι, και εφόσον φορείς μιας συγκεκριμένης περιοχής επικαλούνται σύνθετα τοπικά προβλήματα ή ιδιαιτερότητες, θα μπορούν να προχωρούν στην υπογραφή τοπικής κλαδικής, με όρους διαφορετικούς και μισθούς χαμηλότερους από αυτούς που προβλέπει η συλλογική σύμβαση του κλάδου σε εθνικό επίπεδο. Η ρήτρα εξαίρεσης σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να έχει προβλεφθεί από την εθνική κλαδική σύμβαση.

Να σημειωθεί ότι μεταξύ των διατάξεων που επεξεργάζεται η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα συμπεριληφθεί και αυτή που προβλέπει την εισαγωγή ρήτρας εξαίρεσης από την υποχρεωτική εφαρμογή μιας κλαδικής σύμβασης για επιχειρήσεις που βρίσκονται ένα βήμα πριν από το λουκέτο.

Η εξαίρεση θα αφορά επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας, είναι υπερχρεωμένες ή σε διαδικασία αναδιάρθρωσης και θα τους δίνει τη δυνατότητα να παρεκκλίνουν της κλαδικής σύμβασης, με μισθούς κατώτερους από αυτούς που προβλέπονται για το σύνολο του κλάδου. Με στόχο να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας όσων απασχολούνται στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, θα περιλαμβάνεται και ρήτρα διατήρησης της απασχόλησης από τις συγκεκριμένες εταιρείες.

Επίσης, θα δίνεται η δυνατότητα και στους κοινωνικούς εταίρους να παρέμβουν, ώστε να εξαιρούνται επιχειρήσεις από την εφαρμογή μιας κλαδικής σύμβασης, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Στο ίδιο σχέδιο νόμου αναμένεται να κατατεθεί η διάταξη για καθιέρωση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για τη διεξαγωγή απεργίας, όπως και αυτή για τη δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων εργοδοτών και εργαζομένων. Με άλλη διάταξη θα δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας ειδικής ιστοσελίδας, από πλευράς των εργοδοτών, στην οποία θα μπορούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις να δημοσιοποιούν τις ανακοινώσεις τους ηλεκτρονικά.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671