ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
02.09.2019

Από την 1η Σεπτεμβρίου τα μέτρα στήριξης της ΔΕΗ.

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019

Από την 1η Σεπτεμβρίου τα μέτρα στήριξης της ΔΕΗ

Αύξηση της τιμής της κιλοβατώρας, μείωση της έκπτωσης συνέπειας

Του Κώστα Δεληγιάννη

kdel@naftemporiki.gr

«Πράσινο φως» έδωσε χθες το Δ.Σ. της ΔΕΗ, σε έκτακτη συνεδρίασή του, στα μέτρα αναπροσαρμογής των τιμολογίων της επιχείρησης, μέσω των οποίων η εταιρεία στοχεύει να ενισχύσει τα έσοδά της κατά 490 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο βασικές παρεμβάσεις είναι η αύξηση της τιμής της κιλοβατώρας από 16,4% έως 19,4%, η οποία ωστόσο θα αντισταθμίζεται από τη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΤΜΕΑΡ, καθώς και η μείωση της έκπτωσης συνέπειας στο 5%, από 10% που είναι σήμερα.

Επίσης, στα τιμολόγια της χαμηλής τάσης θα ενσωματωθεί ρήτρα CO2, η οποία με τα ισχύοντα επίπεδα των τιμών των δικαιωμάτων ρύπων θα έχει μηδενική επιβάρυνση στους λογαριασμούς. Ωστόσο, ο ρόλος της είναι να αποτελέσει μέτρο προστασίας έναντι μελλοντικών αυξήσεων των δικαιωμάτων, ώστε τότε να ενεργοποιηθεί και να μετακυλίσει στους λογαριασμούς ένα ποσοστό της επιπλέον επιβάρυνσης του λειτουργικού κόστους της επιχείρησης.

Τα παραπάνω μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου.

Διερεύνηση ευθυνών

Την ίδια στιγμή, και άλλοι υπουργοί επισήμαναν χθες την πιθανότητα διερεύνησης πολιτικών ή ακόμη και ποινικών ευθυνών για τη διαχείριση της επιχείρησης από την προηγούμενη κυβέρνηση, στον απόηχο της σχετικής αναφοράς που έκανε την Πέμπτη ο υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Έτσι, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, σημείωσε πως θα αποδοθούν οι προσήκουσες ευθύνες, είτε μέσω της πολιτικής διαδικασίας του Κοινοβουλίου, των Εξεταστικών, είτε μέσω της Δικαιοσύνης.

Η γενική γραμματέας Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, αποκάλυψε πως η Δικαιοσύνη ξεκινά έρευνα για την υπόθεση της ΔΕΗ, προσθέτοντας πως το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος θα συνδράμει τις εισαγγελικές αρχές. Τη διερεύνηση όλων των καταγγελιών επανέλαβε και χθες ο υπουργός Ενέργειας, μιλώντας για ευθύνες πολιτικών προσώπων της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για τη δεινή οικονομική θέση στην οποία έχει περιέλθει η ΔΕΗ.

Οι αντιδράσεις

Την έντονη αντίδραση του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, προκάλεσαν οι κατηγορίες προς την κυβέρνηση του τέως αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλου, ότι χρησιμοποιεί ως όπλο το θέμα της ΔΕΗ για να ποινικοποιήσει την πολιτική ζωή του τόπου. «Αν πιστεύετε ότι τα κέρδη 90 εκατ. ευρώ της ΔΕΗ που έγιναν ζημιές 900 εκατ. δεν είναι πρόβλημα, ας μην το ψάξουμε. Ή γιατί η χρηματιστηριακή της αξία έπεσε τόσο χαμηλά ας μην το διερευνήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης και πρόσθεσε: «Εμείς δεν καθιστούμε όπλο μας τις εξεταστικές επιτροπές και μόνο θυμηδία προκαλεί αυτός ο ισχυρισμός. Θυμηθείτε τον κ. Πικραμένο στον ΣΥΡΙΖΑ. Ας ανασυνταχθούμε να ζητήσουμε κάποια ευθύνη για το παρελθόν για τον ελληνικό λαό».

Κυνήγι πρώην πελατών

Το «κυνήγι» πρώην πελατών της, οι οποίοι έχουν αλλάξει προμηθευτή ρεύματος αφήνοντας ωστόσο «φέσια» στην επιχείρηση, έχει εντατικοποιήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα η ΔΕΗ, αυξάνοντας τις εντολές διακοπής ηλεκτροδότησης για τη συγκεκριμένη κατηγορία καταναλωτών. Παράλληλα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, προανήγγειλε την Πέμπτη στη Βουλή την εξέταση αλλαγών στο σχετικό θεσμικό πλαίσιο, ώστε η μετακίνηση σε άλλο πάροχο να μην μπορεί να αξιοποιηθεί για να αποφύγει κανείς την αποπληρωμή των οφειλών του προς την επιχείρηση.

Σε κάθε περίπτωση, η ΔΕΗ έχει αποφασίσει να σκληρύνει τη στάση της έναντι των καταναλωτών που προμηθεύονται πλέον ρεύμα από άλλη εταιρεία προμήθειας, αφήνοντας ανεξόφλητα χρέη τα οποία είτε δεν έχουν καν διακανονίσει είτε έχουν ρυθμίσει διακόπτοντας ωστόσο στην πορεία την καταβολή των σχετικών δόσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, αξιοποιεί τη δυνατότητα που έχει να ζητά την έκδοση εντολής διακοπής της ηλεκτροδότησης σε πελάτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές, ακόμη κι αν αυτοί έχουν στο μεταξύ αλλάξει πάροχο.

Η απόφαση του 2016

Τη δυνατότητα αυτή δίνει απόφαση του 2016 του τότε υπουργού Ενέργειας, με την οποία υπήρξε τροποποίηση του Κώδικα Προμήθειας. Σύμφωνα με την τροποποίηση, ο παλαιός προμηθευτής, σε περίπτωση μη τήρησης, από μεριάς του πελάτη, των όρων του διακανονισμού των ληξιπρόθεσμων οφειλών, διατηρεί το δικαίωμα να υποβάλλει στον αντίστοιχο διαχειριστή εντολή απενεργοποίησης της παροχής, ακόμη και εάν έχει συναφθεί σύμβαση προμήθειας με νέο προμηθευτή.

Η ίδια τροποποίηση έβαζε επίσης «μπλόκο» στην αλλαγή προμηθευτή για πελάτες με ληξιπρόθεσμα χρέη, αφού απαγόρευσε τη «μετακίνηση» σε άλλον πάροχο, σε περίπτωση που δεν έχουν εξοφληθεί πλήρως ή δεν έχουν διακανονιστεί οι εκκρεμείς οφειλές του προς τον υφιστάμενο προμηθευτή.

Ωστόσο, το «μπλόκο» μπορεί στην πράξη να παρακαμφθεί, αφού για παράδειγμα ένας καταναλωτής μπορεί να συνάψει σύμβαση με άλλον προμηθευτή πριν οι οφειλές του προς τη ΔΕΗ καταστούν ληξιπρόθεσμες, δηλαδή πριν εκπνεύσει η προθεσμία πληρωμής του λογαριασμού του. Στην προχθεσινή συζήτηση για τη ΔΕΗ στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, ο υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, επισήμανε ότι πρόθεση του υπουργείου είναι, σε συνεργασία με τη ΡΑΕ, να καταστεί πιο «στεγανό» το εν λόγω πλαίσιο.

Βελτίωση εισπραξιμότητας

Η νέα διοίκηση της ΔΕΗ έχει βάλει ψηλά στην ατζέντα της τη βελτίωση της εισπραξιμότητας, με την εντατικοποίηση της διεκδίκησης ληξιπρόθεσμων οφειλών. Στο πλαίσιο αυτής της «εκστρατείας», που αφορά τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και όχι τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, για τις οποίες άλλωστε υπάρχουν συγκεκριμένες προβλέψεις στο πλαίσιο του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, έχει ήδη δώσει ρητή εντολή στον ΔΕΔΔΗΕ για εντατικοποίηση των αποκοπών σε πελάτες που έχουν εντοπιστεί ότι συστηματικά αποφεύγουν να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους, συσσωρεύοντας μεγάλα ποσά οφειλής.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανέφερε η ΔΕΗ σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, ο αριθμός των στρατηγικών κακοπληρωτών που οφείλουν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 6 μηνών ανέρχεται σε 582.000 περιπτώσεις και οι οφειλές τους φτάνουν το ποσό των 545 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, οι «τελικοί καταναλωτές» ανέρχονται σε 895.000, συνολικών ληξιπρόθεσμων 1 δισ. ευρώ. Το δε τελευταίο δίμηνο έχουν προωθηθεί προς τον ΔΕΔΔΗΕ περίπου 30.000 αιτήματα αποκοπών αυτής της κατηγορίας.

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr/  

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671