ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
31.07.2019

Σταϊκούρας: Παίρνει σειρά η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις.

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019

Σταϊκούρας: Παίρνει σειρά η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις

“Πρεμιέρα” γίνεται με τον ΕΝΦΙΑ και τις 120 δόσεις ενώ στον προϋπολογισμό θα περιλαμβάνεται η πρώτη μείωση του φόρου των επιχειρήσεων. Τι είπε ο υπουργός Οικονομικών στην Ολομέλεια.

Στα επόμενα βήματα της κυβέρνησης αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σημειώνοντας πως ισχύει η “γαλάζια” δέσμευση για μείωση του φόρου των επιχειρήσεων το 2020. Στόχος είναι η πρώτη μείωση να είναι από το 28% στο 24%, θα περιλαμβάνεται στον επόμενο προϋπολογισμό και θα αφορά ουσιαστικά στα εισοδήματα του 2019.

Επίσης ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως “η δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας για μείωση του ΕΝΦΙΑ, μεσοσταθμικά, κατά 30%, ισχύει, στο ακέραιο”. Όσον αφορά στη ρύθμιση που ψηφίζεται σήμερα για τον ΕΝΦΙΑ ο Χ. Σταϊκούρας σημείωσε πως «δεν δίνει πολλά σε λίγους», αλλά «δίνει πολλά στους πολλούς», κυρίως στους οικονομικά ασθενέστερους και στη μεσαία τάξη. Με βάση τα στοιχεία:

-Οι πολύ μεγάλες ιδιοκτησίες, δηλαδή αυτές με πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ ακίνητης περιουσίας, είναι 14.841 σε σύνολο 7.310.185 φορολογουμένων. Η ελάφρυνση που αυτοί οι πολίτες θα δουν είναι 22 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή μόλις το 5% της συνολικής ελάφρυνσης από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ

-Oι 474.000 πολίτες με αξία ακίνητης περιουσίας μεγαλύτερη των 200.000 ευρώ με την παρούσα ρύθμιση θα ωφεληθούν για πρώτη φορά

-Παράλληλα 1,3 εκατομμύρια πολίτες με αξία ακίνητης περιουσίας από 80.000 έως 200.000 ευρώ, θα δουν μεγαλύτερη ελάφρυνση από την προηγούμενη ρύθμιση (από 90 μέχρι 170 ευρώ).

Όσον αφορά στις 120 δόσεις ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε :

-Η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ. Δίνεται έτσι η δυνατότητα αύξησης των δόσεων, ενθάρρυνσης της συνέπειας και ανακούφισης των οφειλετών.

-Το επιτόκιο που επιβαρύνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώνεται από το 5% που είναι σήμερα στο 3%, τόσο για να μην υπάρξει μεγάλη επιβάρυνση του οφειλέτη, όσο και για λόγους ισότητας με τις οφειλές του Δημοσίου. Σε νομοσχέδιο της κυβέρνησης που θα κατατεθεί αυτή την εβδομάδα επεκτείνεται αυτό και στα ασφαλιστικά ταμεία.

-Διευρύνεται η ρύθμιση, σε έως και 120 δόσεις, με την υπαγωγή σ’ αυτή όλων των νομικών προσώπων που έχουν βασική οφειλή- δηλαδή το σύνολο των βεβαιωμένων οφειλών χωρίς προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής- μέχρι ένα εκατομμύριο ευρώ.

-Ο οφειλέτης μπορεί, σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης, να επιλέξει την εφάπαξ εξόφληση του υπολοίπου αριθμού των δόσεων ή τη μετάπτωση σε μικρότερο αριθμό δόσεων, με ταυτόχρονη απαλλαγή επί του εναπομείναντος ποσού των προσαυξήσεων και τόκων σε ποσοστό που αντιστοιχεί στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων που τελικά επιλέγονται.

-Εφόσον κατά την ένταξη στη ρύθμιση προκαταβληθεί ποσό τουλάχιστον διπλάσιο της μηνιαίας δόσης της ρύθμισης, χορηγείται ισόποση απαλλαγή επί των συνολικών προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής.

-Για όσους εντάσσονται και τηρούν τη ρύθμιση, αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

-Στους οφειλέτες που έχουν ήδη προβεί στη ρύθμιση των οφειλών τους με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο παρέχεται η δυνατότητα να επιλέξουν, εφόσον το επιθυμούν, να υπαχθούν στις ρυθμίσεις του παρόντος θεσμικού πλαισίου.

Κατά την τοποθέτηση του στην Ολομέλεια ο υπουργός σημείωσε πως “ καθίσταται σαφές ότι αυτή η εξαιρετικά ευνοϊκή ρύθμιση θα είναι η τελευταία” και μετά τη λήξη της “θα υπάρχει ένα μόνιμο, οικονομικά εύλογο και δίκαιο σύστημα πάγιων ρυθμίσεων, που θα αποτρέπει την ανάγκη καταφυγής σε έκτακτες ρυθμίσεις”

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Πηγή: https://www.euro2day.gr

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671