ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ - Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ."
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
ΙΚΑ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 81/16.10.2003

Βεβαιώσεις Ασφαλιστικής Ενημερότητας Α) Τροποποίηση (διπλασιασμός) της διάρκειας ισχύος τους και επαναπροσδιορισμός της έννοιας του ασφαλιστικά ενήμερου δικαιούχου τους. Β) Διευκρινίσεις για τις χορηγούμενες μέσω τηλεομοιοτυπίας ( FAX) Βεβαιώσεις Μη Οφειλής σε αναπόγραφες ατομικές επιχειρήσεις

ΣΧΕΤ.: Εγκ.: 45/01, 77/01, 102/01, 4/02 (Κεφ. ΣΤ΄), 12/02, 87/02 και 70/03.

Γεν. έγγρ.: Ε57/50/18-7-01 , Γ99/1/43/8-3-02 , Ε57/47/13-5-02 και Ε57/80/11-12-02.

Μετά τη δημοσίευση των υπ΄ αριθ. Φ11321/647/27/03 (ΦΕΚ 1013/τ.Β/23.7.2003) και Φ11321/12490/878/03 (ΦΕΚ 1138/ τ.Β/11.8.2003) Αποφάσεων του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με τις οποίες τροποποιήθηκαν και συμπληρώθηκαν οι διατάξεις της υπ΄ αριθμ. Φ21/116/4-7-2000 Υ.Α, που αφορούν: την διάρκεια ισχύος των βεβαιώσεων ασφαλιστικής ενημερότητας από το Ι.Κ.Α., την έννοια του ασφαλιστικά ενήμερου δικαιούχου τους και την χορήγηση μέσω τηλεομοιοτυπίας (FΑΧ) Βεβαιώσεων Μη Οφειλής σε αναπόγραφες ατομικές επιχειρήσεις, κρίνεται αναγκαία η αποστολή σχετικών οδηγιών, οι οποίες αντικαθιστούν ή συμπληρώνουν αυτές των εγκυκλίων 45/01 και 70/03 αντιστοίχως.

Οι λοιπές οδηγίες, που περιλαμβάνονται τόσο στην εγκύκλιο 45/01 όσο και σε μεταγενέστερες, όπως αυτές αναφέρονται ανωτέρω, εξακολουθούν να ισχύουν.

Με την ευκαιρία σας στέλνουμε νέο έντυπο «ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ» με τροποποιημένες και προσαρμοσμένες στον θεσμό της Α.Π.Δ. πληροφορίες για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, το οποίο πρέπει να χρησιμοποιείται πλέον σε αντικατάσταση του προηγούμενου. Το έντυπο «ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΕΡΓΟΥ» παραμένει ως έχει.

1. Προϋποθέσεις χορήγησης βεβαιώσεων ασφαλιστικής ενημερότητας

Με την εκδοθείσα Υ.Α. ανακαθορίζεται η έννοια του ασφαλιστικά ενήμερου δικαιούχου βεβαίωσης ασφαλιστικής ενημερότητας, αφού στις γνωστές προϋποθέσεις (μη ύπαρξη οφειλής, τμηματική εξόφληση της οφειλής και τήρηση των όρων της ρύθμισης, ρύθμιση οφειλής «συνυπεύθυνων» επιχ/σεων κ.λ.π.) προστίθεται και αυτή της υποβολής στο Ι.Κ.Α. (έστω και εκπρόθεσμα) των Περιοδικών Δηλώσεων (Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις ή Συγκεντρωτικές Περιοδικές Δηλώσεις) και των «Δηλώσεων Μεταβολής Στοιχείων Εργοδότη», για τις οποίες, κατά την ημερομηνία έκδοσης της βεβαίωσης, παρήλθε η προθεσμία υποβολής τους.

Με την παρούσα δεν τροποποιούνται οι οδηγίες της εγκ. 4/02 (Κεφ. ΣΤ΄) που ορίζουν ότι, για την έκδοση της βεβαίωσης πρέπει, αφενός οι εργοδότες, που υποβάλλουν χειρόγραφες ή σε μαγνητικό μέσο Α.Π.Δ. να προσκομίσουν αποδεικτικά στοιχεία υποβολής στο Ι.Κ.Α. των τριών τελευταίων μηνιαίων Α.Π.Δ. ή της τελευταίας τρίμηνης Α.Π.Δ. αναλόγως και αφετέρου οι εργοδότες, που υποβάλλουν τις Α.Π.Δ. μέσω διαδικτύου (INTERNET), να υποβάλλουν κατάλληλα συμπληρωμένο το «ΕΝΤΥΠΟ ΔΗΛΩΣΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ Α.Π.Δ. & ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ» για τις τρεις τελευταίες μηνιαίες Α.Π.Δ. ή την τελευταία τρίμηνη Α.Π.Δ..

Επίσης, λαμβάνοντας υπόψη τις οδηγίες της εγκυκλίου 87/02, με την οποία, προκειμένου να αξιοποιηθούν κατά το δυνατόν περισσότερο οι δυνατότητες της Πληροφορικής, καθορίσθηκε από 1.12.2002 ως ενιαία καταληκτική ημερομηνία υποβολής, αποκλειστικά για τις μέσω διαδικτύου (INTERNET) υποβαλλόμενες Κανονικές (01) Α.Π.Δ., η τελευταία εργάσιμη για τις Δημόσιες Υπηρεσίες ημέρα του επόμενου μήνα από τη λήξη του μηνός ή του τριμήνου στο οποίο αναφέρονται, ανεξάρτητα από τον Α.Μ.Ε., δεν θα πρέπει κατά την χορήγηση των βεβαιώσεων να ζητούνται αποδεικτικά στοιχεία υποβολής της τελευταίας μηνιαίας ή τρίμηνης Α.Π.Δ., για την οποία δεν παρήλθε η προθεσμία υποβολής της μέσω διαδικτύου (INTERNET), έστω και αν η προθεσμία για την υποβολή τους χειρόγραφα ή σε μαγνητικό μέσο έχει λήξει και ο συγκεκριμένος εργοδότης δεν έχει εγγραφεί στην υπηρεσία ηλεκτρονικών συναλλαγών του Ιδρύματος.

Παράδειγμα 1ο :

Στις 30.10.2003 ζητούν βεβαιώσεις δύο επιχ/σεις που υποβάλλουν η μία τριμηνιαίες και η άλλη μηνιαίες Α.Π.Δ.. Οι επιχ/σεις αυτές πρέπει να προσκομίσουν αποδεικτικά στοιχεία για την υποβολή της Α.Π.Δ. του Β΄ τριμήνου 2003 και των Α.Π.Δ. των μηνών Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου αντιστοίχως (η προθεσμία υποβολής μέσω INTERNET της Α.Π.Δ. του Γ΄ τριμήνου 2003 και του Σεπτεμβρίου 2003 λήγει στις 31/10/2003).

Παράδειγμα 2ο :

Την 1.12.2003 ζητούν βεβαιώσεις δύο επιχ/σεις που υποβάλλουν η μία τριμηνιαίες και η άλλη μηνιαίες Α.Π.Δ.. Οι επιχειρήσεις αυτές πρέπει να προσκομίσουν αποδεικτικά στοιχεία για την υποβολή της Α.Π.Δ. του Γ΄ τριμήνου 2003 και των Α.Π.Δ. των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου 2003 αντιστοίχως.

2. Διάρκεια ισχύος των βεβαιώσεων

2.1. ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΜΕΝΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α. κ.α., ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΗΣΗ, ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΠΩΛΗΣΗ, ΓΟΝΙΚΗ ΠΑΡΟΧΗ Ή ΔΩΡΕΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ (ΠΛΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ) κ.λ.π.

Με την νέα Υ.Α., αφενός αυξήθηκε (διπλασιάσθηκε) η διάρκεια ισχύος των βεβαιώσεων, που χορηγούνται από τα Τμήματα Ελέγχου Κοινών Επιχειρήσεων (εκτός της περίπτωσης θεώρησης φορολογικών βιβλίων και στοιχείων) σε επιχειρήσεις ή επιτηδευματίες που δεν οφείλουν στο Ι.Κ.Α. και αφετέρου καθορίσθηκε σε πέντε (5) από τέσσερις (4) που ήταν πριν, ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων ο οποίος αποτελεί τη βάση καθορισμού της διάρκειας ισχύος των βεβαιώσεων, που χορηγούνται στους δικαιούχους όταν αυτοί δεν οφείλουν.

Το ίδιο κριτήριο (συνολικός αριθμός εργαζομένων κατά τον τελευταίο μήνα, για τον οποίο είναι απαιτητές οι εισφορές) ισχύει πλέον και για την διάρκεια ισχύος των βεβαιώσεων που χορηγούνται σε εποχικές επιχ/σεις, όταν αυτές δεν οφείλουν στο Ι.Κ.Α. (δηλ. καταργείται το κριτήριο της εποχικότητας).

Για όσους έχουν οφειλή στο Ι.Κ.Α. (ρυθμισμένη ή μη) η διάρκεια ισχύος των βεβαιώσεων παραμένει ως είχε.

Συγκεκριμένα, η διάρκεια ισχύος των βεβαιώσεων είναι κατά περίπτωση:

α) Δωδεκάμηνη για τις επιχειρήσεις που δεν απασχολούν προσωπικό καθώς και για εκείνες που δεν οφείλουν στο Ι.Κ.Α. και απασχολούν μέχρι και πέντε (5) εργαζόμενους. Δωδεκάμηνη είναι η διάρκεια ισχύος και των βεβαιώσεων που χορηγούνται σε φυσικά πρόσωπα, τα οποία δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, για τη λήψη δανείων καταναλωτικής πίστης, που υπερβαίνουν τις 6.000,00 Ευρώ.

β) Εξάμηνη για τις επιχειρήσεις που απασχολούν από έξι (6) εργαζόμενους και άνω, εφόσον δεν οφείλουν στο Ι.Κ.Α.

γ) Μηνιαία (όπως ίσχυε) για όλες τις επιχειρήσεις που έχουν ρυθμίσει την οφειλή τους στο Ι.Κ.Α. και είναι ασφαλιστικά ενήμερες, ανεξαρτήτως συνολικού αριθμού εργαζομένων.

δ) Μέχρι το τέλος του μήνα έκδοσής της (όπως ίσχυε) για όλες τις επιχ/σεις που έχουν μη ρυθμισμένες οφειλές προς το ΙΚΑ.

Κατά τα λοιπά, ως προς τη διάρκεια ισχύος των βεβαιώσεων, ισχύουν οι οδηγίες της εγκ. 45/01 (παρ. 11.10).

Παράδειγμα 1ο :

Στις 8.12.2003 υποβάλλονται αιτήσεις για βεβαιώσεις από δύο επιχ/σεις, που δεν οφείλουν στο Ι.Κ.Α. και τον τελευταίο μήνα, για τον οποίο είναι απαιτητές οι εισφορές (Οκτώβριος 2003), απασχόλησαν η μία πέντε και η άλλη έξι εργαζόμενους. Οι βεβαιώσεις θα έχουν δωδεκάμηνη (μέχρι 7/12/2004) και εξάμηνη (μέχρι 7/6/2004) διάρκεια ισχύος αντίστοιχα.

Παράδειγμα 2ο:

Τον Νοέμβριο 2003 υποβάλλεται αίτηση για βεβαίωση από επιχ/ση που μέχρι 29.9.2003 δεν απασχολούσε προσωπικό και στις 30.9.2003 προσέλαβε έξι εργαζόμενους, καταβάλλοντας κανονικά τις αναλογούσες εισφορές. Η βεβαίωση θα έχει εξάμηνη ισχύ.

Παράδειγμα 3ο :

Τον Νοέμβριο 2003 υποβάλλεται αίτηση για βεβαίωση από επιχ/ση της οποίας το προσωπικό εντός του Σεπτεμβρίου 2003 μειώθηκε από έξι σε τρεις εργαζόμενους. Οφειλή δεν υπάρχει. Θα χορηγηθεί βεβαίωση με εξάμηνη διάρκεια ισχύος.

Παράδειγμα 4ο :

Τον Μάιο 2004 υποβάλλεται αίτηση για βεβαίωση από επιχ/ση που μέχρι 29.2.2004 είχε δέκα εργαζόμενους. Τον Μάρτιο 2004 δεν απασχόλησε προσωπικό. Εφόσον δεν υπάρχει οφειλή, η βεβαίωση θα έχει δωδεκάμηνη ισχύ (λόγω μη απασχόλησης προσωπικού τον Μάρτιο 2004, που είναι ο τελευταίος μήνας για τον οποίο είναι απαιτητές οι εισφορές).

 

Παράδειγμα 5ο :

Εποχική επιχ/ση (π.χ. θερινός κινηματογράφος), που δεν οφείλει, υποβάλλει το Φεβρουάριο αίτηση για χορήγηση βεβαίωσης. Θα χορηγηθεί βεβαίωση με δωδεκάμηνη διάρκεια ισχύος, διότι τον τελευταίο μήνα, για τον οποίο είναι απαιτητές εισφορές (Δεκέμβριος), δεν απασχολήθηκε στην επιχ/ση προσωπικό.

Παράδειγμα 6ο :

Υποβάλλεται αίτηση για βεβαίωση από επιχείρηση που στην έδρα της απασχολεί δύο εργαζόμενους και στο παράρτημά της άλλους τέσσερις. Οφειλή δεν υπάρχει. Θα χορηγηθεί βεβαίωση με εξάμηνη διάρκεια ισχύος, διότι απασχολούνται περισσότεροι από πέντε εργαζόμενοι.

Παράδειγμα 7ο :

Φυσικό πρόσωπο ζητά βεβαίωση, προκειμένου να λάβει καταναλωτικό δάνειο 6.500,00 Ευρώ. Δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα, είναι Δ/νων Σύμβουλος σε Α.Ε που απασχολεί 30 εργαζόμενους και έχει οφειλή προς το Ι.Κ.Α. την οποία έχει ρυθμίσει και τηρεί τη ρύθμιση. Θα χορηγηθεί στο όνομα του εν λόγω φυσικού προσώπου βεβαίωση με δώδεκα μήνες διάρκεια ισχύος, διότι δεν απασχολεί προσωπικό για λογαριασμό του.

2.2. ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ, ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΜEΝΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ (ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ) ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α. κ.α., ΠΩΛΗΣΗ, ΓΟΝΙΚΗ ΠΑΡΟΧΗ Ή ΔΩΡΕΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ Ή ΑΥΤΟΤΕΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΩΝ ΤΟΥΣ.

Η διάρκεια ισχύος των βεβαιώσεων που χορηγούνται από τα Τμήματα Ελέγχου Οικοδομοτεχνικών Έργων, είναι, σύμφωνα με τις κοινοποιούμενες διατάξεις, κατά περίπτωση:

α) Εξάμηνη για τη συμμετοχή σε δημοπρασίες δημοσίων έργων, την πώληση, γονική παροχή ή δωρεά ακινήτων (οικοδομές ή αυτοτελείς ιδιοκτησίες τους), εφόσον ο ανάδοχος, ο πωλητής ή ο παρέχων τη γονική παροχή ή τη δωρεά αντίστοιχα, δεν οφείλει στο Ι.Κ.Α..

β) Μηνιαία για τη συμμετοχή σε δημοπρασίες δημοσίων έργων, την πώληση, γονική παροχή ή δωρεά ακινήτων (οικοδομές ή αυτοτελείς ιδιοκτησίες τους), εφόσον ο ανάδοχος, ο πωλητής ή ο παρέχων τη γονική παροχή ή τη δωρεά αντίστοιχα, έχει ρυθμίσει την οφειλή του και είναι ασφαλιστικά ενήμερος.

γ) Μέχρι την είσπραξη του λογαριασμού για τον οποίο χορηγείται η βεβαίωση, κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 8 παρ. 5 εδ. ε΄ του Α.Ν.1846/51.

Η διάρκεια ισχύος των βεβαιώσεων, που χορηγούνται για την θεώρηση από τις Δ.Ο.Υ. φορολογικών βιβλίων και στοιχείων επιχειρήσεων και επιτηδευματιών, παραμένει δωδεκάμηνη, όπως προβλέπουν οι διατάξεις τους παρ. 1 του άρθρου 63 του Ν.2084/92 (ΦΕΚ 165 Α΄).

Με την παρούσα αποστέλλεται το τροποποιημένο έντυπο βεβαίωσης (Υπόδειγμα 3), το οποίο πλέον θα χρησιμοποιείται, όποτε απαιτείται, αποκλειστικά για τη θεώρηση φορολογικών βιβλίων και στοιχείων επιχειρήσεων και επιτηδευματιών (βλ. και παρ. 2.4. της παρούσας).

2.3.1. Απαλλαγή, υπό προϋποθέσεις, φυσικών προσώπων (επιχειρηματίες - επιτηδευματίες) από την υποχρέωση προσκόμισης βεβαίωσης ασφαλιστικής ενημερότητας από το Ι.Κ.Α. στις Δ.Ο.Υ..

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 της Φ21/116/4.7.2000 (ΦΕΚ 839 Τ.Β΄) Υ.Α., όπως τροποποιήθηκαν με αυτές του άρθρου 3 της Φ21/156/6-3-2001 (ΦΕΚ 287 τ. Β΄) Υ.Α., φυσικά πρόσωπα που δεν είναι:

·        Υποκείμενα (υπόχρεα) καταβολής ασφαλιστικών εισφορών (δηλ. επιχειρηματίες ή επιτηδευματίες που δεν απασχολούν προσωπικό),

·        Μέλη κοινοπραξίας, αστικής εταιρείας, Ο.Ε., ομόρρυθμα μέλη Ε.Ε., Διαχειριστές ΕΠΕ, Διευθύνοντες Σύμβουλοι Α.Ε. κ.λ.π.,

·        Υποκείμενα (υπόχρεα) καταβολής εισφορών οικοδομικού έργου, απαλλάσσονται από την υποχρέωση προσκόμισης στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ., βεβαιώσεων ασφαλιστικής ενημερότητας από το Ι.Κ.Α, προκειμένου να θεωρήσουν φορολογικά βιβλία και στοιχεία.

Τα πρόσωπα αυτά υποβάλλουν, αντί για βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας από το Ι.Κ.Α., σχετική υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/86 στην οικεία Δ.Ο.Υ. κατά την θεώρηση των φορολογικών βιβλίων και στοιχείων.

Παράδειγμα:

Για φυσικό πρόσωπο, ιδιοκτήτη ατομικής επιχείρησης (εμπορικό κατάστημα, αρχιτεκτονικό γραφείο κ.λ.π.), που δεν έχει καμία από τις προαναφερόμενες τρεις ιδιότητες, θα θεωρηθούν φορολογικά βιβλία και στοιχεία, εφόσον υποβάλλει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. την προαναφερόμενη υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/86 και όχι βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας από το Ι.Κ.Α.

Επί του θέματος έχουν δοθεί αντίστοιχες οδηγίες στις Δ.Ο.Υ. με την υπ΄ αριθμ. 1059973/442/0015/ ΠΟΛ. 1160/25.6.01 εγκύκλιο διαταγή του Υπουργείου Οικονομικών, που σας κοινοποιήσαμε με το Ε57/50/18-7-01 Γεν. Έγγραφό μας.

2.3.2. Εκπλήρωση υποχρεώσεων προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης από διοικούντες Νομικά Πρόσωπα, (νέοι ασφαλισμένοι), οι οποίοι παρέχουν παράλληλα εξαρτημένη εργασία σε άλλους εργοδότες.

Υπάρχουν φυσικά πρόσωπα, τα οποία τυγχάνει παράλληλα με την απασχόλησή τους σε κάποιον εργοδότη (για την οποία ασφαλίζονται στο Ι.Κ.Α.) να συμμετέχουν στην διοίκηση Νομικών Προσώπων (μέλη Δ.Σ. Ανων. Εταιρειών κ.λ.π.). Τα πρόσωπα αυτά, εφόσον είναι νέοι ασφαλισμένοι (υπαγωγή στην κοινωνική ασφάλιση από 1.1.93 και μετά) έχουν την δυνατότητα να ζητήσουν την απαλλαγή τους από την ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε. (λόγω της ιδιότητός τους ως διοικούντες Νομικά Πρόσωπα), επιλέγοντας ως ασφαλιστικό τους φορέα, για τους ίδιους κλάδους ασφάλισης, το Ι.Κ.Α. (άρθρα 39 & 43 του Ν.2084/92, 2 παρ. 1 του Ν.2335/95 και 16 παρ. 1 του Ν.2556/97, εγκ. 106/93 , 44/96 & 24/98), λόγω της παροχής εξαρτημένης εργασίας.

Στην προκειμένη περίπτωση, για να θεωρηθούν φορολογικά βιβλία και στοιχεία των αντίστοιχων Νομικών Προσώπων, δεν θα εκδοθεί βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας από το Ι.Κ.Α. για τα προαναφερόμενα φυσικά πρόσωπα, που συμμετέχουν στη διοίκησή τους, αλλά θα κατατεθεί στην οικεία Δ.Ο.Υ. σχετική υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/86, στην οποία θα δηλώνουν την άσκηση του δικαιώματος επιλογής του Ι.Κ.Α. ως ασφαλιστικού τους φορέα, εφαρμόζοντας τις προαναφερόμενες διατάξεις.

2.3.3. Εκπλήρωση υποχρεώσεων προς το Ι.Κ.Α. των διοικούντων Νομικά Πρόσωπα, οι οποίοι παράλληλα παρέχουν σ΄ αυτά και εξαρτημένη εργασία.

Οι βεβαιώσεις ασφαλιστικής ενημερότητας από το Ι.Κ.Α. που εκδίδονται για Νομικά Πρόσωπα (Α.Ε., Ο.Ε., Ε.Π.Ε. κ.λ.π.) αφορούν και την καταβολή εισφορών υπέρ Ι.Κ.Α., όσων συμμετέχουν στη διοίκησή τους, εάν παράλληλα με την ιδιότητά τους αυτή παρέχουν και εξαρτημένη εργασία προς τα συγκεκριμένα Νομικά Πρόσωπα. Συνεπώς, δεν χορηγούνται βεβαιώσεις για κάθε ένα από τα πρόσωπα αυτά, όταν, όπως προαναφέρεται, ασφαλίζονται στο Ι.Κ.Α. από τις αντίστοιχες επιχ/σεις.

2.4. Εκδοση - Ανανέωση Άδειας Εργασίας Αλλοδαπών Εργαζομένων

Μετά την κατάργηση, με τις διατάξεις του άρθρου 72 του Ν.2910/01 (ΦΕΚ 91 Α΄) αυτών του άρθρου 21 παρ. 2 του Ν.1975/91 και τον καθορισμό των δικαιολογητικών ασφάλισης, που απαιτούνται για την νομιμοποίηση των αλλοδαπών εργαζόμενων - ασφαλισμένων στο Ι.Κ.Α. ( εγκ. 78/03 ), δεν συντρέχουν λόγοι χρησιμοποίησης, για την αιτία αυτή, του Υποδείγματος 3 των βεβαιώσεων ασφαλιστικής ενημερότητας. Οι οδηγίες της παρ. 11.12 της εγκυκλίου 45/01 παύουν πλέον να ισχύουν.

Κατόπιν των ανωτέρω, από τη λήψη της παρούσας το τροποποιημένο υπόδειγμα 3 των βεβαιώσεων θα χρησιμοποιείται, όποτε απαιτείται, αποκλειστικά για τη θεώρηση φορολογικών βιβλίων και στοιχείων επιχειρήσεων και επιτηδευματιών (βλ. παρ. 2.3.).

2.5. Υπηρεσιακά Σημειώματα

Η διάρκεια ισχύος των Υπηρεσιακών Σημειωμάτων, τα οποία, όπως είναι γνωστό, χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τις Υπηρεσίες του Ι.Κ.Α. για την μεταξύ τους ενημέρωση, παραμένει ως είχε (εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση των συμβεβλημένων με το Ι.Κ.Α. φαρμακείων, βλ. περ. 2.5.2).

Δηλαδή:

α) Μέχρι το τέλος του μήνα έκδοσής τους (για τους εργοδότες που έχουν καταβάλει τις απαιτητές ασφαλιστικές εισφορές ή αυτές καταλογίσθηκαν με τη σύνταξη Π.Ε.Ε. μετά τη διενέργεια ελέγχου).

β) Μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα απ΄ αυτόν της έκδοσής τους (για αναπόγραφες επιχ/σεις, για απογεγραμμένες επιχ/σεις, οι οποίες τον προηγούμενο μήνα απ΄ αυτόν που εκδίδεται το Υπηρ. Σημείωμα δεν απασχολούσαν προσωπικό και για εργοδότες που κατέβαλαν τις ασφαλιστικές εισφορές του προηγούμενου μήνα απ΄ αυτόν που εκδίδεται το Υπηρ. Σημείωμα).

Επισημαίνεται ότι η είσπραξη από το Ι.Κ.Α. εκκαθαρισμένων απαιτήσεων (ανεξάρτητα από το ύψος του ποσού τους) από προμηθευτές ή συμβασιούχους του Ιδρύματος (φαρμακεία, νοσοκομεία, κλινικές κ.λ.π.) γίνεται με την προσκόμιση στην αρμόδια Οικονομική Υπηρεσία Υπηρεσιακού Σημειώματος (όχι βεβαίωσης ασφαλιστικής ενημερότητας), το οποίο έχει εκδοθεί από το Υποκ/μα Ι.Κ.Α. της έδρας τους (εγκ. 45/01, παρ. 13.5).

2.5.1. Υπηρεσιακά Σημειώματα προς τα Τμήματα Ελέγχου Κοινών Επιχειρήσεων.

Μετά την εφαρμογή της Α.Π.Δ. η προσκόμιση Υπηρεσιακού Σημειώματος, από Υποκ/μα Ι.Κ.Α. στην ασφαλιστική περιοχή του οποίου λειτουργούσε έως 31.12.2001, παράρτημα της ενδιαφερόμενης επιχ/σης, είναι αναγκαία μόνο στην περίπτωση που δεν έχει διενεργηθεί σ΄ αυτό τακτικός έλεγχος για την προαναφερόμενη χρονική περίοδο.

Εφόσον από Υπηρεσιακό Σημείωμα του αρμόδιου Υποκ/τος Ι.Κ.Α. προκύπτει ότι, έχει διενεργηθεί τακτικός έλεγχος σε συγκεκριμένο παράρτημα επιχ/σης για τη χρονική περίοδο μέχρι 31/12/2001 (ΔΧ/01 και ΕΑ/01) ή δεν απασχολήθηκε σ΄ αυτό προσωπικό την ίδια περίοδο, θα ενημερώνεται το Β.Ε.Ε., που τηρείται στο Υποκ/μα Ι.Κ.Α. της έδρας της επιχ/σης, ώστε στο μέλλον να μην ζητηθεί εκ νέου Υπηρεσιακό Σημείωμα.

Όταν μετά από έκτακτο έλεγχο καταλογισθούν εισφορές ή επιβληθούν κυρώσεις (Π.Ε.Π.Α.Ε., Π.Ε.Π.Ε.Ε. ή Π.Ε.Α.Π.), για παράρτημα επιχ/σης πρέπει το αρμόδιο Υποκ/μα Ι.Κ.Α. να ενημερώσει άμεσα (μέσω FAX) με Υπηρεσιακό Σημείωμα αυτό της έδρας της επιχ/σης, ώστε σε περίπτωση μελλοντικής υποβολής αιτήματος για χορήγηση βεβαίωσης ασφαλιστικής ενημερότητας να ληφθούν υπόψη και αυτές οι οφειλές.

2.5.2. Υπηρεσιακά Σημειώματα σε συμβεβλημένα με το Ι.Κ.Α. φαρμακεία.

Η διάρκεια ισχύος των Υπηρεσιακών Σημειωμάτων που χορηγούνται στα συμβεβλημένα με το ΙΚΑ φαρμακεία, για την είσπραξη χρημάτων από το Ίδρυμα, καθορίσθηκε με την κοινοποιούμενη Υ.Α. σε δωδεκάμηνη από εξάμηνη, που ήταν πριν.

3. Χορήγηση μέσω τηλεομοιοτυπίας ( FAX) βεβαιώσεων μη οφειλής σε αναπόγραφες ατομικές επιχειρήσεις

Όπως είναι ήδη γνωστό, από 4/9/2003 η χορήγηση των βεβαιώσεων μη οφειλής σε φυσικά πρόσωπα αναπόγραφα στο μητρώο εργοδοτών του Ι.Κ.Α. πραγματοποιείται υποχρεωτικά μέσω του συστήματος κεντρικής διαχείρισης με την χρήση FΑΧ (εγκ. 70/03), από οποιοδήποτε Υποκατάστημα ή Παράρτημα του Ι.Κ.Α. και όχι μόνο από εκείνο της έδρας της ατομικής επιχείρησης.

3.1. ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

Με την νέα ηλεκτρονική υπηρεσία εξυπηρετούνται τα φυσικά πρόσωπα που δεν είναι καταχωρισμένα, ούτε είχαν καταχωρισθεί ποτέ στο Μητρώο Εργοδοτών που τηρείται στο Ι.Κ.Α., δεν είναι υπεύθυνα για την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, μέλη επιχειρήσεων, υπεύθυνα οικοδομικών και τεχνικών έργων και δεν οφείλουν ληξιπρόθεσμες εισφορές στο Ι.Κ.Α. από οποιαδήποτε αιτία.

Επισημαίνεται ότι, για τους εργολήπτες δημοσίων έργων (φυσικά πρόσωπα), που δεν απασχολούν άλλο προσωπικό, πλην εκείνου που προσλαμβάνουν για την εκτέλεση των έργων, κατά τη χρήση της νέας υπηρεσίας εκδίδεται απάντηση, στην οποία εμφανίζονται ως απογεγραμμένοι στο Ι.Κ.Α. και υπεύθυνοι επιχειρήσεων με Α.Μ.Ο.Ε. αυτούς των έργων που εκτελούν ή έχουν ολοκληρώσει την εκτέλεσή τους μετά την 1.1.2002 και δεν έχει γίνει εκκαθάρισή τους.

Στις περιπτώσεις αυτές η βεβαίωση θα χορηγείται χειρόγραφα και μαζί με την αίτηση θα καλείται ο ενδιαφερόμενος να μας υποβάλλει κατάσταση, στην οποία να εμφανίζονται τα Υποκαταστήματα Ι.Κ.Α., στα οποία εκτελεί ή εκτέλεσε κάθε έργο. Η διαπίστωση ότι τα εν λόγω έργα είναι δημόσια και όχι ιδιωτικά, θα γίνεται από το Υποκατάστημα Ι.Κ.Α. της έδρας του εργολήπτη, με αλληλογραφία (μέσω FΑΧ) με τα αντίστοιχα Υποκαταστήματα Ι.Κ.Α., όπου εκτελούνται τα έργα.

Η σχετική αλληλογραφία θα αρχειοθετείται μαζί με την αίτηση και το αντίγραφο της χειρόγραφης βεβαίωσης. Οι βεβαιώσεις αυτές δεν καταχωρούνται στην κατάσταση στην οποία καταγράφονται οι χειρόγραφα εκδιδόμενες βεβαιώσεις από άλλες αιτίες (Υπόδειγμα 7).

3.2. ΦΟΡΕΙΣ, YΠΗPΕΣΙΕΣ ΚAI ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ.

Με την κοινοποιούμενη Υ.Α. ορίζεται ότι, οι τράπεζες, οι συμβολαιογράφοι, οι Δ.Ο.Υ., το δημόσιο, τα Ν.Π.Δ.Δ., οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, οι δημόσιες, οι δημοτικές και οι κοινοτικές επιχειρήσεις δημόσιας ή κοινής ωφέλειας κ.λ.π. που διενεργούν πράξεις για τις οποίες απαιτείται προσκόμιση βεβαίωσης ασφαλιστικής ενημερότητας κατά τις ισχύουσες διατάξεις, μπορούν να πιστοποιηθούν από το Ι.Κ.Α., προκειμένου να ζητούν και να λαμβάνουν τηλεομοιοτυπία με την οποία βεβαιώνεται η ασφαλιστική ενημερότητα των συναλλασσομένων μ΄ αυτούς.

Επίσης, μπορούν να πιστοποιηθούν από το Ι.Κ.Α. τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) του Υπουργείου Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, για να χορηγούν τις εν λόγω βεβαιώσεις μη οφειλής μέσω FΑΧ.

Επισημαίνουμε ότι, η πιστοποίηση των προαναφερομένων υπηρεσιών, φορέων και προσώπων είναι προαιρετική, ενώ οι υπηρεσίες μας έχουν ήδη πιστοποιηθεί και υποχρεούνται να χορηγούν τις βεβαιώσεις μη οφειλής στους δικαιούχους μόνο μέσω του συστήματος κεντρικής διαχείρισης.

3.3. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

Η διαδικασία πιστοποίησης και οι υποχρεώσεις των προαναφερομένων φορέων και προσώπων ορίζονται στα άρθρα 3 και 4 της Υ.Α..

Αρμόδια για την παραλαβή των σχετικών αιτήσεων και την χορήγηση πιστοποίησης είναι η Δ/νση Πληροφορικής του Ι.Κ.Α. και οι ενδιαφερόμενοι (φορείς υπηρεσίες, συμβολαιογράφοι κ.λ.π.) για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να απευθύνονται στην ομάδα Παρακολούθησης Ηλεκτρονικών υπηρεσιών στα τηλέφωνα 3891615 - 19 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@ika.gr.

3.4. ΑΝΤΙΓΡΑΦΑ ΒΕΒΑΙΩΣΕΩΝ

Επειδή από την σχετική Υ.Α. δεν προβλέπεται η χορήγηση αντιγράφων μέσω του συστήματος κεντρικής διαχείρισης, εφαρμόζονται τα οριζόμενα στο άρθρο 8 παρ. 4 της Φ21/116/00 Υ.Α. (εγκ. 45/01, παρ. 5).

Εάν ο ενδιαφερόμενος ζητήσει περισσότερα αντίγραφα παρέχεται η δυνατότητα έκδοσής τους πριν την υπογραφή τους από το αρμόδιο όργανο κι όχι μεταγενέστερα.

3.5. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΒΕΒΑΙΩΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΚΔΙΔΟΝΤΑΙ ΜΕΣΩ ΤΗΛΕΟΜΟΙΟΤΥΠΙΑΣ

Όπως αναφέρεται και στην εγκύκλιο 70/03 πριν από την χορήγηση (υπογραφή και παράδοση στον δικαιούχο) βεβαίωσης, μέσω του συστήματος κεντρικής διαχείρισης, θα πρέπει να παραβάλλονται τα αναγραφόμενα σ΄ αυτή στοιχεία με αυτά της αίτησης του ενδιαφερόμενου. Διαφορές στα στοιχεία της ταχυδρομικής διεύθυνσης αγνοούνται. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπονται χειρόγραφες διορθώσεις στο σώμα της βεβαίωσης που εκδόθηκε μέσω FΑΧ.

Εάν, από την σύγκριση των στοιχείων της αίτησης και της εκδιδόμενης μέσω FΑΧ βεβαίωσης εντοπισθούν διαφορές κι οι περιπτώσεις αυτές δεν αντιμετωπίζονται στην εγκύκλιο 70/03, οι υπηρεσίες μας πρέπει, πριν την χορήγηση της βεβαίωσης χειρόγραφα, να επικοινωνούν με την ομάδα παρακολούθησης ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671