ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
17.07.2019

Διπλή παρέμβαση για ευκολότερες μεταβιβάσεις ακινήτων.

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019

Διπλή παρέμβαση για ευκολότερες μεταβιβάσεις ακινήτων

Του Σπύρου Δημητρέλη

Διπλή παρέμβαση έρχεται για τη διευκόλυνση των μεταβιβάσεων ακινήτων. Στην κυβέρνηση θεωρούν την κινητικότητα στην κτηματαγορά ως μια από τις προϋποθέσεις για την επιτάχυνση της ανάπτυξης και στο πλαίσιο αυτό θεωρούν ότι οι μεταβιβάσεις ακινήτων πρέπει να γίνονται ταχύτερα και ευκολότερα σε σχέση με ότι ισχύει μέχρι σήμερα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα απαιτούνται έως και 20 ξεχωριστά δικαιολογητικά για την ολοκλήρωση μιας μεταβίβασης ακινήτου. Έτσι για την πραγματοποίησή της απαιτείται χρόνος αλλά και χρήμα, παράγοντες που δρουν αποτρεπτικά για τις μεταβιβάσεις.

Για τη μείωση του αριθμού των δικαιολογητικών που απαιτούνται για τις μεταβιβάσεις προωθείται η δημιουργία ειδικής επιτροπής που θα μελετήσει το ζήτημα και θα κάνει τις σχετικές προτάσεις στην πολιτική ηγεσία των συναρμόδιων υπουργείων.

Παράλληλα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων βρίσκεται στην τελική ευθεία για την ηλεκτρονικοποίηση των μεταβιβάσεων ακινήτων. Χθες η ΑΑΔΕ παρουσίασε στους εμπλεκόμενους φορείς τα βασικά χαρακτηριστικά της νέας εφαρμογής. Η εφαρμογή αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. Αγοραστής και πωλητής θα παραδίδουν στον συμβολαιογράφο όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και αυτός θα προχωρά στην συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας της δήλωσης φόρου μεταβίβασης. Η εφαρμογή θα υπολογίζει τον φόρο μεταβίβασης και θα παράγει μια ταυτότητα οφειλής με την οποία ο αγοραστής θα εξοφλεί τον φόρο μέσω του τραπεζικού συστήματος. Αφού πληρωθεί ο φόρος ο συμβολαιογράφος θα προχωρά στην οριστικοποίηση της δήλωσης και θα συντάσσει το σχετικό συμβόλαιο. Τέλος, θα ενημερώνει την εφαρμογή περιουσιολογίου αγοραστή και πωλητή μέσω της υποβολής δήλωσης Ε9.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλη η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου πραγματοποιείται σήμερα χειρόγραφα. Η ηλεκτρονική εφαρμογή θα ξεκινήσει από τις μεγάλες εφορίες και εντός του 2020 θα επεκταθεί σε όλες.

Πηγή: CAPITAL.GR

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671