ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
28.06.2019

Ενημέρωση συνταξιούχων για τον επανυπολογισμό ζητεί ο Συνήγορος του Πολίτη.

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019

Ενημέρωση συνταξιούχων για τον επανυπολογισμό ζητεί ο Συνήγορος του Πολίτη

ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Να γνωστοποιήσει άμεσα εγγράφως τους συνταξιούχους για το αποτέλεσμα του επανυπολογισμού των συντάξεών τους, ζητεί από τη διοίκηση του ΕΦΚΑ ο Συνήγορος του Πολίτη.

Η ανεξάρτητη αρχή έχει δεχθεί μεγάλο αριθμό αναφορών από πολίτες που διαμαρτύρονται επειδή ο ΕΦΚΑ αρνείται να τους χορηγήσει απόφαση επανυπολογισμού της σύνταξής τους που διενεργήθηκε σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016). Οπως έχει αποκαλύψει η «Κ», ο ΕΦΚΑ δεν εκδίδει από την αρχή του έτους ενημερωτικά σημειώματα, στα οποία θα έπρεπε να φαίνονται τα αποτελέσματα του επανυπολογισμού των παλαιών συντάξεων με βάση τον τελευταίο νόμο, ήτοι το νέο ποσό της βασικής και ανταποδοτικής σύνταξης, καθώς και της προσωπικής διαφοράς, όπου υπάρχει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας νέας «βιομηχανίας» αιτήσεων και δικαστικών προσφυγών, από εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους οι οποίοι ζητούν ενημέρωση.

Παρεμβαίνοντας στο θέμα, ο Συνήγορος του Πολίτη ζητεί από τον ΕΦΚΑ την άμεση γνωστοποίηση, εγγράφως, των ατομικών διοικητικών πράξεων στους συνταξιούχους, που θα περιλαμβάνουν τον αναλυτικό τρόπο και το αποτέλεσμα του επανυπολογισμού της σύνταξης. «Κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο λόγω της πληθώρας των στοιχείων που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν και της πολυπλοκότητας των υπολογισμών που απαιτούνται, καθώς και για να διευκολυνθεί ο πολίτης στην περαιτέρω πρόοδο της διοικητικής διαδικασίας», αναφέρει χαρακτηριστικά. Και καταλήγει πως μόνο με αυτόν τον τρόπο θα έχουν διασφαλιστεί αποτελεσματικά τόσο η ορθή τήρηση των βασικών αρχών που πρέπει να διέπουν τη δράση της δημόσιας διοίκησης, όσο και τα δικαιώματα που πρέπει να απολαμβάνει κάθε πολίτης.

Να σημειωθεί πως έγγραφο που απέστειλε η διοίκηση του ΕΦΚΑ προς όλες τις περιφερειακές υπηρεσίες του φορέα υποστηρίζει ότι εναπόκειται στη διακριτική της ευχέρεια να εκδώσει ή όχι διοικητική πράξη για τον επανυπολογισμό των συντάξεων.

Με ανακοίνωσή του, ο πρώην υπουργός Εργασίας και υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων με τη Ν.Δ. Γιάννης Βρούτσης κάνει λόγο για αδιαφάνεια και λαθροχειρίες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και υποστηρίζει πως τέτοιες συμπεριφορές είναι παράνομες και καταδικαστέες στη συνείδηση ασφαλισμένων και συνταξιούχων. Αναφέρει, μάλιστα, πως η απόκρυψη των στοιχείων φανερώνει τη διάλυση και το χάος που επικρατεί σήμερα στον ΕΦΚΑ.

Εν τω μεταξύ, με καθυστέρηση έξι μηνών, το Ταμείο αναμένεται σήμερα, μαζί με τις συντάξεις Ιουλίου, να καταβάλει διορθωτικά αναδρομικά ποσά σε 8.303 αποστράτους, που είτε δεν έλαβαν καθόλου είτε έλαβαν μικρότερα ποσά από αυτά που δικαιούνταν, στις πληρωμές που έγιναν στο τέλος του προηγούμενου έτους.

Τα ποσά έρχονται να διορθώσουν τα λάθη που παρατηρήθηκαν –και προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από τους δικαιούχους– κατά τις πληρωμές της 21ης Δεκεμβρίου 2018. Τότε, πληρώθηκαν 125.568 συνταξιούχοι ειδικών μισθολογίων, εκ των οποίων οι 109.234 ήταν πρώην ένστολοι, αναδρομικά ποσά συντάξεων, σε εφαρμογή του νόμου για την επιστροφή αναδρομικών ποσών στους εν ενεργεία συναδέλφους τους, σε αποκατάσταση των αντισυνταγματικών μισθολογικών μειώσεων του νόμου 4093 του 2012.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/  

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671