ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
12.06.2019

3.000 φορολογούμενοι ύποπτοι για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος.

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019

3.000 φορολογούμενοι ύποπτοι για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος

Πρόκειται για υποθέσεις φοροδιαφυγής και μεγαλοοφειλέτες

Του Γιώργου Παλαιτσάκη

gpal@naftemporiki.gr

Αντιμέτωποι με κατηγορίες για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος έχουν βρεθεί την περίοδο από την 1η-1-2016 έως την 30ή-4-2019 περίπου 3.000 φορολογούμενοι που έχουν εμπλακεί σε μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, καθώς κρίθηκαν ύποπτοι διάπραξης του συγκεκριμένου αδικήματος από την αρμόδια Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, η οποία απέστειλε σχετικά έγγραφα αναφορών και προς τις αρμόδιες φορολογικές αρχές για τη διενέργεια των σχετικών φορολογικών ελέγχων.

Από την άλλη πλευρά, οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων εντόπισαν κατά το ίδιο χρονικό διάστημα περισσότερες από 660 υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής συνολικού ύψους άνω του 1,5 δισ. ευρώ για τις οποίες υπέβαλαν αναφορές προς την Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες, προκειμένου να διερευνήσει περαιτέρω εάν συντρέχουν λόγοι να δρομολογηθούν οι διαδικασίες άσκησης ποινικών διώξεων για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος κατά των εμπλεκομένων.

Επιπλέον, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ απέστειλαν στην Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες περισσότερες από 5.800 αναφορές για περαιτέρω διερεύνηση του ενδεχομένου της διάπραξης του αδικήματος του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος σε βάρος μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου. Οι αναφορές αυτές αφορούσαν υποθέσεις μη εμπρόθεσμης πληρωμής οφειλών προς το Δημόσιο συνολικού ύψους άνω των 9,4 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα, ειδικότερα, με στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η ΑΑΔΕ κατά το χρονικό διάστημα από την 1η-1-2016 έως την 30ή-4-2019:

1) Η Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες απέστειλε προς τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ 1.563 έγγραφα παροχής πληροφοριών για 2.999 συνολικά πρόσωπα εμπλεκόμενα σε υποθέσεις ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος, προκειμένου να διερευνηθούν τα βασικά αδικήματα φοροδιαφυγής τα οποία διέπραξαν τα συγκεκριμένα πρόσωπα. Από τις υποθέσεις των προσώπων αυτών η ΑΑΔΕ διερεύνησε ή ξεκίνησε να διερευνά τις 1.806 και ήδη για 792 εξ αυτών προχώρησε στην έκδοση οριστικών πράξεων βεβαίωσης φόρων και προστίμων. Τα ποσά που βεβαιώθηκαν στις 792 ήδη ελεγχθείσες υποθέσεις ανέρχονται σε 66,755 εκατ. ευρώ, όμως τα ποσά που εισπράχθηκαν φθάνουν μόλις τα 2,829 εκατ. ευρώ.

2) Οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες, δηλαδή το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ), το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ), οι ΔΟΥ και οι Υπηρεσίες Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) υπέβαλαν συνολικά 4.556 μηνυτήριες αναφορές, για ποινικά κολάσιμα αδικήματα φοροδιαφυγής, προς τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές. Επιπλέον, εντόπισαν 692 υποθέσεις φοροδιαφυγής άνω των 50.000 ευρώ, συνολικού ύψους 1,557 δισ. ευρώ, για τις οποίες απέστειλαν αναφορές προς την Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο διάπραξης και του αδικήματος του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος από τους εμπλεκόμενους.

3) Επιπλέον, οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες εντόπισαν συνολικά 5.885 περιπτώσεις φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 50.000 ευρώ, για τις οποίες υπέβαλαν αναφορές προς την Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο διάπραξης και του αδικήματος του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος από τους οφειλέτες. Το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών των συγκεκριμένων φορολογουμένων ανέρχεται σε 9,43 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα εξάλλου με στοιχεία της ΑΑΔΕ για την πορεία των φορολογικών ελέγχων εντός του πρώτου τετραμήνου του 2019:

α) Το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ) ολοκλήρωσε τη διενέργεια 136 φορολογικών ελέγχων και καταλόγισε φόρους και πρόστιμα συνολικού ύψους 95,5 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό εισέπραξε ήδη 8,82 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 80,01 εκατ. ευρώ εισέπραξε από βεβαιωθέντα ποσά φόρων και προστίμων προηγούμενων ετών.

β) Το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) ολοκλήρωσε τη διενέργεια 388 φορολογικών ελέγχων και καταλόγισε φόρους και πρόστιμα συνολικού ύψους 1,33 εκατ. ευρώ, από τα οποία εισέπραξε μόλις 50.000 ευρώ. Επιπλέον, εισέπραξε και άλλα 14,76 εκατ. ευρώ από βεβαιωθέντα ποσά φόρων και προστίμων προηγούμενων ετών. Έτσι, το συνολικό ύψος των φόρων και των προστίμων που εισέπραξε το ΚΕΦΟΜΕΠ ανήλθε σε 14,81 εκατ. ευρώ. Το ΚΕΦΟΜΕΠ ολοκλήρωσε επίσης τη διενέργεια 126 ελέγχων για τους οποίους υπήρχαν εισαγγελικές παραγγελίες, αλλά βεβαίωσε φόρους και πρόστιμα ύψους μόλις 10.000 ευρώ.

Η αιτία γι' αυτή την πενιχρή συγκομιδή ήταν η παραγραφή μεγάλου αριθμού υποθέσεων εξαιτίας της έκδοσης αποφάσεων από το Συμβούλιο της Επικρατείας με τις οποίες περιορίστηκε η περίοδος παραγραφής του ελεγκτικού δικαιώματος του Δημοσίου στα πέντε έτη για τη συντριπτική πλειονότητα των εκκρεμών υποθέσεων.

γ) Η Υπηρεσία Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) ολοκλήρωσε τη διενέργεια 139 ερευνών και καταλόγισε φορολογικές παραβάσεις σε 115 επιχειρήσεις. Τα διαφυγόντα έσοδα από ΦΠΑ, φόρους εισοδήματος και λοιπές κατηγορίες φόρων τα οποία εντόπισε η ΥΕΔΔΕ από τους ελέγχους αυτούς ανήλθαν συνολικά σε 30 εκατ. ευρώ.

Η Υπηρεσία προχώρησε, επίσης, στην απενεργοποίηση των ΑΦΜ 17 ελεγχθέντων φορολογουμένων που χαρακτηρίστηκαν ως «εξαφανισμένοι έμποροι».

XΕπιπλέον, η ΥΕΔΔΕ πραγματοποίησε 7.126 στοχευμένους μερικούς επιτόπιους ελέγχους σε ισάριθμες επιχειρήσεις και εντόπισε παραβάσεις σε 4.322 περιπτώσεις. Τα διαφυγόντα έσοδα που εντοπίστηκαν από τους ελέγχους αυτούς ανήλθαν σε 3,09 εκατ. ευρώ, ενώ τα πρόστιμα που καταλογίστηκαν έφτασαν το 1,73 εκατ. ευρώ.

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr/  

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671