ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
31.05.2019

Πάνω από 36.000 αιτήσεις για ρύθμιση οφειλών στα Ταμεία.

Παρασκευή 31 Μαΐου 2019

Πάνω από 36.000 αιτήσεις για ρύθμιση οφειλών στα Ταμεία

Σημαντική η συμμετοχή στη ρύθμιση των έως 120 δόσεων. Περισσότεροι από 36.000 έχουν υποβάλει αιτήσεις, πάνω από 10.000 έχουν ήδη ρυθμιστεί. Περίπου 1.500 εν δυνάμει συνταξιούχοι έσπευσαν να ρυθμίσουν χρέη για να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης.

Αμείωτο παραμένει το ενδιαφέρον των οφειλετών για ένταξη των χρεών τους στην ρύθμιση που “τρέχει” από την προηγούμενη εβδομάδα, σε ΕΦΚΑ και ΚΕΑΟ. Περισσότερες από 36.000 αιτήσεις μη μισθωτών κι εργοδοτών είχαν ήδη υποβληθεί μέχρι χθες το μεσημέρι, ενώ οι ήδη ρυθμισμένες οφειλές έχουν ξεπεράσει τις 10.000.

Να σημειωθεί ότι η ρύθμιση για τα χρέη προς τα Ταμεία έχει καταληκτική ημερομηνία την 30η Σεπτεμβρίου και συνεπώς δεν τίθεται θέμα για παράταση έως τα τέλη Ιουλίου (αντί της 28ης Ιουνίου) που συζητείται για την αντίστοιχη ρύθμιση για οφειλές προς την Εφορία.

Αναλυτικά, στον ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ έχουν υποβληθεί μέσα σε μόλις 7 μέρες λειτουργίας της σχετικής πλατφόρμας περισσότερες από 36.000 αιτήσεις για ρύθμιση οφειλών σε έως 120 δόσεις. Από αυτές, πάνω από 29.000 αιτήσεις υποβλήθηκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ, κατά κύριο λόγο από ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες που έσπευσαν να ρυθμίσουν χρέη, εκμεταλλευόμενοι και την πρόβλεψη για δυνατότητα επανυπολογισμού των οφειλών, που οδηγεί σε μείωση της συνολικής οφειλής έως και κατά 65%.

Συνολικά, έχουν ήδη εγκριθεί περισσότερες από 10.000 αιτήσεις και πλέον, τρέχουν οι ημερομηνίες υποβολής της πρώτης δόσης αποπληρωμής του χρέους. Σχεδόν 7.000 από αυτές τις ήδη ρυθμισμένες περιπτώσεις, έχουν υποβληθεί απευθείας στο ΚΕΑΟ, καθώς αφορούν οφειλές επιχειρήσεων.

Σημαντική είναι και η ανταπόκριση των οφειλετών - ελεύθερων επαγγελματιών που βρίσκονται ένα βήμα πριν από την συνταξιοδότηση. Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, σχεδόν 1.500 εν δυνάμει συνταξιούχοι υπέβαλλαν αίτηση για ρύθμιση, ώστε στη συνέχεια να ανοίξει ο δρόμος για την συνταξιοδότηση. Εκτιμάται ότι σχεδόν 165.000 ενδιαφερόμενοι έχουν επισκεφθεί την σχετική εφαρμογή προκειμένου να ενημερωθούν για την διαδικασία, ενώ υπάρχουν χιλιάδες αιτήσεις για τις οποίες δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες υποβολής και παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θεωρεί πως η ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε έως 120 δόσεις θα ανακουφίζει εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους ενώ παράλληλα θα βελτιώσει και τα έσοδα των Ταμείων, καθώς εντάσσεται σε μια συνολική στρατηγική αναδιάρθρωσης και στήριξης του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Και όπως επίσης, επισημαίνουν ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης, τα έσοδα από τη ρύθμιση θα κρίνουν εν πολλοίς και το αν ο προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ θα κλείσει ελλειμματικός ή όχι.

Εν τω μεταξύ, με εγκύκλιο που εξέδωσε χθες το υπουργείο Εργασίας και υπογράφει ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος ξεκαθαρίζεται πως ακόμη και στις περιπτώσεις ασφαλισμένων που έχουν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης πριν από τις 18 Ιουλίου 2018 (οπότε υπήρχε ακόμη υποχρέωση διακοπής της επαγγελματικής δραστηριότητας προκειμένου για την έναρξη καταβολής της σύνταξης) και εφόσον το συνταξιοδοτικό δικαίωμα δεν έχει κριθεί οριστικά, είναι δυνατόν το εν λόγω δικαίωμα να κριθεί σύμφωνα με νέο καθεστώς.

Να σημειωθεί ότι από τις 18/7/2018 και εφεξής, ισχύει ο νόμος που ορίζει πως δεν απαιτείται η διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας για την συνταξιοδότηση, αλλά η συνέχιση της απασχόλησης δηλώνεται στην αίτηση συνταξιοδότησης και η σύνταξη μειώνεται κατά 60%.

Ρούλα Σαλούρου salourou@euro2day.gr

Πηγή: https://www.euro2day.gr

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671