ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
22.05.2019

Πώς φορολογούνται οι βραχυχρόνιες μισθώσεις εκτός ψηφιακής πλατφόρμας.

Τετάρτη 22 Μαΐου 2019

Πώς φορολογούνται οι βραχυχρόνιες μισθώσεις εκτός ψηφιακής πλατφόρμας

Τυχόν έγγραφες ή προφορικές βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων, που συνάπτονται μόνο ιδιωτικά και όχι μέσω ψηφιακής πλατφόρμας, αντιμετωπίζονται ως κοινές αστικές μισθώσεις.

Αυτό σημαίνει πως απαλλάσσονται του ΦΠΑ με την προϋπόθεση ότι δεν παρέχονται πρόσθετες υπηρεσίες προς τους μισθωτές, πλην της απλής παροχής κλινοσκεπασμάτων. Σύμφωνα με το τμήμα Tax & Outsourcing της Grant Thornton οι συγκεκριμένες μισθώσεις δεν αναρτώνται στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, ενώ δεν υφίσταται υποχρέωση γνωστοποίησης στον ΕΟΤ στην περίπτωση αυτή.

Ωστόσο, όταν πρόκειται για βραχυχρόνιες μισθώσεις με παροχή πρόσθετων υπηρεσιών επέρχονται κάποιες διαφοροποιήσιες. Στην περίπτωση που παρέχονται πρόσθετες υπηρεσίες για την περιποίηση των πελατών, οι οποίες είναι αντίστοιχες με τις παρεχόμενες στον ξενοδοχειακό ή παρόμοιο τομέα (π.χ. πρωινό, room service), το συνολικό αντίτιμο που καταβάλλεται υπάγεται σε ΦΠΑ με τον μειωμένο συντελεστή 13%.

Αν και οι μισθώσεις αυτές δεν εμπίπτουν στην έννοια της βραχυχρόνιας μίσθωσης μέσω ψηφιακής πλατφόρμας, δεν ισχύουν όλες οι προβλεπόμενες δηλωτικές υποχρεώσεις και πρέπει να προηγηθεί υποχρεωτικά γνωστοποίηση στον ΕΟΤ για την αντίστοιχη κατηγορία τουριστικού καταλύματος.

Πηγή: https://www.cnn.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671