ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
17.05.2019

Μπαράζ πληρωμών για επιδόματα-συντάξεις από σήμερα.

Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

Μπαράζ πληρωμών για επιδόματα-συντάξεις από σήμερα

Και οι συντάξεις Ιουνίου μαζί με τη «13η σύνταξη» αναμένεται να πληρωθούν λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές. Καταβάλλονται επίσης επιδόματα Τέκνων, Ενοικίου, Πρόνοιας και Αναπηρίας καθώς και το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Οι ημερομηνίες, οι δικαιούχοι και τα ποσά.

Περισσότερα από 1 δισ. ευρώ θα καταβληθούν από το υπουργείο Εργασίας και τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε εκατομμύρια συνταξιούχους αλλά και δικαιούχους προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων, καθώς είτε τυχαία είτε κατ’ επιλογή, οι πληρωμές για μια σειρά παροχών συμπίπτουν με την τελευταία ευθεία πριν από τις εκλογές.

Για τη... διευκόλυνση των συνταξιούχων μάλιστα, ο ΕΦΚΑ εισηγείται στο υπουργείο Εργασίας την πληρωμή και των συντάξεων Ιουνίου, για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ, των συγχωνευθέντων ταμείων και του Δημοσίου, την Παρασκευή 24 Μαΐου.

Στο υπουργείο Εργασίας έσπευσαν να ανακοινώσουν την πληρωμή της «13ης σύνταξης», από σήμερα 17 Μαΐου. Μετά την ψήφιση του νόμου από την Ολομέλεια της Βουλής, στους δικαιούχους προστέθηκαν, εκτός από όλους όσοι έλαβαν κύρια σύνταξη Μαΐου, και οι 34.000 υπερήλικες συνταξιούχοι που λαμβάνουν τη σχετική παροχή από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), οι περίπου 22.000 που έχουν δικαιωθεί προσωρινής σύνταξης αλλά και οι συνταξιούχοι τραπεζοϋπάλληλοι που έχουν προσυνταξιοδοτικό δικαίωμα. Η δαπάνη που προκαλείται σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού και του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ και του ΟΠΕΚΑ εκτιμάται σε 830 εκατ. ευρώ, σε καθαρή βάση.

Ακόμη και τις συντάξεις Ιουνίου, που υπό κανονικές συνθήκες οι πληρωμές τους θα ξεκινούσαν την Τρίτη 28 Μαΐου, αναμένεται να πληρωθούν νωρίτερα, και δη πριν από τις τριπλές εκλογές της επόμενης Κυριακής.

Ο πρόσφατος νόμος που πέρασε την περασμένη Τρίτη από τη Βουλή ορίζει ως ημερομηνία καταβολής των μηνιαίων κύριων συντάξεων του ΕΦΚΑ για τους μισθωτούς, την προτελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα και για τους μισθωτούς την τέταρτη τελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα. Προβλέπει μάλιστα ότι σε εξαιρετικές περιπτώσεις, οι ημερομηνίες αυτές μπορούν να διαφοροποιηθούν μετά από αιτιολογημένη απόφαση του ΕΦΚΑ και έγκριση του υπουργού Εργασίας.

Ο ΕΦΚΑ επικαλείται τις προβλεπόμενες αλλαγές που οδηγούσαν στην πληρωμή των συντάξεων το νωρίτερο την Τρίτη 28 Μαΐου και «για την οικονομική διευκόλυνση των συνταξιούχων του ενόψει των εκλογών της 26ης Μαΐου 2019», ζητεί την πληρωμή των συνταξιούχων που προέρχονται από το πρώην ΙΚΑ ΕΤΑΜ, τους λοιπούς συναφείς φορείς και το Δημόσιο στις 24 Μαΐου 2019, ημέρα Παρασκευή. Οι συντάξεις των μη μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους πρώην φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ) θα καταβληθούν στις 28 Μαΐου 2019, ημέρα Τρίτη.

Τα επιδόματα

Την Παρασκευή 24 Μαΐου, ο ΟΠΕΚΑ έχει σχεδιάσει πληρωμές σχεδόν όλων των επιδομάτων του. Αναλυτικά, έχει αποφασιστεί να πληρωθούν η δεύτερη δόση του επιδόματος παιδιού, το επίδομα ενοικίου για δεύτερο μήνα, μαζί με αναδρομικά, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης αλλά και όλα τα προνοιακά επιδόματα που μέχρι πρότινος καταβάλλονταν από τους δήμους.

Η Β' δόση του επιδόματος τέκνων, αφορά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο και αναμένεται να καταβληθεί σε περίπου 600.000 οικογένειες, με κόστος που αγγίζει τα 150 εκατ. ευρώ. Το επίδομα υπολογίζεται βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που έχουν δηλωθεί στο Α21 του 2019 και σύμφωνα με την τελευταία εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωση. Μάλιστα, μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης τρέχοντος έτους ή τροποποιητική αυτής, το ποσό του επιδόματος θα επανυπολογιστεί αυτόματα με βάση το νέο εισόδημα και δεν απαιτείται υποβολή εκ νέου αίτησης Α21.

Η πλατφόρμα πάντως θα κλείσει σήμερα Παρασκευή 17 Μαΐου, στις 23:59 και θα απενεργοποιηθεί για λίγα 24ωρα, ενόψει της εκκαθάρισης και της πληρωμής. Δυνητικοί δικαιούχοι που δεν έχουν υποβάλει εφέτος αιτήσεις Α21, πρέπει να το κάνουν έως σήμερα, προκειμένου να συμπεριληφθούν στις πληρωμές. Η αίτηση Α21 υποβάλλεται άπαξ, ετησίως, οπότε, όσοι έχουν ήδη ολοκληρώσει την αίτησή τους, δεν χρειάζεται να επανέλθουν. Μετά την πληρωμή, η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ενεργοποιηθεί εκ νέου και θα δέχεται νέες αιτήσεις έως τις 15 Ιανουαρίου 2020 για όλους όσοι δεν έχουν υποβάλει εφέτος αίτηση Α21.

Στις 22 με 23 Μαΐου αναμένεται και η δεύτερη πληρωμή του επιδόματος ενοικίου,εφόσον οι αιτήσεις τους εγκρίθηκαν εντός του Απριλίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, στις 30 Απριλίου είχαν εγκριθεί 233.985 αιτήσεις που αφορούν 625.001 μέλη νοικοκυριών. Το μηνιαίο κόστος εκτιμάται σε 28,6 εκατ. ευρώ, όμως κάποιοι από τους δικαιούχους θα λάβουν εκτός από το επίδομα Απριλίου που κυμαίνεται από 70 έως 210 ευρώ, και αναδρομικά ποσά, ακόμη κι από τις αρχές Ιανουαρίου.

Με απόφαση της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, δεσμεύθηκε ήδη το ποσό ύψους 52 εκατ. ευρώ για την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων Μαΐου από τον ΟΠΕΚΑ. Η πληρωμή θα πραγματοποιηθεί και αυτή στις 24 Μαΐου στους τραπεζικούς λογαριασμούς περίπου 170.000 δικαιούχων. Να σημειωθεί ότι είναι ο πρώτος μήνας κατά τον οποίο τα προνοιακά αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα θα καταβάλλονται σε μηνιαία βάση σε όλους τους δικαιούχους και σε σταθερή ημερομηνία, η οποία έχει οριστεί να είναι η 25η εκάστου μήνα. Έτσι, οι πληρωμές έρχονται νωρίτερα, καθώς τα Άτομα με Αναπηρία εισέπρατταν τα επιδόματά τους κάθε δίμηνο και για τους δύο μήνες που είχαν προηγηθεί (για παράδειγμα, τον Ιούλιο εισέπρατταν τον Μάιο και τον Ιούνιο, τον Σεπτέμβριο εισέπρατταν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο κ.ο.κ.). Με το νέο σύστημα όλα πληρώνονται στις 25 του μηνός. Ειδικά για τον τρέχοντα μήνα, τα επιδόματα θα καταβληθούν στις 24, καθώς η 25η τυγχάνει να είναι Σάββατο.

Εντός της εβδομάδας αναμένεται τέλος να καταβληθεί σε περίπου 260.000 δικαιούχους και το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

Ρούλα Σαλούρουsalourou@euro2day.gr

Πηγή: https://www.euro2day.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671