ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
15.04.2019

Τροπολογία: Νέα καταληκτική ημερομηνία για το Ε9 η 31η Μαΐου – τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα και για το 2019.

Δευτέρα 15 Απριλίου 2019

Τροπολογία: Νέα καταληκτική ημερομηνία για το Ε9 η 31η Μαΐου – τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα και για το 2019

Με τροπολογία στο σχέδιο νόμου «I. Κύρωση της Συμφωνίας για την Ασιατική Τράπεζα Υποδομών και Επενδύσεων, II. Εναρμόνιση του Κώδικα Φ.Π.Α. με την Οδηγία (ΕΕ) 2016/1065, III. Ενσωμάτωση των σημείων 1, 2, 4 και 5 του άρθρου 2 και των άρθρων 4,6,7 και 8 της Οδηγίας 1164/2016, IV. Τροποποίηση του ν. 2971/2001 και άλλες διατάξεις.» ορίζονται τα εξής:

Αρ. Τροπολογίας: 2090/279 15.4.2019

Περιγραφή: Ρύθμιση θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών.

Λήψη αρχείου

Έκθεση Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους

.......................

Α. Με τις διατάξεις της υπόψη τροπολογίας ρυθμίζονται διάφορα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών. Ειδικότερα:

1.α. Ορίζεται ως καταληκτική ημερομηνία, από την 1η Ιανουάριου 2019 και εφεξής, για την υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) σχετικά με τη σύσταση, απόκτηση και κάθε άλλη μεταβολή στα δικαιώματα της παρ.1 του άρθρου 23 του ν.3427/2005 (πλήρης κυριότητα, ψιλή κυριότητα, επικαρπία, κ.λπ.), η 31η Μαΐου του επόμενου έτους από την ημέρα της σύστασης, απόκτησης και κάθε άλλης μεταβολής των εν λόγω δικαιωμάτων [σήμερα ο φορολογούμενος υποχρεούται σε υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων εντός τριάντα (30) ημερών από την ημέρα σύστασης, απόκτησης και κάθε άλλης μεταβολής των ανωτέρω δικαιωμάτων].

β. Καθορίζεται ο τρόπος επιβολής του προβλεπόμενου προστίμου, σε περίπτωση μη υποβολής, εκπρόθεσμης υποβολής ή υποβολής ανακριβούς δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9), (επιβάλλεται με την πράξη προσδιορισμού του φόρου, η οποία εκδίδεται βάσει της ως άνω δήλωσης). Δεν επιβάλλεται πρόστιμο στις δηλώσεις ΕΝ.Φ.Ι,Α.- πράξεις προσδιορισμού φόρου, οι οποίες συντίθενται μηχανογραφικά από τη Φορολογική Διοίκηση.

γ. Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9) ετών 2010 και επόμενων, που υποβλήθηκαν ή θα υποβληθούν από την 31.12.2014 μέχρι και τη δημοσίευση του υπό ψήφιση σχεδίου νόμου, δεν επιβάλλονται, κατά περίπτωση, τα οριζόμενα πρόστιμα. Πρόστιμα που έχουν βεβαιωθεί δεν διαγράφονται και τυχόν πρόστιμα που έχουν καταβληθεί δεν επιστρέφονται.

δ. Δεν προβλέπεται επίσης, επιβολή χρηματικού προστίμου, για τις εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9) που υποβάλλονται μέχρι την ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων στο σύνολο της Ελληνικής επικράτειας.

2. Προβλέπεται και για το έτος 2019 (ίσχυε και για το έτος 2018) η:

- κατ' εξαίρεση δυνατότητα άρσης της ακινησίας οχημάτων, αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών ιδιωτικής χρήσης με μερική καταβολή των τελών κυκλοφορίας

, κατά τα οριζόμενα ποσοστά τελών ανάλογα με τους μήνες για τους οποίους γίνεται η άρση, αντί της καταβολής του ετήσιου ποσού που κατά κανόνα ισχύει,

υποχρέωση καταβολής αναλογικά των τελών κυκλοφορίας για τους μήνες που υπολείπονται μέχρι το τέλος του έτους, σε περίπτωση άρσης αναγκαστικής ακινησίας.

3. Καθορίζεται λεπτομερώς ο τρόπος έκδοσης των φορολογικών παραστατικών από τις οντότητες παροχής υπηρεσιών διαμεσολάβησης καθώς και από τις οντότητες εκμετάλλευσης οχημάτων Δημόσιας Χρήσης (ΕΔΧ), κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.

4. Περιορίζεται το τεκμήριο της οφειλής εκ μέρους του τρίτου σε περίπτωση κατασχεθείσας απαίτησης του Δημοσίου. Συγκεκριμένα, καθίσταται εφεξής οφειλέτης του Δημοσίου για ό,τι οφείλει ή μέλλεται να οφείλει στον καθ’ ου η κατάσχεση, εφόσον αυτό προκύπτει ρητά από τα εκάστοτε πρόσφορα διαθέσιμα ηλεκτρονικά μέσα της Φορολογικής Διοίκησης και όχι επί του συνόλου της οφειλής του οφειλέτη που ισχύει. Σε διαφορετική περίπτωση καθίσταται υπόχρεος του συνόλου της οφειλής.

5. α. Συμπεριλαμβάνονται στα πλοία που βαρύνονται με Τέλος Πλοίων Αναψυχής και Ημερόπλοιων (ΤΕ.Π.Α.Η.) τα παραδοσιακά πλοία καθώς και τα πλοία αναψυχής που έχουν χαρακτηριστεί επαγγελματικά σύμφωνα με το δίκαιο άλλης χώρας.

β. Ειδικά για το έτος 2019, η έκπτωση δέκα τοις εκατό (10 %) στο οφειλόμενο ποσό ΤΕ.Π.Α.Η. που παρέχεται σε περίπτωση εφάπαξ προπληρωμής αυτού για χρονικό διάστημα δώδεκα (12) μηνών, ισχύει εφόσον, μέχρι 18.5.2019, για τα ευρισκόμενα στα ελληνικά χωρικά ύδατα πλοία και μέχρι 31.5.2019, για τα εισερχόμενα στα ελληνικά χωρικά ύδατα πλοία, καταβληθεί το ποσό του ΤΕ.Π.Α.Η. που οφείλεται για τους μήνες Μάιο έως και Δεκέμβριο του έτους 2019.

γ. Δεν' υποχρεούνται σε καταβολή του ΤΕ.Π.Α.Η. για το μήνα αναχώρησής τους, πλοία που αναχωρούν από την Ελληνική Επικράτεια εντός τριών ημερών από τη λήξη του μήνα για τον οποίο έχει καταβληθεί το ΤΕ.Π.Α.Η.

......................

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Άρθρο ...

Ρυθμίσεις Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) και δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9)

Με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού, ορίζεται συγκεκριμένη καταληκτική ημερομηνία για όλες τις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων που υποβάλλονται από την 1.1.2019. Με τον τρόπο αυτό παρέχεται ικανό χρονικό διάστημα στους φορολογούμενους για να υποβάλλουν τις δηλώσεις Ε9 και αποφεύγονται οι παρερμηνείες ως προς την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων.

Με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις της παραγράφου 4 του άρθρου αυτού παρέχεται η δυνατότητα στους φορολογούμενους να διορθώσουν την περιουσιακή τους κατάσταση, υποβάλλοντας δήλωση στοιχείων ακινήτων χωρίς πρόστιμα. Η ρύθμιση θα συμβάλει θετικά αφενός στην πλήρη και ορθή απεικόνιση των ακινήτων στο ΟΠΙ Περιουσιολόγιο Ακινήτων που τηρείται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αλλά κυρίως την ορθή απεικόνιση των ακινήτων στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Επιπλέον η ρύθμιση θα συμβάλει στην ανάπτυξη κλίματος εμπιστοσύνης σχέσεων κράτους - πολίτη, δεδομένου ότι η υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων σε πολλές περιπτώσεις, είναι χωρίς φορολογικό ενδιαφέρον, αφού υποβάλλονται μόνο για να δηλωθεί π.χ. ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος (για ελεγκτικούς σκοπούς της Διοίκησης) ή για να πραγματοποιηθεί ορθός εντοπισμός του ακινήτου (λόγω έλλειψης πλήρους ή ορθής απεικόνισης των χαρτών της ηλεκτρονικής εφαρμογής).

Άρθρο ...

Τροποποίηση του άρθρου 36 του ν. 2093/1992

Με την προτεινόμενη διάταξη της παραγράφου αυτής παρέχεται η δυνατότητα επιλογής, εντός του έτους 2019 για άρση της ακινησίας ενός οχήματος και καταβολή τελών κυκλοφορίας ανάλογα με τη διάρκεια της χρήσης αυτού, ήτοι για διάρκεια ενός (1) μηνάς θα καταβάλλονται τα 2/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετησίων τελών κυκλοφορίας, για διάρκεια τριών (3) μηνών θα καταβάλλονται τα 4/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετησίων τελών κυκλοφορίας, και για χρήση για τους υπόλοιπους μέχρι τη λήξη του έτους μήνες θα καταβάλλονται τα δωδέκατα που απομένουν συν (+) 2/12.

Σκοπός της συγκεκριμένης διάταξης είναι να δοθεί κίνητρο στους ιδιοκτήτες των οχημάτων που είναι σε ακινησία και αδυνατούν να καταβάλλουν τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας, να προβούν σε άρση αυτής, για χρονικό διάστημα που επιθυμούν, καταβάλλοντας τα αναλογούντα, σύμφωνα με την προτεινόμενη διάταξη, τέλη κυκλοφορίας.

Περαιτέρω, δίνεται η δυνατότητα σε ιδιοκτήτες οχημάτων που τελούν σε κατάσταση αναγκαστικής ακινησίας για λόγους ανωτέρας βίας κατά τις διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 22 του ν.2367/1953 (Α'82), εφόσον αίρεται ο λόγος της ακινησίας αυτής εντός του έτους 2019, να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας αναλογικά για τους υπόλοιπους μήνες μέχρι το τέλος του έτους αυτού και όχι το σύνολο των ετησίων τελών κυκλοφορίας.

Άρθρο...

Τροποποίηση του άρθρου 12 του ν.4530/2018

Με την προτεινόμενη τροποποίηση καθορίζεται λεπτομερώς ο τρόπος έκδοσης των φορολογικών παραστατικών από τις οντότητες παροχής υπηρεσιών διαμεσολάβησης, καθώς και από τις οντότητες εκμεταλλευτές ταξί, σύμφωνα και με τις ισχύουσες φορολογικές διατάξεις του ν.4308/2014 (Α¨ 251), που ρυθμίζουν γενικούς κανόνες έκδοσης λογιστικών αρχείων (στοιχείων).

Επίσης, ορίζονται ειδικότερα θέματα, αναφορικά με τον τρόπο καταβολής της αμοιβής των υπόψη φορέων διαμεσολάβησης.

Άρθρο ...

Τροποποίηση του άρθρου 33 του Κ.Ε.Δ.Ε.

Με την προτεινόμενη διάταξη σκοπείται η αντικατάσταση του άρθρου 33 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε., ν.δ. 356/1974, Α’ 90). Ειδικότερα: Με τις νέες προτεινόμενες διατάξεις, με τις οποίες αντικαθίσταται το άρθρο 33 του ΚΕΔΕ,

διαφοροποιούνται έτι περαιτέρω, μετά τις τροποποιήσεις του άρθρου 67 του ν. 3842/2010, για λόγους χρηστής και καλόπιστης διοίκησης, οι συνέπειες της παράλειψης από τον τρίτο υποβολής δήλωσης ή υποβολής αυτής εκπρόθεσμα ή χωρίς την τήρηση του προβλεπόμενου κατά τις κείμενες διατάξεις τύπου. Συγκεκριμένα, περιορίζεται το τεκμήριο της οφειλής εκ μέρους του τρίτου όλης της κατασχεθείσας απαίτησης του Δημοσίου, το οποίο εφαρμόζεται σε εξαιρετικές πλέον περιπτώσεις, καθώς με τις νέες διατάξεις καθίσταται οφειλέτης του Δημοσίου για ό,τι οφείλει ή μέλλεται να οφείλει στον καθ' ου η κατάσχεση, εφόσον τούτο προκύπτει από τα εκάστοτε πρόσφορα διαθέσιμα ηλεκτρονικά μέσα της Φορολογικής Διοίκησης. Περαιτέρω, σε κάθε περίπτωση προβλέπεται για πρώτη φορά η δυνατότητα στον τρίτο να ανατρέψει τα ανωτέρω μαχητά τεκμήρια και ενώπιον της αρμόδιας για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής υπηρεσίας, αποδεικνύοντας στη Φορολογική Διοίκηση ότι δεν οφείλει στον καθού η κατάσχεση ή ότι η οφειλή του είναι μικρότερη από την απαίτηση του Δημοσίου, οπότε απαλλάσσεται ή ευθύνεται μέχρι του ύψους της οφειλής του κατά περίπτωση.

Άρθρο ...

Τροποποίηση του άρθρου δέκατου τρίτου του ν.4211/2013

Με την προτεινόμενη ρύθμιση της παρ. 1 αντικαθίσταται η τταρ. 1 του άρθρου δέκατου τρίτου του ν. 4211/2013 (Α'256), ττροκειμένου να προσδιορίζονται ρητά τα πλοία τα οποία βαρύνονται με Τέλος Πλοίων Αναψυχής και Ημερόπλοιων(ΤΕ.Π.Α.Η) και η έννοια των όρων «πλοίο αναψυχής», «ιδιωτικό και επαγγελματικό πλοίο», «επαγγελματικό τουριστικό ημερόπλοιο» και «παραδοσιακό πλοίο» να συμπίπτει με την έννοια που τους αποδίδεται με το ν. 4256/2014 (Α’ 92), ώστε να μην καταλείπονται αμφιβολίες για το περιεχόμενο αυτών.

Με την προτεινόμενη διάταξη της παρ. 2 επιδιώκεται να δοθεί και για το έτος 2019 στα υπόχρεα σε καταβολή ΤΕ.Π.Α.Η. πρόσωπα η δυνατότητα να ευνοηθούν από την έκπτωση που χορηγείται λόγω προπληρωμής του ετήσιου τέλους. Για τα ευρισκόμενα στα ελληνικά χωρικά ύδατα πλοία κατά το χρόνο της πρώτης εφαρμογής του ΤΕ.Π.Α.Η. την

9.5.2019, σύμφωνα με το άρθρο 10 της με αριθμ. 1210/7-11-2018 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (Β’ 5170), όπως ισχύει, η έκπτωση χορηγείται, εφόσον το σύνολο του οφειλόμενου για το 2019 τέλους για τους μήνες Μάιο έως και Δεκέμβριο καταβληθεί έως την 18.5.2019. Για πλοία που εισέρχονται στα ελληνικά χωρικά ύδατα από την ημερομηνία της πρώτης εφαρμογής του ΤΕ.Π.Α.Η. την

9.5.2019, η έκπτωση χορηγείται, εφόσον το σύνολο του οφειλόμενου για το 2019 τέλους για τους μήνες Μάιο έως και Δεκέμβριο καταβληθεί έως την 31.5.2019.

Με την προτεινόμενη διάταξη της παρ. 3 γίνεται αναγκαία διόρθωση ως προς το ολικό μήκος πλοίου άνω του οποίου επιβάλλεται το ΤΕ.Π.Α.Η., προκειμένου η επιβολή του τέλους να συνάδει με τους ορισμούς του ν. 4256/2014.

Με την προτεινόμενη διάταξη της παρ. 4, ορίζεται ότι δεν καταβάλλεται ΤΕ.ΠΑ.Η. για τον μήνα αναχώρησης, εφόσον το πλοίο αναχωρεί εντός τριών ημερών από τη λήξη του μήνα για τον οποίο έχει καταβληθεί ΤΕ ΠΑ.Η.

Αθήνα 15 Απριλίου 2019

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΑΤΑΞΗ

Αρθρο...

Ρυθμίσεις Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) και δηλώσεων στοιχείων

ακινήτων (Ε9)

1. Η περίπτ. σ’ της παρ. 3 του άρθρου 23 του ν. 3427/2005 (Α' 312) αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«3.α. Από την 1η Ιανουάριου 2019 και εφεξής, για τη σύσταση, απόκτηση και κάθε άλλη μεταβολή στα δικαιώματα της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, ο υπόχρεος σε υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων υποβάλλει αυτήν μέχρι την 31η Μαΐου του επόμενου έτους από την ημέρα της σύστασης, απόκτησης και κάθε άλλης μεταβολής στα παραπάνω δικαιώματα».

2. Στο τέλος της παρ. 2 του άρθρου 54 του ν. 4174/2013 (Α' 170) προστίθεται περίπτ. ι) ως ακολούθως:

«ι) Σε περίπτωση μη υποβολής, εκπρόθεσμης υποβολής ή υποβολής ανακριβούς δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) επιβάλλεται πρόστιμο γι’ αυτήν με την πράξη προσδιορισμού του φόρου, η οποία εκδίδεται βάσει της ως άνω δήλωσης. Σε περίπτωση υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων για περισσότερα του ενός έτη, επιβάλλεται ένα μόνο πρόστιμο, εφόσον στις δηλώσεις αυτές επαναλαμβάνονται οι ίδιες μεταβολές. Με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. καθορίζεται η διαδικασία επιβολής του ανωτέρω προστίμου, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των δύο πρώτων εδαφίων της παρούσας περίπτωσης.

Δεν επιβάλλεται πρόστιμο στις δηλώσεις ΕΝ.Φ.Ι.Α. - πράξεις προσδιορισμού φόρου, οι οποίες συντίθενται μηχανογραφικά από τη Φορολογική Διοίκηση.».

3. Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9) ετών 2010 και επόμενων, που υποβλήθηκαν ή θα υποβληθούν από την 31.12.2014 μέχρι και τη δημοσίευση του παρόντος, δεν επιβάλλονται, κατά περίπτωση, το πρόστιμο του άρθρου 54 του ν. 4174/2013 ή το αυτοτελές πρόστιμο του άρθρου 4 του ν. 2523/1997 (Α' 179). Πρόστιμα που έχουν βεβαιωθεί δεν διαγράφονται. Τυχόν πρόστιμα που έχουν καταβληθεί δεν επιστρέφονται.

4. Οι διατάξεις του άρθρου 54 του ν. 4174/2013 δεν εφαρμόζονται στις εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9) που υποβάλλονται μέχρι την ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας, όπως αυτή προκύπτει από σχετική, Διαπιστωτική Πράξη του Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο», η οποία κοινοποιείται προς τον Υπουργό Οικονομικών.

Άρθρο ...

Τροποποίηση του άρθρου 36 του ν. 2093/1992

1. Το πέμπτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 36 του ν. 2093/1992 (Α 181) αντικαθίσταται ως εξής:

«Εξαιρετικά, δίνεται εναλλακτικά η δυνατότητα άρσης της ακινησίας οχήματος αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας ιδιωτικής χρήσης του πρώτου εδαφίου της παρούσας, άπαξ, εντός του έτους 2019, με καταβολή των τελών κυκλοφορίας του έτους αυτού, ως εξής: α) για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας ενός (1) μηνός, καταβάλλονται τα δύο δωδέκατα (2/12) του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετησίων τελών κυκλοφορίας, β) για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας τριών (3) μηνών, καταβάλλονται τα τέσσερα δωδέκατα (4/12) του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετησίων τελών κυκλοφορίας, γ) για άρση ακινησίας για το υπόλοιπο διάστημα του έτους και μέχρι το τέλος αυτού, καταβάλλονται τα δωδέκατα του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετησίων τελών κυκλοφορίας που απομένουν έως τις 31.12.2019 συν (+) δύο δωδέκατα (2/12) των ετησίων τελών κυκλοφορίας ».

2. Το ένατο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 36 του ν. 2093/1992 αντικαθίσταται ως εξής:

«Σε περίπτωση άρσης αναγκαστικής ακινησίας, εξαιρετικά εντός του έτους 2019, καταβάλλονται αναλογικά τα τέλη κυκλοφορίας για τους μήνες που υπολείπονται μέχρι το τέλος του έτους ».

Άρθρο ...

Τροποποίηση του άρθρου 12 του ν. 4530/2018

1. Η παρ 9 του άρθρου 12 του ν. 4530/2018 (Α' 59) αντικαθίσταται ως εξής:

«9. Εφόσον η μεταφορά διενεργείται εντός της ελληνικής επικράτειας, τα έσοδα από την άσκηση της δραστηριότητας διαμεσολάβησης φορολογούνται με βάση την κείμενη φορολογική νομοθεσία. Οι φορείς διαμεσολάβησης εκδίδουν φορολογικό στοιχείο προς τους εκμεταλλευτές των οχημάτων για το ποσό της συμφωνηθείσας αμοιβής. Ο εκμεταλλευτής του οχήματος εκδίδει το προβλεπόμενο φορολογικό στοιχείο της συνολικής αμοιβής στον καταναλωτή, στην οποία συμπεριλαμβάνεται με διακριτή αναγραφή και η συμφωνηθείσα αμοιβή του φορέα διαμεσολάβησης. Εν συνεχεία, για κάθε ημέρα γίνεται εκκαθάριση και η προκύπτουσα αμοιβή του φορέα διαμεσολάβησης καταβάλλεται από τον εκμεταλλευτή του οχήματος σε τραπεζικό λογαριασμό του φορέα, φυσικού ή νομικού προσώπου ή οποιοσδήποτε οντότητας, ο οποίος έχει την υποχρέωση ανά μήνα, να εκδίδει το προβλεπόμενο φορολογικό στοιχείο με την συνολική μηνιαία αμοιβή, που προκύπτει από τις ημερήσιες εκκαθαρίσεις, οι οποίες του έχουν καταβληθεί.».

Άρθρο ...

Τροποποίηση του άρθρου 33 του Κ.Ε.Δ.Ε.

Το άρθρο 33 του ν.δ. 356/1974 «Περί Κώδικος Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων» (Α' 90) αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 33

Εάν ο τρίτος δεν προβεί σε δήλωση ή προβεί εκπρόθεσμα ή χωρίς την τήρηση του τύπου που προβλέπεται από τα άρθρα 30A, 30Β και 32 του παρόντος, καθίσταται οφειλέτης του Δημοσίου για ό,τι οφείλει ή μέλλεται να οφείλει στον καθ’ ου η κατάσχεση, εφόσον αυτό προκύπτει από τα εκάστοτε πρόσφορα διαθέσιμα ηλεκτρονικά μέσα της Φορολογικής Διοίκησης, άλλως για το σύνολο της απαίτησης για την οποία επιβλήθηκε η κατάσχεση. Σε κάθε περίπτωση ο τρίτος δύναται να αποδείξει και ενώπιον της αρμόδιας για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής υπηρεσίας ότι δεν οφείλει στον καθ’ ού η κατάσχεση ή ότι η οφειλή του είναι μικρότερη από την απαίτηση του Δημοσίου, οπότε απαλλάσσεται ή ευθύνεται μέχρι του ύψους της οφειλής του κατά περίπτωση. Με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. καθορίζονται η διαδικασία, τα αρμόδια όργανα και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την απόδειξη από τον τρίτο προς τη Φορολογική Διοίκηση της ύπαρξης ή μη έννομης σχέσης με τον οφειλέτη του Δημοσίου κατά το χρόνο επιβολής της κατάσχεσης, καθώς και του ύψους της οφειλής του.».

Άρθρο

Τροποποίηση του άρθρου δέκατου τρίτου του ν.4211/2013

1. Η παρ. 1 του άρθρου δέκατου τρίτου του ν. 4211/2013 (Α'256), όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής;

«1. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται στα πλοία αναψυχής, ιδιωτικά και επαγγελματικά, στα επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια και στα παραδοσιακά πλοία, όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 1 του ν. 4256/2014 (Α’ 92) και δραστηριοποιούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του ανωτέρω νόμου, συμπεριλαμβανομένων και των πλοίων αναψυχής που έχουν χαρακτηριστεί επαγγελματικά σύμφωνα με το δίκαιο άλλης χώρας.».

2. Στην περίπτ.γ της παρ. 3 του άρθρου δέκατου τρίτου του ν. 4211/2013, προστίθεται νέο τρίτο εδάφιο, ως εξής:

«Ειδικά για το έτος 2019, η έκπτωση δέκα τοις εκατό (10 %) παρέχεται, εφόσον, μέχρι 18.5 2019, για τα ευρισκόμενα στα ελληνικά χωρικά ύδατα πλοία, και μέχρι 31.5.2019, για τα εισερχόμενα στα ελληνικά χωρικά ύδατα πλοία, καταβληθεί το ποσό του ΤΕ.Π.Α.Η. που οφείλεται για τους μήνες Μάιο έως και Δεκέμβριο του έτους 2019.».

3. Η υποπερίπτ. αα της περίπτ.α της παρ.3 του άρθρου δέκατου τρίτου του ν. 4211/2013 , όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:

«αα. για τα ολικού μήκους άνω των επτά (7) έως και οκτώ (8) μέτρα, σε δεκαέξι (16) ευρώ ανά μήνα,».

4. Στην παρ. 5 του άρθρου δεκάτου τρίτου του ν. 4211/2013 ) προστίθεται περίπτ. γ ως εξής:

«γ. Πλοία που αναχωρούν από την Ελληνική Επικράτεια εντός τριών ημερών από τη λήξη του μήνα για τον οποίο έχει καταβληθεί το ΤΕ.Π.Α.Η., δεν υποχρεούνται σε καταβολή του για το μήνα αναχώρησής τους.».

Αθήνα Απριλίου 2019

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671