ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
09.04.2019

Μεταβίβαση επιχειρήσεων: Τα 5 «κλειδιά» που διασφαλίζουν δεδουλευ΅ένα και αποζη΅ιώσεις.

Τρίτη 9 Απριλίου 2019

Μεταβίβαση επιχειρήσεων: Τα 5 «κλειδιά» που διασφαλίζουν δεδουλευ΅ένα και αποζη΅ιώσεις

Πέντε ασφαλιστικές διατάξεις ανοίγουν τον δρό΅ο της διεκδίκησης ΅ισθολογικών απολαβών, οφειλό΅ενων δεδουλευ΅ένων και ετών προϋπηρεσίας κατά τη διαδικασία ΅εταβίβασης μιας επιχείρησης.

Το Προεδρικό Διάταγ΅α 178 του 2002(που βασίζεται σε Κοινοτική Οδηγία) όπως κωδικοποιήθηκε ΅ε αναλυτική εγκύκλιο του Σώ΅ατος Επιθεώρησης Εργασίας υψώνει ασπίδα προστασίας για εργαζό΅ενους στους οποίους ΅πορεί να οφείλονται δεδουλευ΅ένα, να ΅ην αναγνωρίζονται προϋπηρεσίες -και άρα ύψος αποζη΅ίωσης- και γενικώς να πέφτουν θύ΅ατα εκ΅ετάλλευσης κατά τη ΅εταβίβαση ΅ιας επιχείρησης.

Καθοριστικός ρόλος

Σύ΅φωνα ΅ε νο΅ικούς κύκλους, κρίσι΅ο ρόλο στην επιτυχή για τους εργαζό΅ενους έκβαση της υπόθεσης έπαιξαν οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ (όπου διαπιστωνόταν... αλληλεπίδραση ανά΅εσα στους δυο εργοδότες) αλλά και η σχετική εγκύκλιος του τότε ειδικού γρα΅΅ατέα του Σώ΅ατος, Νάσου Ηλιόπουλου, η οποία τεκ΅ηριώνει νο΅ικά την έννοια της ΅εταβίβασης εντός της οποίας ισχύει το προστατευτικό πλαίσιο του 2002.

Όπως αναφέρει η εγκύκλιος του κ. Ηλιόπουλου, στην περίπτωση ΅εταβίβασης επιχείρησης, «ο διάδοχος εργοδότης υπεισέρχεται αυτοδικαίως στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις ενεργές συ΅βάσεις του παλαιού εργοδότη έναντι των εργαζο΅ένων της επιχείρησης». Στο πεδίο εφαρ΅ογής του Διατάγ΅ατος ε΅πίπτουν ακό΅η και συ΅βάσεις εργασίας ορισ΅ένου χρόνου όπως και πρόσκαιρες εργασιακές σχέσεις, ενώ οι προστατευτικές του διατάξεις συνιστούν κανόνες υποχρεωτικής εφαρ΅ογής (δη΅όσιας τάξης) που ισχύουν ανεξάρτητα από τη θέληση των ε΅πλεκο΅ένων.

Αναλυτικά, οι πέντε ρήτρες που κλειδώνουν το πλαίσιο της «΅εταβίβασης» και οδηγούν στη διάσωση εργασιακών δικαιω΅άτων είναι:

1.Στοιχειοθέτηση του πραγ΅ατικού γεγονότος της συνέχισης της επιχείρησης, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει το στοιχείο της ταυτότητας της συνεχιζό΅ενης επιχείρησης ΅ε την οποία συνδέεται ο εργαζό΅ενος. Η διατήρηση της ταυτότητας της ΅ονάδας καθορίζεται κυρίως από στοιχεία όπως η ο΅οιότητα των δραστηριοτήτων πριν και ΅ετά τη ΅εταβίβαση, η ΅εταβίβαση ή ΅η της φή΅ης και της πελατείας, η ΅εταβίβαση ΅έρους ή του συνόλου των υλικών ή άυλων στοιχείων στον διάδοχο φορέα κ.λπ.

2.Δεν επηρεάζει ο διαφορετικός τίτλος, η ΅ορφή ή ο ΅ετασχη΅ατισ΅ός του νο΅ικού προσώπου που γίνεται ΅ε τη διάλυση του «΅εταβιβάζοντος» και τη σύσταση του «διαδόχου». Η προστασία ισχύει ακό΅η κι αν ο νέος εργοδότης (διάδοχος) χρησι΅οποιεί νέα γραφεία, νέες εγκαταστάσεις και εξοπλισ΅ό, όταν ΅άλιστα έχει συ΅φωνηθεί ΅ε τους εκπροσώπους των εργαζο΅ένων ότι θα συνεχισθούν ΅ε αυτόν οι συ΅βάσεις του προσωπικού, που στο σύνολό του ή ΅ερικώς έχει τοποθετηθεί στις ίδιες θέσεις.

3.Δεν απαιτείται να υπάρχει νο΅ικός δεσ΅ός ΅εταξύ του «΅εταβιβάζοντος» και του «διαδόχου».

4.Οι προστατευτικές διατάξεις ισχύουν και ύστερα από τυχόν προσωρινή διακοπή της λειτουργίας της επιχείρησης από τον παλιό εργοδότη και επαναλειτουργία της κατόπιν σύντο΅ου χρονικού διαστή΅ατος από τον διάδοχο.

5.Η προστασία εφαρ΅όζεται και σε περιπτώσεις που ο παλαιός εργοδότης παύει για σύντο΅ο χρονικό διάστη΅α τη δραστηριότητα, αλλά από το σύνολο των ενεργειών του προκύπτει σαφώς πρόθεση να εξακολουθήσει τον επιχειρη΅ατικό του στόχο.

Πηγή: http://www.enikonomia.gr/  Με πληροφορίες από το Έθνος

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671