ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
09.04.2019

Χωρίς πλαφόν η νέα γενιά συνταξιούχων.

Τρίτη 9 Απριλίου 2019

Χωρίς πλαφόν η νέα γενιά συνταξιούχων

Της Μαίρης Λαμπαδίτη

Ολο και περισσότεροι συνταξιούχοι πολλών ταχυτήτων που θεωρητικά θα εξίσωνε ο νόμος Κατρούγκαλου αποκαλύπτονται κατά την τριετή εφαρμογή του.

Tο υπουργείο Εργασίας με τις διευκρινιστικές εγκυκλίους προσπαθώντας να «στρογγυλέψει» τα αιχμηρά σημεία του νόμου δημιουργεί συστηματικά υποομάδες για τις οποίες ισχύουν διαφορετικοί όροι συνταξιοδότησης. Οπως επισημαίνουν παράγοντες της ασφάλισης, «στην πράξη ο νόμος όχι μόνο δεν υιοθετεί ενιαίους όρους για όλους, αλλά το σύστημα θα φτάσει να είναι πιο κατακερματισμένο απ' ό,τι στο παρελθόν. Και εμείς οι ειδικοί έχουμε αρχίσει να χάνουμε τον μπούσουλα!».

Η νέα ταχύτητα συνταξιούχων που εμφανίστηκε είναι λίγες χιλιάδες προνομιούχοι οι οποίοι μετά το τέλος των μνημονίων δεν υπόκεινται σε πλαφόν και λαμβάνουν με το νέο καθεστώς συντάξεις έως 2.700 ευρώ.

Υπενθυμίζουμε ότι το μνημόνιο είχε επιβάλει για τους παλιούς συνταξιούχους πλαφόν στην κύρια σύνταξη η οποία δεν έπρεπε να υπερβαίνει τα 2.000 ευρώ μεικτά, καθώς και πλαφόν 3.000 ευρώ για τους διπλοσυνταξιούχους. Ωστόσο, παρά τη λήξη των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής, αυτές οι συντάξεις δεν θα επανέλθουν ποτέ στα προ μνημονίων επίπεδα.

Αντίθετα, οι νέοι συνταξιούχοι που βγαίνουν στη σύνταξη με τον νόμο Κατρούγκαλου και έχουν διανύσει ασφαλιστικό βίο πάνω από 35 χρόνια έχουν το δικαίωμα να ξεπερνούν το πλαφόν που ισχύει για την παλιότερη γενιά. Ειδικότερα, χιλιάδες εργαζόμενοι πάνω από 35 χρόνια στις ΔΕΚΟ, ιδίως στη ΔΕΗ, στον ΟΤΕ καθώς και στις τράπεζες, λαμβάνουν ήδη συντάξεις που υπερβαίνουν τα 2.000 ευρώ. Οι διπλοασφαλισμένοι 35-40 χρόνια στο Δημόσιο και το πρώην ΕΤΑΑ γιατροί και μηχανικοί λαμβάνουν ή θα λάβουν συντάξεις περίπου 2.500 ευρώ.

Οι πανεπιστημιακοί θα λάβουν συντάξεις περίπου 2.300 ευρώ, οι δικαστικοί λειτουργοί 2.700 ευρώ και οι δημοσιογράφοι με υψηλούς μισθούς πάνω από 2.000 ευρώ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών της ασφάλισης, η νέα μεταμνημονιακή γενιά ευνοημένων συνταξιούχων την επόμενη τριετία υπολογίζεται σε 25.000 έως 30.000 άτομα. Βεβαίως πρόκειται για σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στη φτωχοποίηση που έχει επιβάλει ο νόμος Κατρούγκαλου. Δείχνει όμως τις διαφορετικές ταχύτητες που επικρατούν στο ασφαλιστικό σύστημα και θα ομαλοποιηθούν τις επόμενες δεκαετίες. Κατά κανόνα, ο νέος τρόπος υπολογισμού αδικεί τους υψηλόμισθους με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης, ενώ η επικράτηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης οδηγεί σε συντάξεις που δεν ξεπερνούν τα 400 ευρώ.

Οι εγκλωβισμένοι

Απεγκλωβίζονται μέσω της ρύθμισης των 120 δόσεων περίπου 70.000 ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι όφειλαν στον πρώην ΟΑΕΕ πάνω από 20.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να χάσουν το δικαίωμα συνταξιοδότησης με δεδομένη την αδυναμία τους να εξοφλήσουν το ποσό. Με τη ρύθμιση των 120 δόσεων που αναμένεται να προωθηθεί στη Βουλή το επόμενο διάστημα θα λάβουν τη σύνταξή τους αφού καταβάλλουν υποχρεωτικά μπροστά όλες τις δόσεις που αναλογούν στα αναδρομικά τα οποία θα πιστωθούν στον λογαριασμό τους. Δηλαδή αν ένας εγκλωβισμένος είχε υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης δύο χρόνια πριν και είχε ενταχθεί στη ρύθμιση καταβάλλοντας την ελάχιστη δόση ύψους 50 ευρώ μηνιαίως κατά τον πρώτο μήνα της πληρωμής, το Ταμείο θα παρακρατήσει ποσό ύψους 1.200 ευρώ (24 x 50).

Πηγή: https://www.newmoney.gr

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671