ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ (πλην Υπ. Οικονομικών)"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
26.03.2019

Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών: Ασφαλιστικός οδηγός για το ΕΤΕΑΕΠ (Ερωτήσεις-Απαντήσεις)

Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών

Ακαδημίας 60

Αθήνα, TΚ 106 79 ( χάρτης )

Tηλέφωνο: 210 3398102-3

Fax: 210 3610537

E-mail: info@dsa.gr

http://www.dsa.gr/

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Όπως είναι γνωστό, από τις 16/3/2019, ξεκίνησαν να εκδίδονται ειδοποιητήρια του ΕΤΕΑΕΠ για οφειλόμενες, τρέχουσες και αναδρομικές, εισφορές επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ. Με αποκλειστική υπαιτιότητα του ΕΤΕΑΕΠ, η έκδοση των ειδοποιητηρίων πραγματοποιείται με τεράστια καθυστέρηση, που φθάνει πλέον τους 27 μήνες. Η υποχρέωση καταβολής, σωρευτικώς, των άνω ασφαλιστικών εισφορών προκαλεί δυσανάλογη οικονομική επιβάρυνση στους ασφαλισμένους.

Δεν πρέπει, όμως, να λησμονούμε ότι βάσει των αρχικών, επαχθών προβλέψεων του ν. 4387/2016 οι εισφορές επικούρησης και εφάπαξ ανέρχονταν σε ποσοστό 7% και 4% αντίστοιχα, ήτοι συνολικώς σε 11%, επί του καθαρού φορολογητέου αποτελέσματος της προηγούμενης χρήσης. Η μείωση των ανωτέρω εισφορών με τον πρόσφατο ν. 4578/2018 σε πάγια ποσά (41,02 € έως 31.1.19 και 45,50 € από 1.2.19 μηνιαίως για τις εισφορές επικούρησης και 23,44 € έως 31.1.19 και 26,00 € από 1.2.19 μηνιαίως για τις εισφορές εφάπαξ), και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από την 1.1.2017, αποτελεί σημαντική επιτυχία για το δικηγορικό σώμα, αφού περιορίζει σημαντικά επιβάρυνση των ασφαλισμένων, όχι μόνο σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις του «νόμου Κατρούγκαλου», αλλά και σε σχέση με τις αντίστοιχες εισφορές που οφείλονταν και καταβάλλονταν υπό το καθεστώς του ν. 2084/92.

Παράλληλα, προς αντιμετώπιση της υπέρμετρης οικονομικής επιβάρυνσης των συναδέλφων με αναδρομικές ασφαλιστικές εισφορές επικούρησης και εφάπαξ, πετύχαμε την επιμήκυνση των δόσεων αποπληρωμής από 24 σε 36, και επιδιώκουμε την περαιτέρω αύξηση του αριθμού τους. Η διεκδικητική προσπάθεια δεν σταματάει εδώ. Έχουμε μετ’ επιτάσεως ζητήσει σε νομοθετικό επίπεδο την αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών από τον κατώτατο μισθό και την κατάργηση της αντιμετώπισης των εκπτώσεων για τους νέους ασφαλισμένους (κάτω της πενταετίας) ως ασφαλιστικής οφειλής.

Στην παρούσα συγκυρία, όμως, επείγει η αντιμετώπιση των πρακτικών προβλημάτων, που συσσωρεύονται λόγω της διοικητικής αβελτηρίας και αναποτελεσματικότητας του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ. Πρέπει αμελλητί να αποκατασταθούν τα λάθη στα ειδοποιητήρια και να παραταθεί η βραχεία προθεσμία αποπληρωμής τους. Η παράνομη στέρηση της ασφαλιστικής ικανότητας σε συνεπείς ασφαλισμένους είναι μη ανεκτή.

Η πρόσφατη παράταση της ασφαλιστικής ικανότητας που δόθηκε από τον ΕΦΚΑ, σε συνέχεια της σθεναρής στάσης και των διαρκών παρεμβάσεων του δικηγορικού σώματος, αποτελεί μεν προσωρινή λύση, δεν αντιμετωπίζει όμως ριζικά το πρόβλημα της συστηματικής, μη σύννομης λειτουργίας του φορέα επί ζημία των ασφαλισμένων. Όπως έχουμε μετ’ επιτάσεως επισημάνει, πρέπει κατ’ ελάχιστον να μην υπάρχει απώλεια ρυθμίσεων, ασφαλιστικής ικανότητας, ούτε οποιαδήποτε άλλη δυσμενής συνέπεια μέχρι την οριστική επίλυση των διοικητικών προβλημάτων που έχουν εντοπιστεί. Τόσο η αδικαιολόγητη ταλαιπωρία από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ, όσο και η αδιανόητη «ηλεκτρονική γραφειοκρατία» των τριπλών ειδοποιητηρίων, πρέπει να εξαλειφθεί.

Ήδη, όπως είναι γνωστό, με βάση τη συμφωνία του ΔΣΑ με την Τράπεζα Πειραιώς, οι δικηγόροι Αθηνών απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής προμήθειας για την πληρωμή μέσω ηλεκτρονικής διαδικασίας των ασφαλιστικών και φορολογικών τους οφειλών. Οι διαρκείς παρεμβάσεις μας αφ’ ενός στην διοίκηση του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ και αφ’ ετέρου στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, αποβλέπουν στην εμπέδωση και αποκατάσταση της νομιμότητας, και στην δημιουργία ενός βιώσιμου, αποτελεσματικού και φιλικού για τον ασφαλισμένο ασφαλιστικό σύστημα.

Ο παρών Ασφαλιστικός Οδηγός ΕΤΕΑΕΠ εντάσσεται στην συστηματική προσπάθεια πλήρους ενημέρωσης των συναδέλφων και απάντησης στην πληθώρα των ερωτημάτων που ευλόγως εγείρονται. Θερμές ευχαριστίες οφείλονται στον συνάδελφο Ανδρέα Κουτσόλαμπρο, Σύμβουλο του ΔΣ του ΔΣΑ και Πρόεδρο της Επιτροπής Ασφαλιστικών του ΔΣΑ, για το εξόχως επιμελημένο πόνημα και τις τεκμηριωμένες απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που έχουν ως τώρα τεθεί.

Ο Πρόεδρος του ΔΣΑ

Δημήτρης Κ. Βερβεσός

Λήψη αρχείου

      

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671