ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
19.03.2019

Επίδομα στέγασης: Το «τρικ» του ΥΠΟΙΚ κατά της φοροδιαφυγής.

Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

Επίδομα στέγασης: Το «τρικ» του ΥΠΟΙΚ κατά της φοροδιαφυγής

Η διαδικασία για την υποβολή των αιτήσεων χορήγησης του επιδόματος ενοικίου βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Ενοικιαστές αναζητούν τους ιδιοκτήτες των ακινήτων προκειμένου να τροποποιήσουν τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια και να τους επιτρέψουν να εισπράξουν το επίδομα ενοικίου. Άλλοι καλούν τα ενήλικα μέλη που ζουν μαζί τους να δώσουν τη συγκατάθεσή τους για την καταβολή του επιδόματος.

Σε κάποιες περιπτώσεις οι συγκάτοικοι πρέπει είτε να πάνε στην εφορία για να εκδώσουν κωδικούς πρόσβασης στο Taxis είτε στο δήμο για να συμπληρώσουν την φόρμα της συγκατάθεσης. Σε άλλες πάλι περιπτώσεις –δεκάδες χιλιάδες και αυτές- οι ενδιαφερόμενοι για το επίδομα καλούνται να συλλέξουν και να προσκομίσουν σειρά δικαιολογητικών για να αποδείξουν ότι ζουν στην Ελλάδα για χρονικό διάστημα τουλάχιστον πέντε ετών.

Η διαδικασία για την υποβολή των αιτήσεων χορήγησης του επιδόματος ενοικίου βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ οι ενοικιαστές φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες στο να ολοκληρώσουν τη διαδικασία. Προς το παρόν, τα έχουν καταφέρει μόλις 60.000 ιδιοκτήτες, περίπου το ένα τέταρτο ή το ένα πέμπτο του εκτιμώμενου αριθμού που θα εξασφαλίσουν το επίδομα (σ.σ υπολογίζονται σε περίπου 250-300.000).

Οι αιτήσεις έχουν ξεπεράσει από χθες τις 160.000 αλλά πολλοί χρειάζεται να κάνουν και άλλα βήματα για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία (σ.σ το ποσοστό ολοκλήρωσης είναι μόλις 40% αυτή τη στιγμή).

Η μεγαλύτερη εκκρεμότητα, έχει να κάνει με το ηλεκτρονικό μισθωτήριο. Οι ενοικιαστές έρχονται αντιμέτωποι με μια σειρά προβλήματα:

1. Η μίσθωση είναι παλαιά και δεν είναι ακόμη ηλεκτρονική. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πείσουν τον ιδιοκτήτη να τους φτιάξει ένα ηλεκτρονικό μισθωτήριο.

2. Η μίσθωση είναι μεν ηλεκτρονική (αυτό συμβαίνει μετά την 1/1/2014) αλλά μπορεί να έχει λήξει οπότε και πάλι χρειάζεται παρέμβαση του ιδιοκτήτη.

3. Η 3η περίπτωση είναι να μην έχει λήξει η μίσθωση αλλά το χρονικό διάστημα που υπολείπεται μέχρι τη λήξη να είναι μικρότερο των έξι μηνών. Και πάλι δεν μπορεί να προχωρήσει το επίδομα, και πάλι χρειάζεται παρέμβαση του ιδιοκτήτη.

Στο ερώτημα, γιατί τόσες προϋποθέσεις, η απάντηση είναι προφανής. Πληρώνοντας 300 εκατ. ευρώ για το επίδομα ενοικίου, το υπουργείο Οικονομικών θέλει να συλλέξει όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία για να περιορίσει το φαινόμενο της φοροδιαφυγής από εισοδήματα εξ’ ακινήτων. Με το ηλεκτρονικό μισθωτήριο είναι πολύ πιο εύκολο το να γίνει διασταύρωση για το αν ο ιδιοκτήτης δηλώνει τα πραγματικά του εισοδήματα που εισπράττει από τους ενοικιαστές.

Τα παρατράγουδα δεν λείπουν. Ιδιοκτήτες είτε αξιώνουν από τους ενοικιαστές το 100άρικο που είναι το πρόστιμο για την εκπρόθεσμη υποβολή του μσιθωτηρίου είτε ζητούν αύξηση ενοικίου με αφορμή την υποβολή του νέου μισθωτηρίου.

Πηγή: http://www.thetoc.gr /

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671