ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
08.02.2019

Εφορία: Στήνεται «Κέντρο Εισπράξεων Αττικής».

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019

Εφορία: Στήνεται «Κέντρο Εισπράξεων Αττικής»

Ανακοινώσεις Γ. Πιτσιλή για προοδευτικά ακατάσχετο λογαριασμό και πλήρως ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις ακινήτων. Πώς σχεδιάζεται το πλέγμα φορολογικών ελέγχων για τη φετινή χρονιά. Στοχευμένα τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια.

Το δικό της Κέντρο Εισπράξεων θα αποκτήσει σύντομα η Αττική, εντείνοντας τον «πυρετό» των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη, ενώ παράλληλα έως το τέλος Μαρτίου, η ΑΑΔΕ υποστηρίζει πως θα έχει κάνει το δικό της «χρέος» μηδενίζοντας το κοντέρ των εκκρεμών επιστροφών φόρου προς τους φορολογούμενους.

Στα άμεσα σχέδια της Φορολογικής Διοίκησης, όπως αναλύθηκαν σήμερα από τον Διοικητή Γιώργο Πιτσιλή σε ειδική διημερίδα ενημέρωσης και κατευθύνσεων προς εφοριακούς και τελωνειακούς υπαλλήλους, είναι η καθιέρωση του συστήματος σταδιακής αποδέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών, το λεγόμενο σύστημα του «προοδευτικά ακατάσχετου λογαριασμού», το οποίο αν δεν υπάρξουν ανατροπές αναμένεται να ενεργοποιηθεί έως το τέλος Μαρτίου, ενώ στα μεγάλα projects του 2019 συγκαταλέγεται και η πλήρης ηλεκτρονικοποίηση της φορολογίας κεφαλαίου.

Οι χάρτινες δηλώσεις μεταβιβάσεων εντός του έτους αναμένεται να περάσουν στην ιστορία και τη θέση τους να λάβει μια πλήρως ηλεκτρονική διαδικασία μεταβιβάσεων ακινήτων, με πιστοποίηση των συμβολαιογράφων. Παράλληλα προωθείται η αυτόματη ενημέρωση του μητρώου των φορολογουμένων αξιοποιώντας τα στοιχεία τους από τις δημόσιες υπηρεσίες, ενώ έως το τέλος του έτους θα δημιουργηθεί το κέντρο είσπραξης οφειλών Αττικής.

Ο Γιώργος Πιτσιλής αναφέρθηκε διεξοδικά στους στόχους και στα αποτελέσματα της ΑΑΔΕ, σε συνάντησή του με τους προϊσταμένους των εφοριών, τελωνείων και του Γενικού Χημείου του Κράτους.

Στην έναρξη της ομιλίας του αναφέρθηκε στα αποτελέσματα του περασμένου έτους, ξεχωρίζοντας την υπέρβαση του στόχου των εσόδων κατά 814 εκατ. ευρώ αλλά και την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 5,5 δισ. ευρώ, η οποία όπως είπε, επιτεύχθηκε με παράλληλη μείωση των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων κατά 50%.

Τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια εκδίδονται πλέον με πιο στοχευμένες διαδικασίες, περιορίζοντας σταδιακά τις αστοχίες του παρελθόντος, όπου μπορεί να εκδίδονταν με πιο μαζικό ρυθμό αλλά σε πολλές περιπτώσεις οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις αποδεικνύονταν άσφαιρες, δεδομένου ότι στόχευαν σε λογαριασμούς με μηδενικό υπόλοιπο.

Στο μέτωπο των εκκρεμών επιστροφών φόρου, όπως είπε, περιορίστηκαν σε επίπεδα λίγο πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ, για τις περιπτώσεις εκείνες όπου δεν έχουν αποσταλεί ειδοποιήσεις είσπραξης στους φορολογούμενους.

Περνώντας στο 2019, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ έθεσε τον ελεγκτικό εισπρακτικό μηχανισμό σε εγρήγορση, προτρέποντας τους προϊσταμένους των υπηρεσιών να μην εφησυχάζουν και τους κάλεσε να εντείνουν τους ελέγχους τους για τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου. Ζήτησε εντατικοποίηση των ελέγχων σε υποθέσεις που πληρούν κριτήρια υψηλής παραβατικότητας και ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης της ΑΑΔΕ για το 2019, θα γίνουν δύο μεγάλες αλλαγές για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου. Η πρώτη αφορά στην οργανωτική αλλαγή της διεύθυνσης ελέγχων για την καλύτερη στόχευση και εντοπισμό των υποθέσεων υψηλής παραβατικότητας. Η δεύτερη αφορά τελωνειακούς ελέγχους από κινητές ομάδες.

Ψηλά στην ατζέντα της ΑΑΔΕ για το 2019 βρίσκονται:

1. Η ολοκλήρωση του έργου για τον εντοπισμό των κινδύνων μη συμμόρφωσης.

2. Οι έλεγχοι της διεύθυνσης φορολογικής συμμόρφωσης για όσους έχουν εισοδήματα απο βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων τύπου Airbnb τα οποία δεν δηλώνουν.

3. Η διενέργεια ελέγχων στον ΦΠΑ και στο εισόδημα με βάση συγκεκριμένα κριτήρια παραβατικότητας και υποτροπής.

4. Έλεγχοι για το λαθρεμπόριο σε καπνικά και αλκοολούχα προϊόντα.

5. Έλεγχοι σε τυχαίο δείγμα φορολογούμενων.

Έλενα Λάσκαρη e.laskari@euro2day.gr

Πηγή: https://www.euro2day.gr  

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671