ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Τρίτη - 09/10/2018)

Σχέδιο για επέκταση της υποχρέωσης εγκατάστασης POS σε δεκάδες επαγγέλματα.

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

Σχέδιο για επέκταση της υποχρέωσης εγκατάστασης POS σε δεκάδες επαγγέλματα

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

Στην επέκταση της υποχρέωσης εγκατάστασης POS σε δεκάδες επαγγέλματα προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική απόφαση θα εκδοθεί μέχρι τα τέλη του έτους και οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν πρέπει σε διάστημα τριών μηνών να εγκαταστήσουν αυτόματα μηχανήματα (POS) για συναλλαγές με κάρτες.

Στις συζητήσεις που διενεργούνται στο υπουργείο Οικονομικών έχουν εξετασθεί διάφορα σενάρια για το ποιοι κλάδοι θα ενταχθούν και αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι το μέτρο πρέπει να επεκταθεί στα ταξί και στα περίπτερα μεταξύ άλλων.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρώσει τις απαιτούμενες διαδικασίες έτσι ώστε μέχρι την εκπνοή του πρώτο τριμήνου να έχουν διασυνδεθεί οι ταμειακές μηχανές με τα POS.

Ουσιαστικά, αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι να εκδίδεται η απόδειξη λιανικής πώλησης ταυτόχρονα με την απόδειξη του POS (σύστημα EFTPOS). Και αυτό καθώς πολλές επιχειρήσεις στις συναλλαγές με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες δεν εκδίδουν την απόδειξη λιανικής.

Οπως αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το καλοκαίρι διαπιστώθηκαν δεκάδες κρούσματα εξαπάτησης καταναλωτών αλλά και του ελληνικού Δημοσίου, κυρίως στον χώρο της εστίασης και των κέντρων διασκέδασης. Ενώ δέχονται τις πληρωμές με κάρτες, δεν εκδίδουν τις αντίστοιχες αποδείξεις για τις ηλεκτρονικές χρεώσεις μέσω της ταμειακής τους μηχανής. Με αυτόν τον τρόπο φοροδιαφεύγουν.

Αμέσως μετά τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει στη δημιουργία συστημάτων που χρησιμοποιούνται σε άλλες χώρες της Ε.Ε. με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζεται η δημιουργία κλειστού κυκλώματος διαβίβασης των συναλλαγών των επιχειρήσεων on line μέσω Διαδικτύου, τη στιγμή που πραγματοποιείται η συναλλαγή. Το σύστημα θα έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές, από τις οποίες δεν θα μπορεί να παρέμβει κανείς.

Βέβαια, η φοροδιαφυγή δεν μπορεί να παταχθεί εξ ολοκλήρου με την υιοθέτηση νέων εξελιγμένων συστημάτων, καθώς πρέπει να αντιμετωπισθεί και το πρόβλημα της μη έκδοσης αποδείξεων. Στο πλαίσιο αυτό θα συνεχισθούν οι φυσικοί έλεγχοι και δεν αποκλείεται να επεκταθεί το μέτρο της συλλογής αποδείξεων, το οποίο συνδέεται με το αφορολόγητο όριο και στους ελεύθερους επαγγελματίες με διαφορετικά όμως κίνητρα.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671