ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Πέμπτη - 04/10/2018)

Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι των 2 σεναρίων του προϋπολογισμού.

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018

Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι των 2 σεναρίων του προϋπολογισμού

ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ, ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι για την κυβέρνηση το μεγάλο στοίχημα του προϋπολογισμού του 2019 είναι οι πάνω από ένα εκατομμύριο παλαιοί συνταξιούχοι. Με βάση τα ψηφισμένα μέτρα, αυτοί προβλέπεται να δουν μειώσεις ώς 18% στις συντάξεις τους, από 1/1/2019, οι οποίες αντανακλώνται σε μείωση δαπανών του προϋπολογισμού 2,065 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ένα κόστος που προβλέπεται καθοριστικό για το εκλογικό αποτέλεσμα της αναμέτρησης της επόμενης χρονιάς.

Ετσι, η κυβέρνηση κατέθεσε προχθές στη Βουλή ένα προσχέδιο προϋπολογισμού που περιλαμβάνει και ένα εναλλακτικό σενάριο προθέσεων, χωρίς περικοπές στις συντάξεις, για να καταδείξει ότι ακόμη και σ’ αυτή την περίπτωση δεν παραβιάζεται ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για 3,5% του ΑΕΠ. Η ίδια διαμηνύει ότι θεωρεί δεδομένη τη μη περικοπή των συντάξεων, αλλά τα δύο σενάρια κρατούν ανοιχτούς τους διαύλους διαπραγμάτευσης και τα περιθώρια συμβιβασμών με τους θεσμούς.

Εκτός από τους συνταξιούχους, πάντως, κερδισμένους και χαμένους έχουν και τα δύο σενάρια.

Στο βασικό σενάριο, που προβλέπει περικοπές στις συντάξεις, κερδισμένοι είναι όσοι θα επωφεληθούν από τα λεγόμενα αντίμετρα, ύψους 1,730 δισ. ευρώ, τα οποία καταργούνται στο σενάριο προθέσεων. Ανάμεσά τους είναι οι δικαιούχοι του επιδόματος ενοικίου, για το οποίο προβλέπονται 600 εκατ. ευρώ, έτσι ώστε να καλυφθούν 550.000 οικογένειες που διαμένουν σε ενοίκιο ή έχουν στεγαστικό δάνειο, με μέσο ποσό επιδότησης τα 1.000 ευρώ τον χρόνο.

Στο εναλλακτικό σενάριο, το ποσό αυτό έχει συρρικνωθεί στα 150 εκατ. ευρώ και καλύπτει μόνο επιδότηση ενοικίου.

Επίσης, τα αντίμετρα προβλέπουν εκπτώσεις για τη συμμετοχή στα φάρμακα. Συγκεκριμένα, για εισοδήματα έως 700 ευρώ η συμμετοχή θα ήταν μηδενική ανεξαρτήτως ασθένειας, ενώ για εισοδήματα από 700 ευρώ ώς 1.200 ευρώ η συμμετοχή μειώνεται κατά 50%.

Για τις επιχειρήσεις, στο βασικό σενάριο προβλέπεται μείωση του συντελεστή φορολόγησης από 29% σε 26% εφάπαξ το 2019 (με το αποτέλεσμα να αποτυπώνεται δημοσιονομικά το 2020). Αντίθετα, στο σενάριο προθέσεων, ο συντελεστής μειώνεται κατά μία μόνο μονάδα το 2019 (με πρόβλεψη, σύμφωνα με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ, να συνεχιστεί η μείωση σταδιακά κατά τρεις επιπλέον μονάδες ώς το 2022 για να φτάσει στο 25%).

Στο βασικό σενάριο, από την εφαρμογή των αντιμέτρων θα επωφεληθούν επίσης μαθητές με δωρεάν σχολικά γεύματα και γονείς με παιδιά 0-4 ετών, που διεκδικούν μία θέση στους δημόσιους βρεφονηπιακούς σταθμούς (330 εκατ. ευρώ).

Ακόμη, για 30.000 ανέργους προβλέπεται πρόγραμμα 260 εκατ. ευρώ και τέλος ενίσχυση δημοσίων επενδύσεων κατά 300 εκατ. ευρώ. Ολα τα παραπάνω αντίμετρα μηδενίζονται στο σενάριο προθέσεων, προκειμένου να διασωθούν οι συντάξεις των παλαιών συνταξιούχων στα σημερινά επίπεδα.

Ωστόσο, το σενάριο αυτό προβλέπει κάποιες άλλες παρεμβάσεις, πολύ χαμηλότερου ύψους από τα αντίμετρα και συγκεκριμένα 766 εκατ. ευρώ. Χάρη σε αυτές τις παρεμβάσεις, στο σενάριο αυτό, εκτός από τους συνταξιούχους, κερδισμένοι είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες που θα δουν τις εισφορές τους της κύριας ασφάλισης να μειώνονται κατά το 1/3 (με όφελος 229 εκατ. ευρώ). Κερδισμένοι είναι ακόμη οι νέοι εργαζόμενοι, καθώς επιδοτούνται για ασφαλιστικές εισφορές 103 εκατ. ευρώ.

Επίσης, κερδισμένοι στο σενάριο προθέσεων είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων με μικρής κυρίως αξίας ακίνητα, καθώς προβλέπεται η μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10%, που θα οδηγήσει σε μείωση φόρου κατά 263 εκατ. ευρώ. Εννοείται ότι όλες αυτές οι παρεμβάσεις δεν θα ισχύσουν σε περίπτωση που επικρατήσει τελικά το βασικό σενάριο με την περικοπή των συντάξεων.

Ο συμβιβασμός

Δεν αποκλείεται, πάντως, μετά τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς να υπάρξει και τρίτο σενάριο, συμβιβαστικό. Αυτό θα μπορούσε είτε να περιορίζει τις περικοπές στις συντάξεις, είτε να «κόβει» τμήμα των παρεμβάσεων που προβλέπει η κυβέρνηση στο σενάριο προθέσεων.

Κι αυτό καθώς οι θεσμοί δεν συμφωνούν –μέχρι στιγμής τουλάχιστον– με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για το υπερπλεόνασμα του 2019, στο οποίο στηρίζεται το σενάριο προθέσεων της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση βλέπει υπερπλεόνασμα 1,23 δισ. ευρώ και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί το κατεβάζουν σε επίπεδα λίγο πάνω από 600 εκατ. ευρώ.

Η διαπραγμάτευση προβλέπεται να συνεχιστεί ώς τον Δεκέμβριο, ενώ στις 15 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, η κυβέρνηση πιθανότατα θα καταθέσει το προχθεσινό προσχέδιο με τα δύο σενάρια.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/  

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671