ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Πέμπτη - 28/06/2018)

Ερχεται νέος φόρος στο γρήγορο Ιντερνετ, τέλη και στις κεραίες κινητής.

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Ερχεται νέος φόρος στο γρήγορο Ιντερνετ, τέλη και στις κεραίες κινητής

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ

Αυξάνονται τα τέλη διέλευσης για τη δημιουργία των δικτύων νέας γενιάς. Τη στιγμή που η κυβέρνηση επιχειρεί να ενισχύσει την ανάπτυξη και διάδοση των δικτύων νέας γενιάς με τη διάθεση κουπονιών αξίας 50 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της ζήτησης συνδέσεων οπτικών ινών, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) προτείνει τροποποιήσεις στον κανονισμό για τα τέλη διέλευσης, προκαλώντας νέο (φορολογικό) κόστος στους παρόχους που αναπτύσσουν τα νέα ευρυζωνικά δίκτυα.

Ο νέος κανονισμός που τέθηκε σε διαβούλευση από την ΕΕΤΤ, προτείνει την επιβολή μηδενικών τελών διέλευσης σε οικισμούς κάτω των 3.000 κατοίκων, από 5.000 κατοίκους που ισχύει σήμερα.

Επιπλέον, προτείνεται να καταργηθεί η απαλλαγή επιβολής τελών διέλευσης σε ακίνητα τα οποία βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλεως. Ακόμη, επιβάλλονται τέλη και στις κεραίες που εγκαθιστούν οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας.

Τα προτεινόμενα μέτρα, εφόσον ισχύσουν, θα αυξήσουν το κόστος ανάπτυξης των δικτύων σταθερών και κινητών επικοινωνιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νέες επιβαρύνσεις αφορούν κατά βάση αγροτικές περιοχές της χώρας, όπου ο ανταγωνισμός είναι αδύναμος και συνήθως επιδοτείται η ανάπτυξη των δικτύων στις συγκεκριμένες περιοχές (Rural Broadband) λόγω της μειωμένης ζήτησης και του αραιοκατοικημένου των συγκεκριμένων περιοχών.

Παράγοντες της αγοράς δυσκολεύονταν να εκφέρουν άποψη για τις επιβαρύνσεις που φέρνει η νέα πρόταση της ΕΕΤΤ. Και αυτό συμβαίνει, πρώτον, επειδή οι μεταβολές δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί και δεύτερον, διότι απουσιάζουν κρίσιμες χρεώσεις. Μια τέτοια χρέωση αφορά το τέλος που θα επιβληθεί στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας και το οποίο θα καταβάλλεται με βάση τα τετραγωνικά της έκτασης που θα καταλαμβάνει ο οικίσκος που φιλοξενεί την κεραία. Σημειώνεται ότι το τέλος των κεραιών κινητής δεν έχει καμία σχέση με τα τέλη χρήσης φάσματος που καταβάλλει η εταιρεία για τη συγκεκριμένη κεραία.

Πάντως, τα στελέχη της κινητής τηλεφωνίας χαρακτηρίζουν το συγκεκριμένο τέλος ίσως και χρήσιμο, με την έννοια ότι έτσι θα καθοριστεί το «ενοίκιο» μιας κεραίας σε δημόσιο χώρο. Οι ίδιοι σημειώνουν ότι με το συγκεκριμένο τέλος μπορεί να λυθεί το πρόβλημα εγκατάστασης κεραιών πάνω σε δημόσια κτίρια ή ακόμη και στο εσωτερικό δημοσίων εγκαταστάσεων. Αυτό βέβαια θα ισχύσει στην περίπτωση που το τέλος επέχει θέση ενοικίου και ο φορέας που εγκαθιστά την κεραία δεν θα καταβάλλει επιπλέον ενοίκιο εγκατάστασης της κεραίας, π.χ. στο αττικό μετρό. Η τελευταία αναφέρεται επειδή εντοπίζονται σημαντικά προβλήματα εγκατάστασης κεραιών, ενώ τα δίκτυα εκεί υπολειτουργούν, καθώς οι συμβάσεις λειτουργίας των κεραιών έχουν λήξει και οι δύο πλευρές δεν μπορούν ή δεν θέλουν να τις ανανεώσουν.

Πάντως, το κατά πόσον αποτελεί το τέλος στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας λύση στα προβλήματα ανάπτυξης δικτύων, ή μια νέα φορολογία, θα φανεί και από ύψος του τέλους που θα ορίσει η ΕΕΤΤ. Η διαβούλευση επί των τροποποιήσεων της απόφασης για τα τέλη διέλευσης θα διαρκέσει μέχρι 20 Ιουλίου 2018.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671