ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Υπ. Ανάπτυξης Αριθ. Πρωτ. : 59229 - 04/06/2018

Βουλευτές με υπόμνημά τους τάσσονται κατά της διαδικασίας φυσικού ή ηλεκτρονικού πλειστηριασμού και αιτούνται την πλήρη προστασία της πρώτης κατοικίας ειδικά ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και παράλληλα υποβάλλουν τις προτάσεις τους για ευέλικτη οικονομική διεκπεραίωση που θα ανακουφίσει τους πολίτες.

Πρωτότυπο έγγραφο

ΕΡΩΤΗΣΗ (.pdf)

_______

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ

ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ &

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ταχ. Δ/νση: Πλατεία Κάνιγγος

Ταχ. Κώδικας: 10181

Πληροφορίες: Κ. Οικονόμου

Τηλέφωνο: 210 389 3546

Fax: 210 3843549

Email: oikonomou@efpolis.gr

Αθήνα, 04/06/2018

Αριθ. Πρωτ. : 59229 - 04/06/2018

ΠΡΟΣ :

KOIN.:

Αυτοτελές Τμήμα Κοινοβουλευτικού

Ελέγχου

Ιδίου Υπουργείου

Υπόψη κας Σταθούλη

Email: gstathouli@mnec.gr

Γρ. Γενικού Γραμματέα Εμπορίου και

Προστασίας Καταναλωτή

ΘΕΜΑ: « Απάντηση της με αρ. πρωτ. 1052/24.5.2018 Αναφοράς Κοινοβουλευτικού Ελέγχου»

Σε απάντηση της υπ’ αρ. πρωτ. 1052/24.5.2018 Αναφοράς του Βουλευτή της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, κ. Β. Κεγκέρογλου, σχετικά με το Υπόμνημα των παραγωγικών φορέων Κρήτης, το οποίο συντάχθηκε στη συνεδρίαση του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ηρακλείου στις 21.5.2018 αναφορικά με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, σας ενημερώνουμε τα εξής:

Ι. Προστασία κύριας κατοικίας – Ισχύουσα νομοθεσία

Η προστασία της κύριας κατοικίας εξακολουθεί να ισχύει για τα υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δεν έχουν την εμπορική ιδιότητα, μέσω της υπαγωγής τους στο ν.3869/2010, ο οποίος κατόπιν των τροποποιήσεων του με τους ν.4336/15 και ν. 4346/15 και τις προϋποθέσεις που αυτοί θέτουν και σε συνδυασμό με την υπ’ αρ. 54/15.12.2015 Πράξη Εκτελεστικής Επιτροπής της Τράπεζας της Ελλάδος και την με αρ. πρωτ. 130377/15 ΚΥΑ, παρέχει απόλυτη προστασία της κύριας κατοικίας του οφειλέτη που βρίσκεται σε μόνιμη αδυναμία πληρωμών έναντι όλων των δανειστών (τράπεζες, ιδιώτες, εταιρείες κτλ) αλλά και για οφειλές προς δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, αμέσως μετά την υποβολή αίτησης υπαγωγής στο νόμο.

Συγκεκριμένα:

Η προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ξεκινά αμέσως μετά την υποβολή της αίτησης στο δικαστήριο, η οποία μπορεί να κατατεθεί μέχρι τις 31.12.2018, με μέγιστο όριο προστασίας τα 35 έτη.

Επιπλέον, προστατεύεται το εισόδημα οικογένειας, ήτοι οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης, προσαυξημένες κατά 70% (ώστε να συμπεριλαμβάνει ενοίκια κατοικίας, διατροφή τέκνου σε διαζευγμένους, ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια τέκνων, σπουδαστικές ανάγκες φοιτητών μετάβασης – διαμονής και διατροφής), με ενδεχόμενη πρόσθετη αύξηση του ποσού σύμφωνα με τις ειδικές περιστάσεις του οφειλέτη και της οικογένειας του, όπως δαπάνες σοβαρών ασθενειών (π.χ. νοσηλεία και φάρμακα για καρκινοπαθείς ή σε περίπτωση ατυχημάτων) ή θανάτου, δαπάνες αποκατάστασης ζημιών από φυσικές καταστροφές.

Οι βασικές προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούνται είναι:

• H προκύπτουσα αδυναμία του υπόχρεου εξόφλησης του στεγαστικού δανείου, όπως επίσης άλλων δανείων, η οποία θα πρέπει να τεκμηριώνεται με επίσημα και αδιαμφισβήτητα στοιχεία

• Η αξία της πρώτης και μοναδικής πρώτης κατοικίας να έχει αντικειμενική αξία έως 280.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια

Το δημόσιο δύναται να καλύψει τα έξοδα του δικηγόρου και του λογιστή για την προσφυγή στο νόμο ν.3869/10 μέσω της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, καθώς και να παρέχει επιδότηση του στεγαστικού δανείου του οφειλέτη, σε περιπτώσεις που το εισόδημα είναι κάτω του ελάχιστου εγγυημένου (π.χ. άνεργοι, ανάπηροι – ασθενείς κλπ).

ΙΙ. Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους - Νόμος 4469/2017 «Εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α 62/3.5.2017).

Με τα άρθρα 78 έως 95 του Υποκεφαλαίου Δ’ του ν.4389/2016, συστήθηκε η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) με αρμοδιότητες, μεταξύ άλλων, την ενημέρωση και εξυπηρέτηση των δανειοληπτών σε θέματα διαχείρισης χρέους και ενδεχόμενης υπαγωγής τους στο ν.3869/10.

Επιπλέον, ο νόμος 4469/2017 ρυθμίζει τη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης χρηματικών οφειλών προς οποιονδήποτε πιστωτή, οι οποίες είτε προέρχονται από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας του οφειλέτη, είτε αποτελούν οφειλές από άλλη αιτία, εφόσον η ρύθμιση των εν λόγω οφειλών κρίνεται από τους συμμετέχοντες στη διαδικασία απαραίτητη προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του οφειλέτη .

Η ρύθμιση χρεών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, δύναται να γίνει μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΕΓΔΙΧ: http://www.keyd.gov.gr/ ..

Επιπλέον των ανωτέρω, στα πλαίσια του ν. 4469/2017, έχουν λειτουργήσει, έως σήμερα, δεκαεπτά (17) γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών, παρέχοντας εξατομικευμένες συμβουλές και οδηγίες σχετικά με τις διαδικασίες που προβλέπονται στο νέο ολοκληρωμένο πλαίσιο που αφορά το πρόβλημα της υπερχρέωσης.

Μέσω των εν λόγω γραφείων ενημέρωσης παρέχεται ενημέρωση σχετικά με:

α) τη δυνατότητα εξωδικαστικής παρέμβασης από Ενώσεις Καταναλωτών, Διαμεσολαβητές, αλλά και θεσμικούς παράγοντες που παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες, όπως ο Συνήγορος του Καταναλωτή και οι Επιτροπές Φιλικού Διακανονισμού,

β) τα θεσμικά εργαλεία ρύθμισης οφειλών, ήτοι ο Κώδικας Δεοντολογίας των Τραπεζών (για φυσικά πρόσωπα με τραπεζικά δάνεια) και ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών (για επιχειρήσεις και χρέη προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες και λοιπά χρέη), ο οποίος παρέχει ιδιαίτερα κίνητρα ρύθμισης δημοσίων και ασφαλιστικών οφειλών, και

γ) τις διαδικασίες αναφορικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας που περιλαμβάνει ο αναθεωρημένος Ν. Κατσέλη (Ν. Σταθάκη) για το σύνολο των χρεών των ευάλωτων -και μη- κοινωνικών ομάδων.

ΙΙΙ. Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί - Πλατφόρμα

Αρμόδια Υπηρεσία για τη θεσμοθέτηση της διαδικασίας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο Γενικός Γραμματέας

Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή

Δημήτριος Αυλωνίτης

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ

Ο προϊστάμενος του τμήματος Διοικητικής

Υποστήριξης, Οργάνωσης & Τεχνικών

Υπηρεσιών Τομέα Ανάπτυξης

Κ.Α.Α.

ΜΠΕΡΔΟΥΣΗ ΕΛΕΝΗ

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671