ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Τετάρτη - 14/03/2018)

Μίνι ανασχηματισμός στα Ταμεία.

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

Μίνι ανασχηματισμός στα Ταμεία

Το παρασκήνιο των δύο παραιτήσεων. Τι λένε οι συνδικαλιστές και στελέχη των ταμείων. Η νέα φάση του ΕΦΚΑ και η ανάγκη για ψηφιακή διακυβέρνηση. Τις επόμενες ημέρες ανακοινώνεται ο διάδοχος του Θ. Μπακαλέξη.

Ακέφαλη παραμένει η κοινωνική ασφάλιση, μετά την «αποπομπή» του διοικητή του ΕΦΚΑ Θανάση Μπακαλέξη και την παραίτηση του έτερου επικεφαλής στο ΕΤΕΑΕΠ (υπερ-επικουρικό) Θανάση Καποτά.

Στους... παροικούντες την Ιερουσαλήμ, η δημοσιοποίηση των παραιτήσεων δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Συνδικαλιστές και στελέχη θεωρούσαν ότι ειδικά οι σχέσεις του κ. Μπακαλέξη με την ηγεσία του υπουργείου ήταν... τυπικές.

Σύμφωνα με πολλούς, έλλειμμα στην επικοινωνία υπήρχε ακόμη και με τον άμεσα προϊστάμενο του κ. Μπακαλέξη, υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο (φωτό), ο οποίος και του ζήτησε, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, να υποβάλει την παραίτησή του, «αφού τον ευχαρίστησε για τις υπηρεσίες του».

Στην ανακοίνωση διαφαίνεται πως η λύση της συνεργασίας δεν έγινε συναινετικά και επισημαίνεται ότι «μετά τη ολοκλήρωση του πρώτου έτους λειτουργίας του ΕΦΚΑ, κατά τη διάρκεια του οποίου επιλύθηκαν θεμελιώδη προβλήματα, κρίθηκε επείγουσα η δημιουργία των προϋποθέσεων για ακόμη πιο αποτελεσματική λειτουργία της κοινωνικής ασφάλισης και καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων, με ταχύτατη αναβάθμιση των παρεχόμενων ηλεκτρονικών υπηρεσιών και των μηχανογραφικών εφαρμογών που θα βελτιώνουν το επίπεδο εξυπηρέτησης και λειτουργίας του ΕΦΚΑ».

Αργότερα χθες το μεσημέρι, ο κ. Πετρόπουλος, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε στα γραφεία του περιοδικού δρόμου «Σχεδία», δήλωσε ότι ζήτησε την παραίτηση του κ. Μπακαλέξη, ο οποίος δεν εκδήλωσε αντίρρηση. Διευκρίνισε μάλιστα ότι ο κ. Μπακαλέξης ήταν δική του επιλογή. «Ήμουν βέβαιος ότι θα επιτελέσει σωστά τα καθήκοντά του για την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ», τόνισε ο κ. Πετρόπουλος, υποστηρίζοντας ότι η αλλαγή στη διοίκηση του ΕΦΚΑ δεν αποτελεί μομφή προς το πρόσωπο του κ. Μπακαλέξη. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε αναφερόμενος στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του ΕΦΚΑ, «πρόκειται για ένα θαυμάσιο αποτέλεσμα, το οποίο κανείς δεν ανέμενε».

Μιλώντας στο Euro2day.gr, o υφυπουργός δήλωσε πως ο νέος διοικητής, που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, θα είναι ένα πρόσωπο τεχνολογικά καταρτισμένο για το επόμενο βήμα του ΕΦΚΑ.

Ο τομέας της πληροφορικής άλλωστε, της μηχανοργάνωσης και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ήταν ένας από αυτούς που δημιούργησε τα περισσότερα οργανωτικά αλλά και ουσιαστικά προβλήματα στη λειτουργία του ΕΦΚΑ. Όπως βέβαια επισημαίνουν συνδικαλιστές προερχόμενοι από το ταμείο, σημαντικό ρόλο στα προβλήματα και στις καθυστερήσεις διαδραμάτισε τόσο η καθυστέρηση από το ίδιο το υπουργείο στην έκδοση των απαιτούμενων αποφάσεων και εγκυκλίων, όσο και της ΗΔΙΚΑ, να προχωρήσει στον συμψηφισμό και τον υπολογισμό των εισφορών για τους μη μισθωτούς.

Επίσης, παράδοξο θεωρείται το γεγονός ότι ενώ ο κ. Μπακαλέξης χρεώνεται τα οργανωτικά προβλήματα, δεν πιστώνεται -τουλάχιστον με τον τρόπο που έγινε η απομάκρυνσή του- το γεγονός ότι ανέλαβε από το μηδέν ένα τεράστιο και δύσκολο εγχείρημα, καταφέρνοντας -προφανώς σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας- ο ΕΦΚΑ να κλείσει τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του με πλεόνασμα.

Όσο για τη ροή στην έκδοση των νέων συντάξεων, βάσει των στοιχείων του ίδιου του ταμείου, εντός του 2017 εκδόθηκαν 113.680 εγκριτικές αποφάσεις συνταξιοδότησης, 22.432 απορριπτικές, 44.400 προσωρινές, 26.800 τροποιητικές, ενώ συνολικά ελέχθησαν 241.669 αιτήσεις συνταξιοδότησης. Παράλληλα, έτρεξε και ο επανυπολογισμός των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, προσεγγίζοντας το 90%.

Στον αντίποδα, βελούδινο ήταν το διαζύγιο της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τον διοικητή του ΕΤΕΑΕΠ, του ταμείου επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας, Θανάση Καποτά, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του και ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης την έκανε δεκτή.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στη δεύτερη ανακοίνωση, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ευχαριστεί τον μέχρι πρότινος διοικητή του ΕΤΕΑΕΠ για το έργο που επιτέλεσε. Να σημειωθεί ότι ο κ. Καποτάς προτίθεται να δοκιμαστεί ως υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές και σύμφωνα με το νόμο, όφειλε να παραιτηθεί 18 μήνες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία διεξαγωγής των επόμενων εκλογών.

Ρούλα Σαλούρουsalourou@euro2day.gr

Πηγή: http://www.euro2day.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671