ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Τετάρτη - 07/03/2018)

ΣτΕ: Νόμιμη και συνταγματική η αναγραφή του ΑΜΚΑ.

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

ΣτΕ: Νόμιμη και συνταγματική η αναγραφή του ΑΜΚΑ

το Ανώτατο δικαστήριο απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς κρίνοντας ότι ο ΑΜΚΑ είναι συνταγματικός και δεν παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας και της αξιοπρέπειας.

Νόμιμη και συνταγματική, είναι η αναγραφή του ΑΜΚΑ των γιατρών και των ασθενών κατά τη συνταγογράφηση απεφάνθη το ΣτΕ και απέρριψε τις αιτήσεις του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της πρώην βουλευτού Άννας Φιλίνι.

Ο Ιατρικός Σύλλογος ζητούσε να μην αναγράφεται ο ΑΜΚΑ κατά τη συνταγογράφηση στα συνταγολόγια των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ η βουλευτής ζητούσε να ακυρωθεί η χορήγηση του ΑΜΚΑ της καθώς αποκαλύπτει την ηλικία της η οποία είναι προσωπικό δεδομένο.

Το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ με τις υπ΄ αριθμ. 517 και 518/2018 αποφάσεις του επισημαίνει ότι η επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων που γίνεται μέσω του ΑΜΚΑ είναι κατ΄ αρχάς «νόμιμη και θεμιτή και αποβλέπει στην εξυπηρέτηση σαφών και θεμιτών συνταγματικών σκοπών δημοσίου συμφέροντος και συγκεκριμένα υπηρεσιών υγείας».

Ακόμη, αποσκοπεί στην αποφυγή της υπερσυνταγογράφησης και στην ευχερή παρακολούθηση των φαρμακευτικών δαπανών.

Μάλιστα, αναφέρουν οι σύμβουλοι Επικρατείας η επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων για την έκδοση αριθμού ΑΜΚΑ είναι νόμιμη, ακόμα και χωρίς τη συγκατάθεση του γιατρού.

Επιπρόσθετα, οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι η αναγραφή του ΑΜΚΑ των γιατρών κατά τη συνταγογράφηση όχι μόνο είναι συνταγματική και δεν θίγει την αξιοπιστία του γιατρού, αλλά κρίνεται αναγκαία για σκοπούς δημοσίου συμφέροντος.

Παράλληλα, η αποκάλυψη της ηλικίας του γιατρού -και μάλιστα σε περιορισμένο αριθμό προσώπων, όπως είναι ασθενείς και φαρμακοποιοί- «δεν επηρεάζει την επιλογή του θεράποντος γιατρού από τον ασθενή, ο οποίος (ασθενής) ευλόγως δικαιούται να γνωρίζει την ηλικία του θεράποντος γιατρού».

Κατόπιν αυτών το ΣτΕ απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της βουλευτού , κρίνοντας ότι ο ΑΜΚΑ είναι συνταγματικός και δεν παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας και της αξιοπρέπειας, ενώ είναι σύμφωνος και με το νόμο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και αποβλέπει σε σκοπούς δημοσίου συμφέροντος.

Εύα Καραμανώλη e.karamanoli@euro2day.gr

Πηγή: http://www.euro2day.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671