ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Τετάρτη - 06/12/2017)

«Βαρύς» ο λογαριασμός για 32 νησιά.

Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017

«Βαρύς» ο λογαριασμός για 32 νησιά

Στα ύψη θα εκτιναχθούν από την 1η Ιανουαρίου 2018 οι συντελεστές ΦΠΑ σε 32 νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου, πυροδοτώντας υπέρμετρες ανατιμήσεις σε εκατοντάδες προϊόντα και υπηρεσίες που παρέχονται στα συγκεκριμένα νησιά.

Πρόκειται κυρίως για τις νησιωτικές περιοχές της χώρας που δέχονται τα τελευταία χρόνια χιλιάδες πρόσφυγες από τα παράλια της Τουρκίας και για τις οποίες στο τέλος του 2016 εξαιτίας των εκτάκτων συνθηκών που δημιουργήθηκαν από τις ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές, ανεστάλη για το χρονικό διάστημα από 1η/1/2017 η εφαρμογή του μνημονιακού μέτρου της κατάργησης των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ.

Η περίοδος αναστολής λήγει στις 31/12/2017 χωρίς νέα παράταση καθώς η κυβέρνηση στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις για την Τρίτη αξιολόγηση της πορείας υλοποίησης του Μνημονίου ΙΙΙ δεν κατάφερε να πείσει τους εκπροσώπους των δανειστών για την αναγκαιότητα μιας νέας αναστολής.

Επιπλέον τον Δεκέμβριο του 2016 όταν η κυβέρνηση είχε αποφασίσει μονομερώς την αναστολή είχε διαβεβαιώσει εκ των υστέρων τους δανειστές ότι αυτή δεν επρόκειτο να παραταθεί μετά το 2017.

Οι συνέπειες από τις αυξήσεις συντελεστών ΦΠΑ στα 32 νησιά με την έλευση του 2018 αφορούν:

Θα αυξηθεί από 5% σε 6% ο συντελεστής ΦΠΑ για τα φάρμακα, τα παιδικά εμβόλια, τα βιβλία, τα περιοδικά και τις εφημερίδες. Από την αύξηση του συγκεκριμένου συντελεστή αναμένεται να προκύψουν αυξήσεις 1,5% στις τιμές των προϊόντων αυτών.

Θα αυξηθεί από 9% σε 13% ο συντελεστής ΦΠΑ για τα βασικά είδη διατροφής, δηλαδή για τα νωπά κρέατα, τα ψάρια, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα λαχανικά και τα βρώσιμα φρούτα, τα δημητριακά, τα άμυλα και τα προϊόντα αλευροποιίας, το ελαιόλαδο, τα παρασκευάσματα για τη διατροφή των παιδιών, το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα φυσικά νερά, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα, τις ζωοτροφές, τα ζώντα ζώα, τα είδη και οι συσκευές ορθοπεδικής, τους λογαριασμούς οικιακού ρεύματος και ύδρευσης, τις υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα. Εξαιτίας της αύξησης του συγκεκριμένου συντελεστή τα παραπάνω είδη θα ανατιμηθούν κατά 3,7% έως 4%.

Θα συξηθεί από 17% σε 24% ο συντελεστής ΦΠΑ για τις υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών όπως νεόδμητα κτίσματα (πλην πρώτης κατοικίας), αυτοκίνητα, δίκυκλα, φορτηγά, λεοφωρεία και λοιπά οχήματα, καύσιμα, τσιγάρα και λοιπά προϊόντα καπνού, οινοπνευματώδη ποτά, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη οικιακού εξοπλισμού, τέλη σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, όλες οι παρεχόμενες υπηρεσίες από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, κόμιστρα ταξί και φορτηγών δημοσίας χρήσης, κ.ά.

Συνέπεια της αύξησης του συντελστή θα είναι να σημειωθούν ανατιμήσεις τουλάχιστον 6% στα παραπάνω προϊόντα και τις παραπάνω υπηρεσίες.

Πηγή: www.eleftherostypos.gr

 

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671