ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Τετάρτη - 29/11/2017)

Στην ατζέντα οικογενειακά επιδόματα, προκήρυξη απεργιών, έσοδα ΕΦΚΑ.

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Στην ατζέντα οικογενειακά επιδόματα, προκήρυξη απεργιών, έσοδα ΕΦΚΑ

ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Οι αλλαγές στην προκήρυξη απεργιών, τα οικογενειακά επιδόματα αλλά και η πορεία των εσόδων και των δαπανών του ΕΦΚΑ περιλαμβάνονται στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών και της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας.

Η διάταξη με την αύξηση στην απαιτούμενη απαρτία για τη λήψη απόφασης απεργιακών κινητοποιήσεων είναι έτοιμη και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή πιθανότατα μαζί με τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα που απαιτούν νομοθέτηση, την ερχόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, από το υπουργείο Εργασίας έχει ήδη συμφωνηθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών σε τεχνικό επίπεδο, χωρίς να περιλαμβάνει «εκπλήξεις» ή πρόσθετες παρεμβάσεις στον ισχύοντα συνδικαλιστικό νόμο. Αναλυτικά, η διάταξη θα προβλέπει την αύξηση της απαιτούμενης απαρτίας για την λήψη απόφασης απεργιακών κινητοποιήσεων, στο 1/2 των οικονομικά τακτοποιημένων εγγεγραμμένων μελών ενός πρωτοβάθμιου επιχειρησιακού σωματείου.

Η αρμόδια υπουργός Εφη Αχτσιόγλου έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπάρξουν άλλες αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο (1264/1982), ενώ από το κυβερνητικό επιτελείο ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα συζητηθούν οι πρόσφατες παρεμβάσεις του καλοκαιριού αναφορικά με τα μέτρα καταπολέμησης της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας. Οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων από την πλευρά τους, πάντως, εκφράζουν φόβους πως η αλλαγή θα φέρει τροποποιήσεις και στις υπόλοιπες οργανώσεις, δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες, με αποτέλεσμα η κήρυξη απεργιών να γίνει δυσκολότερη.

Εισοδηματικά κριτήρια

Σήμερα, κατά τη διερευνητική πρώτη συνάντηση θα καθοριστεί και το χρονοδιάγραμμα συζητήσεων και για το πλέον δύσκολο θέμα του υπουργείου Εργασίας που αφορά τα οικογενειακά επιδόματα αλλά και τις παροχές πρόνοιας. Η ελληνική πλευρά αναμένει την απάντηση των δανειστών για την πρότασή της να αυξηθούν κατά 160 εκατ. ευρώ οι δαπάνες για οικογενειακά επιδόματα, με στόχο τη στήριξη του πρώτου και δεύτερου παιδιού, ποσό το οποίο εγγράφεται άλλωστε στον κρατικό προϋπολογισμό του 2018 που κατατέθηκε στη Βουλή. Σημείο τριβής εκτιμάται ότι θα αποτελέσει η θέση των δανειστών για αλλαγή των εισοδηματικών κριτηρίων που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των δικαιούχων τρίτεκνων ή και πολυτεκνικών επιδομάτων. Πιέσεις ασκούν οι θεσμοί και ως προς το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της μνημονιακής δέσμευσης για αλλαγή στα κριτήρια και στον τρόπο αξιολόγησης και πιστοποίησης της αναπηρίας.

Στο πεδίο του ασφαλιστικού, στην ατζέντα των δύο πλευρών βρίσκονται τα έσοδα του ΕΦΚΑ, η πορεία της διαδικασίας επανυπολογισμού των συντάξεων για τον προσδιορισμό της προσωπικής διαφοράς, η οποία θα περικοπεί το 2019 και η επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης των συντάξεων που παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Μάλιστα, με ανακοίνωσή του ο ΕΦΚΑ επισημαίνει, επιβεβαιώνοντας την «Κ», ότι με εμβόλιμες καταβολές θα πληρωθούν επιπλέον 18.734 νέες οριστικές κύριες συντάξεις και 5.503 νέες προσωρινές. Συγκεκριμένα, σήμερα Τρίτη πραγματοποιείται εμβόλιμη πληρωμή 11.477 νέων οριστικών κύριων συντάξεων και 3.203 νέων προσωρινών κύριων συντάξεων. Την Τετάρτη 29/11/2017 και την Παρασκευή 01/12/2017 (για πρώην ΟΓΑ και ΟΑΕΕ) με την τακτική καταβολή των συντάξεων Δεκεμβρίου, θα καταβληθούν άλλες 7.257 νέες οριστικές κύριες συντάξεις και 2.300 νέες προσωρινές κύριες συντάξεις.

Το συνολικό ύψος της πληρωμής των νέων οριστικών και προσωρινών κύριων συντάξεων, μαζί με τα αναδρομικά τους, ανέρχεται σε 105,2 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, με στόχο την ταχύτερη εκκαθάριση όλων των συνταξιοδοτικών παροχών που εκκρεμούν, εμβόλιμες πληρωμές νέων συνταξιοδοτικών παροχών θα πραγματοποιηθούν και το επόμενο διάστημα.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671