ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Τρίτη - 03/10/2017)

Πιτσιλής: Θα βάλουμε τέλος στο διασυνοριακό φορολογικό αρμπιτράζ.

Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017

Πιτσιλής: Θα βάλουμε τέλος στο διασυνοριακό φορολογικό αρμπιτράζ

Έχουμε εντοπίσει δεκάδες περιπτώσεις όπου ορισμένοι άτομα εκμεταλλευόμενα κατά τρόπο καταχρηστικό τις ελευθερίες που παρέχει το δίκαιο της ΕΕ αποφεύγουν τη φορολογία στην Ελλάδα,δήλωσε ο Γ. Πιτσιλής. Οι δράσεις κατά του λαθρεμπορίου.

Στόχος της ελληνικής φορολογικής διοίκησης είναι να αντιμετωπίσει τοδηλαδή τις περιπτώσεις κατάχρησης, όπου οι φορολογούμενοι, μέσω επίπλαστων καταστάσεων, αποφεύγουν τεχνητά τη φορολογία στην Ελλάδα.

Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής στην ημερίδα με θέμα: "Μετεγκατάσταση των ελληνικών επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες χαμηλού κόστους και ευνοικότερου φορολογικού καθεστώτος-δημιουργία συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού-ο ρόλος του υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων".

Οπως τόνισε ο κ. Πιτσιλής «έχουμε εντοπίσει δεκάδες τέτοιες περιπτώσεις, όπου ορισμένοι φορολογούμενοι δημιουργούν, εκμεταλλευόμενοι κατά τρόπο καταχρηστικό τις ελευθερίες που παρέχει το δίκαιο της ΕΕ.

Τόσο για αυτές, όσο και για όποιες άλλες υποθέσεις προκύψουν, έχουν δοθεί οδηγίες για τη διαχείρισή τους, ώστε να εφαρμοστεί η φορολογική νομοθεσία, η οποία περιλαμβάνει προβλέψεις ακριβώς για την αντιμετώπιση τέτοιων καταχρηστικών πρακτικών.

Στην ίδια κατεύθυνση, είμαστε σε διαρκή συνεργασία με την τεχνική βοήθεια που μας παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την αντιμετώπιση του ζητήματος της μετακίνησης εισοδήματος πέραν των συνόρων.

Πρέπει να σας πω όμως ότι το ζήτημα αυτό δεν μπορεί να λυθεί μονομερώς. Για το λόγο αυτό, βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τις φορολογικές διοικήσεις των υπολοίπων κρατών - μελών.

Μάλιστα, στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα, προγραμματίζουμε να επισκεφθούμε τη Βουλγαρία και να συναντηθούμε με την ομόλογό μου και το επιτελείο της, ώστε να θέσουμε τις βάσεις για ακόμα στενότερη συνεργασία στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών και την αντιμετώπιση πρακτικών καταστρατήγησης των εθνικών νομοθεσιών μας.

Παράλληλα, προγραμματίζουμε στο προσεχές διάστημα συναντήσεις και με τις διοικήσεις και άλλων γειτονικών χωρών».

Οι δράσεις κατά του λαθρεμπορίου

«Ταυτόχρονα, όμως, κάνουμε διαρκείς κινήσεις και για το θέμα της απώλειας εσόδων, όπως για το λαθρεμπόριο», τόνισε ο ίδιος.

«Στο θέμα των μηχανημάτων Χ rays, από τα 5, που παραλάβαμε πρόσφατα, τα τέσσερα πρόκειται να εγκατασταθούν μέχρι το τέλος του έτους στη Βόρεια Ελλάδα, στην Κακαβιά, στους Κήπους, στους Ευζώνους και στο Α’ Θεσσαλονίκης.

Επιπλέον, εγκρίθηκε με ταχύτατους ρυθμούς η χρηματοδότηση για επιπλέον 12 μηχανήματα, ώστε να βελτιώνεται διαρκώς το οπλοστάσιό μας για τους ελέγχους. Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των τελωνείων με προσωπικό, δίνεται ξεκάθαρη προτεραιότητα στη στελέχωση της συνοριογραμμής του Βορρά, ενώ συνεχίζουν την ήδη πολύ επιτυχημένη δουλειά τους τα μεικτά κλιμάκια στον Προμαχώνα και το Ορμένιο.

Αυτό σημαίνει ότι έχουμε λύσει δια παντός το θέμα του λαθρεμπορίου; Ασφαλώς και όχι. Δεν είμαστε ευχαριστημένοι, ούτε λέμε ότι έχουμε εξαντλήσει τις δυνατότητές μας. Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε, αλλά - επιτρέψτε μου την έκφραση - έχει μπει το νερό στο αυλάκι.

Από την πλευρά μας, προσπαθούμε να διευκολύνουμε το επιχειρείν και να είμαστε όσο το δυνατόν πιο συνεπείς μπορούμε απέναντι στις επιχειρήσεις, αλλά και τα φυσικά πρόσωπα, ώστε να απαλείψουμε προβλήματα που λειτουργούν ως κίνητρο μετεγκατάστασης σε άλλη χώρα. Να βάλουμε, δηλαδή, το δικό μας λιθαράκι για να σταματήσει, παράλληλα με το brain drain, και το business drain, ιδίως εδώ στο Βορρά.

Στο ευρύτερο αυτό πλαίσιο εντάσσονται και όλες οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που τρέχουμε αυτή την περίοδο στην Α.Α.Δ.Ε.

Από το στρατηγικό σχεδιασμό μας για τη ριζική αναμόρφωση των φορολογικών και τελωνειακών υπηρεσιών μας μέχρι τη μεταρρύθμιση του συστήματος διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού. Από την ανάπτυξη συγκεκριμένου οδικού χάρτη για τα πληροφοριακά μας συστήματα μέχρι την εφαρμογή ολοκληρωμένου σχεδίου για τη φορολογική συμμόρφωση».

Οι επιστροφές φόρων

«Παράλληλα δίνεται έμφαση στην τήρηση των υποχρεώσεων μας υπογράμμισε ο Γ. Πιτσιλής. Θα αναφερθώ για παράδειγμα στις επιστροφές φόρων, τις οποίες θέλουμε να επιταχύνουμε ώστε να τελειώσει το συντομότερο δυνατό αυτή η κατάσταση, που στερεί ρευστότητα από τις επιχειρήσεις, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο. Ήδη, το Σεπτέμβριο, το συνολικό ποσό που επέστρεψε η Α.Α.Δ.Ε. σε φυσικά και νομικά πρόσωπα ανήλθε στα 1,6 δισ. ευρώ. Με βάση αυτή την επίδοση, οι συνολικές εκκρεμότητες για επιστροφές φόρων από την Α.Α.Δ.Ε., από 2,5 δισ. ευρώ, που ήταν την 1η Σεπτεμβρίου, περιορίστηκαν στις 29 Σεπτεμβρίου στα 1,25 δισ. ευρώ. Το συνολικό ποσό της χρημάτων, που επιστρέψαμε, οφείλεται και στην κάλυψη των 300 εκ. ευρώ επιστροφών, που προέκυψαν μέσα στο Σεπτέμβριο», σημείωσε ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ.

«Επιπλέον, ζήτησα από όλες τις Δ.Ο.Υ. να καταγράψουν άμεσα σε επίπεδο Α.Φ.Μ. όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις επιστροφής φόρων, το χρόνο καθυστέρησης και τους λόγους για τους οποίους δεν έχει προχωρήσει η κάθε επιστροφή.

Στόχος μας είναι να βελτιώνουμε διαρκώς το φορολογικό περιβάλλον, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τα δεδομένα, μέσα στα οποία κινείται η χώρα», ανέφερε.

Πηγή: http://www.euro2day.gr/

 

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671