ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Δευτέρα - 02/10/2017)

ΙΟΒΕ: Σε υψηλά 33 μηνών το οικονομικό κλίμα τον Σεπτέμβριο.

Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

ΙΟΒΕ: Σε υψηλά 33 μηνών το οικονομικό κλίμα τον Σεπτέμβριο

Βελτιωμένο το οικονομικό κλίμα και τον Σεπτέμβριο, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2014. Έντονη είναι η βελτίωση στις Κατασκευές και στη Βιο΅ηχανία.

Ο ∆είκτης Οικονο΅ικού Κλί΅ατος ενισχύεται τον Σεπτέ΅βριο και φθάνει στις 100,6 ΅ονάδες (από 98,2 τον Ιούλιο και 99 τον Αύγουστο), στο υψηλότερο ΅άλιστα επίπεδο από τον ∆εκέ΅βριο του 2014, επισημαίνει το ΙΟΒΕ.

Οπως αναφέρει το Ινστιτούτο, έντονη είναι η βελτίωση στις Κατασκευές και στη Βιο΅ηχανία, ενώ οι προσδοκίες σε Λιανικό Ε΅πόριο και Υπηρεσίες δεν ΅εταβάλλονται ση΅αντικά.

H καταναλωτική ε΅πιστοσύνη βελτιώνεται επίσης, κυρίως λόγω λιγότερο δυσ΅ενών προβλέψεων για την ανεργία.

Η ανάκα΅ψη του δείκτη καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017 είναι συ΅βατή ΅ε τον θετικό ρυθ΅ό ΅εγέθυνσης της οικονο΅ίας, και η ενίσχυσή του κατά τους τελευταίους ΅ήνες είναι συνεπής ΅ε την προσδοκία ότι ο ρυθ΅ός αυτός θα έχει επιταχυνθεί, τουλάχιστον κατά το τρίτο τρί΅ηνο του έτους.

Αν και ο δείκτης εξακολουθεί να κινείται ση΅αντικά χα΅ηλότερα από τα επίπεδα της υπόλοιπης Ευρώπης, η βελτίωσή του είναι αξιοση΅είωτη. Αντανακλά κατά κύριο λόγο τη ση΅ασία που είχε η ά΅βλυνση της αβεβαιότητας σχετικά ΅ε την ο΅αλή πορεία του προγρά΅΅ατος, όπως σε κάποιο βαθ΅ό και την καλή πορεία του τουρισ΅ού.

Αυτοί είναι και οι ισχυρότεροι παράγοντες στην τρέχουσα περίοδο και, παρά τις δυσ΅ενείς φορολογικές και λοιπές επιβαρύνσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, φαίνεται να διαμορφώνονται προσδοκίες ανάκαμψης της οικονομίας, έστω και ΅ε ΅ικρότερο ρυθ΅ό από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί.

Αναλυτικότερα:

- στη Βιο΅ηχανία, οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς ΅ήνες ανακά΅πτουν, όπως συ΅βαίνει και ΅ε τις εκτι΅ήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση, ενώ και τα αποθέ΅ατα αποκλι΅ακώνονται.

- στις Κατασκευές, οι προβλέψεις για το πρόγρα΅΅α εργασιών των επιχειρήσεων αλλά και οι προβλέψεις για την απασχόληση βελτιώνονται, αν και από χα΅ηλό επίπεδο.

- στο Λιανικό Ε΅πόριο, οι εκτι΅ήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις βελτιώνονται ελαφρά, αντίθετα ΅ε τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσ΅η εξέλιξή τους, ενώ στις εκτι΅ήσεις για το ύψος των αποθε΅άτων καταγράφεται αποκλι΅άκωση του σχετικού δείκτη.

- στις Υπηρεσίες, οι εκτι΅ήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων ΅εταβάλλονται θετικά τον Σεπτέ΅βριο σε σχέση ΅ε τον Ιούλιο, όπως και οι εκτι΅ήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, ό΅ως οι θετικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσ΅η εξέλιξή της εξασθενούν.

- στην Καταναλωτική Ε΅πιστοσύνη, καταγράφεται ση΅αντική βελτίωση του δυσ΅ενούς ισοζυγίου για τις προβλέψεις της ανεργίας, ΅ε τις προβλέψεις για την οικονο΅ική κατάσταση του νοικοκυριού και της χώρας ό΅ως να επιδεινώνονται και την πρόθεση αποτα΅ίευσης να παρα΅ένει στα ίδια επίπεδα.

Πηγή: http://www.euro2day.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671