ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Δευτέρα - 14/08/2017)

Επιβαλλόμενες ποινές και κυρώσεις σε ζητήματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία ή την απασχόληση των φορτοεκφορτωτών.

Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017

Επιβαλλόμενες ποινές και κυρώσεις σε ζητήματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία ή την απασχόληση των φορτοεκφορτωτών.

Με την Αριθμ. οικ. 33947/2065/19.07.2017 απόφαση του Υπ. Εργασίας η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα στο ΦΕΚ ορίζονται τα ακόλουθα:

«Άρθρο 3

Υποχρεώσεις - κυρώσεις

1. Οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις που επιβάλλονται σε περιπτώσεις παραβάσεων της νομοθεσίας για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία κατά την εκτέλεση του έργου της φορτοεκφόρτωσης, είναι οι καθοριζόμενες στα άρθρα 71 και 72 του «Κώδικα νόμων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων» (Κ.Ν.Υ.Α.Ε.), ο οποίος κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 3850/2010 «Κύρωση του Κώδικα νόμων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων» (Α’/84), όπως ισχύει κάθε φορά και επιβάλλονται:

α) για τους ασκούντες ατομικά το επάγγελμα του φορτοεκφορτωτή, καθώς και τις ομάδες ή ενώσεις φορτοεκφορτωτών, στους αρμοδίους για την ανάθεση του έργου φορτοεκφόρτωσης, δηλαδή τους φορτοπαραλήπτες ή/ και τους κυρίους των προς διακίνηση εμπορευμάτων και ειδών ή/και τους εκμεταλλευόμενους τους χώρους φορτοεκφόρτωσης (περιλαμβανόμενων των διαχειριστικών αρχών λιμένα) ή/και τον κάθε εξουσιοδοτημένο για την ανάθεση του έργου της φορτοεκφόρτωσης, οι οποίοι, κατά περίπτωση, έχουν τις υποχρεώσεις του «εργοδότη» του αρθρ. 3 και της παρ. 1 του αρθρ. 42 του ανωτέρω Κώδικα.

β) για τις επιχειρήσεις φορτοεκφορτώσεων και τους απασχολουμένους με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, στις επιχειρήσεις των οποίων είναι μισθωτοί.

2. Αν κατά τη διενέργεια ελέγχου από τους επιθεωρητές του Σ.ΕΠ.Ε. διαπιστωθεί ότι πραγματοποιούνται φορτοεκφορτωτικές εργασίες από φορτοεκφορτωτή χωρίς αυτός να είναι εγγεγραμμένος στο Εθνικό Μητρώο Φορτοεκφορτωτών και χωρίς να είναι εφοδιασμένος με την Βεβαίωση Συνδρομής των Νομίμων Προϋποθέσεων, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις του ν. 4455/2017, επιβάλλεται πρόστιμο:

α) ύψους δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ για κάθε παράνομα εργαζόμενο στον εργοδότη, αν ο φορτοεκφορτωτής απασχολείται με σχέση μισθωτής εργασίας ή

β) ύψους δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ σε κάθε ένα από τους αρμοδίους για την ανάθεση του έργου φορτοεκφόρτωσης, δηλαδή τους φορτοπαραλήπτες ή/και τους κυρίους των προς διακίνηση εμπορευμάτων και ειδών ή/και τους εκμεταλλευόμενους τους χώρους φορτοεκφόρτωσης (περιλαμβανόμενων των διαχειριστικών αρχών λιμένα) ή/και τον κάθε εξουσιοδοτημένο για την ανάθεση του έργου της φορτοεκφόρτωσης, καθώς και τον φορτοεκφορτωτή, σε περίπτωση που ο τελευταίος δεν απασχολείται με σχέση μισθωτής εργασίας.

Κατά της πράξης επιβολής προστίμου μπορεί να ασκηθεί προσφυγή ουσίας σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν. 3996/2011.».

Δείτε την απόφαση εδώ

 

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671