ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Τρίτη - 01/08/2017)

Κορκίδης: Το πλήγμα για τις επιχειρήσεις δεν είναι οι έλεγχοι.

Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

Κορκίδης: Το πλήγμα για τις επιχειρήσεις δεν είναι οι έλεγχοι

Με αφορμή τα διάφορα συμβάντα σε ελέγχους στα νησιά, επισημαίνει ότι η άγρια φορολογία στους ΜμΕ δεν δικαιολογεί καμία άγρια συμπεριφορά στους ελεγκτές του δημοσίου, τονίζει ο κ. Κορκίδης.

Η ενημέρωση ελέγχων της ΑΑΔΕ για τη μη έκδοση αποδείξεων επιβεβαιώνει τη θέση μας, ότι το πλήγμα για τις επιχειρήσεις δεν είναι οι αυστηροί έλεγχοι αλλά η υπερβολική φορολόγηση, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης.

Όπως ανέφερε στην ανακοίνωση που εξέδωσε, από την ελεγκτική δραστηριότητα των κλιμακίων της ΑΑΔΕ τη φετινή τουριστική περίοδο (εκτιμήσεις 2017) στη νησιωτική Ελλάδα, προκύπτει μία παραβατικότητα/ανακρίβεια στην έκδοση φορολογικών στοιχείων 45% - 65%. Στόχος της ΑΑΔΕ είναι η διενέργεια τουλάχιστον 14.500 προληπτικών ελέγχων μέσα στο επόμενο τρίμηνο, δηλαδή περίπου το 50% του ετήσιου στόχου των 35.000 προληπτικών ελέγχων, που θα εστιάζουν στην έκδοση ή μη αποδείξεων.

Σύμφωνα με τα επίσημα ετήσια στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ – Έκθεση Απολογισμού 2016), το 2016 διενεργήθηκαν συνολικά 74.272 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι από τις Δ.Ο.Υ., με τις εντοπισθείσες παραβάσεις να ανέρχονται σε 8.843 (παραβατικότητα 11,9%). Τα υψηλότερα ποσοστά παραβατικότητας εμφανίζονται κατά τους μήνες Αύγουστο έως και Νοέμβριο και κυμαίνονται σε 17% - 21%.

Από το πλήθος των 30.421 παραβάσεων το 96,7% αφορά μη έκδοση/ανακριβή έκδοση φορολογικών στοιχείων (2016).

Η παραβατικότητα στην έκδοση αποδείξεων κυμαίνεται λίγο παραπάνω από το 20% και εντοπίζεται κυρίως σε τουριστικές περιοχές στους κλάδους εστίασης και τουρισμού.

Η μέση ετήσια φοροδιαφυγή στον κλάδο του Λιανικού Εμπορίου εκτιμήθηκε, βάσει εισοδημάτων στα 5.215 €. Σε λοιπές κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών όπως γιατροί, δικηγόροι, εστίαση, κατασκευές, μεταφορές, γεωργία, φαρμακεία τα αντίστοιχα μέσα ετήσια ποσά κυμαίνονται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, της τάξεως των 7.531 € έως και 29.343 €.

Με αφορμή τα διάφορα συμβάντα σε ελέγχους στα νησιά, επισημαίνει ότι η άγρια φορολογία στους ΜμΕ δεν δικαιολογεί καμία άγρια συμπεριφορά στους ελεγκτές του δημοσίου. «Με ακραίες συμπεριφορές, δυστυχώς αδικούμε τον εαυτό μας και χάνουμε το δίκιο μας. Σεβόμαστε ότι οι έλεγχοι είναι υποχρέωση του κράτους, ενώ έχουμε επισημάνει πολλάκις ότι υπάρχουν υποχρεώσεις, αλλά υπάρχουν και δικαίώματα για ελεγκτές και ελεγχόμενους, που πρέπει να καταγράφουν από την ΑΑΔΕ σε ένα πρακτικό εγχειρίδιο, ώστε όλοι να γνωρίζουν τα όρια τους. Ως γνωστό η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών επιχειρήσεων δεν διαθέτει λογιστή, καθ´ολη τη διάρκεια της ημερήσιας λειτουργίας της και θα πρέπει ο κάθε υπευθυνος της επαγγελματικής εγκατάστασης να γνωρίζει τι πρέπει να κάνει κατά τη διενέργεια ενός ελέγχου και μέχρι ποίου σημείου έχει την ευθύνη. Χωρίς να παρεμβαίνουμε στη διαδικασία και την ορθότητα των ελέγχων, έχουμε κάνει έκκληση να εξαντλείται από τους ελεγκτές κάθε πιθανότητα ανθρώπινου λάθους ή αμέλειας από τη πλευρά της επιχείρησης, ιδιαίτερα στη νησιωτική Ελλάδα και τις τουριστικές περιοχές, όπου οι επαγγελματίες εργάζονται 3-4 μήνες για να ζήσουν και να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους για όλο το χρόνο. Αλλωστε οι φόροι έχουν φτάσει σε επίπεδα που εμποδίζουν τις επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως παραδέχεται και η επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Ντέλια Βελκουλέσκου. Ενώ όμως οι θεσμοί είναι αυστηροί σε τόσα άλλα, "επιτρέπουν" στο οικονομικό επιτελείο να επιλέγει την εύκολη λύση επιβολής όλο και περισσότερων φόρων στον ιδιωτικό τομέα και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα», τονίζει.

Οι αναθεωρημένοι στόχοι του Ιουνίου 2017 προϋπολογίζουν είσπραξη άμεσων φόρων 22,41 δις ευρώ και 26,458 δις ευρώ από έμμεσους φόρους, εκτοξεύοντας το σύνολο των φόρων στα 48,896 δις ευρώ. Ο "φορομαραθώνιος" του τριμήνου έτρεξε στα 11,35 δις ευρώ, ενώ έπεται συνέχεια φόρων 27,3 δις ευρώ μέχρι τέλος του έτους. Μετά από όλα αυτά, η ΕΣΕΕ θεωρεί σοβαρό πλήγμα για την αγορά τη βαριά φορολογική "ατζέντα" των επιχειρήσεων από τώρα μέχρι τέλος του έτους.

Πηγή: http://www.euro2day.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671