ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Τετάρτη - 14/06/2017)

Αγοραστική δύναμη «ανατολικού μπλοκ» στην Ελλάδα.

Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Αγοραστική δύναμη «ανατολικού μπλοκ» στην Ελλάδα

ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη της κρίσης βρέθηκε το 2016 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα, μόλις στο 67% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης των «28». Με την επίδοση αυτή, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Eurostat, η Ελλάδα κατατάσσεται μόλις στην 23η θέση μεταξύ των χωρών-μελών της Ε.Ε. Σε ό,τι αφορά την πραγματική ιδιωτική κατανάλωση η εικόνα είναι ελαφρώς καλύτερη, καθώς το επίπεδο διαβίωσης των νοικοκυριών διαμορφώθηκε στο 77% του μέσου όρου της Ε.Ε., όπως και το 2015. Την ίδια ώρα διαπιστώνεται ότι στην Ελλάδα το επίπεδο τιμών, συμπεριλαμβανομένων των έμμεσων φόρων, αυξήθηκε το 2016 σε σύγκριση με το 2015, φτάνοντας στο 86,2% του μέσου όρου της Ε.Ε.

Η Ελλάδα τόσο σε επίπεδο κατά κεφαλήν ΑΕΠ όσο και σε επίπεδο πραγματικής ιδιωτικής κατανάλωσης βρίσκεται μακριά από τα υπόλοιπα παλαιά κράτη-μέλη της Ε.Ε., ενώ σε μεγάλη απόσταση βρίσκεται και από τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Μάλιστα, ως προς και τα δύο μεγέθη βρίσκεται σε επίπεδα χαμηλότερα από πρώην ανατολικές χώρες, οι οποίες εντάχθηκαν στην Ε.Ε. μόλις το 2004 ή και αργότερα.

Τα στοιχεία της Eurostat έρχονται επίσης μία ακόμη φορά να επιβεβαιώσουν την Ε.Ε. των πολλών ταχυτήτων, καθώς υπάρχουν κράτη-μέλη, όπως το Λουξεμβούργο, όπου το ΑΕΠ βρίσκεται σε επίπεδα 167% πάνω από τον μέσο κοινοτικό όρο και άλλα, όπως η Βουλγαρία, όπου το ΑΕΠ βρίσκεται μόλις στο 48% του μέσου κοινοτικού όρου. Αντίστοιχα, τα επίπεδα της πραγματικής ιδιωτικής κατανάλωσης είναι κατά 32% υψηλότερα πάνω από τον μέσο κοινοτικό όρο στο Λουξεμβούργο και από την άλλη κατά 47% χαμηλότερα από τον μέσο κοινοτικό όρο στη Βουλγαρία. (Η μεγάλη διαφορά ΑΕΠ και πραγματικής ιδιωτικής κατανάλωσης στο Λουξεμβούργο οφείλεται, σύμφωνα με την Eurostat, στο γεγονός ότι εργάζονται στη χώρα πολλοί μη μόνιμοι κάτοικοι, οι οποίοι συμβάλλουν μεν στο ΑΕΠ, αλλά δεν συνυπολογίζονται στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ.)

Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης διαμορφώθηκε το 2016 σε επίπεδα πάνω από τον μέσο κοινοτικό όρο σε 11 κράτη-μέλη (Λουξεμβούργο, Ιρλανδία, Ολλανδία, Αυστρία, Δανία, Σουηδία, Γερμανία, Βέλγιο, Φινλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία), ενώ σε επτά χώρες το κατά κεφαλήν ΑΕΠ διαμορφώθηκε σε επίπεδα κατά 30% και πλέον χαμηλότερα από τον μέσο κοινοτικό όρο. Σε αυτή την τελευταία ομάδα συγκαταλέγεται και η Ελλάδα (μαζί με Πολωνία, Ουγγαρία, Λετονία, Ρουμανία, Κροατία και Βουλγαρία), καθώς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ διαμορφώθηκε το περασμένο έτος χαμηλότερα κατά 33% από τον μέσο κοινοτικό όρο και κατά 39% από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα στην αρχή της κρίσης, το 2009, βρισκόταν στο 94% του μέσου κοινοτικού όρου.

Η κατά κεφαλήν πραγματική ιδιωτική κατανάλωση σε μονάδες αγοραστικής δύναμης διαμορφώθηκε το 2016 σε επίπεδα άνω του μέσου κοινοτικού όρου σε δέκα κράτη-μέλη (Λουξεμβούργο, Γερμανία, Αυστρία, Ηνωμένο Βασίλειο, Δανία, Φινλανδία, Βέλγιο, Γαλλία, Ολλανδία και Σουηδία).

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671