ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Παρασκευή - 09/06/2017)

Συλλογικές συμβάσεις σε… αναστολή όσο κρατά το πρόγραμμα.

Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Συλλογικές συμβάσεις σε… αναστολή όσο κρατά το πρόγραμμα

Το σημερινό καθεστώς των συμβάσεων δεν αλλάζει όσο διαρκεί το πρόγραμμα οικονομικής πρσαρμογής. Ρητή αναφορά στην τροπολογία στην υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών και στην αναστολή της επεκτασιμότητας.

Την ρητή πρόβλεψη ότι έως το τέλος του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής η επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας θα υπερισχύει σε περίπτωση συρροής με κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας, παράλληλα με την διατήρηση σε αναστολή της επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων σε ολόκληρο τον κλάδο, προβλέπει τελικά η τροπολογία για τα εργασιακά που κατατέθηκε στη Βουλή.

Αν και αρχικά, υπήρχε η εντύπωση ότι η τροπολογία θα αφορά την αναφορά στην αιτιολογική έκθεση του προηγούμενου πολυνομοσχεδίου, ότι οι δύο αρχές, της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης θα ξεπαγώσουν από τις 21 Αυγούστου 2018 και μετά, τελικά, το κείμενο που κατατέθηκε στη βουλή έρχεται και παρεμβαίνει στους αρχικούς νόμους, ώστε να είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι η αναστολή των διατάξεων και η υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων θα ισχύουν έως το τέλος του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής (αντί για όσο διαρκεί η εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής).

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές πρόκειται για νομοτεχνική βελτίωση η οποία δεν φέρνει αλλαγές στις συλλογικές συμβάσεις. Αντί να λέει «αντικαθίσταται η φράση όσο διαρκεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής» με τη φράση «έως το τέλος του Προγράματος Οικονομικής Προσαρμογής», επαναλαμβάνει όλο το άρθρο για να μην παραπέμπει σε αυτά.

Αναλυτικά, ορίζεται ότι:

α) η διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 10 του ν. 1876/1990, σύμφωνα με την οποία η επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας υπερισχύει σε περίπτωση συρροής με κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας και αλλά και

β) η αναστολή των διατάξεων των παρ. 2 και 3 του άρθρου 11 του ν. 1876/1990, σχετικά με την δυνατότητα επέκτασης και κήρυξης ως γενικώς υποχρεωτικής, με Υπουργική Απόφαση, συλλογικής σύμβασης εργασίας, η οποία δεσμεύει ήδη εργοδότες που απασχολούν το 51% των εργαζομένων του κλάδου ή επαγγέλματος ισχύουν έως το τέλος του Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Από τις προτεινόμενες διατάξεις δεν προκαλούνται οικονομικά αποτελέσματα σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.

Αναλυτικά, το άρθρο ορίζει:

1. Το τελευταίο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 10 του ν. 1876/1990 (Α'27) αντικαθίσταται ως εξής: «Έως το τέλος του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής η επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας υπερισχύει σε περίπτωση Συρροής με κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας και πάντως δεν επιτρέπεται να περιέχει όρους εργασίας δυσμενέστερους για τους εργαζόμενους από τους όρους εργασίας εθνικών συλλογικών συμβάσεων, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 3 του νόμου αυτού.».

2. Η παρ. 6 του άρθρου 37 του ν. 4024/2011 (Α' 226) αντικαθίσταται ως εξής: «Η εφαρμογή των διατάξεων των παρ. 2 και 3 του άρθρου 11 του ν. 1876/1990 αναστέλλεται έως το τέλος του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής.».

ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ- ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Πηγή: http://www.euro2day.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671