ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Παρασκευή - 02/06/2017)

Κοινό φορολογικό σύστημα επιχειρήσεων από Βερολίνο και Παρίσι.

Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

Κοινό φορολογικό σύστημα επιχειρήσεων από Βερολίνο και Παρίσι

Γερμανία και Γαλλία ελπίζουν να συμφωνήσουν σε ένα κοινό φορολογικό σύστημα για επιχειρήσεις, και μάλιστα το ερχόμενο δεκαήμερο, δήλωσε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Μετά την εκλογή Μακρόν στην προεδρία της Γαλλίας, Παρίσι και Βερολίνο σπεύδουν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους και τη διαδικασία ενοποίησης της Ε.Ε. σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία ΗΠΑ και Βρετανία δηλώνουν έτοιμες να μειώσουν κατά πολύ τη φορολογία επιχειρήσεων, ώστε να γίνουν ανταγωνιστικότερες.

«Κάνουμε μία ακόμη προσπάθεια να συμφωνήσουμε όχι απλώς σε κοινές αρχές για τη φορολογία επιχειρήσεων, αλλά για να διαμορφώσουμε ένα κοινό σύστημα», δήλωσε χθες ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας σε συνέδριο για τη φορολογία. Μάλιστα, ο κ. Σόιμπλε εξέφρασε την ελπίδα οι δύο πλευρές να έχουν καταθέσει προτάσεις πριν από τις γαλλικές βουλευτικές εκλογές στις 11 και 18 Ιουνίου. Το ζήτημα του εναρμονισμού της γαλλικής και της γερμανικής φορολογίας επιχειρήσεων βρέθηκε στην κορυφή της ατζέντας μετά τη συνάντηση του κ. Σόιμπλε με τον Γάλλο ομόλογο του κ. Μπρουνό Λεμέρ στις 22 Μαΐου. «Ο χρόνος είναι λίγος», είπε χθες ο κ. Σόιμπλε, προσθέτοντας πως η Γερμανία πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση, καθώς αντιμετωπίζει αυξημένο διεθνή ανταγωνισμό σε θέματα φορολογίας. Το γερμανικό φορολογικό σύστημα παραμένει αρκετά ανταγωνιστικό, είπε ο κ. Σόιμπλε, ωστόσο «συμβαίνουν πολλά» αλλού που θα μπορούσαν να αλλάξουν την κατάσταση.

Οντως συμβαίνουν. Τον περασμένο μήνα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε ανακοινώσει πως θα μειώσει τη φορολογία επιχειρήσεων από το 35% στο 20%. Στη Βρετανία, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι απείλησε την άνοιξη πως εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει στο 15% (από 19% σήμερα) και να απορρυθμίσει εντελώς το κανονιστικό πλαίσιο, αν δεν λάβει ικανοποιητική συμφωνία για τις σχέσεις με την Ε.Ε. μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ενωση. Μετά την εκλογή Μακρόν είναι έντονη η επιθυμία Παρισίων και Βερολίνου να ενισχύσουν τη μεταξύ τους συνεργασία και να αποτελέσουν την ατμομηχανή σε μια Ε.Ε. πολλών ταχυτήτων. Κατά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο στις 22 Μαΐου, οι κύριοι Σόιμπλε και Λεμέρ είχαν συμφωνήσει «να αναπτύξουν κοινές διμερείς πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο για μελλοντική ευρωπαϊκή πολιτική». Ο κ. Λεμέρ είχε τονίσει πως «συζητάμε επί χρόνια για την επίτευξη προόδου στην ενοποίηση της Ευρωζώνης, όμως τα πράγματα δεν προχωρούν αρκετά γρήγορα ούτε αρκετά μακριά. Είμαστε αποφασισμένοι να επιταχύνουμε και να πάμε πιο μακριά». Παραμένει ασαφές αν η συμφωνία για κοινό φορολογικό σύστημα για γερμανικές και γαλλικές επιχειρήσεις θα οδηγήσει σε οριστικό ενταφιασμό της πρωτοβουλίας για τη θέσπιση κοινής ενοποιημένης βάσης φορολογίας εταιρειών, η οποία καρκινοβατεί τα τελευταία χρόνια. Στόχος της πρότασης της Κομισιόν ήταν να καθοριστούν ενιαίοι κανόνες με τους οποίους θα υπολογίζεται το φορολογητέο εισόδημα επιχειρήσεων και να συμφωνηθεί ο τρόπος επιμερισμού των φορολογικών εσόδων. Σύμφωνα με την Κομισιόν, ο φόρος πρέπει να επιβάλλεται στη χώρα όπου μια εταιρεία δημιούργησε τα έσοδά της και όχι στη χώρα όπου διατηρεί τη φορολογική της έδρα (σε ορισμένες περιπτώσεις, μεγάλων πολυεθνικών σε κάποιον φορολογικό παράδεισο).

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671