ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Πέμπτη - 20/04/2017)

Σήμα κινδύνου από τη μείωση εσόδων.

Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Σήμα κινδύνου από τη μείωση εσόδων

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

«Αρρυθμίες» παρουσιάζουν τα έσοδα του προϋπολογισμού, προσγειώνοντας σε χαμηλότερα επίπεδα το πρωτογενές πλεόνασμα στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Αν και η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η συρρίκνωσή τους κατά 1 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο οφείλεται στη μη καταβολή των εσόδων από την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων τον Μάρτιο, τα οποία καταβλήθηκαν τον Απρίλιο. Ωστόσο, ακόμα και αν είχαν καταλήξει στα ταμεία του κράτους τον περασμένο μήνα, τα έσοδα θα ήταν απλώς εντός στόχου του προϋπολογισμού. Αυτό σημαίνει ότι τα φορολογικά έσοδα παρουσιάζουν σημάδια έντονης κόπωσης, δεδομένου ότι το προηγούμενο διάστημα κινούνταν άνω του στόχου. Επίσης, ενδεχομένως με την έναρξη καταβολής του φόρου εισοδήματος αλλά και του ΕΝΦΙΑ του 2017 να σταθεροποιηθεί η κατάσταση.

Πάντως, τα στοιχεία δεν προϊδεάζουν για μία θετική εξέλιξη, καθώς έχουν επιδεινωθεί οι εισπράξεις από σημαντικές πηγές εσόδων όπως από τη μηνιαία παρακράτηση μισθών και συντάξεων, αλλά και την παρακράτηση (20%) στα μπλοκάκια. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην πρώτη περίπτωση καταγράφεται πτώση 5,88%, ενώ στη δεύτερη η πτώση των εσόδων είναι σημαντικά μεγαλύτερη και φθάνει στο 20%, γεγονός που αποδίδεται στο «κλείσιμο» των βιβλίων εξαιτίας των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών.

Ταυτόχρονα με την κάμψη κατά 1 δισ. ευρώ των εσόδων φαίνεται ότι μπαίνει ένα τέλος στην υπερσυγκράτηση των δαπανών. Από τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτος (ΓΛΚ), αν και οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού συνεχίζουν να είναι μειωμένες κατά περίπου 1 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο, τα επιμέρους στοιχεία για τον Μάρτιο δείχνουν ότι το ΓΛΚ άνοιξε τη στρόφιγγα, καταβάλλοντας στους φορείς τα ποσά που έχουν προϋπολογιστεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο:

• Το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού συρρικνώθηκε κατά 800 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο και συγκεκριμένα ανήλθε στα 1,068 δισ. ευρώ από 1,863 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, παραμένοντας όμως πάνω από τον στόχο τριμήνου κατά 75 εκατ. ευρώ. Επίσης, το έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 1,367 δισ. ευρώ, υπερδιπλάσιο σε σχέση με το έλλειμμα των 595 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016 και έναντι στόχου του προϋπολογισμού 2017 για έλλειμμα 1,408 δισ. ευρώ.

• Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 11.415 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 1 δισ.ευρώ ή 8,1% έναντι του στόχου. Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι δεν εισπράχθηκε τον Μάρτιο ποσό 1.234 εκατ. ευρώ, όπως είχε εκτιμηθεί στον προϋπολογισμό 2017, από την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων. Μειωμένα κατά 136 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου ήταν και τα έσοδα από το ΠΔΕ τα οποία ανήλθαν σε 650 εκατ. ευρώ

Σε ό,τι αφορά τις επιστροφές φόρων (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) αυτές έφθασαν στα 1,014 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 251 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (762 εκατ. ευρώ). Βέβαια, υπάρχει ένα τεράστιο στοκ εκκρεμών επιστροφών φόρων που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ.

• Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου - Μαρτίου 2017 ανήλθαν στα 12,781 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1,041 δισ. ευρώ έναντι του στόχου. Μειωμένες έναντι του στόχου ήταν κυρίως οι επιχορηγήσεις νοσοκομείων, ΥΠΕ-ΠΕΔΥ κατά 75 εκατ. ευρώ, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης κατά 147 εκατ. ευρώ, οι επιδοτήσεις γεωργίας κατά 171 εκατ. ευρώ (κυρίως για την κάλυψη ελλείμματος του ΕΛΕΓΕΠ), οι αποδοχές και συντάξεις κατά 99 εκατ. ευρώ και οι αποδόσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση κατά 315 εκατ. ευρώ.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671