ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Πέμπτη - 13/04/2017)

Μειώσεις σε όλους, ακόμη και χαμηλοσυνταξιούχους, από την προσωπική διαφορά.

Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

Μειώσεις σε όλους, ακόμη και χαμηλοσυνταξιούχους, από την προσωπική διαφορά

Περικοπές από το πρώτο ευρώ της προσωπικής διαφοράς προκειμένου να μην φορτωθούν το βάρος μόνον συγκεκριμένες ομάδες συνταξιούχων που θα είχαν απώλειες έως και 39% εξετάζει το υπουργείο Εργασίας, ενόψει των συζητήσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών σε τεχνικό επίπεδο.

Ο σχεδιασμός που έχει τεθεί επί τάπητος προβλέπει μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ εντός του 2019. Μειώσεις στις προσωπικές διαφορές θα έρθουν για 900.000 συνταξιούχους, καθώς οι υπόλοιποι 500.000 έχουν «αρνητικές» προσωπικές διαφορές. Το υπουργείο, πάντως, κατά πληροφορίες, στοχεύσει σε «ταβάνι προστασίας», ώστε να αποφευχθούν πολύ μεγάλες περικοπές, αν και πρακτικά αυτό συνεπάγεται μειώσεις από το πρώτο ευρώ σε κάθε σύνταξη για την οποία ο επανυπολογισμός βγάζει «θετική» προσωπική διαφορά

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, το βασικό σενάριο δεν αφορά στις προσωπικές διαφορές των επικουρικών συντάξεων, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι αυτές θα πρέπει να θεωρούνται ασφαλείς. Οι ίδιοι κύκλοι, υποστηρίζουν ότι τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά μέτρα θα ψηφιστούν προσεχώς, προκειμένου στο Eurogroup της 22ας Μαΐου ή νωρίτερα, σε μια έκτακτη συνεδρίαση, να συγκεκριμενοποιηθούν και τα μέτρα για το χρέος που θα εφαρμοστούν από τον Αύγουστο του 2018, κάτι που αποτελεί και βασική προϋπόθεση για παραμονή του ΔΝΤ.

Εργασιακά

Οσον αφορά τα εργασιακά, κύκλοι ου υπουργείου αναφέρουν ότι θα νομοθετηθεί άμεσα η άρση της αναστολής της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας. Σε απάντηση προς τους ισχυρισμούς της ΓΣΕΕ, η οποία χαρακτήρισε «άνθρακες» τον θησαυρό στα εργασιακά, ξεκαθαρίζουν, μάλιστα, ότι ο νόμος του 2011 έθετε σε αναστολή τις δύο αυτές αρχές όσο διαρκούν τα μεσοπρόθεσμα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής. Συνεπώς, θα παρέμεναν οι δύο αυτές αρχές παγωμένες ακόμα και μετά τη λήξη του τρίτου μνημονίου, αν δεν υπήρχε η νομοθετική παρέμβαση που σχεδιάζεται.

Αναφορικά με τον συνδικαλιστικό νόμο, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι θα υπάρξουν αλλαγές στις άδειες και στους λόγους απόλυσης, με προσθήκη ποινικών λόγων για τους οποίους θα προβλέπεται απόλυση συνδικαλιστή, ενώ δεν θα αλλάξει ο τρόπος λήψης αποφάσεων για απεργία.

Στο θέμα των επιτρεπόμενων απολύσεων, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα όρια δεν αλλάζουν, ενώ στην περίπτωση των ομαδικών απολύσεων θα καταργηθεί το υπουργικό βέτο και η προέγκριση θα δοθεί ως αρμοδιότητα σε επιτροπή με ισομερή τριμερή εκπροσώπηση υπουργείου-εργοδοτών-εργαζομένων.

Θετικά μέτρα

Τέλος, όσον αφορά στα «θετικά μέτρα» που θα θεσμοθετηθούν παράλληλα με τα αρνητικά και θα τεθούν σε ισχύ από το 2019, εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι, ο σχεδιασμός (που και αυτός θα τεθεί σε διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής των θεσμών) περιλαμβάνει:

• Μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα για συνταξιούχους με εισόδημα από συντάξεις έως 700 ευρώ και κλιμάκωση για τους υπόλοιπους ως εξής: από 700 ως 1.200 ευρώ εισόδημα από συντάξεις, μείωση συμμετοχής κατά 50% (σήμερα η συμμετοχή είναι 0, 10 και 25%, ανάλογα με τα φάρμακα και την ασθένεια). Από 1.200 ευρώ και πάνω, μείωση της συμμετοχής κατά 25%.

• Αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων για πρώτο και δεύτερο παιδί: 60 ευρώ για το πρώτο και 90 ευρώ για το δεύτερο (σήμερα 40 ευρώ).

• Επιδότηση ενοικίου με έως 80 ευρώ, ανάλογα τα εισοδηματικά κριτήρια και την οικογενειακή κατάσταση, και στόχο να καλυφθεί το μισό του πληθυσμού που βρίσκεται σε ενοίκιο ή έχει δάνειο πρώτης κατοικίας.

• Χρηματοδότηση βρεφονηπιακών σταθμών ώστε να καλυφθεί το 1/3 των βρεφών μεταξύ 0 και 4 ετών με 150 εκατομμύρια ευρώ για 1.800 νέες δομές και περισσότερους δικαιούχους.

• Δημιουργία περίπου 30.000 θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με περίπου 300 εκατ. ευρώ επιπλέον χρήματα για νέα προγράμματα 12μηνης διάρκειας. Στον Δημόσιο Τομέα οι θέσεις θα αφορούν κυρίως στο κοινωνικό κράτος, ενώ στον ιδιωτικό θα αφορά κυρίως νέους υψηλών προσόντων με στόχο την ανάσχεση του brain drain.

• Επέκταση των σχολικών γευμάτων στον μισό παιδικό πληθυσμό δημοτικού - γυμνασίου. Ο στόχος περιλαμβάνει την παροχή σχολικών γευμάτων σε 300.000 παιδιά του δημοτικού και 150.000 παιδιά του γυμνασίου.

• Χρηματοδότηση του ΠΔΕ με περίπου 300 εκατ. ευρώ για αναπτυξιακές δράσεις.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671