ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Τετάρτη - 05/04/2017)

Ποιοι είναι οι καλύτεροι... πελάτες του ΕΦΚΑ.

Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Ποιοι είναι οι καλύτεροι... πελάτες του ΕΦΚΑ

Πάνω από το 50% των εισφορών που είχαν τεθεί ως στόχος για το α' δίμηνο βρίσκονται οι εισπράξεις του ΕΦΚΑ από αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Ο στόχος των 504 εκατ. και οι «μαγικές» ημερομηνίες.

Εντός στόχου παραμένει η εισπραξιμότητα των εσόδων του ΕΦΚΑ, σύμφωνα με τη διοίκηση του Ταμείου, καθώς από την επεξεργασία των πληρωμών προκύπτει ότι για τον μήνα Ιανουάριο και μόνο για τους μη μισθωτούς ανήλθε στο 64%. Να σημειωθεί ότι καθ’ όλη την προηγούμενη χρονιά, η εισπραξιμότητα των εισφορών σε ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ κινήθηκε ακόμη και κάτω από το 50%.

Αναλυτικά, μετά την αισιοδοξία της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας για το ταμειακό πλεόνασμα του ΕΦΚΑ, έρχεται και η διοίκηση του Ταμείου να χαρακτηρίσει ως ιδιαίτερα θετικό, για την πρώτη περίοδο λειτουργίας του, το γεγονός ότι για τον πρώτο μήνα έχουν εισπραχθεί από εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών ποσά της τάξης των 160 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η διοίκηση του ΕΦΚΑ δεν ανακοίνωσε το σύνολο των εσόδων από εισφορές Ιανουαρίου, καθώς ακόμη δεν έχει λήξει η παράταση για την υποβολή Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων και την πληρωμή εισφορών που αφορούν στους μισθωτούς.

Έληξε, βέβαια, στις 31/3/2017 η προθεσμία καταβολής εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, μηνός Ιανουαρίου 2017 και σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από την επεξεργασία των πληρωμών, η ταμειακή εισπραξιμότητα ανέρχεται σε 64%, ήτοι περίπου 160 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση του υπερταμείου θωρεί ότι το αποτέλεσμα είναι θετικό για την πρώτη περίοδο λειτουργίας του ΕΦΚΑ και εύλογα επιτρέπει αισιόδοξες εκτιμήσεις, ενώ εκφράζει την εκτίμηση ότι η διαρκής προσπάθεια των εργαζόμενων για επίσπευση των διαδικασιών και επίλυση των θεμάτων που ανακύπτουν σε συνδυασμό με την ανταπόκριση των ασφαλισμένων εγγυώνται την περαιτέρω βελτίωση της εισπραξιμότητας.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφορικά με τις εισφορές μη μισθωτών για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, έως τις 31 Μαρτίου 2017 είχαν εισπραχθεί 263 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου 504 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, στελέχη του ΕΦΚΑ εκτιμούν ότι τις επόμενες ημέρες, που θα ενημερωθούν οι αγρότες που έχουν συνηθίσει να λαμβάνουν ειδοποιητήρια προκειμένου να καταβάλλουν εισφορές, τα έσοδα θα αυξηθούν.

Παράλληλα μάλιστα εκφράζουν αισιοδοξία και για την πορεία των εσόδων από μισθωτούς, με την καταληκτική ημερομηνία πληρωμών να λήγει την ερχόμενη Παρασκευή.

Προθεσμία έως την Παρασκευή 7 Απριλίου έχουν οι εργοδότες που απασχολούν εργαζόμενους με δελτίο παροχής υπηρεσιών να υποβάλουν ΑΠΔ και να καταβάλουν τα 2/3 των συνολικών εισφορών, καθώς η διοίκηση του ΕΦΚΑ αποφάσισε να δώσει νέα μικρή παράταση. Τα υπόλοιπα θα πρέπει, έως την ίδια ημερομηνία, να τα καταβάλουν οι ασφαλισμένοι.

Η καθυστέρηση στην ενεργοποίηση της πλατφόρμας στην οποία θα πρέπει να δηλώνονται ηλεκτρονικά οι συμβάσεις των αντισυμβαλλόμενων μερών (εργοδοτών και εργαζόμενων) στις περιπτώσεις ασφαλισμένων με έως δύο εργοδότες, αλλά και η αργοπορημένη έκδοση των Πακέτων Κάλυψης για μια σειρά ασφαλισμένους μισθωτούς, οδήγησε το Ταμείο στη συγκεκριμένη απόφαση.

Έτσι, οι νέες καταληκτικές ημερομηνίες πληρωμής εισφορών Ιανουαρίου είναι η 7η Απριλίου για τους μισθωτούς ασφαλισμένους στα πρώην ταμεία ΤΣΑΥ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ καθώς και τους ασφαλισμένους με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών με έως δύο εργοδότες. Επίσης, για τους εργοδότες που απασχολούν Δικηγόρους με έμμισθη εντολή, εξαιτίας της μη έκδοσης της απαιτούμενης εγκυκλίου, παρατείνει την προθεσμία υποβολής ΑΠΔ μισθολογικών περιόδων Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, καθώς και την αντίστοιχη καταβολή των εισφορών έως 28 Απριλίου 2017.

Υπενθυμίζεται ότι οι υπόλοιποι αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και εργοδότες που απασχολούν προσωπικό που δεν εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες έχουν την υποχρέωση υποβολής ΑΠΔ και καταβολής των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών για τον Φεβρουάριο έως τις 13 Απριλίου 2017, καθώς η προθεσμία για τις εισφορές Ιανουαρίου έληξε στις 31 Μαρτίου. Έως τις 28 Απριλίου παρατείνεται η προθεσμία πληρωμής εισφορών Ιανουαρίου και για τους εργοδότες με υποχρέωση δίμηνης υποβολής ΑΠΔ (Δημόσιο, Ο.Τ.Α. Α' & Β' Βαθμού κ.λπ.).

Τέλος, παράταση έως τις 30 Ιουνίου 2016 για την καταβολή των εισφορών έτους 2016 αποφασίστηκε για τους ασφαλισμένους του πρώην ΕΤΑΑ, δικηγόρους, γιατρούς και μηχανικούς.

Ρούλα Σαλούρου

salourou@euro2day.gr

Πηγή: http://www.euro2day.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671