ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Παρασκευή - 24/02/2017)

Σύγχυση με εισφορές επαγγελματιών.

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Παράθυρο ελάφρυνσης για επαγγελματίες

ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Νέα σύγχυση αλλά και προσδοκίες ελάφρυνσης του ασφαλιστικού βάρους που καλούνται να σηκώσουν χιλιάδες ασφαλισμένοι, κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες που αμείβονται με αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης, δημιούργησε χθες ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος.

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεγκέρογλου δήλωσε από το βήμα της Βουλής ότι δεν θα έχουν υποχρέωση καταβολής εισφορών, δεν θα λάβουν ειδοποιητήριο και δεν θα υποβάλλουν Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) όσοι αμείβονται με τίτλο κτήσης (πρώην απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης).

Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν ότι η αναφορά του υφυπουργού αφενός ανοίγει παράθυρο για την εξαίρεση από ένα σημαντικό βάρος καταβολής εισφορών όσων αμείβονται με τίτλους κτήσης. Δημιουργεί όμως και συνθήκες υποκατάστασης της αμοιβής με δελτίο παροχής υπηρεσιών από αυτή της αμοιβής με τον συγκεκριμένο τρόπο, ώστε να υπάρχει σημαντική ασφαλιστική ελάφρυνση. Είναι ενδεικτικό ότι το επιτρεπόμενο όριο αμοιβής με τον συγκεκριμένο τρόπο, ήτοι οι 5.000 ευρώ τον χρόνο, είναι κοντά στον μέσο όρο αμοιβών των ατόμων με δελτίο παροχής υπηρεσιών, γεγονός που ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για νέους τρόπους υποκατάστασης της εξαρτημένης μισθωτής εργασίας από φθηνότερες ασφαλιστικά μορφές.

Βέβαια, η σχετική υπουργική απόφαση που φέρει την υπογραφή του ίδιου του υφυπουργού ορίζει ότι για τον καθορισμό της μηνιαίας βάσης υπολογισμού συνυπολογίζονται τυχόν ποσά που έχουν καταβληθεί με δελτίο επαγγελματικής δαπάνης. Ο κ. Πετρόπουλος ανέφερε, χθες, ότι περιπτώσεις εργαζομένων που αμείβονται με τίτλους κτήσης για τελείως περιστασιακές εργασίες δεν θα λάβουν ειδοποιητήριο του ΕΦΚΑ ούτε θα ενταχθούν σε ΑΠΔ, ώστε να έχουν υποχρέωση καταβολής εισφορών.

Σενάρια παράτασης

Ο ίδιος διευκρίνισε πως τα ειδοποιητήρια για όσους έχουν παράλληλη ασφάλιση θα αναρτηθούν αν όχι αυτήν την εβδομάδα, το αργότερο την επομένη, επιβεβαιώνοντας εμμέσως ότι υπάρχουν σκέψεις για παράταση της προθεσμίας πληρωμών και μετά τις 28 Φεβρουαρίου.

Ηδη, με επιστολή της προς την αρμόδια υπουργό Εργασίας η ΓΣΕΒΕΕ ζητεί από την κ. Αχτσιόγλου την παράταση της προθεσμίας καταβολής των εισφορών Ιανουαρίου έως τις 31 Μαρτίου. Αντίστοιχα, ζητεί παράταση κατά ένα μήνα (έως 31/3) και για την υποβολή της πρώτης αναλυτικής περιοδικής δήλωσης του έτους.

Παράταση έως το τέλος Μαρτίου δόθηκε και για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών του 2016 των δικηγόρων. Να σημειωθεί ότι η προθεσμία καταβολής των ως άνω ασφαλιστικών εισφορών έληγε στις 28 Φεβρουαρίου 2017.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, στο υπουργείο Εργασίας εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να υπάρξει επέκταση της περιόδου αποπληρωμής των εισφορών του 2016 και για τους αγρότες. Αναλυτικά, οι αγρότες παρ’ ότι από την αρχή του 2017 καλούνται να καταβάλλουν εισφορές ανά μήνα, πρέπει τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους να καταβάλλουν σωρευτικά τις εισφορές που αντιστοιχούν στο Β΄εξάμηνο του 2016. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να παρατείνει την προθεσμία αποπληρωμής των εισφορών του 2016 μέχρι και το τέλος του 2017.

Εν τω μεταξύ, η διοίκηση του ΕΦΚΑ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απορρίπτει μία προς μία τις καταγγελίες των συνδικαλιστών της ΠΟΠΟΚΠ και της ΠΟΣΕ ΙΚΑ. Η διοίκηση του ΕΦΚΑ κάνει λόγο για εσκεμμένη δημιουργία κλίματος και εντυπώσεων, παραδέχεται και υποστηρίζει πως είναι λογικό να προκύψουν διπλοεγγραφές στην ενοποίηση μητρώων με 30 εκατομμύρια εγγραφές και ξεκαθαρίζει προκειμένου να μην δημιουργείται κλίμα ανησυχίας στους ασφαλισμένους ότι η αποκατάσταση των λαθών έχει ήδη δρομολογηθεί. Μάλιστα, στην ανακοίνωση του υπερταμείου επισημαίνεται πως δεν θα γίνει δεκτή οποιαδήποτε προσπάθεια για εσκεμμένη διαστρέβλωση ή μεθοδευμένη παραπληροφόρηση και καταστροφολογική διάθεση.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671