ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Τετάρτη - 22/02/2017)

Πληρώνουμε φόρους… Γαλλίας χωρίς ανταποδοτικότητα – «Καμπανάκι» από τον ΣΕΒ.

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Πληρώνουμε φόρους… Γαλλίας χωρίς ανταποδοτικότητα – «Καμπανάκι» από τον ΣΕΒ

Λύση… εδώ και τώρα σε τέσσερα συν ένα προβλήματα για τη βελτίωση του φορολογικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα ζητάει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ). Αφορμή στάθηκε η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ενοποίηση της βάσης φορολογίας των επιχειρήσεων, με την οποία θα ξεκαθαρίσουν οι κανόνες υπολογισμού των εσόδων και των εκπιπτόμενων δαπανών που θα ισχύουν σε όλα τα κράτη-μέλη.

Νούμερο ένα πρόβλημα για τον επιχειρηματικό κόσμο αποτελούν οι «τσουχτεροί» φορολογικοί συντελεστές… Σε ειδική έρευνα που εκπόνησε ο ΣΕΒ, σημειώνεται πως ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις (αθροιστικοί συντελεστές σε εταιρικά κέρδη, διανεμόμενα μερίσματα και εισφορές επί αυτών) και τα στελέχη (ασφαλιστικές εισφορές, φόροι και ειδικές εισφορές σε μισθωτό με καθαρές ετήσιες αποδοχές 41.367 ευρώ) κυμαίνεται σε επίπεδα αντίστοιχα με χώρες όπως το Βέλγιο, η Γαλλία και η Ιταλία και υψηλότερα των σκανδιναβικών χωρών, χωρίς ωστόσο αυτοί οι φόροι να προσφέρουν την αντίστοιχη ανταποδοτικότητα.

Δεδομένου, δε, πως η πρωτοβουλία της Ε.Ε. για ομογενοποίηση των φορολογικών συστημάτων των χωρών-μελών δεν προβλέπει την επιβολή ενιαίου φορολογικού συντελεστή, ο ΣΕΒ χτυπάει «καμπανάκι», τονίζοντας πως ο ανταγωνισμός μεταξύ τους θα επικεντρώνεται στο συγκεκριμένο σημείο (ύψος συντελεστών).

Πέραν των «φουσκωμένων» συντελεστών, ο Σύνδεσμος ζητάει να ληφθούν άμεσα μέτρα σε ακόμη τέσσερα προβλήματα που εντοπίζονται στο φορολογικό πλαίσιο της χώρας μας και επιβαρύνουν περαιτέρω τις επιχειρήσεις:

1. Επέκταση της προθεσμίας 5 ετών για συμψηφισμό ζημιών με μελλοντικά κέρδη με βάση ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές.

Υπενθυμίζεται πως στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε., και χωρίς να έχουν περάσει τόσο βαθιά και παρατεταμένη κρίση, δεν υπάρχει αντίστοιχος περιορισμός.

2. Διασαφήνιση του ορισμού της παραγωγικότητας μιας δαπάνης, ώστε να εκπίπτει με βάση ξεκάθαρους κανόνες.

Η έλλειψη σαφήνειας ως προς τις δαπάνες που εκπίπτουν δημιουργεί σημαντική αβεβαιότητα στις ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες συχνά βρίσκονται αντιμέτωπες με απροσδόκητα μεγάλες φορολογικές διαφορές μετά τους φορολογικούς ελέγχους.

3. Ομογενοποίηση των ελέγχων, ώστε η αναγνώριση της έκπτωσης δαπανών να γίνεται με κοινό τρόπο σε όλους τους ελέγχους και ο τρόπος αυτός να είναι προβλέψιμος για τις φορολογούμενες επιχειρήσεις.

4. Ταχεία διεκπεραίωση των ελέγχων και μείωση του αριθμού των ανέλεγκτων χρήσεων με συνεχείς χρονικές επεκτάσεις των παραγραφών, που διατηρούν το σύνολο των επιχειρήσεων ομήρους των, μη προβλέψιμης έκβασης, ελέγχων.

Οι κοινοί κανόνες για τον προσδιορισμό των «κερδών των επιχειρήσεων» σε όλα τα κράτη-μέλη σχετίζονται, ενδεικτικά, με τα ακόλουθα ζητήματα: τη μη φορολόγηση ενδοομιλικών πληρωμών μερισμάτων, αποσβέσεις, υπερ-εκπτώσεις από τις δαπάνες για έρευνα & ανάπτυξη, οι οποίες θα είναι μάλιστα αυξημένες για μικρομεσαίες και νεοφυείς επιχειρήσεις, την αναγνώριση εκπιπτόμενων δαπανών τόκων και ανείσπρακτων απαιτήσεων, τη μεταφορά ζημιών προς συμψηφισμό με μελλοντικά κέρδη χωρίς χρονικό περιορισμό και με αρκετά ευρείς περιορισμούς ως προς τους μετασχηματισμούς επιχειρήσεων κ.λπ.

Οπως υποστηρίζει ο ΣΕΒ, οι ελληνικές επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στην «κοινή βάση» θα ωφεληθούν «της αυξημένης σαφήνειας ως προς τον ορισμό των δαπανών που εκπίπτουν, της απεριόριστης χρονικής δυνατότητας μεταφοράς ζημιών στο μέλλον και των σημαντικά πιο γενναιόδωρων, σε σχέση με την ελληνική νομοθεσία, φορολογικών εκπτώσεων για δαπάνες έρευνας & ανάπτυξης».

Πρόσθετα, εκτιμάται πως θα περιοριστούν οι διαφορές ανάμεσα στα φορολογικά συστήματα των κρατών-μελών ακόμα περισσότερο μετά την υιοθέτηση της Οδηγίας που θα προβλέπει και την ενοποίηση των κερδών, καθώς αυτή θα προβλέπει και τη λειτουργία των one-stop shops υποβολής των δηλώσεων.

ΙΩΑΝΝΑ ΦΕΝΤΟΥΡΗ

ifentouri@e-typos.com

Πηγή: http://www.eleftherostypos.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671