ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Πέμπτη - 16/02/2017)

Παπανάτσιου: Ψάχνουμε λύσεις για το ακατάσχετο επαγγελματικών λογαριασμών.

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Παπανάτσιου: Ψάχνουμε λύσεις για το ακατάσχετο επαγγελματικών λογαριασμών

Τι ζήτησαν οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών στη συνάντηση με την υφυπουργό Οικονομικών. Το υπόμνημα 20 σημείων του ΕΕΑ.

Με την υφυπουργό Οικονομικών κα Κατερίνα Παπανάτσιου συναντήθηκε, στις 15 Φεβρουαρίου 2017, αντιπροσωπεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας. Η αντιπροσωπεία του ΕΕΑ αποτελείτο από τον Πρόεδρο κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, τον Α' Αντιπρόεδρο κ. Νίκο Λεβετσοβίτη, τον Οικονομικό Επόπτη κ. Παναγιώτη Κολλάρο, τον φοροτεχνικό σύμβουλο κ. Παναγιώτη Παντελή, τον συνεργάτη του ΕΕΑ κ. Στ. Κομνηνό και τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Μελετών του ΕΕΑ κ. Μιλτιάδη Νεκτάριο.

Στη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Χατζηθεοδοσίου και τα μέλη της αντιπροσωπείας έθεσαν σειρά από σοβαρά φορολογικά θέματα που απασχολούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ειδικότερα τους επαγγελματίες-μέλη του ΕΕΑ. Κατά τον διάλογο που ακολούθησε εξετάστηκαν εναλλακτικές λύσεις, χωρίς όμως να υπάρξει κατάληξη.

Η κα Παπανάτσιου εξήγησε τα όρια της πολιτικής του υπουργείου, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι όρια της νομοθεσίας των μνημονίων, που περιορίζουν τη δυνατότητα λύσεων, παρότι μπορεί να θεωρούνται σωστές και ώριμες. Πάντως τάχθηκε υπέρ του «παγώματος» των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών και αναγνώρισε ότι ορισμένα πρόστιμα για παραβάσεις είναι υπέρογκα, ανεξαρτήτως αν δεσμεύονται από τους θεσμούς να μην τα μειώσουν.

Η υφυπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι αν υπάρξει πλεόνασμα πάνω από το προβλεπόμενο, ένα μέρος του θα γίνει προσπάθεια να κατευθυνθεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με τη λογική ότι θα αποτελεί επένδυση με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα και όχι καταναλωτική δαπάνη.

Επιπλέον, η κα Παπανάτσιου ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται λύση για το ακατάσχετο των επαγγελματικών λογαριασμών που κατατίθενται οι πληρωμές με ηλεκτρονικές συναλλαγές, κάρτες κ.λπ.

Θέματα για τα οποία έγινε συζήτηση, όπως τέθηκαν από το ΕΕΑ, ήταν:

-Μείωση φορολογικών συντελεστών

-Ακατάσχετος επαγγελματικός λογαριασμός

-Ρύθμιση 100 δόσεων

-Πρόστιμα (250, 500, 1.000 ευρώ) - Προσαυξήσεις 120%

-Συναλλαγές άνω των 500 ευρώ

-Αγοραπωλησίες ακινήτων - πραγματική/αντικειμενική αξία

-POS υπερβολικές προμήθειες

-Εκπτώσεις φόρου – ιατρικές δαπάνες

-Αδήλωτα εισοδήματα Ν. 4446/2016

Η αντιπροσωπεία υπέβαλε στην κα Παπανάτσιου υπόμνημα με συγκεκριμένες προτάσεις και επισημάνσεις, το οποίο έχει ως εξής:

«Σας γνωρίζουμε τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις μέλη του Επιμελητηρίου μας, αναμένοντας τις άμεσες δικές σας ενέργειες.

1. Μείωση φορολογικών συντελεστών

Οι φορολογικοί συντελεστές των επιχειρήσεων να μειωθούν από το 29% στο 20%. Ο φόρος μερισμάτων να μειωθεί από το 15% στο 10%.

Για τις ατομικές επιχειρήσεις, ο φόρος εισοδήματος να πληρώνεται όχι σε 3 διμηνιαίες δόσεις, αλλά σε 8, όπως ο φόρος Νομικών Προσώπων.

Μείωση να υπάρχει και στην εισφορά αλληλεγγύης, καθώς και στο τέλος επιτηδεύματος. Σε πρώτη φάση, άμεση μείωση για τις ατομικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στις υπόλοιπες σταδιακά.

2. Ακατάσχετος επαγγελματικός λογαριασμός

Θα πρέπει οι επαγγελματίες να έχουν ακατάσχετο επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό χωρίς όριο και μέχρι το ύψος των υποχρεώσεων (μισθοδοσία, ενοίκιο, ΔΕΚΟ, φόροι, ασφαλιστικές εισφορές κ.λπ.), ώστε να μπορούν να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

3. Ρύθμιση 100 δόσεων

Να επανέλθει η ρύθμιση των 100 δόσεων για όλες τις επιχειρήσεις, χωρίς τους περιοριστικούς όρους που αφορούν στην πληρωμή των τρεχουσών υποχρεώσεων, σε συνδυασμό και με τη δημιουργία του ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού. Δεν μπορεί να χάνεται η ρύθμιση εφόσον δεν πληρωθεί έγκαιρα η τρέχουσα υποχρέωση, από τη στιγμή που κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει σε μπλοκαρισμένους λογαριασμούς.

4. Παραγραφές

Θα πρέπει να γίνει σαφές από το Υπουργείο Οικονομικών σε ποιες χρήσεις οι ΔΟΥ μπορούν να κάνουν έλεγχο και ποιες χρήσεις έχουν παραγραφεί. Δεν μπορεί οι φορολογικοί ελεγκτές να διενεργούν ελέγχους σε υποθέσεις οι οποίες ακυρώνονται από τα Διοικητικά Δικαστήρια.

5. Κάτοικοι εξωτερικού

Θα πρέπει άμεσα να γίνει και νομοθετικά δεκτή η απόφαση του ΣτΕ, που αφορά τις περιπτώσεις στις οποίες ο σύζυγος ή η σύζυγος είναι στο εξωτερικό.

6. ΜΥΦ

Να οριστεί νομοθετικά το κατώτερο όριο των 300 ευρώ, όπως ίσχυε, και να ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις (ελέγχου, εκπρόθεσμων διακοπών κ.λπ.)

7. Χαρτόσημο - Φόρος μερισμάτων

Δεν είναι δυνατόν το 2017 για μερικά ευρώ κάποιος να ξεκινάει π.χ. από τη Μήλο και να έρχεται στον Πειραιά για να πληρώσει 2-3 ευρώ, αφού δεν του δίνεται η δυνατότητα να κάνει την πληρωμή αυτή ηλεκτρονικά.

8. Μισθοδοσία

Να διευκρινιστεί εάν στην πληρωμή της μισθοδοσίας μέσω τραπεζικού λογαριασμού συμπεριλαμβάνεται και η κατάθεση μετρητών στον τραπεζικό λογαριασμό των εργαζομένων.

9. Πρόστιμα (250, 500, 1.000 ευρώ) - Προσαυξήσεις 120%

Παρ. 2, άρθρο 54 του ΚΦΔ: Οι ποινές που επιβάλλονται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα πρέπει να στοχεύουν στη συμμόρφωσή τους κι όχι στην εξόντωσή τους. Στις περιπτώσεις όπου ο σκοπός δεν είναι η φοροδιαφυγή, δεν θα πρέπει αν επιβάλλεται κανένα πρόστιμο. Ως εκ τούτου, να καταργηθούν τα πρόστιμα των 250, 500 ευρώ διότι ξέχασε κάποιος να υποβάλει μία -έστω και μηδενική- φορολογική δήλωση και μάλιστα αυτά στην 5ετία να διπλασιάζονται και να τετραπλασιάζονται.

Αντίστοιχη κατάργηση των άρθρων 57, 58, 59 όπου επιβάλλουν ή διπλασιάζουν τους φόρους σε κάποιον ο οποίος έχει οικονομική αδυναμία.

Είναι αδιανόητο σε περίοδο οικονομικής κρίσης οι προσαυξήσεις να φτάνουν το 120% του κεφαλαίου, αφού αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά σε οποιονδήποτε συμβιβασμό.

10. Ενδοκοινοτικές συναλλαγές - Ανακεφαλαιωτικοί πίνακες

Ημερομηνία υποβολής των ενδοκοινοτικών συναλλαγών και ημερομηνία υποβολής ανακεφαλαιωτικών πινάκων να είναι η τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα.

11. Συναλλαγές άνω των 500 ευρώ

Υπάρχουν περιπτώσεις -κι όχι λίγες- που από τη φύση της δραστηριότητας η συναλλαγή για ποσά άνω των 500 ευρώ οδηγεί στη φοροδιαφυγή (π.χ. αγορά χρυσού, τσιγάρων κ.λπ.)

12. Προθεσμίες ΚΦΔ

Τα όρια στους φορολογικούς ελέγχους που προσδιορίζει ο ΚΦΔ κινούνται έξω από οποιαδήποτε λογική. Δεν είναι δυνατόν να ζητείται από τον φορολογούμενο εντός 5 ημερών να προσκομίσει τραπεζικά στοιχεία ή εντός 20 ημερών από την κοινοποίηση των διαπιστώσεων, όταν τα τραπεζικά ιδρύματα για να σου εκδώσουν τα αντίστοιχα έγγραφα χρειάζονται 3-4 μήνες.

Σε κάθε περίπτωση το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να δει σοβαρά το θέμα του να ζητά εκείνο τα στοιχεία από τα τραπεζικά ιδρύματα και βέβαια να δίνει επαρκή χρόνο στον φορολογούμενο για να τεκμηριώσει τις απόψεις του, εάν θέλουμε να δημιουργήσουμε κλίμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στον φορολογούμενο και την φορολογική αρχή.

13. Φορολογικοί έλεγχοι

Θα πρέπει όλοι οι φορολογικοί έλεγχοι να έχουν μία ενιαία αντιμετώπιση από όλες τις ελεγκτικές υπηρεσίες, διότι υπάρχουν περιστατικά που η αντιμετώπιση για το ίδιο θέμα μέσα στην ίδια ΔΟΥ ή ανάμεσα σε διαφορετικές ΔΟΥ είναι διαφορετική.

Επιπλέον, θα πρέπει να προσδιοριστεί εάν οι φορολογικοί έλεγχοι διενεργούνται με βάση τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου ή με βάση τις γενικές διατάξεις, διότι η κατάληξη είναι διαφορετικά αποτελέσματα, άρα και διαφορετικό ποσό φόρου το οποίο ο φορολογούμενος καλείται να πληρώσει.

Επίσης, με ποιον τρόπο τελικά είναι κατοχυρωμένος ο φορολογικός ελεγκτής ότι ο τρόπος ελέγχου που επέλεξε σε κάθε περίπτωση είναι και ο σωστός.

14. Αγοραπωλησίες ακινήτων - πραγματική/αντικειμενική αξία

Όλοι γνωρίζουν ότι τα χρόνια πριν την κρίση υπήρχε διαφορά τιμήματος στην αγοραπωλησία ακινήτων . Κανένας δεν αγόραζε στην αντικειμενική αξία, αλλά υπήρχε κι ένα επιπλέον τίμημα το οποίο πληρωνόταν στον πωλητή. Το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να πάρει μια απόφαση ώστε να λύσει αυτές τις εκατοντάδες χιλιάδες περιπτώσεις, με την οποία και την ομηρεία όλων αυτών των φορολογούμενων θα λήξει και θα φέρει άμεσα έσοδα στα κρατικά ταμεία.

Το επιπλέον τίμημα θα πρέπει με συνοπτικές διαδικασίες, είτε αυτό αφορά τραπεζική επιταγή, είτε αφορά μεταφορά λογαριασμού, είτε αφορά κατάθεση μετρητών την ίδια ή τις επόμενες ημέρες, να γίνεται δεκτό και να ζητείται άμεσα ο φόρος μεταβίβασης κι όχι ο φόρος εισοδήματος. Από εκεί και πέρα οι ελεγκτικές υπηρεσίες να ζητούν από τον υπόχρεο τον συγκεκριμένο φόρο.

15. POS

Θα πρέπει να υπάρχουν εξαιρέσεις και να δοθούν επαρκείς διευκρινίσεις για τη χρήση POS. Δεν είναι δυνατόν να λέμε σήμερα ότι επιχειρήσεις οι οποίες συγκεντρώνουν φόρους για το ελληνικό δημόσιο, έστω και προαιρετικά, να κάνουν χρήση πλαστικού χρήματος ή εάν δεν το δεχτούν, να τους επιβάλλεται πρόστιμο. Π.χ. να πωλούνται καπνικά προϊόντα, κάρτες, κ.λπ. με πλαστικό χρήμα, όταν η τραπεζική προμήθεια ξεπερνάει το κέρδος της συναλλαγής.

16. Εκπτώσεις φόρου - ιατρικές δαπάνες

Ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν έχουν υποχρέωση πληρωμής μέσω πλαστικού χρήματος για το χτίσιμο του αφορολόγητου, αφού για αυτούς δεν ισχύει, τους αναγνωρίζεται η φοροαπαλλαγή για τις ιατρικές δαπάνες μόνο με τη χρήση πλαστικού χρήματος.

Κι εάν κάποιος προσκομίσει Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών ιατρού ή φαρμακοποιού η οποία δεν πληρώθηκε μέσω κάρτας, γιατί να μην μπορεί να εκπέσει την ιατρική δαπάνη;

Και πώς το Υπουργείο Οικονομικών θα μπορεί να ξεχωρίσει ότι η πληρωμή με κάρτα αφορά ιατρική δαπάνη κι όχι καταναλωτική, ώστε να τυγχάνει της διαφορετικής αντιμετώπισης;

Επιπλέον, τα ζευγάρια που οι ηλικίες τους είναι άνω και κάτω των 70 ετών, αφού υπάρχει διαφορετικός τρόπος «χτισίματος» του αφορολόγητου (με πλαστικό χρήμα και με συμβατικές αποδείξεις), πώς θα μπορέσουν τελικά και οι δύο μαζί να «χτίσουν» το αφορολόγητο;

Θα πρέπει να δοθούν διευκρινίσεις.

17. Αδήλωτα εισοδήματα Ν. 4446/2016

Θα πρέπει να συμπεριληφθούν και οι υποθέσεις στις οποίες έχουν κοινοποιηθεί οριστικά φύλλα ελέγχου. Θα πρέπει επίσης να δοθούν μεγαλύτερες προθεσμίες για όλους τους υπόχρεους.

Επιπλέον διευκρινίσεις θα πρέπει να δοθούν και ειδικά σε όσους δεν έχουν λάβει πρόσκληση ή την έλαβαν πριν από μερικές μέρες, ώστε να αποφασίσουν εάν θέλουν να υπαχθούν ή όχι.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να γίνει σαφές και με νομοθετική διάταξη ότι οι δόσεις για αυτούς που θέλουν να ρυθμίσουν είναι 24 κι όχι 12 και βέβαια θα πρέπει να μειωθούν τα ποσοστά του πρόσθετου φόρου και των ποσοστών αναπροσαρμογής.

18. ΣΔΟΕ

Τι προβλέπει το Υπουργείο Οικονομικών για τις χιλιάδες υποθέσεις στις οποίες έχει δοθεί 3ετής παράταση και που ήταν υπό τον έλεγχο του ΣΔΟΕ.

Το ΣΔΟΕ θα ανασυγκροτηθεί και θα λειτουργήσει;

Οι υποθέσεις ελέγχου θα περάσουν όλες στην ΑΑΔΕ;

Θα υπάρξει προτεραιοποίηση των υποθέσεων και οι υπόλοιπες θα παραγραφούν;

19. Τροπολογία και παράταση άρθρου 7 ν. 4337/15

Να γίνει δεκτή η απόφαση Ν. 146 του ΝΣΚ, καθώς επίσης και στις μεταβατικές διατάξεις του άρθρου 7 του Ν. 4337/2015, όπως επίσης και η πληρωμή του επιβαλλόμενου ποσού να είναι σε 12 ή 24 δόσεις, όπως ισχύει και στον Ν. 4446/2016 (αδήλωτα)

20. Υπουργική απόφαση με την οποία θα εξειδικευτεί ο νόμος που επιτρέπει την εκχώρηση ακινήτων στο δημόσιο για πληρωμή φόρου κληρονομιάς

Πηγή: http://www.euro2day.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671