ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Πέμπτη - 16/02/2017)

Τι ισχύει για τις συντάξεις χηρείας στο Δημόσιο.

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Τι ισχύει για τις συντάξεις χηρείας στο Δημόσιο

Για χορήγηση σύνταξης λόγω θανάτου, θα πρέπει ο επιζών σύζυγος να έχει συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας του. Σε διαφορετική περίπτωση, η σύνταξη χορηγείται για μία τριετία και διακόπτεται.

Τις προϋποθέσεις που ισχύουν για μεταβίβαση λόγω θανάτου συνταξιούχου ή εν ενεργεία υπαλλήλου-λειτουργού του Δημοσίου καθώς και στρατιωτικού, εφόσον ο θάνατος επήλθε από 13/05/2016, περιγράφεται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Υπογραμμίζεται ότι για χορήγηση σύνταξης λόγω θανάτου θα πρέπει ο επιζών σύζυγος να έχει συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας του. Σε διαφορετική περίπτωση, η σύνταξη χορηγείται για μία τριετία και διακόπτεται.

Εάν κατά τη διάρκεια της τριετίας ο δικαιούχος συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας του, η σύνταξη διακόπτεται, αλλά επαναχορηγείται μόλις συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του.

Εάν με τη συμπλήρωση της τριετίας, ο δικαιούχος είναι μικρότερος από 55 ετών, τότε η σύνταξη διακόπτεται οριστικά.

Μοναδική περίπτωση, η σύνταξη θανάτου να συνεχίσει να καταβάλλεται χωρίς να ισχύουν τα παραπάνω όρια ηλικίας, είναι ο επιζών να είναι ανίκανος για βιοποριστική εργασία, ή η σύνταξη να χορηγείται στα τέκνα του θανόντος, τα οποία κατά την απώλειά του ήταν κάτω των 18 ετών ή κάτω των 24 ετών και σπούδαζαν, ή κατά τη χρονική στιγμή του θανάτου, κρίθηκαν ανίκανα για βιοποριστική εργασία.

Επίσης, διευκρινίζονται οι κανόνες που ισχύουν για μεταβίβαση σύνταξης σε περίπτωση συζύγων που έχουν πάρει διαζύγιο.

Στην εγκύκλιο, τονίζεται ότι ο δικαιούχος σύνταξης θανάτου λαμβάνει το σύνολο της σύνταξης για μία τριετία και στη συνέχεια, το 50% αυτής, εάν ο επιζών σύζυγος εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει σύνταξη από οποιαδήποτε άλλη πηγή.

Ειδικά όμως για περιπτώσεις που ο γάμος τελέστηκε μετά τη χορήγηση της σύνταξης και η διαφορά ηλικίας μεταξύ των συζύγων είναι άνω των 10 ετών, η σύνταξη θανάτου είναι ακόμα μικρότερη.

Επισημαίνεται ότι για θανάτους που προκλήθηκαν πριν από την έναρξη ισχύος του νέου νόμου για το Ασφαλιστικό, δηλαδή πριν από τη 13η Μαΐου 2016, εάν έχει ξεκινήσει η καταβολή της σύνταξης, διατηρείται ως έχει. Εάν όμως η καταβολή της σύνταξης του θανόντος ξεκίνησε μετά την ως άνω ημερομηνία, τότε εφαρμόζονται οι νέες διατάξεις.

Πηγή: http://www.euro2day.gr/

Δείτε την απόφαση εδώ

 

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671