ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Τρίτη - 17/01/2017)

Ανοιξε η e-αίτηση για συνταξιοδότηση.

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Ανοιξε η e-αίτηση για συνταξιοδότηση

Ηλεκτρονικά και χωρίς μετάβαση σε κεντρικό κατάστημα του ΕΦΚΑ θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις συνταξιοδότησης οι δικαιούχοι. Με προβλήματα η λειτουργία του ηλεκτρονικού μητρώου. Στις 23 Ιανουαρίου το στοίχημα για τις e-εισφορές.

Διαθέσιμη είναι από χθες η ηλεκτρονική αίτηση συνταξιοδότησης προς τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Αν και οι... ηλεκτρονικές πύλες του νέου υπερταμείου άνοιξαν βάσει του χρονοδιαγράμματος, δεν λείπουν τα μικροπροβλήματα στο ηλεκτρονικό μητρώο, που βάσει του σχεδιασμού θα δέχεται νέες εγγραφές ασφαλισμένων και συνταξιούχων ενώ θα περιέχει και όλες τις πληροφορίες και μεταβολές για τους ήδη υπάρχοντες.

Και αυτό γιατί η ηλεκτρονική ενοποίηση του μητρώου όλων των ασφαλιστικών ταμείων αποτελεί ίσως ένα από τα πλέον δύσκολα εγχειρήματα για τη λειτουργία του υπερταμείου, καθώς υπάρχουν τεράστιες τεχνικές δυσκολίες ενοποίησης πληροφοριακών συστημάτων που δεν είναι συμβατά μεταξύ τους.

Μάλιστα, ο «ηλεκτρονικός» ΕΦΚΑ έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει, με επόμενο σταθμό τις 23 Ιανουαρίου, οπότε βάσει σχεδιασμού θα πρέπει να «ανοίξει» εν μέρει ο προσωπικός λογαριασμός ασφαλισμένου, ώστε ο καθένας να παρακολουθεί τον χρόνο ασφάλισής του, τις οικονομικές του εκκρεμότητες και κυρίως τις ασφαλιστικές του εισφορές που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. 


Στόχος του υπουργείου Εργασίας μέσω της συγχώνευσης αναμένεται να υπάρξει και μείωση του λειτουργικού κόστους, εξοικονομώντας χρήματα από ενοίκια, λογαριασμούς υπηρεσιών και σύντμηση του χρόνου εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων.

Η πλήρης λειτουργία του νέου συστήματος πρόκειται να ολοκληρωθεί σταδιακά.
 Προς το παρόν, οι πρώτες αλλαγές που γίνονται άμεσα ορατές αφορούν στην ενημέρωση των ασφαλισμένων. Η ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ www.efka.gov.gr βρίσκεται ήδη σε λειτουργία, όπου είναι διαθέσιμες για τους πολίτες πληροφορίες σχετικά με το νέο σύστημα και όλα τα έντυπα (αιτήσεις και δικαιολογητικά) για τις συντάξεις.

Από χθες, άνοιξε και η διαδικασία ηλεκτρονικής αίτησης συνταξιοδότησης, με στόχο να έχει πρόσβαση σε αυτό άμεσα κάθε ασφαλισμένος και να μη χρειάζεται να μεταβεί σε κάποιο κεντρικό ή περιφερειακό κατάστημα.

Επόμενος στόχος είναι η πλήρης δυνατότητα για ηλεκτρονική πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες για τους ασφαλισμένους (μητρώο, ένσημα κ.τλ.), όπως και στον online ατομικό λογαριασμό ασφαλισμένου, με όλα τα προσωπικά του στοιχεία.

Στο μέλλον, αντίστοιχη εξυπηρέτηση θα παρέχεται και μέσω της νέας τηλεφωνικής γραμμής 1555 και μέσω οποιουδήποτε ΚΕΠ. Μέχρι τότε, θα διατηρηθούν βέβαια όλες οι υπάρχουσες περιφερειακές υπηρεσίες.

Ταυτόχρονα και μέχρι το τέλος του 2017, βάσει και της υπό έκδοση υπουργικής απόφασης, θα έχουν καταβληθεί και όλες οι εκκρεμείς συντάξεις που περιμένουν οι δικαιούχοι χρόνια τώρα. Στόχος είναι να πληρώνονται τουλάχιστον 9.000 καινούργιες συντάξεις κάθε μήνα, αρχής γενομένης από την πληρωμή των συντάξεων Μαρτίου, στα τέλη Φεβρουαρίου. Οι πληρωμές θα γίνουν από τον ΕΦΚΑ, με τη σειρά προτεραιότητας που έχουν ήδη οι φάκελοι σε εκκρεμότητα.

Το πρόγραμμα έχει ημερομηνία οριστικής λήξης την 31η Οκτωβρίου 2017 κι έως τότε θα πρέπει να έχουν πληρωθεί όλες οι εκκρεμείς συντάξεις. Διαφορετικά, όπως ορίζει και η σχετική διάταξη νόμου, τα κονδύλια θα πρέπει να επιστραφούν στον κρατικό προϋπολογισμό. Γι’ αυτό και τα τμήματα απονομής συντάξεων, βάσει του σχεδιασμού, ενισχύονται με το προσωπικό που πλεονάζει σε άλλες υπηρεσίες (π.χ. μονάδες διοικητικού ή οικονομικού), μετά και την ενοποίηση όλων των Ταμείων.

Τελικός στόχος είναι από το τέλος του 2017 η απονομή της σύνταξης να γίνεται εντός τριμήνου από την υποβολή της αίτησης.

Ρούλα Σαλούρου

salourou@euro2day.gr

Πηγή: http://www.euro2day.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671