ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Δευτέρα - 16/01/2017)

Ο Πορτογάλος τοποτηρητής στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Ο Πορτογάλος τοποτηρητής στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων

Του Κωστή Χ. Πλάντζου

Και Πορτογάλο «προπονητή» έχει πλέον η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (πρώην ΓΓΔΕ). Παρότι οι δανειστές επέβαλαν και πέτυχαν να της δοθεί πλήρης ανεξαρτησία από τον εναγκαλισμό των εκάστοτε κυβερνήσεων, επιδίωξαν και έβαλαν και δικό τους τοποτηρητή, για να διασφαλίσουν ότι θα επιτελέσει αυτόνομα το ελεγκτικό έργο της, μένοντας μακριά από πολιτικές ή άλλες πιέσεις.

Μη έχοντας χωνέψει ακόμα την τύχη που είχαν όλοι οι προκάτοχοι του κ. Γιώργου Πιτσιλή στη ΓΓΔΕ τα τελευταία χρόνια (καθώς τόσο ο κ. Χάρης Θεοχάρης όσο και η κυρία Κατερίνα Σαββαΐδου εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση από διαφορετικές κυβερνήσεις), η Κομισιόν επέλεξε και πρότεινε στον Ελληνα υπουργό Οικονομικών έναν ξένο τεχνοκράτη, τον Πορτογάλο Ζοζέ Περέιρα, να αναλάβει θέση εμπειρογνώμονα που θα συνδράμει με την πείρα του στα πρώτα βήματα της νέας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και του νέου διοικητή της Γιώργου Πιτσιλή -και μέχρι τώρα γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων-, πρόταση που αποδέχτηκε ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Αν και από το οργανόγραμμα της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι δεν θα έχει καν δικαίωμα ψήφου παρά μόνο συμβουλευτικό ρόλο, ο εμπειρογνώμων σύμβουλος θα μπορεί να έχει πλήρη πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία της φορολογικής αρχής, όπως ακριβώς ο διοικητής της και το πενταμελές Συμβούλιο Διοίκησης.

Εχοντας διατελέσει και ο ίδιος επί 7 χρόνια γενικός διευθυντής και διοικητής της Αρχής Εσόδων της Πορτογαλίας, ο Ζοζέ Αντόνιο ντε Αζεβέδο Περέιρα έχει πείρα από παρεμβάσεις υπουργών της χώρας του, τις οποίες απέκρουε. Μάλιστα ενόσω ήταν ο ισχυρός άνδρας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού της Πορτογαλίας δεν είχε ποτέ μιλήσει δημόσια, ενώ πέρυσι, αμέσως μετά την αποχώρησή του από το πόστο που κατείχε, επέλεξε να σπάσει τη σιωπή του και να κάνει δημόσια παρέμβαση, με αφορμή τον σάλο που είχε ξεσπάσει και στη χώρα του για τις «λίστες των VIP» της φοροδιαφυγής, προκειμένου να αποτρέψει καρατομήσεις με άνωθεν παρεμβάσεις, στρεφόμενος ειδικά κατά υπουργών της πορτογαλικής κυβέρνησης.

Στις επιτυχίες του περιλαμβάνεται και η δημιουργία πολλών ηλεκτρονικών εφαρμογών, οι οποίες όμως προκάλεσαν και έντονες αντιδράσεις, ειδικά για την πλήρη πρόσβαση της Εφορίας στους τραπεζικούς λογαριασμούς και για την ηλεκτρονική διασταύρωση τιμολογίων όπου 1 εκατομμύριο συναλλασσόμενοι κάθε μήνα μπαίνουν στην ψηφιακή πλατφόρμα του υπουργείου Οικονομικών της Πορτογαλίας για να ελέγξουν τους προμηθευτές τους εάν διέπραξαν φοροαπόκρυψη.

Συμβόλαιο για 5+5 χρόνια

Ο Πορτογάλος τεχνικός σύμβουλος δεν έχει μόνο την εμπειρία και τις γνώσεις (καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας) για να παίξει τον ρόλο του, αλλά και την εντολή των δανειστών να τους αναφέρει ό,τι «στραβό» υποπέσει στην αντίληψή του.

Παρότι απέφευγε τις συνεντεύξεις, στην Πορτογαλία έχει τη φήμη τεχνοκράτη με σωστή αντίληψη των καταστάσεων. Σίγουρα οι εμπειρίες του βρίσκουν αναλογίες και στη χώρα μας, αφού ξέρει από πρώτο χέρι τι ζητάει η τρόικα και πώς βγαίνει μια χώρα από τα μνημόνια.

Τυπικά, πάντως, ο κ. Περέιρα θα μείνει στη χώρα μας για τουλάχιστον πέντε χρόνια, με προοπτική ανανέωσης για άλλα 5 ακόμα - δηλαδή έως και το 2026!

Συγκεκριμένα, ο ιδρυτικός νόμος της ΑΑΔΕ ορίζει ότι «κατά τα πρώτα πέντε έτη λειτουργίας της Αρχής στο Συμβούλιο Διοίκησης θα παρέχει εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ζητήματα βέλτιστων διεθνών πρακτικών σε εμπειρογνώμονες με εμπειρία σε ζητήματα φορολογικής διοίκησης που έχει αποκτηθεί στο εξωτερικό. Ο εμπειρογνώμονας, ο οποίος δύναται να συμμετέχει στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Διοίκησης χωρίς δικαίωμα ψήφου, έχει τα ίδια δικαιώματα πρόσβασης στα έγγραφα και στοιχεία της Αρχής με τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης, καθώς και τις ίδιες υποχρεώσεις. Κατόπιν πρότασης του Συμβουλίου Διοίκησης, ο υπουργός Οικονομικών δύναται, με απόφασή του που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, να παρατείνει το ανωτέρω χρονικό διάστημα έως πέντε ακόμη έτη».

Επίσης ορίζεται ότι «ο πρόεδρος και τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης, καθώς και ο εμπειρογνώμονας, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους έχουν υποχρέωση να τηρούν τις αρχές της αντικειμενικότητας και αμεροληψίας», ενώ οι αποδοχές του τελευταίου «καθορίζονται στο ποσό των 300 ευρώ ανά συνεδρίαση και σε κάθε περίπτωση δεν μπορούν να υπερβαίνουν ετησίως το 30% των αποδοχών γενικού γραμματέα υπουργείου».

Ωστόσο, ειδικά για τον εμπειρογνώμονα που καλείται από το εξωτερικό «αναγνωρίζονται έξοδα κίνησης με κάθε μεταφορικό μέσο, ημερήσια αποζημίωση εξωτερικού και έξοδα διανυκτέρευσης εξωτερικού», ενώ εξαιρείται του ανώτατου ορίου ημερών εκτός έδρας που ισχύει στο Δημόσιο.

*Όπως δημοσιεύτηκε στο Business Stories της 8ης Ιανουαρίου

Πηγή: http://www.newmoney.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671