ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Πέμπτη - 12/01/2017)

ΕΦΚΑ: Πώς θα αποπληρωθούν 95.000 συντάξεις σε αναμονή.

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

ΕΦΚΑ: Πώς θα αποπληρωθούν 95.000 συντάξεις σε αναμονή

Το χρονοδιάγραμμα, οι καθυστερήσεις και το ενδεχόμενο να χαθεί μέρος από την έκτακτη επιχορήγηση των 860 εκατ. ευρώ. Ποιες αποφάσεις εκκρεμούν. Μεγάλος πονοκέφαλος για τις επικουρικές.

Σε αγώνα δρόμου προκειμένου να μη χαθεί μέρος από τα συνολικά 860 εκατ. ευρώ με τα οποία θα επιχορηγηθεί εντός του 2017 ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης, ώστε να εκδοθούν και να πληρωθούν οι περίπου 95.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης που βρίσκονται ακόμη και για πάνω από δύο χρόνια σε αναμονή, θα πρέπει να επιδοθεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Η διάταξη νόμου που ψηφίστηκε τον περασμένο χρόνο και αφορά στην έκτακτη χρηματοδότηση του νεοσύστατου ΕΦΚΑ με 859 εκατ. ευρώ ορίζει ρητά ότι τα ποσά θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, εφόσον έχουν παρέλθει ενενήντα ημέρες από την υποβολή τους και δεν έχει εκδοθεί οριστική απόφαση συνταξιοδότησης.

Από το υπουργείο Εργασίας, μετά από καταγγελίες του πρώην υπουργού και νυν τομεάρχη Εργασίας της ΝΔ Γιάννη Βρούτση για απραξία και ανικανότητα της κυβέρνησης που θέτει σε κίνδυνο την έκτακτη επιχορήγηση και κατά συνέπεια την αποπληρωμή των συντάξεων, ανακοίνωσαν ότι μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου θα έχουν αποπληρωθεί όλες οι εκκρεμείς αιτήσεις για κύριες συντάξεις, που φτάνουν πλέον κατά προσέγγιση στις 95.000. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης στον ΕΦΚΑ, την 1η Ιανουαρίου 2017, είχαν μειωθεί στις 95.000, έναντι 160.551 αιτήσεων σε αναμονή στις 31 Δεκεμβρίου 2014.

Να σημειωθεί ότι εκκρεμεί ακόμη η έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης των συναρμόδιων υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών, με την οποία θα καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία επιχορήγησης του ΕΦΚΑ.

Με την ίδια απόφαση μάλιστα, θα πρέπει να καθοριστούν οι διαδικασίες αλλά και οι προθεσμίες επιστροφής στον κρατικό προϋπολογισμό, της επιχορήγησης που δεν θα χρησιμοποιηθεί. Και αυτό γιατί ο νόμος ορίζει ότι τα ποσά που δεν θα χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών, θα πρέπει να επιστραφούν. Σε περίπτωση μάλιστα που οι προθεσμίες επιστροφής παρέλθουν άπρακτες, ποσό αντίστοιχου ύψους με το ποσό της επιστροφής θα παρακρατείται από την προβλεπόμενη κρατική χρηματοδότηση προς τον ΕΦΚΑ.

Στο υπουργείο Εργασίας πάντως σχεδιάζουν ότι κάθε μήνα, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο, περίπου 100 εκατ. ευρώ θα καταβάλλονται για την εξόφληση των συντάξεων σε αναμονή, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνει και τα 3 χρόνια. Στόχος είναι στο τέλος του 2017 να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο και να πληρώνονται συντάξεις από τον ΕΦΚΑ σε 3 μήνες από την υποβολή της αίτησης.

Για να επιτευχθεί βέβαια ο στόχος, θα πρέπει να λυθούν γρήγορα όλα τα διοικητικά και “τεχνικά” προβλήματα λειτουργίας του νέου υπερταμείου, ώστε οι εργαζόμενοι σε αυτό να τρέξουν παράλληλα με την έκδοση των νέων και τον επανυπολογισμό των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων. Θα πρέπει επίσης να συμφωνηθεί μεταξύ θεσμών, υπουργείου Εργασίας και Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο συντελεστής αναπροσαρμογής των μισθών από το 2002 και μετά, καθώς με καθυστέρηση 8 μηνών εκδόθηκαν πριν από τα Χριστούγεννα οι απαραίτητες εγκύκλιοι για τον υπολογισμό και επανυπολογισμό των συντάξεων, χωρίς όμως τον συγκεκριμένο συντελεστή, ο οποίος θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στο τελικό ύψος των παροχών.

Οι επικουρικές

Τεράστιο πρόβλημα, που ενδέχεται να κρύβει και νέες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, συνιστούν οι 129.531 εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης του ενιαίου υπερεπικουρικού ΕΤΕΑΕΠ. Βάσει του Μνημονίου μάλιστα, απαγορεύεται οποιαδήποτε κρατική χρηματοδότηση προς το συγκεκριμένο ταμείο, το οποίο εκτιμά ότι για να βγάλει το τρέχον έτος θα κάνει, όπως και το 2016, χρήση μέρους από την περιουσία του.

Όπως μάλιστα φαίνεται και από τον προϋπολογισμό του, από τις συνολικά περίπου 130.000 αιτήσεις που εκκρεμούν από 11 έως και 30 μήνες και κοστολογούνται συνολικά στα 420 εκατ. ευρώ, μόλις οι 40.000 θα πληρωθούν εντός του 2017.

Όσο για τα εφάπαξ, σύμφωνα με το υπουργείο, από 1η Ιουλίου 2016 έως 31 Δεκεμβρίου 2016 εκδόθηκαν 14.374 εντάλματα πληρωμής για εφάπαξ βοηθήματα, ενώ εκτιμάται ότι έως τον Ιούνιο θα έχει πληρωθεί το σύνολο των βοηθημάτων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και υπολογίζονται σε 24.500.

Ρούλα Σαλούρου

salourou@euro2day.gr

Πηγή: http://www.euro2day.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671