ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ (πλην Υπ. Οικονομικών)"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Δελτίο Τύπου (Παρασκευή - 30/12/2016)

Απολογισμός ΙΚΑ - ΕΤΑΜ (Ιούλιος 2015 - Δεκέμβριος 2016)

ΙΚΑ - ΕΤΑΜ

Αθήνα, 30 Δεκεμβρίου 2016

Δελτίο Τύπου

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

Ιούλιος 2015 - Δεκέμβριος 2016

Κυρίες και κύριοι καλημέρα σας, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.

Ο Διοικητής, οι Υποδιοικητές, οι συνεργάτες και το προσωπικό του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ νιώθουμε την ανάγκη να απευθυνθούμε στην Ελληνική Κοινωνία, μετά από ένα δεκαεπτάμηνο συνεχούς προσπάθειας και σκληρής δουλειάς, που κράτησε όρθιο το μεγαλύτερο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, τον αναβάθμισε και τον κατέστησε δημιουργικό καταλύτη του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Παραθέτουμε στην Ελληνική Κοινωνία, απαλλαγμένοι από κάθε ίχνος έπαρσης, τα αποτελέσματα Διοίκησης - εργαζομένων μετά από δέκα επτά (17) μήνες κοινής προσπάθειας.

Ανταποκρινόμενοι στην εμπιστοσύνη που μας περιέβαλε η κυβέρνηση και ο κ. Πρωθυπουργός Α. Τσίπρας, απευθυνόμαστε στην Ελληνική Κοινωνία με τον αναγκαίο προς αυτή σεβασμό και ευθύνη.

Δηλώνουμε ότι θωρακίσαμε το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με επαρκή αποτελέσματα, ικανά να τον καταστήσουμε σταθερό και αδιαμφισβήτητο πυλώνα της μεγαλύτερης κοινωνικής μεταρρύθμισης των τελευταίων ετών.

Αβίαστα βεβαιώνεται ότι το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ όχι μόνο δεν έπεσε στα βράχια, αλλά στήριξε και ανάδειξε την υπεροχή της υποχρεωτικής, καθολικής, δημόσιας, αλληλέγγυας Κοινωνικής Ασφάλισης, διασώζοντας το σύνολο του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης (Σ.Κ.Α).

Αποκαθιστώντας τους εργαζόμενους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, από αδικαιολόγητες επιθέσεις, θέλουμε να τους αναγνωρίσουμε την τεράστια προσφορά στο τελικό αποτέλεσμα και τη θετική έκβαση, παρά τις αντίξοες συνθήκες στο δημοσιονομικά ασφυκτικό περιβάλλον.

Η συμβολή τους στην υπεράσπιση και καταξίωση της Κοινωνικής Ασφάλισης παρέχει δικαιολογημένο περίσσευμα αισιοδοξίας στην Ελληνική Κοινωνία για το αυριανό στέριωμα του ΕΦΚΑ.

Οι επιδόσεις του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, το σωρευμένο κοινωνικό απόθεμα αισιοδοξίας σε αντιδιαστολή με τις φιέστες των ιδιωτικών ασφαλιστικών επιχειρήσεων, αποτελούν τον ασφαλέστερο οδηγό στο αύριο.

Η δεκαεπτάμηνη (17), διαυγής, δημοκρατική, συλλογική και δημιουργική δύσκολη πορεία μπορεί και έχει όλες τις προϋποθέσεις να εγγυηθεί στους ασφαλισμένους, σταθερές παροχές, χωρίς περικοπές και καταλήστευση των συντάξεων, μείωση των ανισοτήτων, αποκλεισμό της περιθωριοποίησης των συνταξιούχων και διασφάλιση στο μέλλον αξιοπρεπών συντάξεων.

Ο απολογισμός της κοινής δράσης διοίκησης και προσωπικού, αποδεικνύει την αξία της αθόρυβης, ουσιαστικής, παραγωγικής σκληρής δουλειάς μας.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι:

1. Το ενδεκάμηνο του έτους 2016 συγκριτικά με το αντίστοιχο ενδεκάμηνο του έτους 2015 βελτιώσαμε τα έσοδα κατά 455,23 εκατομμύρια ευρώ ή ποσοστό 4,77%.

2. Για 4ο συνεχή μήνα δεν δανεισθήκαμε για την καταβολή των συντάξεων.

3. Ο οικονομικός απολογισμός του 2016 κλείνει με έλλειμμα ύψους ενός (1) δισεκατομμυρίου ευρώ, όταν ο προϋπολογισμός του 2016 προέβλεπε έλλειμμα 2,037 δις ευρώ.

4. Τα ανωτέρω οικονομικά αποτελέσματα είναι τα καλύτερα της τελευταίας επταετίας.

Στο ιδιαίτερα σημαντικό πεδίο των συνταξιοδοτήσεων, τα αποτελέσματα, χωρίς να μας γεννούν κανενός είδους έπαρση, είναι ιδιαίτερα θετικά.

Αρκεί να σημειώσουμε ότι οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης είχαν εξελιχθεί σε μείζον κοινωνικό πρόβλημα για όλες τις κυβερνήσεις. Σήμερα το φαινόμενο της χρόνιας καθυστέρησης των αιτήσεων συνταξιοδότησης αποτελεί παρελθόν.

Με τις ενέργειες που έχουμε δρομολογήσει, οι εκκρεμότητες στις απονομές συντάξεων είναι πολύ λιγότερες από τα προηγούμενα έτη. Μάλιστα, το πρώτο δίμηνο του 2017, σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας, δεν θα εκκρεμεί καμία αίτηση που έχει υποβληθεί μέχρι το τέλος του 2015.

Επίσης, η πλειοψηφία των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί εντός του 2016, στα πλαίσια του νόμου που ίσχυε έως 12-5-2016, θα έχει ικανοποιηθεί με οριστικές αποφάσεις ή προσωρινές συντάξεις.

Σ' αυτό το σημείο θέλουμε να αναφερθούμε στο θέμα της απονομής συντάξεων του ΤΕΑΠΓΣΩ που εκκρεμούσε απ' το 2010, έχοντας φέρει σε αδιέξοδο τους ασφαλισμένους του. Ήσαν εκατοντάδες οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης και πάρα πολλές αυτές που είχαν απορριφθεί, οδηγώντας ασφαλισμένους στο περιθώριο.

Με πρόσφατη γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ, που κάναμε άμεσα αποδεκτή, όλοι οι ταλαιπωρημένοι ασφαλισμένοι θα λάβουν κανονικά τις συντάξεις τους.

Επίσης, η προσπάθεια ενίσχυσης, βελτίωσης και εκσυγχρονισμού του Ολοκληρωμένου Πληροφορικού Συστήματος (Ο.Π.Σ.) με ταυτόχρονη μείωση σπατάλης, εξοικονόμησης πόρων, διαχείρισης της συντήρησης, έδωσε πολύ θετικά αποτελέσματα στα πεδία οικονομικής και διοικητικής λειτουργίας, αναβαθμίζοντας το επίπεδο ποιότητας των υπηρεσιών.

Ενδεικτικό της προσπάθειάς μας είναι ότι σήμερα η ηλεκτρονική αίτηση, η ηλεκτρονική παρακολούθηση του αιτήματος, η ηλεκτρονική ένσταση και ηλεκτρονική αποστολή της γνωμάτευσης, όπου επιθυμεί ο ενδιαφερόμενος, αποτελεί πραγματικότητα για τους συνανθρώπους μας με αναπηρία.

Θεωρώντας το ζήτημα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων ως ζήτημα κομβικής σημασίας τόσο για την αύξηση των εσόδων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, όσο και για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και άρα των θέσεων εργασίας ανά την επικράτεια, επιλέξαμε, πάντα σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του ΚΕΑΟ, να βοηθήσουμε θετικά τις επιχειρήσεις στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, κινήσαμε τις νόμιμες διαδικασίες έναντι εκείνων των οφειλετών που με πρόθεση επιλέγουν να μην τηρούν τις ανειλημμένες υποχρεώσεις τους προς το Ίδρυμα.

Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ παρέχει εγγυήσεις στη συνέχειά του και δίκαια κατακτάει στην πράξη το ρόλο της ατμομηχανής του ΕΦΚΑ.

Αναμφίβολα το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στο 17μηνο της παρουσίας μας στη Διοίκησή του, με τη σημαντική συμβολή των εργαζόμενων, βελτίωσε ουσιαστικά την εικόνα του, ενίσχυσε την αυτοεκτίμηση των στελεχών του, βελτίωσε το αποτέλεσμα της δουλειάς όλων και παρείχε το αγαθό της κοινωνικής ασφάλισης με σεβασμό και αξιοπρέπεια στους ασφαλισμένους του.

Ανοίξαμε δρόμους δημοκρατικής λειτουργίας και επικοινωνίας χωρίς διακρίσεις, ημετερισμούς και πελατειακές σχέσεις.

Χτίσαμε τους δρόμους που κινείται και θα κινηθεί ο ΕΦΚΑ, παρά τα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια και τις δυσκολίες που δημιούργησαν αντιξοότητες όπως η καθυστέρηση διαμόρφωσης της δομής του νέου φορέα (ο ν. 4445/2016 πήρε ΦΕΚ την 19/12/2016), η καθυστέρηση έκδοσης των αναγκαίων εγκυκλίων για τον υπολογισμό των συντάξεων απ' τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου κ.α.

Πραγματοποιήσαμε σε 17 μήνες πολλά από τον σχεδιασμό που είχαμε όταν αναλάβαμε τη διοίκηση του μεγαλύτερου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης της Χώρας. Υπάρχουν αρκετά ακόμα που πρέπει να υλοποιηθούν.

Ο ΕΦΚΑ, που παίρνει τη σκυτάλη και τη μεγάλη ευθύνη της διασφάλισης της συνέχειας, έχει εγγυητές τους εργαζόμενους, για θετικό πρόσημο στη λειτουργία του, αναπτυγμένη ασφαλιστική συνείδηση απ' τον πολίτη και βέλτιστο ασφαλιστικό αγαθό, που θα παρέχεται με σεβασμό και αξιοπρέπεια στον ασφαλισμένο.

Σκοπός του ΕΦΚΑ είναι η άρση των ανισοτήτων και των αδικιών, οι κοινές εισφορές και παροχές για όλους και η βελτιωμένη παροχή υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους.

Τα θετικά αποτελέσματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ είναι προϊόντα κοινής σκληρής δουλειάς, σχεδιασμού και προγραμματισμού, που αντιμετώπισαν δραστικά χρόνιες ανεπάρκειες, αλληλοεπικαλύψεις, υστερήσεις και αδράνειες.

Εφαρμόσαμε δράσεις στα πεδία χρηματοδότησης, αξιοποιήσαμε πόρους, ελέγξαμε οικονομικές υστερήσεις και διαχειριστικές ανεπάρκειες, εκσυγχρονίσαμε την πληροφορική, βελτιώσαμε τις διοικητικές πρακτικές, αξιοποιήσαμε νέες τεχνογνωσίες για την καλύτερη προσαρμογή στο καινούργιο.

Η αισιόδοξη πορεία του ΙΚΑ είναι η αναγκαία γέφυρα για την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ με θετικό πρόσημο.

Ως Διοικητής του ΕΦΚΑ και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του δραστηριοποιήθηκα μαζί με όλο το Δ.Σ. και λάβαμε πολλές αποφάσεις για τη συγκρότηση και λειτουργία του. Συγκροτήσαμε και λειτούργησε η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών και Διοικητικής Υποστήριξης του ΕΦΚΑ με τις διευθύνσεις της.

Συγκροτήσαμε και λειτούργησαν Ομάδες Έργου στα πλαίσια του ν. 4387/2016, με αντικείμενο την προετοιμασία του ΕΦΚΑ στους τομείς των εισφορών, της απονομής συντάξεων, της στέγασης των υπηρεσιών, της πληροφορικής και του οργανογράμματος.

Καταρτίσαμε τον προσωρινό προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ έτους 2016 και τον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ έτους 2017.

Καταβάλαμε τιτάνια προσπάθεια με σκληρή δουλειά σε ιδιαίτερα σύντομο χρονικό διάστημα και δύσκολες συνθήκες, ώστε να ετοιμαστούν όσα είναι απαραίτητα για το επίτευγμα της λειτουργίας του ΕΦΚΑ από την αρχή του 2017.

Στο πεδίο του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης (Σ.Κ.Α) το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ επί 80 χρόνια κρίθηκε από την κοινωνία θετικά και κανείς δεν μπορεί να το απαξιώσει.

Είναι και θα παραμείνει ο βασικός πυλώνας της οικοδόμησης και της εφαρμογής της μεγάλης κοινωνικής μεταρρύθμισης του ΕΦΚΑ.

Παρακαταθήκη μας το ήθος, η εντιμότητα, η σκληρή και αποτελεσματική δουλειά.

Έχουμε τη βεβαιότητα ότι η μεγάλη προσπάθεια της στήριξης της υποχρεωτικής, καθολικής, δημόσιας, αλληλέγγυας κοινωνικής ασφάλισης, θα συνεχιστεί στα πλαίσια του ΕΦΚΑ, καθώς αποτελεί αδήριτη ανάγκη της κοινωνίας και των πολιτών.

30-12-2016

Ο Διοικητής

 

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671