ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ - Ο.Γ.Α."
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
ΟΓΑ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 8/23.11.2009

Ασφάλιση στον ΟΓΑ των αυτοτελώς απασχολουμένων εργατών γης - Κατάργηση Υπεύθυνων Δηλώσεων Εργοδοτών – Κτηματιών

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                                                  Αθήνα, 23-11-2009

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ (ΟΓΑ)

ΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ                                            ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ  ΑΡΙΘ. 8/2009

ΚΛΑΔΟΙ: ΚΥΡΙΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΥΓΕΙΑΣ

Ταχ. Δ/νση : Πατησίων 30

101 70  ΑΘΗΝΑ

Ηλεκτρ. Δ/νση: www.oga.gr

Κέντρο Τηλεφωνικών

Πληροφοριών ΟΓΑ : 1510

ΘΕΜΑ: Ασφάλιση στον ΟΓΑ των αυτοτελώς απασχολουμένων  εργατών γης - Κατάργηση Υπεύθυνων Δηλώσεων Εργοδοτών – Κτηματιών

ΣΧΕΤ.: «Οι αριθ. 1/1999, 1/2003 και 9/2007 εγκύκλιοί μας»

Με την παρούσα εγκύκλιό μας, σας ενημερώνουμε για τη νέα διαδικασία ασφάλισης στον ΟΓΑ των αυτοτελώς απασχολουμένων εργατών γης και ειδικότερα για τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίζουν οι ενδιαφερόμενοι στον αρμόδιο Ανταποκριτή ΟΓΑ για την εγγραφή τους στα Μητρώα Ασφαλισμένων του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών.

Ι. ΓΕΝΙΚΑ

Ισχύον Νομικό Πλαίσιο

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 του Ν. 2458/1997, στην ασφάλιση του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών υπάγονται υποχρεωτικά και αυτοδίκαια όλα τα πρόσωπα που ασφαλίζονται στον ΟΓΑ, σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις, δηλαδή όλα τα πρόσωπα τα οποία απασχολούνται αυτοτελώς στην Ελλάδα κατά κύριο επάγγελμα, από το οποίο αντλούν το βιοπορισμό τους, στην αγροτική οικονομία ή σε άλλες καλυπτόμενες από την ασφάλιση του ΟΓΑ εργασίες.

Με τις διατάξεις του άρθρου 27 του Ν. 2639/98 υπήχθησαν στην ασφάλιση του ΟΓΑ όλα τα πρόσωπα που απασχολούνται κατά κύριο βιοποριστικό επάγγελμα, επί μισθώ ή ημερομισθίω, σε αγροτικές εργασίες. Οι εργαζόμενοι αυτοί (εργάτες γης) θεωρούνται αυτοτελώς απασχολούμενοι, ασφαλίζονται με δική τους ευθύνη στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης του ΟΓΑ και είναι οι ίδιοι υπόχρεοι για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών τους.

Με τις ίδιες διατάξεις εξαιρέθηκαν (τότε) από την ασφάλιση του ΟΓΑ και εξακολούθησαν να υπάγονται στην ασφάλιση του ΙΚΑ ορισμένες κατηγορίες απασχολουμένων με αμοιβή στην αγροτική οικονομία, όπως οι απασχολούμενοι σε βουστάσια, ιπποφορβεία, πτηνοτροφεία, χοιροτροφεία, τυροκομεία και παρεμφερείς επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις (άρθρο 2, παρ. 1, εδαφ. α του ν. 825/78), οι απασχολούμενοι για λογαριασμό επιχειρήσεων και εκμεταλλεύσεων οι οποίες λειτουργούσαν με τη μορφή Α.Ε. ή ΕΠΕ ή είχαν ως αντικείμενο την ανθοκηπουρική (άρθρο 16 ν. 1469/84), οι απασχολούμενοι σε γεωργικές εργασίες για λογαριασμό του Δημοσίου και ΝΠΔΔ (άρθρο 2, παρ. 1, εδ. β του ν. 825/98) κ.α.

Επίσης, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγρ. 1, εδάφια α και β, του άρθρου 6 του Ν.3050/2002, η κατά κύριο επάγγελμα απασχόληση στην αγροτική οικονομία κατά την έννοια της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του Ν. 4169/1961, όπως ισχύει, αποδεικνύεται από το εκκαθαριστικό της αρμόδιας Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (ΔΟΥ), εφόσον τα εκκαθαρισθέντα εισοδήματα προέρχονται από γεωργικές επιχειρήσεις. Σε περίπτωση που ο απασχολούμενος στην αγροτική οικονομία δεν υποχρεούται σε υποβολή φορολογικής δήλωσης, η κατά κύριο επάγγελμα απασχόληση στην αγροτική οικονομία αποδεικνύεται από άλλα δικαιολογητικά που προβλέπονται από την παράγραφο 2 του άρθρου 6 του Π.Δ. 78/1998.

2. Με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 7 του Ν. 3232/2004, όπως ισχύουν μετά την αντικατάστασή τους από τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 52 του Ν. 3518/2006, υπήχθησαν στην ασφάλιση του ΟΓΑ από 1-1-2004, εξαιρούμενοι της ασφάλισης του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, οι απασχολούμενοι με αμοιβή, σε αγροτικές εργασίες της πρωτογενούς αγροτικής δραστηριότητας, σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις ή σε αγροτικούς συνεταιρισμούς, ανεξάρτητα από τη νομική μορφή και το μέγεθος αυτών. Δηλαδή υπήχθησαν στην ασφάλιση του ΟΓΑ και οι απασχολούμενοι στην πρωτογενή αγροτική δραστηριότητα σε επιχειρήσεις με μορφή Α.Ε. και ΕΠΕ, οι απασχολούμενοι σε βουστάσια, χοιροτροφεία, πτηνοτροφεία κλπ, καθώς και οι αλιεργάτες της παράκτιας και μέσης αλιείας, οι οποίοι μέχρι τότε υπήγοντο στην ασφάλιση του ΙΚΑ.

Υπεύθυνος για την ασφάλιση των απασχολουμένων αυτών και υπόχρεος για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών τους είναι ο εργοδότης τους.

3. Επομένως, οι αυτοτελώς απασχολούμενοι εργάτες γης υπάγονται στην ασφάλιση του ΟΓΑ, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 27 του ν.2639/1998 και του ν.2458/1997, εφόσον απασχολούνται συστηματικά και κατά κύριο βιοποριστικό επάγγελμα στην αγροτική οικονομία.

Οι απασχολούμενοι στην πρωτογενή αγροτική δραστηριότητα σε επιχειρήσεις με μορφή Α.Ε. και ΕΠΕ, οι απασχολούμενοι σε κτηνοτροφικές επιχειρήσεις – εκμεταλλεύσεις ενσταυλισμένου τύπου (βουστάσια, ιπποφορβεία, πτηνοτροφεία, χοιροτροφεία, μονάδες εκτροφής αιγοπροβάτων και παρεμφερείς προς αυτά επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις) καθώς και οι αλιεργάτες της παράκτιας και μέσης αλιείας, υπάγονται στην ασφάλιση του ΟΓΑ, από 1-1-2004, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7 του ν. 3232/2004, όπως ισχύει, ακόμη και αν απασχολούνται περιστασιακά.

Διαδικασία ασφάλισης στον ΟΓΑ των αυτοτελώς απασχολουμένων εργατών γης.

Με την εγκύκλιό μας αριθ. 1/1999 καθορίστηκαν τα δικαιολογητικά και η διαδικασία ασφάλισης των αυτοτελώς απασχολουμένων εργατών γης.

Ελλείψει άλλων αποδεικτικών στοιχείων καθορίστηκε τότε ως βασικό δικαιολογητικό για την απόδειξη της απασχόλησης των εργατών γης η «υπεύθυνη δήλωση εργοδότη – κτηματία» (έντυπο ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ με αριθ. τυποπ.Ε 28/45).

Το εν λόγω δικαιολογητικό υποβάλλεται στον ΟΓΑ από τους ενδιαφερόμενους εργάτες γης (ημεδαπούς-αλλοδαπούς) τόσο προκειμένου να εγγραφούν στα Μητρώα Ασφαλισμένων του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών όσο και προκειμένου να παραμείνουν εγγεγραμμένοι σ΄αυτά.

Η χρήση ωστόσο του δικαιολογητικού αυτού έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα τα οποία τον τελευταίο καιρό έχουν ενταθεί, ιδίως στις περιπτώσεις των αλλοδαπών εργατών γης.

Προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα αυτά, η Διοίκηση του Οργανισμού αποφάσισε την άμεση κατάργηση των υπεύθυνων δηλώσεων των εργοδοτών – κτηματιών  και την αντικατάστασή τους από άλλα δικαιολογητικά.

Κατόπιν των ανωτέρω, εφιστούμε την προσοχή σας ότι στο εξής δεν θα πρέπει να εκδίδονται (συμπληρώνονται), σε καμία περίπτωση και για κανένα λόγο, υπεύθυνες δηλώσεις εργοδοτών – κτηματιών (έντυπο ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ με αριθ. τυποπ. Ε 28/45).

Κατωτέρω σας παρέχουμε οδηγίες για τη διαδικασία που θα ακολουθείται και τα δικαιολογητικά που θα υποβάλλονται στο εξής για την εγγραφή των αυτοτελώς απασχολουμένων εργατών γης στα Μητρώα Ασφαλισμένων του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών και για τη συνέχιση της ασφάλισης των ήδη εγγεγραμμένων στα Μητρώα αυτά.

II. ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΑ ΜΗΤΡΩΑ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΟΓΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΓΗΣ.

Τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να υποβάλλονται στο εξής για την εγγραφή των αυτοτελώς απασχολουμένων εργατών γης στα Μητρώα Ασφαλισμένων του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών είναι τα παρακάτω :

α) Δελτίο Απογραφής και Επιλογής Ασφαλιστικής Κατηγορίας.

Αρμόδιος για τη συμπλήρωση του εν λόγω Δελτίου είναι ο Ανταποκριτής ΟΓΑ του τόπου μόνιμης κατοικίας του αιτούντος (βλ. κατωτέρω πώς αποδεικνύεται η μόνιμη κατοικία).

β) Αίτηση - Υπεύθυνη Δήλωση του αιτούντος συμπληρωμένη στο νέο έντυπο, υπόδειγμα του οποίου επισυνάπτεται στην παρούσα εγκύκλιο.

Η Αίτηση - Υπεύθυνη Δήλωση θα πρέπει να είναι υπογεγραμμένη από τον αιτούντα και θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από τον  Ανταποκριτή του ΟΓΑ.

γ) Βεβαίωση του αρμόδιου Ανταποκριτή ΟΓΑ για την απασχόληση του αιτούντος συμπληρωμένη στο νέο έντυπο, υπόδειγμα του οποίου επισυνάπτεται στην παρούσα εγκύκλιο.

Το δικαιολογητικό αυτό συμπληρώνεται υποχρεωτικά σε κάθε περίπτωση, είτε δηλαδή ο αρμόδιος Ανταποκριτής ΟΓΑ έχει είτε δεν έχει προσωπική αντίληψη για την απασχόληση του αιτούντος.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Σε περίπτωση που ο αιτών δεν κατοικεί μόνιμα στον τόπο απασχόλησής του, θα συμπληρώνεται βεβαίωση και από τον Ανταποκριτή ΟΓΑ του τόπου κατοικίας και από τον Ανταποκριτή ΟΓΑ του τόπου απασχόλησης.

Σε περίπτωση που ο αιτών απασχολείται σε αγροτικές εργασίες στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου που κατοικεί μόνιμα, και ο Ανταποκριτής ΟΓΑ του τόπου (Δ.Δ) μόνιμης κατοικίας έχει προσωπική αντίληψη για την απασχόλησή του, δεν χρειάζεται βεβαίωση και από τον Ανταποκριτή ΟΓΑ του τόπου απασχόλησης.

δ) Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο και των δύο όψεων του δελτίου ταυτότητας του αιτούντος (ή του διαβατηρίου του).

ε) Σε περίπτωση που ο αιτών είναι υπήκοος τρίτης χώρας, απαιτείται επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της άδειας διαμονής του για εργασία, η οποία πρέπει να είναι σε ισχύ ή, στην περίπτωση που έχει λήξει, φωτοαντίγραφο της άδειας διαμονής και βεβαίωση τύπου Α ότι έχουν κατατεθεί δικαιολογητικά για την ανανέωσή της.

  • Οι Βορειοηπειρώτες πρέπει να υποβάλλουν επικυρωμένο φωτοαντίγραφο του Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς.
  • Οι υπήκοοι κρατών - μελών της Ε.Ε. πρέπει να υποβάλλουν επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της βεβαίωσης εγγραφής πολίτη Ε.Ε.

στ) Αντίγραφο της Φορολογικής Δήλωσης - ή των φορολογικών δηλώσεων (έντυπο Ε1) που υπέβαλε ο αιτών για τα εισοδήματά του από την έναρξη της άσκησης της απασχόλησής του καθώς και αντίγραφα των δικαιολογητικών (π.χ. βεβαίωση αποδοχών) που έχει επισυνάψει στη φορολογική δήλωση – φορολογικές δηλώσεις - για την απόδειξη του φορολογητέου εισοδήματός του. Σε περίπτωση που ο αιτών δεν έχει κρατήσει αντίγραφα των συνημμένων στη φορολογική δήλωση δικαιολογητικών, θα πρέπει να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 στην οποία θα δηλώνει την πηγή προέλευσης του εισοδήματος που δήλωσε στη ΔΟΥ.

Προσοχή: Αντίγραφο Φορολογικής Δήλωσης θα πρέπει να υποβάλλεται στο εξής σε κάθε περίπτωση. Οι θεωρημένες από τις ΔΟΥ υπεύθυνες δηλώσεις περί μη υποχρέωσης υποβολής φορολογικής δήλωσης δεν θα γίνονται πλέον δεκτές.

Αυτό σημαίνει, ότι αν ο αιτών δεν έχει υποβάλει φορολογική δήλωση για το λόγο ότι δεν υποχρεούται προς τούτο λόγω εισοδήματος, θα πρέπει, πριν από την υποβολή της αίτησης για ασφάλιση, να απευθυνθεί οπωσδήποτε στην αρμόδια ΔΟΥ και να υποβάλει φορολογική δήλωση (ανεξαρτήτως του εισοδήματός του).

ζ) Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος (ή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων) της αρμόδιας δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας (ΔΟΥ), για τα δηλωθέντα εισοδήματα του αιτούντος από την έναρξη της άσκησης της απασχόλησής του. Εάν ο αιτών δεν έχει στην κατοχή του το εν λόγω δικαιολογητικό, τότε αυτό μπορεί να αναζητηθεί αυτεπάγγελτα, εφόσον βεβαίως συναινεί ο ενδιαφερόμενος. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να υποβάλει ο ενδιαφερόμενος υπεύθυνη δήλωσή του στην οποία θα δηλώσει τη συναίνεσή του και τα απαραίτητα για την αναζήτηση στοιχεία (αρμόδια ΔΟΥ και ΑΦΜ).

Σε περίπτωση που ο αιτών έχει δηλώσει εισοδήματα προερχόμενα από την αγροτική απασχόλησή του αλλά δεν έχει εκδοθεί ακόμη από την αρμόδια ΔΟΥ το σχετικό εκκαθαριστικό σημείωμα, αντί του εκκαθαριστικού, θα υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση του αιτούντος, στην οποία αυτός θα δηλώνει την ακρίβεια των στοιχείων της τελευταίας φορολογικής δήλωσής του (έντυπο Ε1) και ότι δεν έχει λάβει ακόμη το σχετικό εκκαθαριστικό σημείωμα.

η) Δικαιολογητικά από τα οποία θα προκύπτει η μόνιμη κατοικία του αιτούντος (ενοικιαστήριο, πρόσφατο λογαριασμό ΔΕΗ, τηλεφώνου κ.λπ).

Το δικαιολογητικό αυτό δεν είναι απαραίτητο αν ο Αρμόδιος Ανταποκριτής ΟΓΑ έχει προσωπική αντίληψη για τη μόνιμη κατοικία του αιτούντος.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Σε κάθε περίπτωση που η εγγραφή ανατρέχει σε προηγούμενο έτος της σύνταξης του Απογραφικού Δελτίου, θα πρέπει να υποβάλλονται τα προαναφερόμενα δικαιολογητικά με στοιχείο στ και ζ για τα εισοδήματα του αιτούντος για όλα τα έτη, από το έτος έναρξης της απασχόλησης μέχρι το έτος της σύνταξης του Απογραφικού Δελτίου.

Παράδειγμα 1ο: Ο ενδιαφερόμενος ζητά το έτος 2009 την εγγραφή του στα Μητρώα Ασφαλισμένων του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών, αναδρομικά από 1-1-2007. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να υποβληθούν τα προαναφερόμενα δικαιολογητικά με στοιχείο στ και ζ για τα εισοδήματα του αιτούντος από το έτος 2007, δηλ. αντίγραφα των φορολογικών δηλώσεων και των εκκαθαριστικών σημειωμάτων των οικον. ετών 2008 και 2009. Σε περίπτωση που δεν έχει εκδοθεί ακόμη από την αρμόδια ΔΟΥ το εκκαθαριστικό σημείωμα του οικον. έτους 2009 θα πρέπει το αντίγραφο της φορολογικής δήλωσης του οικ. έτους 2009 να συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση του αιτούντος, στην οποία αυτός θα δηλώνει την ακρίβεια των στοιχείων της φορολογικής αυτής δήλωσης και ότι δεν έχει λάβει ακόμη το σχετικό εκκαθαριστικό σημείωμα.

Παράδειγμα 2ο: Ο ενδιαφερόμενος απασχολείται συστηματικά ως εργάτης γης από το τρέχον έτος 2009. Στην περίπτωση αυτή, για να συμπληρωθεί Δελτίο Απογραφής, θα πρέπει απαραιτήτως να προσκομίσει ο ενδιαφερόμενος, εκτός των άλλων, δικαιολογητικά για τα εισοδήματά του κατά το έτος 2009, δηλαδή αντίγραφο της φορολογικής δήλωσης και του εκκαθαριστικού σημειώματος του οικον. έτους 2010. Συνεπώς, το Δελτίο Απογραφής θα πρέπει να συμπληρωθεί το έτος 2010, με έναρξη ασφάλισης από το έτος 2009. Σε περίπτωση που κατά τη σύνταξη του Δελτίου δεν έχει εκδοθεί ακόμη από την αρμόδια ΔΟΥ το σχετικό εκκαθαριστικό σημείωμα, θα πρέπει, αντί του εκκαθαριστικού, να υποβληθεί υπεύθυνη δήλωση του αιτούντος, στην οποία θα δηλώνει την ακρίβεια των στοιχείων της φορολογικής δήλωσής του (έντυπο Ε1) και ότι δεν έχει λάβει ακόμη το σχετικό εκκαθαριστικό σημείωμα.

Επισημάνσεις:

  • Σε περίπτωση που ο Ανταποκριτής ΟΓΑ δεν έχει προσωπική αντίληψη για την απασχόληση του αιτούντος και εφόσον από τα υποβληθέντα δικαιολογητικά δεν τεκμαίρεται επαρκώς, ότι ο αιτών απασχολείται κατά κύριο βιοποριστικό επάγγελμα στην αγροτική οικονομία, θα ζητούνται από τα αρμόδια Όργανα του ΟΓΑ, κατά τη κρίση τους και ανάλογα με την περίπτωση, συμπληρωματικά δικαιολογητικά.
  • Ο αρμόδιος Ανταποκριτής ΟΓΑ θα προβαίνει στη συμπλήρωση Δελτίου Απογραφής μόνο στην περίπτωση που ο αιτών έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 150 ημέρες εργασίας το δωδεκάμηνο πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

III. ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΣΤΑ ΜΗΤΡΩΑ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΟΓΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΓΗΣ.

Ο ΟΓΑ δεν θα εξετάζει πλέον σε ετήσια βάση τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις των εργατών γης και θα προβαίνει σε ελέγχους όταν και εφόσον κρίνει ότι αυτό είναι απαραίτητο.

Κατόπιν αυτού, στο εξής και μέχρι νεοτέρων οδηγιών, δεν θα υποβάλλονται από τους εργάτες γης (ημεδαπούς και αλλοδαπούς) δικαιολογητικά για τη συνέχιση της ασφάλισής τους και η ασφάλισή τους θα συνεχίζεται χωρίς διακοπή.

Σε περίπτωση όμως που οι εν λόγω ασφαλισμένοι θα σταματήσουν να έχουν τις προϋποθέσεις ασφάλισής τους στον ΟΓΑ (λόγω παύσης της απασχόλησής τους ή λόγω περιστασιακής πλέον απασχόλησής τους στην αγροτική οικονομία, λόγω άσκησης άλλου επαγγέλματος, λόγω ασφάλισης σε άλλο φορέα κ.λπ), θα πρέπει οπωσδήποτε να ενημερώνουν σχετικά τον ΟΓΑ, μέσω του αρμόδιου Ανταποκριτή ΟΓΑ, προκειμένου να διακοπεί η ασφάλισή τους (θα αποστέλλεται στον ΟΓΑ έντυπο Κ4 και τα ανάλογα δικαιολογητικά). Δηλαδή, στο εξής θα εφαρμόζεται και για τους εργάτες γης η διαδικασία που εφαρμόζεται για τους αγρότες, επαγγελματίες κ.λπ.

Επισημαίνουμε, ότι όσοι εργάτες γης διέκοψαν την απασχόλησή τους στην αγροτική οικονομία το έτος 2008 ή το τρέχον έτος, θα πρέπει να στείλουν άμεσα στον ΟΓΑ τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, προκειμένου να γίνει διακοπή της ασφάλισής τους.

Οι κ.κ. Ανταποκριτές του ΟΓΑ παρακαλούνται να ενημερώνουν σε κάθε περίπτωση τους ενδιαφερόμενους εργάτες γης (αλλοδαπούς, ημεδαπούς), ότι η υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη – κτηματία έχει καταργηθεί ως δικαιολογητικό για την απόδειξη της απασχόλησής τους σε αγροτικές εργασίες και ότι δεν έχουν πλέον την υποχρέωση να υποβάλλουν κάθε έτος δικαιολογητικά προκειμένου να συνεχιστεί η ασφάλισή τους στον ΟΓΑ. Ισχύει όμως στο ακέραιο η υποχρέωσή τους να ενημερώσουν άμεσα τον ΟΓΑ σε περίπτωση που θα σταματήσουν να απασχολούνται συστηματικά και κατά κύριο επάγγελμα ως εργάτες γης.

Παρακαλούνται επίσης να επισημαίνουν στους ενδιαφερόμενους ότι ο ΟΓΑ διατηρεί το δικαίωμα να ελέγξει, ανά πάσα στιγμή, εάν είναι νόμιμη η εγγραφή τους στα Μητρώα Ασφαλισμένων του ΟΓΑ, και να προβεί σε αναδρομική διακοπή της ασφάλισής τους, με όσα αυτό συνεπάγεται (καταλογισμός ιατρικών δαπανών, προβλήματα με την άδεια διαμονής κ.λπ).

IV. ΕΠΑΝΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΑ ΜΗΤΡΩΑ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΟΓΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΓΗΣ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΕΧΕΙ ΔΙΑΚΟΠΕΙ Η ΑΣΦΑΛΙΣΗ.

Για την επανεγγραφή στα Μητρώα Ασφαλισμένων του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών των εργατών γης που υπήρξαν ασφαλισμένοι στο παρελθόν, θα πρέπει να υποβάλλεται νέο Δελτίο Απογραφής με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, όπως αυτά αναφέρονται ανωτέρω στο Κεφάλαιο II. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να  συμπληρώνεται επί του Δελτίου Απογραφής, από τον Ανταποκριτή ΟΓΑ, με κόκκινο μελάνι, η σημείωση «ΕΠΑΝΕΓΓΡΑΦΗ ΠΡΩΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ ΜΕ ΑΜ………………….».

Δηλαδή και στην περίπτωση αυτή θα ισχύει η ίδια διαδικασία που εφαρμόζεται για τους λοιπούς, αυτοτελώς απασχολούμενους, ασφαλισμένους (αγρότες, επαγγελματίες κ.λπ).

V. ΕΚΚΡΕΜΕΙΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΤΩΝ ΓΗΣ ΓΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΑ ΜΗΤΡΩΑ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΟΓΑ.

Στις περιπτώσεις που εκκρεμούν Αιτήσεις - Δελτία Απογραφής εργατών γης, για οποιονδήποτε λόγο, είτε στον Ανταποκριτή του ΟΓΑ είτε στον ΟΓΑ, θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι για τα έτη απασχόλησης για τα οποία δεν έχουν ήδη προσκομίσει υπεύθυνες δηλώσεις εργοδοτών – κτηματιών, να προσκομίσουν, αντί των υπεύθυνων δηλώσεων, τα νέα δικαιολογητικά με στοιχείο β, γ και στ που αναφέρονται ανωτέρω στο Κεφάλαιο II. Για τα έτη που έχουν προσκομίσει υπεύθυνες δηλώσεις εργοδοτών – κτηματιών δεν χρειάζεται να προσκομίσουν τα ανωτέρω νέα δικαιολογητικά, πρέπει όμως να προσκομίσουν, απαραιτήτως, αντίγραφα των εκκαθαριστικών σημειωμάτων της ΔΟΥ για τα εισοδήματα των ετών αυτών ή υπεύθυνη δήλωση ότι δεν υποχρεούνταν σε υποβολή φορολογικής δήλωσης.

Επισημαίνουμε, ότι θα πρέπει να υποβάλλονται στον ΟΓΑ και όλα τα λοιπά απαιτούμενα δικαιολογητικά.

VI. ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΩΝ ΒΕΒΑΙΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ.

Με την εγκύκλιό μας αριθ. 9/2007 και το συμπληρωματικό έγγραφό μας αριθ.8667/22-1-2009 έχουμε δώσει οδηγίες για τα ασφαλιστικά δικαιολογητικά που θα πρέπει να χορηγούνται, από τους αρμόδιους Ανταποκριτές ΟΓΑ, στους υπηκόους τρίτων χωρών (αυτοτελώς απασχολούμενους ή ασφαλιζόμενους στον ΟΓΑ κατά τις διατάξεις του άρθρου 7 του Ν. 3232/2004), προκειμένου αυτοί να τα καταθέσουν στην αρμόδια Υπηρεσία για την ανανέωση της άδειας διαμονής τους για εργασία, κατά τις διατάξεις του νόμου 3386/2005.

Μετά την ως άνω αλλαγή της διαδικασίας και των δικαιολογητικών που απαιτούνται για την ασφάλιση των εργατών γης, παρακαλούμε να εφαρμόζονται συμπληρωματικά τα ακόλουθα:

1. Προκειμένου να χορηγηθεί η βεβαίωση ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 1 Ν. 3386/2005 ή η βεβαίωση ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 4 Ν. 3386/2005, θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος υπήκοος τρίτης χώρας να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 ότι εξακολουθεί να απασχολείται συστηματικά στην αγροτική οικονομία. (Η υπεύθυνη δήλωση θα παραμένει στο Αρχείο του αρμόδιου Ανταποκριτή ΟΓΑ.)

Υπενθυμίζουμε, ότι η βεβαίωση ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 1 Ν. 3386/2005 και η βεβαίωση ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 4 Ν. 3386/2005 χορηγείται από τους Ανταποκριτές του ΟΓΑ στους υπηκόους τρίτων χωρών οι οποίοι είναι εν ενεργεία ασφαλισμένοι του ΟΓΑ και δεν οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές.

2. Στην περίπτωση υπηκόου τρίτης χώρας που έχει διακοπεί η ασφάλισή του ενώ εξακολουθεί να απασχολείται συστηματικά στην αγροτική οικονομία, θα πρέπει να προσκομίζονται προηγουμένως όλα τα δικαιολογητικά για την επανεγγραφή τού ενδιαφερόμενου στα Μητρώα Ασφαλισμένων του Κλάδου Κύριας, όπως αυτά αναφέρονται ανωτέρω στο Κεφάλαιο II (για κάθε νέο έτος απασχόλησης), και στη συνέχεια θα χορηγείται η βεβαίωση ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 2 Ν. 3386/2005, συμπληρωμένη και στην πρώτη και στη δεύτερη παράγραφο.

3. Στην περίπτωση υπηκόου τρίτης χώρας που εμφανίζεται εν ενεργεία ασφαλισμένος στις καταστάσεις των υπηκόων τρίτων χωρών ενώ έχει διακόψει την απασχόλησή του στην αγροτική οικονομία, δεν θα χορηγείται η βεβαίωση ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 1 Ν. 3386/2005, αλλά η βεβαίωση ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 2 Ν. 3386/2005 συμπληρωμένη στην πρώτη παράγραφο.

Προσοχή: Πριν από τη χορήγηση της βεβαίωσης θα πρέπει απαραιτήτως ο ενδιαφερόμενος να προσκομίσει όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά τα σχετικά με τη διακοπή της ασφάλισής του, τα οποία και θα πρέπει να υποβληθούν στον ΟΓΑ μαζί με το έντυπο Κ4. Η βεβαίωση η οποία θα χορηγείται θα πρέπει να συμπληρώνεται στην πρώτη παράγραφο (με τα στοιχεία του ενδιαφερόμενου, τον Α.Μ., την ημερομηνία έναρξης της ασφάλισής του) και ακολούθως θα τίθεται η σημείωση «έχει προσκομίσει δικαιολογητικά για διακοπή της ασφάλισής του από ……………………….»

Σημειώνουμε, ότι οι καταστάσεις στις οποίες εμφανίζονται με αλφαβητική σειρά όλοι οι υπήκοοι τρίτων χωρών που έχουν εγγραφεί στα Μητρώα Ασφαλισμένων σε κάθε Δημοτικό Διαμέρισμα ή Κοινότητα θα εξακολουθήσουν να αποστέλλονται, κάθε εξάμηνο, προκειμένου να διευκολύνονται οι Ανταποκριτές του ΟΓΑ στην έκδοση των βεβαιώσεων που απαιτούνται για τη χορήγηση-ανανέωση των αδειών διαμονής των υπηκόων τρίτων χωρών.

VII. ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΗΚΟΟΥΣ ΤΡΙΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΟΧΟΙ ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ ΑΔΕΙΑΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΚΑΙ ΑΔΕΙΑΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ.

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπ’ αριθ. οικ. 1356/21-1-2009 (ΦΕΚ 114/Β/27-1-2009) ΚΥΑ των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας και Οικονομικών και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, το μέλος οικογένειας υπηκόου τρίτης χώρας που είναι κάτοχος άδειας διαμονής για οικογενειακή επανένωση βάσει των διατάξεων του π.δ 131/2008, έχει τη δυνατότητα, εφόσον επιθυμεί, να απασχοληθεί σε μισθωτή εργασία, με την προϋπόθεση ότι έχει λάβει αντίστοιχη έγκριση από την αρμόδια Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Περιφέρειας. 

Επίσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθ. 43 του ν.3801/2009 (ΦΕΚ Α΄163) στους υπηκόους τρίτων χωρών στους οποίους έχει χορηγηθεί ή χορηγείται αυτοτελής άδεια διαμονής, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.3386/2005 (ΦΕΚ 212 Α΄), όπως ισχύει κάθε φορά, και του π.δ.131/2006 (ΦΕΚ 143 Α΄), παρέχεται πρόσβαση στη μισθωτή απασχόληση και στην παροχή υπηρεσιών ή έργου, χωρίς να απαιτείται ειδική έγκριση.

Συνεπώς, οι υπήκοοι τρίτων χωρών, που είναι κάτοχοι άδειας διαμονής για λόγους οικογενειακής επανένωσης, για να υποβάλουν αίτηση για ασφάλιση  στον ΟΓΑ, θα πρέπει, εκτός της συγκεκριμένης άδειας διαμονής, να έχουν λάβει και έγκριση για πρόσβαση στην εργασία, ενώ για τους υπηκόους τρίτων χωρών που είναι κάτοχοι αυτοτελούς άδειας διαμονής δεν απαιτείται πλέον έγκριση για πρόσβαση στην εργασία.

Κατά συνέπεια, δεν ισχύει πλέον η αντίθετη οδηγία της εγκυκλίου μας αριθ. 9/2007 (Κεφάλαιο 2.4 σελ. 21 και κεφάλαιο 3.2 σελ. 28) για τους υπηκόους τρίτης χώρας που είναι κάτοχοι αυτοτελούς άδειας διαμονής.

VIII. ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ – ΑΝΕΙΔΙΚΕΥΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ.

Διευκρινίζουμε, ότι τα ανωτέρω αφορούν στους αυτοτελώς απασχολούμενους εργάτες γης. Για τους μισθωτούς – ανειδίκευτους εργάτες που υπήχθησαν στην ασφάλιση του ΟΓΑ από 1-1-2004, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 7 του Ν. 3232/2004, όπως ισχύουν σήμερα, ισχύουν οι οδηγίες που σας έχουμε δώσει με τις εγκυκλίους μας αριθ. 11/2004 και αριθ. 9/2007 καθώς και το συμπληρωματικό έγγραφό μας αριθ.8667/22-1-2009.

IX. ΧΟΡΗΓΗΣΗ – ΘΕΩΡΗΣΗ ΒΙΒΛΙΑΡΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΕΡΓΑΤΩΝ ΓΗΣ.

1. Προϋποθέσεις έκδοσης - θεώρησης βιβλιαρίου υγείας

Βιβλιάριο υγείας δεν θα εκδίδεται για τους αυτοτελώς απασχολούμενους εργάτες γης εάν δεν έχει προηγηθεί η εγγραφή τους – ή η επανεγγραφή τους - στα Μητρώα Ασφαλισμένων του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών, εάν δηλαδή δεν έχει χορηγηθεί Αριθμός Μητρώου ή δεν έχει εκδοθεί σχετικό Ενημερωτικό Σημείωμα του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης.

Τα βιβλιάρια υγείας των αυτοτελώς απασχολουμένων εργατών γης (ημεδαπών, αλλοδαπών) ασφαλισμένων του ΟΓΑ θα εκδίδονται - θεωρούνται κατ’ έτος, εφόσον:

  • Οι ενδιαφερόμενοι είναι ασφαλιστικά ενήμεροι, δηλαδή δεν οφείλουν ληξιπρόθεσμες εισφορές ή έχουν ρυθμίσει τις εισφορές τους με δόσεις και τηρούν τους όρους της ρύθμισης.
  • Ειδικά οι υπήκοοι τρίτης χώρας πρέπει επιπλέον να είναι κάτοχοι άδειας διαμονής σε ισχύ ή, στην περίπτωση που έχει λήξει η άδειά τους, να είναι κάτοχοι βεβαίωσης τύπου Α, να έχουν δηλ. καταθέσει φάκελο με πλήρη δικαιολογητικά για την ανανέωση της άδειας διαμονής που έχει λήξει.

Οι Βορειοηπειρώτες θα πρέπει να είναι κάτοχοι του Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς.

Οι υπήκοοι κρατών - μελών της Ε.Ε. θα πρέπει να είναι κάτοχοι της βεβαίωσης εγγραφής πολίτη Ε.Ε.

  • Σε περίπτωση που τα ανωτέρω πρόσωπα είχαν ασφαλιστεί στο παρελθόν στο ΙΚΑ, θα πρέπει για την έκδοση του βιβλιαρίου υγείας ΟΓΑ, να υποβάλουν βεβαίωση του αρμόδου Υποκαταστήματος ΙΚΑ του τόπου κατοικίας τους, από την οποία να προκύπτει ότι διεκόπη η ασφάλισή τους για περίθαλψη στο Ταμείο αυτό. (Το δικαιολογητικό αυτό θα παραμένει στο αρχείο του Ανταποκριτή ΟΓΑ που εκδίδει το βιβλιάριο υγείας.)

Σε περίπτωση θεώρησης του βιβλιαρίου Υγείας ΟΓΑ θα πρέπει, απαραιτήτως, οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 ότι εξακολουθούν να απασχολούνται συστηματικά στην αγροτική οικονομία και ότι δεν είναι ασφαλισμένοι σε άλλο φορέα Κύριας ασφάλισης. (Η υπεύθυνη δήλωση θα παραμένει στο Αρχείο του αρμόδιου Ανταποκριτή ΟΓΑ.)

2. Διάρκεια ισχύος του βιβλιαρίου Υγείας

Η ημερομηνία λήξης ισχύος των βιβλιαρίων υγείας των αυτοτελώς απασχολουμένων εργατών γης θα είναι κατά περίπτωση:

  • η 31η Δεκεμβρίου του έτους χορήγησής τους  ή
  • η ημερομηνία λήξης της άδειας διαμονής, εφόσον πρόκειται για υπηκόους τρίτης χώρας, των οποίων η άδεια διαμονής λήγει πριν την 31η Δεκεμβρίου του έτους χορήγησής τους.

Επισημαίνουμε, ότι εξακολουθούν να ισχύουν οι οδηγίες που σας έχουμε δώσει με το έγγραφό μας αριθ. 81/2005 για τους δικαιούχους περίθαλψης ΟΓΑ καθώς και οι οδηγίες της εγκυκλίου μας αριθ. 9/2007, σχετικά με τη χορήγηση – θεώρηση βιβλιαρίων υγείας αλλοδαπών.

Ο Διοικητής

Λευτέρης   Ν. Παπαγεωργόπουλος

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671