ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Παρασκευή - 19/08/2016)

Εφορία: Στα 17 δισ. ευρώ ο λογαριασμός μέχρι τα τέλη του 2016.

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016

Εφορία: Στα 17 δισ. ευρώ ο λογαριασμός μέχρι τα τέλη του 2016

«Τεφτέρι» με άμεσους φόρους ύψους 17 δισ. ευρώ έχει ανοιχτό μέχρι και τον Ιανουάριο του 2017 η εφορία για 6,1 εκ. φορολογούμενους ώστε να συγκεντρώσει τα 25 δισ. ευρώ που έχει υπολογίσει από φορολογία εισοδήματος και κεφαλαίου για το 2016.

Μέχρι τον Ιούλιο έχουν εισπραχθεί από άμεσους φόρους περίπου 8 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών περίπου 12 δισ. ευρώ επιπλέον θα πρέπει να πληρωθούν «οικειοθελώς» σε φόρο εισοδήματος , ΕΝΦΙΑ και εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών παλαιότερων ετών.

Άλλα 5 δισ.ευρώ έχει υπολογιστεί ότι θα εισπραχθούν υποχρεωτικά μέσω ισόποσης κατάσχεσης από τραπεζικούς λογαριασμούς κάποιων από τα περίπου 3,8 εκ. φορολογούμενων οι οποίοι έχουν αρρύθμιστες οφειλές προς την εφορία.

Το ποσό που θα «εισπραχθεί» μέσω … των χιλιάδων κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών είναι πολύ πιθανό να μεγαλώσει πολύ με δεδομένη την «κόπωση» που παρουσιάζουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά να πληρώσουν τους φόρους τους με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές να φτάνουν τα 89 δισ. ευρώ και παράλληλα, την συγκέντρωση φορολογικών υποχρεώσεων τους τελευταίους μήνες του χρόνου.

Από το συνολικό λογαριασμό των φορολογικών υποχρεώσεων για το 2016 έχει πληρωθεί μόνο η πρώτη δόση από τον φόρο εισοδήματος. Μετά τον μήνα των διακοπών που διανύουμε έρχεται το τσουνάμι με το κύριο όγκο των υποχρεώσεων που θα δοκιμάσει την ήδη χαμηλή φοροδοτική ικανότητα επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

-Στο τέλος Σεπτεμβρίου τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Η πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ συμπίπτει με την προθεσμία πληρωμής της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος.

- Στο τέλος Οκτώβριου θα πληρωθεί η δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ. Μετά τα μέσα του μήνα οι ιδιοκτήτες ΙΧ και μοτοσικλετών, θα μπορούν να κατεβάζουν από την σελίδα της ΓΓΠΣ, τα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας του 2017.

- Στο τέλος Νοέμβριου άλλο ένα βουνό υποχρεώσεων : Θα πρέπει να πληρωθεί η τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ ,η τρίτη διμηνιαία δόση του φόρου εισοδήματος και φυσικά - αν υπάρχει - και η δόση της ρύθμισης των παλιότερων οφειλών.

- Στο τέλος Δεκεμβρίου θα πρέπει να πληρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας και η τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

- Τον Ιανουάριο του 2017 θα πρέπει να πληρωθεί η πέμπτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

Παράλληλα βέβαια όσοι συνεχίζουν να εξυπηρετούν την ρύθμιση των 100 δόσεων από πέρσι τον Μάιο και όσοι ρύθμισαν με την πάγια ρύθμιση των 12 μηνών το φόρο εισοδήματος του 2015, θα συνεχίζουν να πληρώνουν την μηνιαία δόση τους,μαζί με τις υπόλοιπες φορολογικές τους υποχρεώσεις…

Θα πρέπει να θυμίσουμε επίσης ότι από 1/7 όσοι θέλουν να διατηρήσουν υφιστάμενες ρυθμίσεις των 12 ή των 100 δόσεων θα πρέπει να εξοφλούν ή να ρυθμίζουν οποιεσδήποτε νέες οφειλές από φόρο εισοδήματος , ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΦΜΥ το αργότερο 15 ημέρες μετά την λήξη τους. Διαφορετικά το υπόλοιπο των ρυθμισμένων ποσών καθίσταται αυτόματα ληξιπρόθεσμο και άμεσα απαιτητό και σε αυτό θα προστεθούν τυχόν πρόστιμα και οι προσαυξήσεις. Από 1/1/2017 κάθε δόση που δεν πληρώνεται στην ώρα της θα οδηγεί άμεσα σε απώλεια ρύθμισης.

Απώλεια της ρύθμισης σημαίνει ότι το υπόλοιπο της οφειλής μαζί με τις όποιες προσαυξήσεις θα καταστεί άμεσα απαιτητό. Αν δεν εξοφληθεί θα εκδοθεί άλλη μια εντολή κατάσχεσης τραπεζικού λογαριασμού.

Όλα αυτά ενώ μισθωτοί και συνταξιούχοι υπομένουν ήδη την αυξημένη παρακράτηση στα εισοδήματα τους λόγω της μείωσης του αφορολόγητου που ψηφίστηκε τον Μάιο και τους αυξημένους έμμεσους φόρους.

Πηγή: http://www.enikonomia.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671