ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Τρίτη - 16/08/2016)

ΕΝΦΙΑ: Πώς μοιράζεται ο «λογαριασμός» των 3,34 δισ..

Τρίτη 16 Αυγούστου 2016

ΕΝΦΙΑ: Πώς μοιράζεται ο «λογαριασμός» των 3,34 δισ.

Την Πέμπτη αρχίζει ο... γολγοθάς για 7,1 εκατ. ιδιοκτήτες. Αυξημένο το βάρος για τρεις στους 10 φορολογούμενους. Πως διορθώνονται τα λάθη που φούσκωσαν το εκκαθαριστικό. Ξαναμπαίνουν το 2017 στο κάδρο τα αγροτεμάχια.

Το υπουργείο Οικονομικών έκανε τη χάρη σε 7,1 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, να γιορτάσουν τον δεκαπενταύγουστο χωρίς να έχουν την έννοια του ΕΝΦΙΑ. Το σκηνικό αλλάζει από την ερχόμενη Πέμπτη. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, από το πρωί της 18ης Αυγούστου θα αρχίσει η σταδιακή ανάρτηση των εκκαθαριστικών του φόρου ακινήτων στο Taxis και ταυτόχρονα αρχίζει και ο πονοκέφαλος πληρωμής φόρου άνω των 3,3 δισ. ευρώ.

Η δοκιμαστική εκκαθάριση του φόρου έβγαλε τον συνολικό λογαριασμό στα 3,344 δισ. ευρώ έναντι 3,342 δισ. ευρώ πέρυσι και αρμόδιοι παράγοντες αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο η τελική εκκαθάριση να οδηγήσει σε περαιτέρω μικρή αύξηση των συνολικών προσδοκώμενων εσόδων.

Από τους φόρους που θα βεβαιωθούν, το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά την είσπραξη τουλάχιστον 2,650 δισ. ευρώ για φέτος, στόχος ο οποίος συμβαδίζει με εισπραξιμότητα της τάξης του 80%.

Για το 2017, κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει τίποτα. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, παρ' ότι με δύο συνεντεύξεις του τις τελευταίες ημέρες προανήγγειλε αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από φόρο ακινήτων «δίκαιο και αναλογικό, με αφορολόγητο όριο» σε καμία δεν δεσμεύτηκε για το χρονικό σημείο αντικατάστασης του φόρου.

Επί του παρόντος το μόνο βέβαιο είναι ότι το 2017, τα αγροτεμάχια τα οποία εξαιρέθηκαν από τον συμπληρωματικό φόρο στο παρά πέντε της φετινής εκκαθάρισης (με τον τρόπο αυτό συμμαζεύτηκε ο λογαριασμός κατά 230 εκατ. ευρώ) ξαναμπαίνουν στο κάδρο και σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών σύντομα οι ιδιοκτήτες τους θα κληθούν να επικαιροποιήσουν το Ε9, ώστε να είναι δυνατή η εκκαθάριση του επομένου έτους.

Μέχρι του χρόνου όμως, υπάρχει ακόμα αρκετός καιρός. Επί του παρόντος, τρεις στους δέκα φορολογούμενους και ειδικότερα όσοι έχουν ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ, ιδιοκτήτες οικοπέδων ή ξενοίκιαστων σπιτιών και καταστημάτων αλλά και χιλιάδες επιχειρήσεις, θα διαπιστώσουν ότι το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ είναι φουσκωμένο – για άλλους περισσότερο και για άλλους λιγότερο- σε σχέση με πέρυσι.

Για περίπου 270.000 ιδιοκτήτες ακινήτων το ραβασάκι του ΕΝΦΙΑ θα κρύβει επιβαρύνσεις άνω των 50 ευρώ, επιπλέον 420.000 φυσικά πρόσωπα θα υποστούν πρόσθετη επιβάρυνση από 10 έως και 50 ευρώ ενώ 1,5 εκατομμύριο φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν έως και 10 ευρώ παραπάνω σε σχέση με πέρυσι. Για τους υπόλοιπους περίπου 5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων ο λογαριασμός θα είναι είτε λίγο μειωμένος, είτε αμετάβλητος σε σχέση με τον περυσινό.

Η διόρθωση των λαθών

Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν με βάση τις δοκιμαστικές εκκαθαρίσεις αλλά οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν αποκλείεται να βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων και εξαιτίας δικών τους λαθών στη συμπλήρωση του Ε9. Τα λάθη αυτά, οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να τα διορθώσουν άμεσα, φέρνοντας στα ...ίσα του το εκκαθαριστικό, ενδέχεται όμως να χρειαστεί να περάσουν πρώτα μια βόλτα από την εφορία τους.

Η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 σχεδιάζεται να ανοίξει αμέσως μετά την ανάρτηση των εκκαθαριστικών και σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών, εάν από την τροποποιητική δήλωση, προκύπτει έξτρα φόρος, επιστροφή φόρου έως 300 ευρώ ή οι διορθώσεις δεν μεταβάλλουν το ποσό του αρχικού εκκαθαριστικού, τότε η νέα εκκαθάριση πραγματοποιείται άμεσα από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και οι φορολογούμενοι μπορούν να εκτυπώσουν απευθείας το νέο τους σημείωμα.

Στην περίπτωση όμως όπου, εξαιτίας των διορθώσεων, προκύπτει μείωση φόρου άνω των 300 ευρώ, για να εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό θα πρέπει να υποβληθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στη Δ.Ο.Υ και μέχρι να γίνει η νέα εκκαθάριση οι προηγούμενες δόσεις θα συνεχίσουν να είναι απαιτητές.

Πηγή: http://www.euro2day.gr/  

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671