ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ (πλην Υπ. Οικονομικών)"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Δελτίο Τύπου (Τρίτη - 09/08/2016)

Μη καταβολή τρίμηνων αποδοχών σε χήρα υπαλλήλου.

Περιγραφή

Ο Συνήγορος του Πολίτη παρενέβη υποστηρίζοντας να χορηγηθούν τρίμηνες αποδοχές σε χήρα υπαλλήλου, τις οποίες δικαιούτο σύμφωνα με το νόμο, αλλά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και η αρμόδια Περιφερειακή Ενότητα αρνούνταν, αρχικά να καταβάλλουν.

Σύνοψη διαμεσολάβησης

      

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ

Κοινωνική προστασία

Σύνοψη διαμεσολάβησης

Άρνηση χορήγησης τρίμηνων αποδοχών σε χήρα υπαλλήλου που τις δικαιούνταν

Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη: Χρήστος Α. Ιωάννου Ειδικός Επιστήμονας: Γιάννης Κωστής

Αύγουστος 2016

Πολίτης ζήτησε τη διαμεσολάβηση του Συνηγόρου του Πολίτη επειδή, μετά τον θάνατο του συζύγου της, στις αρχές του 2011, υπαλλήλου Νομαρχίας, δεν της χορηγήθηκαν, σύμφωνα με τον νόμο (άρθρο 57 του Π.Δ. 169/2007) οι τρίμηνες αποδοχές, που δικαιούνταν.

Από την αρμόδια Περιφερειακή Ενότητα διατυπώθηκε, αρχικά, η θέση ότι η υπηρεσία δεν της χορήγησε, άμεσα μετά τον θάνατο του συζύγου της, τις τρίμηνες αποδοχές επειδή η ίδια «δεν εξέφρασε την βούλησή της» γι αυτό, το δε Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (Γ.Λ.Κ)., στο οποίο είχε τεθεί σχετικό ερώτημα, ομοίως, υποστήριζε ότι δεν είναι δυνατή η χορήγησή τους, επειδή αυτό προσέκρουε σε πάγια νομολογία του ΣτΕ.

Ο Συνήγορος του Πολίτη απηύθυνε επιστολή-πόρισμα στις αρμόδιες υπηρεσίες στην οποία υποστήριζε ότι:

• Η ενδιαφερόμενη θεμελίωνε δικαίωμα λήψης των τρίμηνων αποδοχών μετά τον θάνατο του συζύγου της, αφού για το διάστημα αυτό δεν είχε λάβει ούτε την από μεταβίβαση σύνταξη, αποδοχές που δεν της χορηγήθηκαν κατά παράβαση του νόμου και με υπαιτιότητα της υπηρεσίας.

• Η μη υποβολή σχετικής αίτησης, δεν δικαιολογεί την μη καταβολή, αφού δεν απαιτείται από το νόμο η υποβολή της αίτησης.

• Από πουθενά δεν προέκυπτε βασίμως βούλησή της να μην της χορηγηθούν οι συγκεκριμένες αυτές αποδοχές.

• Το γεγονός ότι νομολογιακά έχει κριθεί πως σκοπός των τρίμηνων αποδοχών είναι η παροχή των μέσων για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών τους, δε αποκλείει την εκ των υστέρων καταβολή αυτών, ακόμη και μετά τον κανονισμό της σύνταξης, αφενός επειδή η οφειλή παραμένει ισχυρά, και αφετέρου επειδή η οικογένειά του εκλιπόντος, ενδεχομένως, κατόρθωσε να αντιμετωπίσει τις άμεσες ανάγκες της μετά τον θάνατό του, βασιζόμενη ακριβώς στην προσδοκία χορήγησης των συγκεκριμένων αποδοχών.

Στην πρώτη του απάντηση, το ΓΛΚ επέμενε στη θέση του αναφέροντας ότι, μετά την αξιολόγηση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται στο έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτη οι απόψεις της υπηρεσίας, όπως είχαν εκφραστεί εξακολουθούσαν να ισχύουν.

Ακολούθησε νεότερη, και εποικοδομητικότερη, συνεργασία του Συνηγόρου του Πολίτη με τα αρμόδια στελέχη του Γ.Λ.Κ ,και κυρίως με την διεύθυνση Εισοδηματικής Πολιτικής, με την οποία συζητήθηκε σε βάθος το ζήτημα, με αποτέλεσμα αυτό να επανεξεταστεί, στο πλαίσιο της νομιμότητας, και να αποφασιστεί τελικά η χορήγηση στην αιτούσα των τρίμηνων αποδοχών, τις οποίες διεκδικούσε επί πέντε έτη.

Από την εξέλιξη και της περίπτωσης αυτής καθίστασαι εμφανής η ανάγκη και τα ευεργετικά, προς όλες τις κατευθύνσεις αλλά κυρίως προς του πολίτες, αποτελέσματα της ειλικρινούς συνεργασίας των Δημοσίων Υπηρεσιών με τον Συνήγορο του Πολίτη, η οποία, όταν διεξάγεται με όρους αμοιβαιότητας και αλληλοσεβασμού, τείνει πάντοτε στην εξαγωγή θετικού αθροίσματος.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο:

Τμήμα Επικοινωνίας

Παπαγεωργοπούλου Δημητρία τηλ. 213 1306 604 κιν. 6979362413

Πορισματική επιστολή

      

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671