ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ (πλην Υπ. Οικονομικών)"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Δελτίο Τύπου (Τετάρτη - 27/07/2016)

Νέες προσκλήσεις ΕΣΠΑ 2014-2020 και Απολογισμός 4 Προσκλήσεων ΕΠΑνΕΚ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

27 Ιουλίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη Τύπου

Νέες προσκλήσεις ΕΣΠΑ 2014-2020 και Απολογισμός 4 Προσκλήσεων ΕΠΑνΕΚ

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν σήμερα Τετάρτη 27 Ιουλίου ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης και ο Υφυπουργός Αλέξης Χαρίτσης, παρουσία του γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Παναγιώτη Κορκολή, της Ειδικής Γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΤΠΑ και ΤΣ, Ευγενίας Φωτονιάτα και του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΚΤ, Γιώργου Ιωαννίδη, με θέμα τις «Νέες προσκλήσεις ΕΣΠΑ 2014-2020 και Απολογισμός 4 Προσκλήσεων ΕΠΑνΕΚ».

Ο κ. Σταθάκης σημείωσε στην ομιλία του: «Υπάρχει πολύ έντονο ενδιαφέρον για το ΕΣΠΑ και αυτό εκφράζεται σε όλες τις εκφάνσεις που αφορούν το Υπουργείο Ανάπτυξης. Προφανώς το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης έχει δημιουργήσει ένα πολύ ευνοϊκότερο οικονομικό κλίμα και πρόθεση και επιδίωξή μας είναι να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα ιδιωτική, επιχειρήσεων, νέων επιχειρηματιών, νέων επιστημόνων, προκειμένου να κινηθεί η οικονομία προς την επιθυμητή κατεύθυνση, αυτή της ανάκαμψης».

Ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε στην εισήγησή του ότι: «Το νέο ΕΣΠΑ σχεδιάζεται ώστε να υπηρετήσει την κοινωνία και το στόχο της δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης, όχι πια τη δημιουργία και συντήρηση πελατειακών δικτύων. Πλάι στον αναπτυξιακό πυλώνα, διαθέτει έναν εξίσου σημαντικό κοινωνικό πυλώνα, καθώς οι δράσεις κοινωνικής πολιτικής είναι αλληλένδετες με το είδος της ανάπτυξης που επιδιώκουμε». Τόνισε ότι σε όλες τις δράσεις αποτυπώνεται το κεντρικό μέλημα του σχεδιασμού για το άνοιγμα του ΕΣΠΑ στην κοινωνία με τη μείωση της γραφειοκρατίας, τη διάχυση της πληροφόρησης και την κατοχύρωση της διαφάνειας σε όλα τα επίπεδα.

Παρουσιάζοντας τον απολογισμό των τεσσάρων πρώτων προσκλήσεων επιχειρηματικότητας (ΕΠΑνΕΚ), ο Υφυπουργός επισήμανε το μεγάλο ενδιαφέρον που συνάντησαν όλες οι δράσεις και την αποφασιστική σημασία της καθοριστικής διευκόλυνσης που παρείχε ο ανοιχτός καταπιστευτικός λογαριασμός. Ανακοίνωσε ότι η ανώνυμη και αδιάβλητη αξιολόγηση των προτάσεων θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και ότι η χρηματοδότηση των σχεδίων που θα προκριθούν (γύρω στις 8500-9500 αιτήσεις) θα ξεκινήσει μέσα στο 2016. Ο Υφυπουργός εξήγγειλε τη δημοσίευση του β’ κύκλου των προσκλήσεων μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, με αυξημένους προϋπολογισμούς και με αλλαγές και εξειδικεύσεις στη βάση της εμπειρίας από τον α’ κύκλο. Ο κ. Χαρίτσης αναφέρθηκε εκτενώς στις δράσεις της νέας προγραμματικής περιόδου στον τομέα του περιβάλλοντος (ΥΜΕΠΕΡΑΑ), οι οποίες έχουν ήδη ενεργοποιηθεί. Στάθηκε στις δύο δράσεις για την ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών αποβλήτων με συνολική δημόσια δαπάνη στα 273 εκατ. ευρώ, ιδιαίτερα στη δράση για την ολοκλήρωση και συμπλήρωση των σχετικών υποδομών στις Περιφέρεις βάσει των νέων ΠΕΣΔΑ. «Για αυτή την κρίσιμη δράση έχουν ήδη κατατεθεί 16 προτάσεις από Περιφερειακούς Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. Παρότι δεν έχει ολοκληρωθεί η έγκριση των ΠΕΣΔΑ, προχωρήσαμε έγκαιρα στην έκδοση των προσκλήσεων, ώστε με την έγκριση των σχεδίων να μπορεί άμεσα να προχωρήσει η υλοποίηση», τόνισε ο Υφυπουργός.

Εξέθεσε επίσης διεξοδικά τις τρέχουσες και επικείμενες δράσεις κοινωνικής πολιτικής (ΕΚΤ), που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση και δρουν συμπληρωματικά ως προς τις αναπτυξιακές δράσεις, με στόχο την ανάσχεση της τάσης φυγής των υψηλά καταρτισμένων νέων ανθρώπων, τη στήριξη του εκπαιδευτικού συστήματος και της εργασίας. Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε (α) στη δράση για τη φιλοξενία παιδιών σε παιδικούς σταθμούς, που θα εξυπηρετήσει 78.000 οικογένειες ή 81.000 παιδιά, (β) στο γεγονός πως, χάρη στον έγκαιρο προγραμματισμό και τη συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, τα σχολεία θα ανοίξουν για πρώτη φορά χωρίς κενά, καθώς εξασφαλίστηκαν τα κονδύλια για την πρόσληψη των απαιτούμενων 21.000 αναπληρωτών και ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων, (γ) στις δράσεις για τη στήριξη των νέων ερευνητών, υποψηφίων διδακτόρων και μεταδιδακτόρων. Ως ξεχωριστό πυλώνα χαρακτήρισε ο Υφυπουργός το Πρόγραμμα για τη Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα με συνολικό προϋπολογισμό 477 εκατ. ευρώ, καθώς «καμία πολιτική για την ανασυγκρότηση της οικονομίας ή για την οικοδόμηση κοινωνικού κράτους δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς μια δημόσια διοίκηση που να μπορεί να φέρει σε πέρας μια τέτοια απαιτητική αποστολή».

Τέλος, ο Υφυπουργός ανακοίνωσε τις επικείμενες προσκλήσεις επιχειρηματικότητας (ΕΠΑνΕΚ), ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουν (α) η δράση για τη δικτύωση των επιχειρήσεων (clusters, meta-clusters), (β) για την αναβάθμιση επιχειρήσεων μεσαίου μεγέθους (50 έως 250 εργαζομένων), (γ) για την ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων, (δ) για την κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών, καθώς και (ε) η κρίσιμη δράση (με συνολικό προϋπολογισμό 370 εκατ. ευρώ) για τη σύζευξη της επιχειρηματικότητας με την ερευνητική δραστηριότητα που διεξάγεται στη χώρα.

*Δείτε εδώ < https://we.tl/VnYfr8km9K  >όλα τα στοιχεία - γραφήματα*

από το Γραφείο Τύπου

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΑΘΑΚΗ

ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΑΛΕΞΗ ΧΑΡΙΤΣΗ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Καλησπέρα σας. Ευχαριστούμε που ήρθατε στη συνέντευξη Τύπου με θέμα «Νέες προσκλήσεις ΕΣΠΑ 2014-2020 και απολογισμός τεσσάρων προσκλήσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία».

Στην αρχή, θα μας μιλήσει ο κ. Σταθάκης ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι, ο Υφυπουργός ο κ. Χαρίτσης και στη συνέχεια θα τα πούμε.

Ο λόγος στον κ. Σταθάκη.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα κάνω μια σύντομη εισαγωγή για να μη χάσουμε το θέμα το οποίο θα είναι αναλυτικό και διεξοδικό. Από την πλευρά του Υπουργείου να υπενθυμίσω ότι προχωράνε κανονικά οι σχεδιασμοί του Υπουργείου οι οποίοι έχουν εκφραστεί φυσικά και στο νομοθετικό έργο.

Υπενθυμίσω ότι μετά την ψήφιση του Αναπτυξιακού Νόμου υπάρχουν μια σειρά από διοικητικές πράξεις που πρέπει να ολοκληρωθούν και ολοκληρώνονται εντός του Ιουλίου, προκειμένου ο Αναπτυξιακός Νόμος να είναι σε πλήρη εφαρμογή τον επόμενο Σεπτέμβριο.

Οι στόχοι οι οποίοι έχουν τεθεί πλέον πρέπει να είναι απόλυτα σαφείς, με την ενεργοποίηση των 200 εξωτερικών συνεργατών εκτιμάται ότι θα αξιολογηθούν μέσα στο επόμενο τετράμηνο περίπου 800 επενδύσεις που εκκρεμούν από τον παλιό Επενδυτικό Νόμο και έχουν τεθεί επίσης με μια ιεράρχηση, προηγούνται προφανώς οι συγχρηματοδοτούμενες και από το ΕΣΠΑ επενδύσεις, τα εννιά νησιά που έχουν θιγεί τα τελευταία δυο χρόνια και ακολουθούν μεταποιητικές επενδύσεις, φωτοβολταϊκά και άλλες.

Να υπενθυμίσω επίσης ότι το Σεπτέμβριο θα προκηρυχθούν τα τέσσερα από τα οκτώ ειδικά καθεστώτα του νόμου. Είναι οκτώ τα ειδικά καθεστώτα, τα τέσσερα πρώτα αφορούν γενική επιχειρηματικότητα συνδέουν δηλαδή γενική επιχειρηματικότητα ενισχύσεις μηχανολογικού εξοπλισμού, νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επενδύσεις μείζονος μεγέθους θα προκηρυχθούν τον Σεπτέμβρη.

Υπενθυμίζω ότι η διαδικασία που θα εφαρμόζεται στο νέο Αναπτυξιακό Νόμο είναι παρόμοια με αυτή που έχουν τα ΕΣΠΑ, αυτά που θα συζητήσουμε σε λίγο για την επιχειρηματικότητα και θα ακολουθούνται ανάλογες διαδικασίες.

Το τρέχον νομοσχέδιο όπως ξέρετε είναι οι δημόσιες προμήθειες και οι δημόσιες συμβάσεις και οι συμβάσεις παραχώρησης, ένα πολύ μεγάλο νομοσχέδιο. Ολοκληρώθηκε μετά από πολύ επίμονη διαδικασία ενός χρόνου σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Είναι πλέον ένα ενιαίο καθολικό πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις κάθε μορφής και είδους, έργα αγαθά, υπηρεσίες, είναι ενιαίο κανονιστικό πλαίσιο για το σύνολο του ευρύτερου δημόσιου τομέα και αποτελεί κι αυτό μια συνέχιση των πρωτοβουλιών προκειμένου να έχουν ολοκληρωθεί σημαντικά νομοθετήματα μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Θα ακολουθήσει και το επίσης πολύ σημαντικό νομοθέτημα αρχές Σεπτέμβρη περί της ταχείας αδειοδότησης των επιχειρήσεων στους τέσσερις κλάδους που έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες, αυτό που είχαμε εξαγγείλει ότι θα έχουν τη δυνατότητα να ιδρύονται επιχειρήσεις σε μια μέρα και να αυτοαδειοδοτούνται σε τρεις.

Για τα ΕΣΠΑ δεν θα πω απολύτως τίποτε. Να υπενθυμίσω ότι όπως θα φανεί και στη συνέχεια υπάρχει ένα ενδιαφέρον πολύ έντονο και αυτό εκφράζεται σε όλες τις εκφάνσεις που αφορούν το Υπουργείο Ανάπτυξης. Προφανώς το κλείσιμο της 1ης αξιολόγησης έχει δημιουργήσει ένα πολύ ευνοϊκότερο οικονομικό κλίμα και πρόθεσή μας και επιδίωξή μας είναι να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα ιδιωτική, επιχειρήσεων, νέων επιχειρηματιών, νέων επιστημόνων προκειμένου να κινηθεί η οικονομία προς την επιθυμητή κατεύθυνση, αυτή της ανάκαμψης.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Ευχαριστούμε τον κ. Σταθάκη, κ. Χαρίτση έχετε τον λόγο.

Α. ΧΑΡΙΤΣΗΣ: Ευχαριστώ. Να ευχαριστήσω κατ' αρχάς για την παρουσία σας στη σημερινή συνέντευξη Τύπου. Όπως ανέφερε και ο Υπουργός ο σχεδιασμός του ΕΣΠΑ στον οποίο θα επικεντρωθώ εγώ εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική για τη συντονισμένη αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων στην κατεύθυνση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου με έμφαση στην καινοτομία, την εξωστρέφεια, την αξιοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού.

Το νέο ΕΣΠΑ σχεδιάζεται ώστε να υπηρετήσει την κοινωνία και τον στόχο της δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης και όχι πια τη δημιουργία και συντήρηση άλλων δικτύων εξυπηρέτησης συμφερόντων. Πλάι βεβαίως στον αναπτυξιακό πυλώνα το νέο ΕΣΠΑ διαθέτει και ένα εξίσου σημαντικό κοινωνικό πυλώνα, καθώς οι δράσεις κοινωνικής πολιτικής είναι αλληλένδετες με το είδος της ανάπτυξης που επιδιώκουμε.

Κεντρικό μέλημα του σχεδιασμού για το νέο ΕΣΠΑ είναι το άνοιγμα του ΕΣΠΑ στην κοινωνία. Για χρόνια το συνολικό σύστημα ΕΣΠΑ ήταν ένα σύστημα περίκλειστο και αδιαφανές με δαιδαλώδη γραφειοκρατία. Επιχειρούμε να άρουμε αυτές τις χρόνιες στρεβλώσεις του συστήματος και να αλλάξουμε την εικόνα του ΕΣΠΑ στην κοινωνία.

Για να γίνει αυτό, πρώτον απλοποιούμε τις διαδικασίες, δεύτερον επιδιώκουμε να διευρύνουμε την πληροφόρηση για όλα τα προγράμματα στο σύνολο των ενδιαφερομένων και τρίτον κατοχυρώνουμε τη διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα με την ανοιχτή πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα του συστήματος και με τη διασφάλιση της ανώνυμης και αντικειμενικής αξιολόγησης των προτάσεων.

Οι τέσσερις πρώτες προσκλήσεις του ΕΠΑΝΕΚ οι οποίες βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε βάση υλοποίησης όπως γνωρίζετε πολύ καλά πριν από δυο εβδομάδες σχεδόν ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για τον πρώτο κύκλο, ακριβώς υπακούουν σε αυτό τον στρατηγικό σχεδιασμό και στην ανάγκη για άνοιγμα του ΕΣΠΑ στην κοινωνία.

Πως γίνεται αυτό; Να αναφέρω μόνο μερικά χαρακτηριστικά αυτών των προσκλήσεων τα οποία επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές. Πρώτον, προηγήθηκε μια εκτεταμένη δημόσια διαβούλευση η οποία οδήγησε στην ποιοτική αναβάθμιση των προσκλήσεων μέχρι την τελική έκδοσή τους.

Υπήρξε έγκαιρη και διαρκής ενημέρωση των ενδιαφερομένων για τα κριτήρια και τη διαδικασία. Τα κριτήρια διασφαλίζουν τη στήριξη επενδυτικών σχεδίων που εντάσσονται σε μια στρατηγική κατεύθυνση και βεβαίως διασφαλίζεται για πρώτη φορά η αδιάβλητη και ανώνυμη αξιολόγηση όλων των προτάσεων.

Ενώ, ένα πολύ σημαντικό στοιχείο αυτών των προσκλήσεων είναι ότι με τη δημιουργία του καταπιστευτικού λογαριασμού escrow account δίνεται η δυνατότητα για τη διευκόλυνση ως προς τις απαιτήσεις της ρευστότητας που έχουν οι δικαιούχοι.

Οι τέσσερις προσκλήσεις κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό των αιτήσεων που έχουμε λάβει συνάντησαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από όλες τις περιοχές της χώρας. Ενθαρρυντικός δεν είναι μόνο ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων αλλά και στοιχεία που σχετίζονται με το συνολικό προϋπολογισμό των επενδύσεων, που αγγίζει το 1 δις ευρώ.

Οι ενδιαφερόμενοι δηλαδή είναι διατεθειμένοι πέρα από την ενίσχυση την οποία θα δεχτούν από τα προγράμματα να συνεισφέρουν και με σημαντικά ίδια κεφάλαια για την αναβάθμιση των επιχειρήσεών τους.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι και τα πρώτα ποιοτικά στοιχεία αυτών των προσκλήσεων. Για παράδειγμα βλέπουμε ότι στις νεοφυείς επιχειρήσεις, στην πρόσκληση για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στον κλάδο των νέων τεχνολογιών και της πληροφορικής, ένα τομέα έντασης γνώσης τον οποίο θεωρούμε ότι η χώρα μας έχει πολλές δυνατότητες ανάπτυξης το επόμενο διάστημα.

Όπως θα δείτε και στην παρουσίαση η οποία έχει ετοιμαστεί και θα σας μοιραστεί, οι υποβολές των αιτήσεων αυξήθηκαν επιθετικά μετά την ανακοίνωση της νέας ρύθμισης για τον καταπιστευτικό λογαριασμό θεωρούμε ότι αυτή είναι μια εξέλιξη πολύ θετική, η οποία ήδη έχει βρει πολύ θετική ανταπόκριση από τους επενδυτές.

Η διαδικασία της αξιολόγησης τώρα ξεκινάει πολύ σύντομα στις αρχές Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί μέσα στο Σεπτέμβρη του 2016. Ανοίξαμε το Μητρώο των αξιολογητών έτσι ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν περισσότεροι άνθρωποι που διαθέτουν τα απαιτούμενα προσόντα, για να καταλήξουμε πολύ σύντομα στην ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας και να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε τις επενδύσεις ήδη μέσα στο 2016.

Ο συνολικός αριθμός των επενδυτικών σχεδίων που θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από τον πρώτο κύκλο αυτών των τεσσάρων προγραμμάτων, υπολογίζεται από 8.500 έως 9.500 επενδυτικά σχέδια. Η καλύτερη αναλογία είναι στη δράση για τις τουριστικές επιχειρήσεις όπου σε κάποιες περιπτώσεις σε κάποιες περιοχές σε κάποιες Περιφέρειες θα μπορέσουν να ενισχυθούν εφόσον βεβαίως πληρούν τα κριτήρια της αξιολόγησης, θα μπορέσουν να ενισχυθούν και όλες οι προτάσεις οι οποίες κατατέθηκαν.

Ο ελάχιστος συνολικός προϋπολογισμός των επιχειρήσεων που θα επιδοτηθούν μέσα από αυτά τα προγράμματα είναι 522 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι υπολογιζόμενες νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν προσεγγίζουν τις 15.000.

Παράλληλα επειδή ακριβώς το ενδιαφέρον από τους επενδυτές θα είναι πολύ μεγάλο για τα συγκεκριμένα προγράμματα, βρισκόμαστε σε επικοινωνία και διερευνούμε με τις Περιφέρειες της δυνατότητα αύξησης των κονδυλίων μέσω δέσμευσης πόρων και από τα περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα ακριβώς για να ανταποκριθούμε στην πολύ αυξημένη αυτή ζήτηση η οποία παρουσιάστηκε.

Βεβαίως τα συμπεράσματα από αυτό τον πρώτο κύκλο θα ενσωματωθούν στις προσκλήσεις του δεύτερου κύκλου, ο οποίος θα ανακοινωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Όπως θα δείτε και στα στοιχεία ο προϋπολογισμός του δεύτερου κύκλου είχε αυξηθεί στα 50 εκατομμύρια ευρώ για τους πτυχιούχους της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στα 70 εκατομμύρια ευρώ Δημόσια Δαπάνη για τις υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ για τη Νεοφυή επιχειρηματικότητα είναι 48 εκατομμύρια ευρώ.

Θα μου επιτρέψετε να κάνω και μια σύντομη αναφορά στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», το οποίο βεβαίως απασχολεί πάρα πολύ κόσμο. Έχουμε κάποια σημαντικά, ευχάριστα θεωρούμε νέα ν’ ανακοινώσουμε.

Θα διατεθούν συνολικά για την εξυπηρέτηση μέρους των δικαιούχων του παλαιού προγράμματος τα οποία έχουν μείνει σ’ εκκρεμότητα 105 εκατομμύρια ευρώ, υπολογίζουμε ότι με αυτό το ποσό θα εξυπηρετηθούν 8.000 με 10.000 από τις εκκρεμείς αιτήσεις, ήδη το ΕΤΕΑΝ έχει στείλει τους καταλόγους με τους δυνητικά εντασσόμενους στις Τράπεζες οι οποίες με τη σειρά τους έρχονται σ’ επαφή με τους ωφελούμενους.

Η νέα δράση η οποία θα προκηρυχθεί μέσα στο φθινόπωρο του 2016, θα αφορά 30.000 ωφελουμένους. Πέρα από το κομμάτι της επιχειρηματικότητας βεβαίως σημαντικές πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί τους τελευταίους μήνες και στον τομέα του περιβάλλοντος. Υπενθυμίζω εν τάχει μερικές από τις προσκλήσεις οι οποίες αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη φάση υλοποίησης.

• Συστήματα αφαλάτωσης.

• Αναβάθμιση δικτύων ύδρευσης με αντικατάσταση παλαιών υποδομών και συστήματα διαρροών.

• Δράσεις στον τομέα του τουρισμού για την ανάδειξη φυσικού και πολιτιστικού κεφαλαίου.

• Ολοκλήρωση υποδομών συλλογής και επεξεργασίας αστικών λυμάτων με προϋπολογισμός δημόσιας δαπάνης 49 εκατομμύρια ευρώ.

• Και βεβαίως οι δυο δράσεις για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αστικών Αποβλήτων με συνολική δημόσια δαπάνη 273 εκατομμύρια ευρώ.

Εδώ θα μου επιτρέψετε μια διευκρίνιση, επειδή έχει γίνει πολλή συζήτηση γι’ αυτές τις δράσεις, σε σχέση με τους νέους ΠΕΣΔΑ, έχουν κατατεθεί ήδη 16 προτάσεις από περιφερειακούς φορείς διαχείρισης στερεών αποβλήτων στη σχετική πρόσκληση, βεβαίως η ένταξή τους προϋποθέτει την έγκριση των σχετικών ΠΕΣΔΑ, των σχετικών ΠΕΣΔΑ, των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων, προχωρήσαμε όμως εμείς έγκαιρα στην έκδοση των σχετικών προσκλήσεων έτσι ώστε με την έγκριση των Περιφερειακών Σχεδιασμών να μπορεί να προχωρήσει η υλοποίηση των σχετικών δράσεων από τις Περιφέρειες που θα ενταχθούν στο Πρόγραμμα.

Θα μου επιτρέψετε να πω και δυο λόγια, θεωρώ πολύ σημαντικό για το κομμάτι των κοινωνικών δράσεων. Όπως είπαμε στην αρχή, το ΕΣΠΑ βεβαίως πέρα από τον αναπτυξιακό πυλώνα έχει μια πάρα πολύ σημαντική κοινωνική διάσταση καθώς καλείται να καλύψει σημαντικές από τις ανάγκες του κοινωνικού κράτους.

Σε λίγες μέρες λήγει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για το πρόγραμμα της εναρμόνισης της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή, δηλαδή για τη στήριξη των οικογενειών για τη φιλοξενία των παιδιών σε παιδικούς σταθμούς.

Το Πρόγραμμα έχει ελάχιστο προϋπολογισμό 175 εκατομμύρια ευρώ και επισημαίνω το ελάχιστο, θα δούμε εφ' όσον χρειαστεί να υπάρξει αύξηση και του σχετικού προϋπολογισμού, κάτι το οποίο μεταφράζεται σε ενίσχυση 78.000 οικογενειών ή 81.000 παιδιών.

Έχει ήδη ξεκινήσει μετά από έναν σχεδιασμό που κάναμε με το Υπουργείο Παιδείας όλους τους προηγούμενους μήνες, η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για τις προσλήψεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Να επισημάνω εδώ και αυτό για μας είναι μια πολύ σημαντική θετική εξέλιξη, ότι για πρώτη χρονιά φέτος, τον προσεχή Σεπτέμβριο τα σχολεία θ’ ανοίξουν χωρίς κενά αναπληρωτών καθηγητών, με το κονδύλιο από το ΕΣΠΑ, το σχετικό κονδύλιο να ανέρχεται στα 350 εκατομμύρια ευρώ, ΕΣΠΑ, Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τακτικός προϋπολογισμός, έτσι ώστε να προσληφθούν όλοι, οι 21.000 αναπληρωτές καθηγητές που απαιτούνται για την ομαλή λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουμε στα προγράμματα τα οποία σχετίζονται με την ενίσχυση νέων ερευνητών, υποψήφιων διδακτόρων και μεταδιδακτορικών φοιτητών. Έχουν ήδη υποβληθεί αιτήσεις για υποτροφίες για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής.

Εκδίδονται από τα Πανεπιστήμια προσκλήσεις για τη δράση απόκτησης διδακτικής εμπειρίας από κατόχους διδακτορικού, αυτό αφορά 1.861 θέσεις για κάθε ένα από τα 6 έτη της προγραμματικής περιόδου που διανύουμε, ενώ μέσα στο Σεπτέμβρη θα εκδοθεί και η πρόσκληση του ΙΚΥ για υποτροφίες εκπόνησης μεταδιδακτορικής έρευνας, θα αφορά 189 υποτροφίες στον α’ κύκλο του Προγράμματος.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, γνωρίζετε ότι έχει ενεργοποιηθεί πλέον και το Πρόγραμμα της Κοινωφελούς Εργασίας με 8μηνες συμβάσεις σε Δήμους και Περιφέρειες με συνολικό προϋπολογισμό 210 εκατομμύρια ευρώ. Ξεκινάμε από την 1η φάση με τους θύλακες υψηλής ανεργίας σε 17 Δήμους, στη συνέχεια θα φτάσουμε στη β’ φάση, στους 51 Δήμους για να καλύψουμε τελικά 270 Δήμους σε όλη τη χώρα ενώ μέχρι το τέλος του 2016 πρόκειται να εκδοθούν και οι προσκλήσεις του ΟΑΕΔ για επιδότηση των προσλήψεων ανέργων καθώς και για στήριξη νέων για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων.

Ξεχωριστός σημαντικός πυλώνας στο σκέλος αν θέλετε των υπηρεσιών και των δράσεων που σχετίζονται με το κοινωνικό κράτος, έχει το Πρόγραμμα για τη Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα. Κατά τη γνώμη μας δε μπορεί καμία πολιτική η οποία σχετίζεται με την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί χωρίς να υποστηρίζεται από μια Δημόσια Διοίκηση κι ένα κράτος το οποίο πραγματικά μπορεί να φέρει εις πέρας αυτή την πολύ δύσκολη αποστολή.

Το σχετικό λοιπόν πρόγραμμα του ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 477 εκατομμύρια ευρώ, έχει πλήρως ενεργοποιηθεί ήδη και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη στήριξη της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος, της μεταρρύθμισης στην υγεία με έμφαση και εδώ θα μου επιτρέψετε να πω ότι η συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας είναι πάρα πολύ σημαντική για την αλλαγή των σχετικών προγραμμάτων, με έμφαση λοιπόν στην πρωτοβάθμια Υγεία που αποτελεί και βασικό προτεραιότητα της κυβέρνησής μας.

Οι μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η στήριξη της πολιτικής για τα κόκκινα δάνεια, όπως επίσης και η ενίσχυση επιτελικών λειτουργιών της Δημόσιας Διοίκησης.

Θα μου επιτρέψετε να κλείσω με μια σύντομη αναφορά, θα σας δοθούν και αναλυτικότερα στοιχεία στο φάκελο τον οποίο θα παραλάβετε. Στις νέες δράσεις επιχειρηματικότητας του ΕΠΑΝΕΚ, του Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα, οι οποίες θα εκδοθούν από τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Βεβαίως αναφερθήκαμε ήδη στον 2ο κύκλο των 4 προγραμμάτων τα οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή σ’ εξέλιξη. Πέρα από αυτό, προχωράμε στη δράση για την αναβάθμιση υφιστάμενων επιχειρήσεων μεσαίου μεγέθους με αριθμό εργαζομένων από 50 έως 250 άτομα συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατομμύρια ευρώ.

Ώριμη και θα εκδοθεί πολύ σύντομα, είναι και η δράση για τη δικτύωση των επιχειρήσεων, δημιουργία clusters και μετα-clusters ενώ μέσα στο φθινόπωρο θα εκδοθεί και η πρόσκληση για τη δράση ίδρυσης νέων τουριστικών επιχειρήσεων, υπενθυμίζω η πρόσκληση η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σ’ εξέλιξη αφορά την αναβάθμιση υφιστάμενων τουριστικών επιχειρήσεων.

Μια σημαντική δράση η οποία θεωρούμε ότι προάγει τη διαδικασία της έρευνας και της καινοτομίας στη χώρα μας και τη σύνδεσή της με την παραγωγή είναι η δράση για την κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών ενώ εκτός από τους στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας του ΕΠΑΝΕΚ τους οποίους έχουμε καθορίσει και για τους οποίους ισχύουν όλες οι οριζόντιες προσκλήσεις οι οποίες έχουν ήδη εκδοθεί ή θα εκδοθούν το επόμενο διάστημα, υπάρχουν και πιο συγκεκριμένες δράσεις για την αναβάθμιση επιχειρήσεων λιανεμπορίου στους τομείς εξοικονόμησης ενέργειας των logistics και των τεχνολογιών Πληροφορικής κι Επικοινωνιών καθώς και για το ψηφιακό voucher, δηλαδή για κουπόνια αγοράς ηλεκτρονικού εξοπλισμού και αξιοποίησης ψηφιακών υπηρεσιών από όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Πολύ σημαντική για εμάς είναι η σύζευξη της επιχειρηματικότητας με την ερευνητική δραστηριότητα που διεξάγεται στη χώρα. Σε αυτή την κατεύθυνση λοιπόν υπάρχει μια πολύ σημαντική δράση με υψηλό προϋπολογισμό, ύψους 370 εκατομμυρίων ευρώ η οποία θ’ ανακοινωθεί πολύ σύντομα και θα αφορά στην ενίσχυση συμπράξεων μεταξύ επιχειρήσεων και ερευνητικών φορέων για την προαγωγή επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία.

Θα κλείσω εδώ, νομίζω ότι το σύνολο των παρεμβάσεων που επιχειρούμε στο ΕΣΠΑ στον τομέα της ανάπτυξη και της επιχειρηματικότητας, του περιβάλλοντος, αλλά και της κοινωνικής πολιτικής θα μας δώσει τη δυνατότητα για να δώσουμε μια νέα ώθηση στην ελληνική οικονομία που το επόμενο διάστημα βεβαίως την έχει πολύ μεγάλη ανάγκη. Σας ευχαριστώ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Αν δεν θέλει κάποιος από το πάνελ να προσθέσει κάτι, να ξεκινήσουμε τον κύκλο των ερωτήσεων και παρακαλώ να λέτε το όνομα και το Μέσο που εκπροσωπείτε.

Σ. ΖΗΣΙΜΟΥ («ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ» και «Euro2Day»): Θέλω να ρωτήσω το εξής: βλέπω στην τελευταία σελίδα και αναφερθήκατε κ. Χαρίτση για αναβάθμιση εταιρειών franchise στα προηγούμενα ΕΣΠΑ δεν προβλεπόταν η ενίσχυση. Πλέον θα ενισχυθούν; Μπορείτε να μας εξηγήσετε τη διαδικασία;

Α. ΧΑΡΙΤΣΗΣ: Ναι, έχουμε κάνει συναντήσεις με τους φορείς του συγκεκριμένου κλάδου, έχουν διατυπωθεί από τη μεριά τους εύλογα σχετικά αιτήματα, τα οποία μέσα από τα προγράμματα της επόμενης περιόδου στο βαθμό του εφικτού θα τα ικανοποιήσουμε και θα υπάρξει και δράση ειδικά για το franchise.

Δ. ΜΑΝΙΦΑΒΑ («Καθημερινή»): Δυο ερωτήσεις, μια προς τον κ. Σταθάκη και μια προς τον κ. Χαρίτση.

Κύριε Σταθάκη αναφερθήκατε στον σχεδιασμό για το νομοθετικό έργο το επόμενο διάστημα. Αν δεν κάνω λάθος είχατε προαναγγείλει σε παλαιότερο χρόνο αλλαγές στο νόμο για τις στρατηγικές επενδύσεις, όμως τώρα σε αυτά που είπατε δεν αναφερθήκατε σε αυτό.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ισχύει απολύτως. Μαζί στο νομοθετικό έργο είναι και η προετοιμασία των στρατηγικών επενδύσεων. Η σειρά που θα μπουν τον Σεπτέμβρη, δεν ξέρω.

Δ. ΜΑΝΙΦΑΒΑ: Θα είναι δόση Σεπτέμβριου, γιατί ήταν μόνο στην ταχεία αδειοδότηση επιχειρήσεων. Θα είναι μαζί με αυτό;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι κι αυτό έτοιμο, αλλά δεν ξέρουμε τη σειρά των νομοσχεδίων πως θα μπουν.

Δ. ΜΑΝΙΦΑΒΑ: Και μια ερώτηση προς τον κ. Χαρίτση. Ίσως να έχει ανακοινωθεί δεν το γνωρίζω γιατί δεν παρακολουθώ και τα θέματα του ΕΣΠΑ τόσο καλά, έχει ανακοινωθεί κάποιο ποσό από τη λεγόμενη «Ρήτρα αναθεώρησης του ΕΣΠΑ»; Έχει γίνει κατανομή; Και αν ναι, τι ποσό έχει λάβει η Ελλάδα.

Α. ΧΑΡΙΤΣΗΣ: Όπως γνωρίζετε, έχει ανακοινωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από τρεις εβδομάδες η κατανομή των ποσών που αφορούν στην αναθεώρηση των αρχικώς προϋπολογισθέντων ποσών για το ΕΣΠΑ 2014-2020. Το ποσό το οποίο αφορά τη χώρα μας με τρέχουσες τιμές είναι στα 970 εκατομμύρια, βέβαια αυτή είναι μια πρώτη διαδικασία εκτίμησης των νέων κατανομών.

Εμείς από τη μεριά μας έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες και προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να συζητήσουμε σε συνεργασία και με άλλες χώρες το πως θα καταλήξει μέχρι το τέλος του 2016 όπως προβλέπει και ο κανονισμός όλη αυτή τη διαδικασία και ποιο θα είναι το τελικό ποσό.

Δ. ΜΑΝΙΦΑΒΑ: Δεν είναι οριστικό δηλαδή;

Α. ΧΑΡΙΤΣΗΣ: Όχι δεν είναι οριστικό, είναι μια διαδικασία η οποία είναι σε εξέλιξη, αυτή είναι μια πρώτη κατανομή στην οποία κάποιες χώρες, όπως και η δική μας, θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει περαιτέρω συζήτηση.

Ν. ΓΡΥΛΛΑΚΗΣ («ΕΡΤ»): Ήθελα να σας ρωτήσω για το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», το οποίο είναι να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο και είναι μια δράση που αφορά δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά, δηλαδή πάνω από 100-200.000 νοικοκυριά, δεν ξέρω πόσοι τελικά θα ωφεληθούν.

Πείτε μας λίγο αν εντάσσεται στον άμεσο σχεδιασμό, τι υπάρχει ως προοπτική. Είχε σταματήσει; Τι θα χρηματοδοτήσετε; Αν έχετε κάποια στοιχεία επ’ αυτού.

Α. ΧΑΡΙΤΣΗΣ: Μια κουβέντα να πω εγώ μόνο και μετά να δώσω τον λόγο στην Ειδική Γραμματέα την κα Φωτονιάτα να πει περισσότερο για το συγκεκριμένο θέμα.

Απλώς επιτρέψτε μου να πω, νομίζω το είπα και στην αρχική μου εισήγηση κάναμε ένα διαχωρισμό μεταξύ της ενίσχυσης προς τους παλαιούς δικαιούχους, υπενθυμίζω ότι στο προηγούμενο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» το οποίο ήταν καθ' όλα επιτυχημένο, εντάχθηκαν σε αυτό πολλές χιλιάδες δικαιούχων παρ' ότι ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου προγράμματος είχε εξαντληθεί.

Ν. ΓΡΥΛΛΑΚΗΣ: Συγνώμη που σας διακόπτω, πάνω από δυο χρόνια περίμενε ο κάθε ενδιαφερόμενος να πάρει τα λεφτά του, ήταν μια χρονοβόρος διαδικασία που ταλαιπωρούσε τον κόσμο.

Α. ΧΑΡΙΤΣΗΣ: Ήταν επιτυχημένο εννοώ με όρους εξάντλησης του διαθέσιμου προϋπολογισμού ότι υπήρξε απορρόφηση των συγκεκριμένων πόρων. Άρα η μια διαδικασία η οποία πρέπει να ακολουθηθεί, είναι να δούμε πως αυτή τη στρέβλωση που υπήρχε στο προηγούμενο πρόγραμμα την αντιμετωπίζουμε και ενισχύσουμε τους δικαιούχους αυτούς οι οποίοι δικαιούνται να λάβουν την ενίσχυσή τους βάσει της ένταξής τους στο προηγούμενο πρόγραμμα.

Αυτή είναι η άσκηση που έγινε το προηγούμενο διάστημα και σε συνεργασία και με το Υπουργείο Ενέργειας υπογράψαμε με τον αρμόδιο Υπουργό τον κ. Σκουρλέτη τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση έτσι ώστε να μπορέσουμε τις επιστροφές των δανείων αυτού του προγράμματος να τις διοχετεύσουμε και πάλι σε δικαιούχους οι οποίοι έχουν μείνει εκτός της ενίσχυσης.

Αυτή είναι η μία δουλειά που πρέπει να γίνει, η δεύτερη δουλειά βεβαίως έχει να κάνει με τον σχεδιασμό του νέου προγράμματος. Έχει προχωρήσει η σχετική διαδικασία και μέσα στο φθινόπωρο θα εξαγγελθεί το νέο πρόγραμμα το οποίο θα καλύψει 30.000 ωφελούμενους.

Ε. ΦΩΤΟΝΙΑΤΑ: Για να δώσω κάποια λίγο πιο συγκεκριμένα στοιχεία χωρίς να θέλω να κουράσω, να θυμίσω απλώς ότι το παλιό «Εξοικονομώ» είχε δυο σκέλη. Υπήρχε ένα σκέλος επιχορήγησης και ένα σκέλος δανείου.

Η ένταση της ενίσχυσης της επιχορήγησης ανάλογα με το προφίλ του δικαιούχου κυμαίνονταν από 15 μέχρι 70% και το υπόλοιπο κομμάτι ο δικαιούχος έπαιρνε ένα δάνειο στο οποίο ήταν επιδοτούμενος ο τόκος κατά 100%.

Με αυτά τα χαρακτηριστικά θα τρέξει αυτό που ονομάζουμε εμείς «Μικρό Εξοικονομώ» με στόχο να εξυπηρετηθούν σύμφωνα με τους υπολογισμούς και το διαθέσιμο προϋπολογισμό που συγκεντρώνει αυτό το μικρό Ταμείο γύρω στις 8.000 αιτήσεις.

Το νέο Πρόγραμμα θα έχει διαθέσιμα 81 εκατομμύρια για το κομμάτι των επιχορηγήσεων και 39 εκατομμύρια για το κομμάτι των δανείων. Από αυτά τα 39 για να καταλάβετε, 13 εκατομμύρια προέρχονται από το κομμάτι των επιστροφών των τόκων που επεσήμανε και ο Υφυπουργός και 26 εκατομμύρια τα βάζουν οι ίδιες οι Τράπεζες.

Τα 81 εκατομμύρια που πηγαίνουν στο κομμάτι των επιχορηγήσεων, προέρχονται είτε από επιστροφές των παλαιών δανείων είτε από άλλους πόρους που θα βρει το ΥΠΕΝ και μέσω Πράσινου Ταμείου. αυτό λοιπόν θα τρέξει, το καινούργιο «Εξοικονομώ» μάλιστα σήμερα ενημερώθηκα γιατί είμαι και μέλος της Επενδυτικής Επιτροπής που θα κοιτάξει τις αιτήσεις ότι η πρώτη συνεδρίαση είναι την ερχόμενη Τρίτη το μεσημέρι οπότε ήδη εκεί θα εγκριθούν από τις παλιές αιτήσεις, θα ξεκινήσει το ξεκαθάρισμα.

Το καινούργιο «Εξοικονομώ» το οποίο υπενθυμίζουμε ότι προϋπόθεση έχει την επικαιροποίηση του ΚΕΝΑΔ, οι πληροφορίες από τη Γενική Γραμματεία Ενέργειας είναι ότι βρίσκεται στην ολοκλήρωσή του, θα έχει διαθέσιμα 248 εκατομμύρια από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του «Ανταγωνιστικότητα» και 44,5 εκατομμύρια από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα.

Οι 30.000, αυτό που επεσήμανε ο Υφυπουργός είναι ότι αν θεωρήσουμε ότι το καινούργιο « Εξοικονομώ» θα τρέξει με όρους όπως το παλιό, δηλαδή διαφορετικές εντάσεις ενίσχυσης ανάλογα με το θεματικό προφίλ κι ένα κομμάτι δανείου ή ιδίας συμμετοχής, η εκτίμηση είναι ότι θα είναι γύρω στις 30.000 αιτήσεις οι νέοι ωφελούμενοι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)

Ε. ΦΩΤΟΝΙΑΤΑ: Ο Οδηγός Εφαρμογής δεν είναι ακόμη ανακοινώσιμος γιατί είναι υπό διαμόρφωση μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Ενέργειας, σίγουρα θα υπάρχουν ζώνες και εισοδηματικές και ενεργειακές.

Α. ΓΚΙΤΣΗ («ΑΥΓΗ», «capital.gr»): Κάποιες ερωτήσεις στον κ. Σταθάκη και στον κ. Χαρίτση.

Κύριε Σταθάκη αναφερθήκατε στο νομοθετικό έργο του Υπουργείου σας το επόμενο διάστημα. Με την αναθεώρηση του νόμου Δένδια, τον Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών, το Αναπτυξιακό Ταμείο, αν υπάρχει κάποια εικόνα. Το πρώτο σκέλος είναι αυτό.

Θέλω την τοποθέτησή σας στο μείζον πρόβλημα τη αγοράς που είναι ο Μαρινόπουλος και αν υπάρχει κάποια άσκηση, αν έχει κάνει κάποια άσκηση το Υπουργείο σας σ’ ενδεχόμενο κατάρρευσης του Μαρινόπουλου. Και στον κ. Χαρίτση: Μιλήσατε ότι εγκρίθηκε, ουσιαστικά η Ελλάδα κλείδωσε 970 εκατομμύρια, κάτι που δεν είναι το τελικό ποσό. Ευελπιστούμε σε μεγαλύτερο ποσό. Ποιος είναι ο ελληνικός στόχος μέχρι το τέλος του 2016; Τι ποσό προσδοκούμε εμείς να πάρουμε;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όπως ξέρετε, το θεσμικό πλαίσιο για τα κόκκινα δάνεια έχει τελειώσει, μ’ εξαίρεση αυτό που είπατε, την αναθεώρηση του νόμου Δένδια, ουσιαστικά τη διαδικασία διαχείρισης δηλαδή σε προδικαστικό επίπεδο, αυτό αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, έχουμε προχωρήσει και δουλεύουμε δηλαδή και αυτό το διάστημα, προκειμένου να καταλήξουμε στον επόμενο κύκλο διαπραγμάτευσης, στην οριστική μορφή που θα έχει αυτή η ρύθμιση.

Το ίδιο ισχύει και για άλλες εκκρεμότητες, εν εξελίξει, είναι και συζητήσεις για το αναπτυξιακό Ταμείο, πάλι σε διαπραγμάτευση και με τους θεσμούς, συνεπώς και τα δύο θ’ απαιτήσουν νομοθετική ρύθμιση. Δεν τα προανήγγειλα ακριβώς επειδή θα έχουν μια διαδικασία ολοκλήρωσης η οποία αυτή τη στιγμή δεν εξαγγέλλεται ούτε χρονικά, καλύτερα να περιμένουμε λίγο, να ολοκληρωθεί ο κύκλος Σεπτέμβριο και μετά να δούμε πώς θα προχωρήσουμε.

Για το Μαρινόπουλο όπως και για πολλά άλλα σχέδια που μας κατηγορούν ότι φτιάχναμε, έργα καταστροφής, δεν έχουμε τέτοια εμπειρία σε καταστροφή, έχουμε σχέδια για καλή εκδοχή. Νομίζω ότι παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις, θεωρούμε ότι υπάρχουν περιθώρια και δυνατότητες να υπάρξει θετική κατάληξη στον κύκλο των διαπραγματεύσεων που περιλαμβάνει φυσικά τις Τράπεζες, την εταιρεία και πιθανόν νέους επενδυτές στην εταιρεία.

Α. ΓΚΙΤΣΗ: Συγνώμη, δεν είπατε για τον κώδικα δεοντολογίας και επανέρχομαι στο Μαρινόπουλο: Η διαπραγμάτευση αυτή τη στιγμή γίνεται με έναν στρατηγικό επενδυτή. Στην εικόνα υπάρχει και άλλοι;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δε μπορώ να σας απαντήσω σ’ αυτό το ερώτημα.

Α. ΧΑΡΙΤΣΗΣ: Για τη ρήτρα αναθεώρησης να πω ότι το ποσό το οποίο έχει ήδη δεσμευτεί για την Ελλάδα είναι πάρα πολύ σημαντικό, υπενθυμίζω ότι η Ελλάδα είναι η 3η χώρα μετά την Ισπανία και την Ιταλία ως προς το ύψος του ποσού το οποίο θα λάβει βάσει της ρήτρας αναθεώρησης, αλλά βεβαίως οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη και είμαστε σε πλήρη συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέχρι να καταλήξει αυτή η διαδικασία, στο τέλος του χρόνου. Δεν έχει νόημα να συζητάμε για ποσά. Όσο περισσότερα, τόσο καλύτερα. Δε καμία περίπτωση δε θα είναι λιγότερα.

Ν. ΛΕΥΚΟΦΡΥΔΗ («ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΩΝ»): Ήθελα να κάνω μια ερώτηση στον κ. Σταθάκη, βέβαια δεν έχει άμεση σχέση με το ΕΣΠΑ αλλά επειδή αναφέρατε για το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί για τις δημόσιες συμβάσεις..

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Συζητιέται στη Βουλή αυτό..

Ν. ΛΕΥΚΟΦΡΥΔΗ («ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΩΝ»): Οπότε μπορεί να είναι γόνιμη η ερώτηση. Έχει γίνει πολλή συζήτηση στις εφημερίδες τις αθηναϊκές, ότι θα υπάρξει μια παράταση για τις εφημερίδες τις αθηναϊκές μόλις δυο χρόνια σ’ αυτό το μεταβατικό στάδιο μέχρι να περάσουν οι διαγωνισμοί στο ΚΗΜΔΗΣ ενώ για τον περιφερειακό Τύπο και εδώ είναι η ένσταση των αθηναϊκών είναι 5 χρόνια και το μεγαλύτερο επιχείρημα είναι ότι οι τοπικές εφημερίδες έχουν άμεση σχέση με την τοπική εξάρτηση και διαπλοκή. Γιατί υπάρχει αυτή η βοήθεια προς τον περιφερειακό Τύπο;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δε θα χρησιμοποιούσα τον όρο «διαπλοκή» στον τοπικό Τύπο ούτε στον αθηναϊκό το χρησιμοποιώ, άρα νομίζω ότι είναι προφανώς ο περιφερειακός Τύπος έχει μεγάλο ειδικό βάρος στα έσοδά του, έχει γίνει μια συζήτηση επί μακρόν, θα καταργηθεί διότι ηλεκτρονικοποιείται όλο το σύστημα, οι μεταβατικές διατάξεις είναι πιο ευνοϊκές για τον περιφερειακό Τύπο για λόγους στήριξης μιας πολύ δυνατής παράδοσης των θέσεων απασχόλησης και αναγνώρισης ότι ο περιφερειακός Τύπος επιδέχεται πιο ισχυρής στήριξης σ’ αυτό το επίπεδο.

Ν. ΛΕΥΚΟΦΡΥΔΗ («ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΩΝ»): Δηλαδή οι εφημερίδες που έχουν ένα αντικείμενο σε μεγάλο βαθμό τις δημοπρασίες κτλ. δε χρήζουν κάποιας περισσότερης βοήθειας; Ήδη έχουν κλείσει 2 από τις 4 μεγαλύτερες οικονομικές..

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν έχω κάτι να προσθέσω, νομίζω ότι ήταν μια εξονυχιστική συζήτηση, την εξαντλήσαμε δίνοντας όλα τα περιθώρια που είχαμε προκειμένου να υπάρξει μια σταδιακή εφαρμογή της πλήρους κατάργησης της νομοθεσίας αυτής.

Σας ευχαριστώ πολύ.

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671